Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Kokemuksia julkisten palvelujen kehittämiseestä palvelumuotoilun keinoin, Iikka Lovio

820 Aufrufe

Veröffentlicht am

Kävin puhumassa siitä näkökulmasta mitä itse tekisin jos olisin tilaajan roolissa Kunnassa töissä. 29.8.2017, Tampere, Palveluiden muotoiluja Kaupungissa, TADA week.

Veröffentlicht in: Design

Kokemuksia julkisten palvelujen kehittämiseestä palvelumuotoilun keinoin, Iikka Lovio

 1. 1. Kokemuksia julkisten palvelujen kehittämisestä palvelumuotoilun keinoin Ajatuksia palvelumuotoilun tilaamisesta julkisella sektorilla Iikka Lovio 29.8.2017, Palvelujen muotoilua kaupungissa, Tampere
 2. 2. S U U N N I T T E L U K Ä Y T T Ä J Ä
 3. 3. Osta ratkaisua ongelmaan, älä palvelumuotoilun menetelmien käyttöä.
 4. 4. Ulkopuolista apua tilatessa hyvä tapa toimia • Kuvaa ongelma, käsitysnykytilasta ja tavoitteenne • Pyydä toimistoa kertomaan miten lähestyisi haastetta • Pyydä palvelumuotoilijoita esittämään mikä projektissa tulee olemaan haastavaa • Referenssit: tulokset ja haasteet • Arvioi asiantuntijoiden vuorovaikutustaidot ja substanssiosaaminen
 5. 5. Jos tavoitteena on visuaalisesti näyttävä powerpoint tai kuvaus nykyisestä mallista, tilaa graafikko.
 6. 6. TYÖPAJAN (TAI SARJAN) TILAAMISESSA ODOTUKSET MALTILLISIKSI • Työpajat ovat osa prosessia, ei tulos itsessään. Projektin tavoitteeksi ei riitä, että saatiin 100 priorisoimatonta ideaa työpajoissa. • Tavoitteeksi ei riitä että osallistettiin kaikkia, edes silloin kun kyse on muutosvastarinnan hallitsemisesta.
 7. 7. Suunnittelutyö kontekstissa ja tilaajan osallistuminen jokaiseen vaiheeseen on välttämätöntä. Oppiminen tapahtuu yhdessä tekemällä. Yksikään paperilla suunniteltu konsepti ei selviä ensimmäisestä kosketuksesta oikeaan asiakkaaseen, työntekijöiden arjen reunaehtoihin tai naapurisiilon keskijohtajaan.
 8. 8. Esimerkki. Skaalautuva malli (maahanmuuttaja)nuorille saada onnistumisen kokemuksia ja apua koulutehtäviin muilta nuorilta helsinkiläisissä kouluissa.
 9. 9. Esimerkki. Uusi tapa puuttua nuorten ensimmäisiin rikoksiin Helsingissä suunniteltiin ja vietiin pilotointiin yhdessä poliisin, nuorisotyön ja vapaaehtoisten nuorten kanssa.
 10. 10. Esimerkki. Uusi joulukeräys toi nuorille ensimmäisiä työkokemuksia, iloa yhteisöön ja Pakilan seurakunnalle merkityksellisen tavan olla läsnä alueen nuorten elämässä rippukoulun jälkeen.
 11. 11. Esimerkeille yhteistä • Toteuttajien osallistuminen alusta alkaen prosessiin: haastatteluiden tekemien ja tulkinta • Ideointi ja ideoiden kevyt testaus kohderyhmällä ennen kokeiluja ja pilotointia tilaajan työntekijöiden toimesta • Ratkaisun liittyminen organisaation perustehtävään • ”Oppikirjan” mukaisten välidokumentaatioiden vähäinen määrä • Johdon odotus tuloksille
 12. 12. Julkisella sektorilla palvelumuotoilun tavoite on sama kuin organisaation kipeimmät haasteet: ne joissa käyttäjälähtöisyyden puute on haitallisinta.
 13. 13. Tilaajan projektipäällikön paras oppikirja
 14. 14. Mihin suuntaan tulisi mennä julkisten palveluiden suunnittelussa?
 15. 15. Asiakaskokemusta ruvettava mittaaman päivittäin ”Vuoden ajan menin arvioinnista toiseen, muttei kukaan ottanut mun tarvetta tosissaan. Niillä oli aina joku prosessi. En enää yritä muuttaa nykytilaa.” - Eläkeläinen 20 v ”Selitettiin puolitoista vuotta meidän ongelmaa perheneuvolassa samaatta mitään apua. Luojankiitos ollaan lastensuojelun asiakkaita nyt.” - Äiti 40 v
 16. 16. 1. Käytä nykyistä enemmän laadullisia menetelmiä luomaan osuvia ratkaisuja ja hautaamaan huonot. Useat palvelumuotoiluprojektit jäävät tähän, parhaimmillaankin. 2. Kokeillen kohti toimeenpanoa. Nyt liian vähäistä, toteutus raskasta ja tavoitteetonta. 3. Arvioi palvelukehitystä jatkuvasti tiedolla asiakaskokemuksesta ja vaikutuksesta.
 17. 17. Ihmiset eivät halua käyttää (digi)palveluita vaan elää hyvää elämää.

×