Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Sfofr module 6 online nl

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige

Hier ansehen

1 von 34 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Ähnlich wie Sfofr module 6 online nl (20)

Anzeige

Aktuellste (20)

Sfofr module 6 online nl

 1. 1. Module 6. Strategie –wat je weet en wie je kent Street Food Opportunities for Regions wordt gefinancierd door Erasmus+
 2. 2. Strategie/Marketing – het gaat toch om WAT je weet en WIE je kent Leerdoelen Na het volgen van deze module, begrijpt de leerling de basis van een zakelijke strategie beter en weet hij/zij hoe belangrijk deze is. Ze zullen een werkstrategie document en een SWOT analyse maken. Ze zullen ook kijken naar de ins en outs van traditionele media en het belang van alle sociale media kanalen. Verder zullen ze een marketing plan maken met behulp van een sjabloon en bijdragen aan een groepsdiscussie over de uitdagingen die hun bedrijf heeft, dat wil zeggen: • Dagelijks bestuur vs. strategie, kritisch bestuderen vanuit een realistisch oogpunt, rekening houdend met de eerste 5 modules – is dit daadwerkelijk de route die je wilt bewandelen, enz. • Veel impact, weinig kosten marketing, traditioneel, sociale media, netwerken
 3. 3. Materialen • Oefening over de ontwikkeling van bedrijfsstrategie – gebaseerd op eerder ‘huiswerk’ • SWOT analyse pagina’s • Sjabloon voor marketing plan • Sjablonen voor strategie
 4. 4. Bedrijfsstrategie Hier is een typische strategie voor een restaurant • Ontwikkel een missie voor jouw bedrijf zodat je zelf en alle anderen begrijpen wat het algemene doel is, bijv.: • “Ons restaurant is inspirerend, waarbij een eclectische sfeer wordt gecombineerd met uitstekend en interessant eten. Heeft een prima keuze. Efficiënte en superieure klantenservice.” Bedrijfssamenvatting • Het interieur van het restaurant zal de volgende gebieden hebben, ontworpen voor het comfort van de klant. • Hoofdrestaurant voor het diner – familievriendelijk • Terras • Lounge (waar je kunt wachten)
 5. 5. Strategie Het menu • Het menu is multicultureel en zal families bedienen in buffetstijl Locatie In een rijke voorstad van de stad waar vooral middenklasse gezinnen wonen met een hoog inkomen. Activiteiten • Het restaurant zal lunch en diner serveren gedurende doordeweeks en in het weekend • Gratis thuisbezorging binnen een straal van 3 kilometer van het restaurant. Marktsegmentatie • We hebben de volgende groepen gedefinieerd als doelsegmenten die bijdragen aan onze groeivoorspellingen: • Tieners, families en stellen, waarbij de meeste klanten tussen de 15 en 50 jaar zijn.
 6. 6. Vervolg Marketing strategie • We zullen focussen op het vestigen van een sterke identiteit in de gemeenschap met een grote opening. • Alle items op het menu zijn gemiddeld geprijsd voor deze regio. Vaste klanten kunnen een kaart krijgen waarmee ze 10% korting kunnen krijgen bij elk tweede bezoek. Marketing programma • Billboard reclame. Verspreiding van folders. Advertenties in de lokale krant. Reclame op de lokale televisie. Sponsoring (in de vorm van prijzen voor scholen met de naam van het restaurant erop). Verkoopstrategie • Onze verkoopstrategie vereist consistent hoge kwaliteit en service. We kunnen dit bereiken door het aannemen van werknemers die hun werk leuk vinden (d.w.z. dat ze passie hebben voor het vak en beschikken over een voorliefde voor het bieden van uitmuntende klantenservice). Persoonlijk contact met de klanten is belangrijk, zodat ze weten dat hun feedback direct bij de eigenaren terecht komt. Regelmatig zal de populariteit van de items op de menukaart worden geëvalueerd.
 7. 7. Doelen De bedrijfsdoelen voor de eerste drie jaren zijn: • Houd de kosten van het eten onder de 35% van de omzet. • Houd de personeelskosten tussen de 24 en 29% van de omzet. • Inzetten op een klein restaurant, toegewijd aan uitstekend eten en uitmuntende service. • Gemiddelde verkopen tussen de € x – y per jaar. • Voortdurende promotie van het merk door de regio. Toekomstige reikwijdte • Na de eerste drie jaren, verwachten we de mogelijkheid om uit te breiden op zowel lokaal als nationaal niveau.
 8. 8. SWOT analyse • SWOT Analyse is niet ingewikkeld, maar het is een zeer waardevol instrument om te gebruiken om erachter te komen wat de beste marketingstrategieën voor jouw restaurant zijn. • Als je naar de bank gaat voor financiering, zullen ze aandringen om een SWOT analyse uit te voeren voor jouw restaurant (concept). De primaire reden om een SWOT analyse uit te voeren is om te laten zien hoe je restaurant in de markt staat, of zal staan, en hoe je in staat bent om te concurreren op deze markt.
 9. 9. SWOT Analyse Een SWOT analyse analyseert de sterke en zwakke punten van je restaurant (concept) en vergelijkt ze met die van de concurrentie. Dit geeft jou de kans om bepaalde activiteiten of promoties aan te passen of te versterken om een sterkere marktpositie te behalen. Laat je niet misleiden door de technische naam van de analyse, een SWOT analyse is simpel en eenduidig. Lees hiernaast waar SWOT voor staat. Strengths (sterke punten) De sterke punten van je restaurant – voorbeelden zijn: - Jouw restaurant is schoon en netjes. - Jouw prijzen zijn lager dan die van concurrenten. - Jouw manier van bedienen is nieuw in de regio. - Jij biedt een product dat niemand anders biedt. Weaknesses (zwakke punten) De zwakke punten van je restaurant – voorbeelden zijn: - Jouw restaurant is nieuw en niet gevestigd. - Je hebt beperkte financiering beschikbaar. - Je biedt een product dat al op de markt is. - Je locatie zorgt ervoor dat klanten een aardig eind moeten reizen om bij je restaurant te komen. Opportunities (kansen) Kansen voor jouw restaurant – voorbeelden zijn: - Een nieuw kantorencomplex wordt in de buurt geopend. - Er wordt een nieuwbouwwijk aangelegd in de buurt. - Een grote concurrent heeft de tent gesloten. - Het gebouw naast jouw pand is beschikbaar gekomen waardoor uitbreiding een optie is. Threats (bedreigingen) Situaties die je restaurant kunnen schaden – voorbeelden zijn: - Een bekend merk restaurant komt naar jouw region. - Je huurcontract loopt af en de huur zal toenemen. - Een grote concurrent heeft z’n prijzen naar beneden bijgesteld en is een prijzenoorlog gestart.
 10. 10. Marketing: veel impact, weinig kosten De concurrentie onder restaurants is ongetwijfeld sterk, daarom zal je alles moeten geven om succesvol te zijn. Hier zijn 25 marketing ideeën / strategieën voor voedselbedrijven die je kunnen helpen om overal de aandacht te krijgen van hongerige magen! Food foto's • Als je ooit hebt ingelogd op Instagram, weet je dat “food porn” erg populair is. • Een van de beste manieren om je restaurant online te promoten is door goede kwaliteit foto’s menigeen doen kwijlen. Visuele inhoud wordt online veel gevraagd tegenwoordig. Door aantrekkelijke foto’s op je website en op verschillende sociale media te plaatsen, kun je al die hongerige ogen naar je toetrekken. • Neem het inhuren van een professionele fotograaf in overweging of probeer het eerst zelf met je smartphone. Wees gewaarschuwd – het maken van goede foto’s van eten kan moeilijker zijn dan het lijkt, omdat de belichting vaak erg belangrijk is.
 11. 11. Loyaliteitsprogramma’s • Samenwerking met online apps waar je eten kunt bestellen is de overweging waard. Samenwerking met deze apps stimuleert klanten om je restaurant uit te proberen door gamificatie en loyaliteitsprogramma’s. Bij zo’n programma kun je denken aan korting of een gratis maaltijd na een x-aantal bezoeken. Houd er wel rekening mee dat deze programma’s duur kunnen zijn. • Let op, je zult altijd wel eens negatieve feedback krijgen, ongeacht hoe goed je bent of je voedsel is. Je kunt nooit iedereen tevreden houden en je zult zeker een gevoelige snaar raken bij concurrenten omdat je klanten van hen zult afnemen. Als je negatieve feedback krijgt, neem dit niet persoonlijk op (hoe moeilijk dat ook is) en reageer altijd op een vriendelijke, professionele manier en speel altijd voor de dankbare gastheer/gastvrouw. Nog een paar tips: • Als je reageert op een publiekelijk negatieve beoordeling, bedankt de beoordelaar voor zijn/haar feedback, bied je excuses aan voor het incident en beloof dat het in de toekomst beter zal zijn. Je zou eventueel nog privé contact kunnen opnemen met de klant, om meer informatie te krijgen over de negatieve ervaring. • Sommige restauranteigenaren sturen cadeaubonnen naar klanten die een negatieve ervaring hebben gehad in hun restaurant, in de hoop dat ze nog een keer komen voor een tweede kans.
 12. 12. Maak je Google+, Facebook en Twitter accounts aan • Het belang van het aanmaken van sociale media accounts voor je restaurant kan nooit overschat worden. • Moedig je bezoekers ook aan om beoordelingen te plaatsen over het restaurant.
 13. 13. Geografisch gerichte advertenties In de meeste restaurants komen lokale gasten. De meeste mensen zijn op zoek naar goed eten dichtbij huis, en je zult waarschijnlijk het meeste uit online advertenties halen door te investeren in geografisch gerichte advertenties, bijvoorbeeld in Google+, Twitter en/of Facebook. Door een geografische regio te selecteren waar je advertentie zichtbaar wordt, kun je gericht reclame maken. Het bespaart je geld en zorgt ervoor dat alleen gebruikers in een bepaald gebied je advertentie zien.
 14. 14. Word actief op Instagram • Het hebben van een duidelijke aanwezigheid op Instagram is een minder voor de hand liggende marketing tip, maar te belangrijk om te laten liggen. Gebruik Instagram om het beste visuele materiaal van je restaurant te promoten. • Laat je restaurant zien, je topgerechten en gebruik dit podium om te spleen met je merkidentiteit. Bijvoorbeeld, een levensmiddelenwinkel die alleen maar natuurlijke producten verkoopt, kan proberen om foto’s te posten van mensen die aan het kajakken zijn, koken, of andere activiteiten waarvan je denkt dat je fans dat leuk vinden om te zien.
 15. 15. Tripadvisor • De meningen over Tripadvisor van restauranteigenaren zijn wisselend. Wat je mening ook is, het is een feit dat Tripadvisor nummer 1 evaluatieplatform van recreatie en restaurants, het platform zal er nog wel even zijn en het gebruik ervan neemt nog steeds toe. • Tripadvisor is eigenlijk een zoekmachine – je kunt de zoekmachine gebruiken om bijvoorbeeld een hotel of een restaurant te vinden. Net als Google heeft degene die bovenaan staat, het grootste voordeel. Hier enkele tips: • Vul je profiel volledig in • Een half ingevuld profiel zal niet de aandacht trekken van het publiek. Vul alles in, geef aan welk soort eten je biedt, zorg voor een correcte link naar je website en dat je fysieke adres aangegeven staat op de exacte locatie waar je gevestigd bent. En vergeet niet om enkele foto’s toe te voegen!
 16. 16. Stimuleer klanten om beoordelingen achter te laten • Hoe meer beoordelingen je op TripAdvisor krijgt, hoe groter de kans is dat je klimt in de ranking. Als je als eigenaar vaak even een praatje maakt met de gasten in het restaurant, kun je best eens je aanwezigheid op TripAdvisor laten vallen. Vaak vinden gasten het leuk om te spreken met de eigenaar, dus je zult verbazen hoe hoog het responspercentage is. Andere offline methodes om je klanten te stimuleren om een beoordeling achter te laten zijn het weergeven van de TripAdvisor details op de menukaart, achterkant van het bonnetje of zelfs op visitekaartjes van het restaurant. Reageer op AL je beoordelingen • Zelfs het beste restaurant van de wereld kan niet alle klanten 100 procent tevreden houden, dus wees voorbereid op zo nu en dan een negatieve beoordeling. Zolang je hier vriendelijk en efficiënt mee omgaat, kun je iets negatiefs vaak omvormen tot een wat positiever gevoel. • Zorg ervoor dat je reageert op iedere beoordeling met een goed geconstrueerd antwoord. Hieruit kunnen klanten opmaken dat je geïnteresseerd bent in het juist bedienen van de klanten en dat je luistert naar de meningen van je bestaande klanten luistert en deze meningen respecteert.
 17. 17. Promoot je beoordelingen • TripAdvisor biedt verschillende widgets die je op je website kunt plaatsen zodat je beoordelingen automatisch ook op je website zichtbaar zijn. • Beoordelingen op je website kunnen als betrouwbaarheidsindicator dienen voor potentiële klanten. Iedereen die op je website komt, zal een positievere indruk hebben van je restaurant als er goede recensies op je website staan van bestaande klanten. Statistieken laten zien dat ongeveer 50% van alle bezoekers van een restaurant eerst een website hebben bekeken voordat ze er gingen eten. • De eerste indruk is enorm belangrijk, dus zorg ervoor dat deze zo positief mogelijk is.
 18. 18. Last but not least • Door nieuwe menu’s en foto’s en andere gerelateerde details te delen, weten mensen dat je actief en vooruitstrevend bent. • Vandaag de dag vertrouwen klanten de meningen van anderen meer dan ooit en hebben websites zoals TripAdvisor een grote invloed op welk restaurant klanten kiezen.
 19. 19. Stuur een online nieuwbrief • Je nieuwsbrief hoeft niet wekelijks verstuurd te worden – klanten zullen het waarschijnlijk prettiger vinden om niet overspoeld te worden door nieuwsbrieven. Bijvoorbeeld eens per maand. • Gebruik je nieuwsbrief om successen te delen, nieuwe menu items te noemen of speciale acties te delen. Je kunt honderden sjablonen vinden als je gebruik maakt van een product zoals Mailchimp.
 20. 20. Betrek je klanten • Het genereren van inhoud voor je website / sociale media gebaseerd op de gebruiker is een manier om persoonlijke betrokkenheid te creëren. Organiseer een fotowedstrijd en vraag mensen om een foto van hun favoriete maaltijd in jouw restaurant te delen, en publiceer deze foto’s op een speciale pagina voor deze wedstrijd (en/of deel de inzendingen op verschillende sociale netwerken). Je kunt enkele prijzen aan willekeurige winnaars, bijvoorbeeld een gratis aperitief. • Het mogelijk maken en promoten van inhoud gebaseerd op de gebruikers laat zien dat je je klanten waardeert. Zo kun je bezoekers die soms eens komen veranderen in diehard fans.
 21. 21. Pronk met je personeel! • In een tijd van klantenservice met robots en zelfrijdende auto’s, is het menselijke aspect aan het verdwijnen. Pronk met je 5-sterren personeel en laat zien wat ze het beste doen! Het zien van gelukkige, lachende werknemers doet wonderen voor je reputatie, omdat klanten graag worden bediend door leuk, blij personeel. • Het laten zien van je blije werknemers draagt enorm bij aan je reputatie – gelukkige werknemers zeggen veel over je bedrijf, en fans zullen dat zeker opmerken.
 22. 22. Houd je aanwezigheid op sociale media in de gaten • Marketingstrategieën voor sociale media zijn enorm belangrijk vandaag de dag. Flyers en afhaalmenukaarten onder de deur doorgeduwd zijn niet meer genoeg. • Vaak zijn de restaurants die erg aanwezig zijn op sociale media de beste restaurants, en is het negeren van sociale media een doodvonnis. • Je kunt natuurlijk makkelijk een Facebook pagina en een Twitter account creëren voor je bedrijf om speciale acties, exclusieve coupons, foto’s van je nieuwste gerechten te delen en je nieuws te promoten. Maar het aanmaken van deze accounts is slechts het halve werk – het is ook van essentieel belang dat je actief blijft op deze accounts.
 23. 23. Deel positieve persberichten Nog een belangrijke restaurant marketing tip – wanneer je genoemd wordt in het nieuws of in een tijdschrift, is het goed om deze positieve publiciteit te delen op je website en via je sociale media. Fans zullen het bericht verspreiden en nieuwkomers zullen worden aangemoedigd om je restaurant te bezoeken als ze zien dat betrouwbare bronnen je restaurant bejubelen.
 24. 24. Stel Google Alerts in Google Alerts stuurt een melding als je bedrijfsnaam (of een andere term die je hebt gekozen) voorkomt in een nieuw stuk op het internet! Dit maakt het makkelijk om in de gaten te houden wie over jou praat.
 25. 25. Start een Blog • Het beginnen van een eigen blog is een fantastische manier om een gemeenschap op te bouwen en om je klanten te betrekken. Blogs bieden de kans om te experimenteren met de stem en persoonlijkheid van je restaurant. Deel je successen, uitdagingen, grappige verhalen, recepten, en alles waarvan je denkt dat je klanten het interessant vinden. • Een blog kan een enorm project zijn, maar dat hoeft niet per se. Houd je blog zo simpel of complex als je zelf wilt. Je hoeft niet constant blogs te posten (kwaliteit gaat boven kwantiteit), maar het is goed om een restaurant blog te hebben voor wanneer je een aankondiging of nieuws hebt dat je met de wereld wilt delen.
 26. 26. Ontwikkel de merkidentiteit van je restaurant • Het bouwen aan je merkidentiteit kan een groot effect hebben op je prestaties op sociale media. Je doel moet zijn dat de identiteit van je restaurant past bij je doelgroep klanten. • Richt jij je vooral op de mensen die graag gezond willen eten? Of heeft je restaurant meer de sfeer van bier en bitterballen? Begrijp wie je doelgroep is, en bouw je merkidentiteit rondom waar zij in geïnteresseerd zijn. Zorg dat deze interesses terug komen op je sociale media en in je promotiemateriaal.
 27. 27. Plan je Tweets Twitter kan een waarde schat zijn voor restaurants, en het plannen van je tweets kan een grote invloed hebben op hongerige magen. Probeer tweets te plannen op verschillende momenten van de dag om specifiek het ontbijt, lunch of diner publiek te bereiken (afhankelijk van je aanbod).
 28. 28. Zorg voor een mooi, functioneel online menu • Mensen houden ervan om online op onderzoek uit te gaan voordat ze eten bestellen of in je restaurant komen eten. Maak het bezoekers makkelijk om je menukaart te vinden – publiceer een hoge kwaliteit, makkelijk te lezen menu dat up-to-date is. Sommige bezorgwebsites publiceren je menu gratis online. • Als je geen online menukaart hebt die klanten vooraf kunnen bekijken, zijn de meeste andere marketingstrategieën voor restaurants eigenlijk zinloos! Klanten verwachten toegang te hebben tot een online menu, anders kijken ze simpelweg ergens anders.
 29. 29. Werk samen met bezorgdiensten In de online-gedreven wereld van vandaag de dag, is gebruiksgemak erg belangrijk. Veel online bezorgdiensten hebben een soepel bestelproces, en de slimme online klanten maken graag gebruik van zulke bezorgdiensten.
 30. 30. Bied coupons en kortingen • Het geven van coupons en kortingen voor je restaurant is altijd een redelijk zekere manier om klanten naar je restaurant te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een gratis maaltijd aanbieden via je nieuwsbrief. • Als alternatief zou je ook kunnen adverteren via bijvoorbeeld Groupon. Op die manier zien veel mensen informatie over jouw restaurant, maar je moet een groot deel van de verkopen afdragen aan Groupon.
 31. 31. Online reserveren Klanten vinden het geweldig als je hun leven zo makkelijk mogelijk maakt. Daarom kan het een goed idee zijn om een tool beschikbaar te stellen waarmee je online kunt reserveren. Dit kan op bijvoorbeeld je eigen website of je kunt gebruik maken van een extern online reserveringssysteem. Denk aan Couverts, seatme.nl of tafelreserveren.nl.
 32. 32. Gebruik mobiele advertenties • Het is voor dit jaar voorspeld dat de helft van alle betaalde kliks op Google vanaf een mobiel komen. Restaurants zijn één van de beste kandidaten voor mobiele advertenties, omdat gebruikers vaak onderweg zijn als ze op zoek zijn naar restaurants in de buurt. Mobiele advertenties zijn vaak goedkoper dan desktop advertenties, en mobiele advertenties staan bekend om de indrukwekkende conversiecijfers. • AdWords heeft veel aanpassingsmogelijkheden om het meest te halen uit je geld. Je kunt bijvoorbeeld meer nadruk leggen op je advertenties tijdens etenstijd, op het tijdstip dat mensen vaker online zoeken naar eetmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat jouw advertentie bovenaan staat als er tijdens etenstijd gezocht wordt naar “pizza”. Als marketeer van een restaurant is het belangrijk dat je je verdiept in de mogelijkheden van mobiele advertenties.
 33. 33. Grabbelton voor visitekaartjes • Laat klanten hun visitekaartjes in een grabbelton gooien. De beloning kan variëren- een lunch voor de winnaar en 10 vrienden, happy hour met goedkopere drankjes, of wat dan ook. Op een bepaald moment grabbel je dan 1 of meerdere visitekaartjes uit de ton die de prijs winnen! • Zulke loterijen zijn niet alleen erg grappig, je kunt ook gebruik maken van deze visitekaartjes. Stuur ze bijvoorbeeld een e-mail waarin je ze vertelt dat ze deze keer helaas niet hebben gewonnen, maar dat ze zich kunnen inschrijven voor de nieuwsbrief zodat ze als de eerste op de hoogte zijn van een volgende actie enz.
 34. 34. Gebruik lokale ingrediënten Klanten vinden het geweldig om lokale producten te eten. Dus het gebruiken van lokale ingrediënten kan je populariteit vergroten en je reputatie positief beïnvloeden. Als het binnen je budget valt, is het zeker de moeite waard om deze optie te overwegen!

×