SHKRIMI AKADEMIK DHE PREZANTIMI (Punimet Seminarike) Përgatitur nga: Luljeta Plakolli-Kasumi, LL.M. Universiteti i Prishti...
HYRJE  <ul><li>Qëllimi i seminarit; </li></ul><ul><li>Metodologjia; </li></ul><ul><li>Objektivat. </li></ul>Copyright © ...
OBJEKTIVAT <ul><li>Kuptim i nocionit të shkrimit akademik, numërimi i formave të ndryshme të shkrimeve akademike, dhe rën...
1. SHKRIMI AKADEMIK Ç ka kuptojmë me ‘’shkrimin  akademik ’’? <ul><li>Shkrimi Akademik- kërkim i strukturuar, i shkruar...
1. SHKRIMI AKADEMIK (vazhdon) Format e shkrimit akademik <ul><li>Punim seminarik </li></ul><ul><li>Ese - një kërkim dhe s...
1. SHKRIMI AKADEMIK Format e shkrimit akademik  (vazhdon) <ul><li>Esetë </li></ul><ul><li>Tregoni këndvështrimin tuaj l...
1. SHKRIMI AKADEMIK Format e shkrimit akademik  (vazhdon) <ul><li>Tema e diplomës </li></ul><ul><li>Tema: </li></ul><ul...
1. SHKRIMI AKADEMIK (vazhdon) Punimi Seminarik <ul><li>ÇKA ËSHTË PUNIMI SEMINARIK? </li></ul><ul><ul><li>Formë e komunikim...
1.  SHKRIMI AKADEMIK Punimi Seminarik (vazhdon) <ul><li>Mundësi për ta publikuar; </li></ul><ul><li>Zhvillon reputacioni...
2. HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Para se të filloni të shkruani! <ul><li>Përzgjedhja e temës së punimit seminarik </li></ul><u...
2.HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Përzgjedhja e temës së punimit seminarik <ul><li>Tema </li></ul><ul><li>Politikat e mjedisit <...
2.HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Kërkimi <ul><li>BURIME TË BESUESHME: </li></ul><ul><li>Libra; </li></ul><ul><li>Artikuj dhe re...
2.HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Leximi <ul><li>Mbani sh ënime gjatë leximit (skeda); </li></ul><ul><li>Shënoni referencat e mi...
2.HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Planifikimi dhe Organizimi <ul><li>Shkruani titullin e punimit seminarik; </li></ul><ul><li>Bë...
2. HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Shkrimi i punimit seminarik <ul><li>STRUKTURA </li></ul><ul><li>Titulli; </li></ul><ul><li>Em...
2. HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Drafti i parë <ul><li>Koherenca dhe uniteti; </li></ul><ul><li>Këndvështrimi (veta e tretë, n...
2. HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Drafti i dytë (përfundimtar) <ul><li>Kompjuteri; </li></ul><ul><li>Kufijtë anash faqes; </li>...
3. Plagjiatura <ul><li>Definicionet e plagjiaturës: </li></ul><ul><ul><li>Vjedhja dhe paraqitja e ideve apo fjalëve të di...
<ul><li>Dy lloje të plagjiaturës: </li></ul><ul><ul><li>Kur nuk citohet burimi fare; </li></ul></ul><ul><ul><li>Kur burimi...
3. Plagjiatura (vazhdon) Si të shmanget plagjiatura? <ul><li>Duke cituar burimin; </li></ul><ul><li>Duke i treguar lexues...
3. Plagjiatura (vazhdon) Citimi <ul><ul><li>Informacioni mbi autorin; </li></ul></ul><ul><ul><li>Titullin e veprës; </li>...
4. Prezantimi publik Përgatitja e prezantimit <ul><li>Jini konciz; </li></ul><ul><li>Flisni vetëm për atë çka duhet të fl...
4. Prezantimi publik Pamjet vizuale <ul><li>Krijo një fotografi vizuale; </li></ul><ul><li>Jini konciz; </li></ul><ul><li>...
4. Prezantimi publik (vazhdon) Prezantimi <ul><li>Përgatitë strukturën e prezantimit; </li></ul><ul><li>Përshëndete audien...
4. Prezantimi publik (vazhdon) Struktura e prezantimit <ul><li>Pasqyra </li></ul><ul><li>Tregoji audiencës se për çfarë do...
OBJEKTIVAT <ul><li>Kuptim i nocionit të shkrimit akademik, numërimi i formave të ndryshme të shkrimeve akademike, dhe rën...
Ndonjë pyetje?
JU FALEMINDERIT PËR VËMENDJE Luljeta Plakolli-Kasumi , LL.M . l uljetap @gmail.com Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1]

76.273 Aufrufe

Veröffentlicht am

6 Kommentare
45 Gefällt mir
Statistik
Notizen
 • pershendetje znj luljeta me duhet nje ese me teme te lire por nuk di ca teme te marre dhe ku te bazohem konkretisht a mundeni te me ndihmoni . me duhet per kete te shtune ju lutem
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier
 • pershendetje nga ariana urime per punimin shum mir po te lutem a mundet kush mum tregu kom me punu ni punim shkrim akademik me tem te lir po qe ka te baj me shkencen sidomos me piskologjin zhvillimore duhet me gjet 3 autore qe kan fol per te njejten tem duhet mi ba 3 pytje konkrete po spo di ku mundem me marr diqka matrijal une kam desht te shkrujaj per intelegjencen pomundohem me gjet diqka pak ma te let ma konkret se jam vitin e pare psikologji edhe nuk po di si behet punimi bash mir a mundet kush mum ndimu faliminderit shum ishalla mundeni mum ndimu um duhet per te marten
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier
 • Komplimente?
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier
 • e keni bere gjuhen shqipe berbat fare.. pse perdorni kaq shume fjale angleze.. decinicion dhe plagjiatura eshte ne anglisht dhe ne shqip kemi sesi mund ti themi.. me mire te gjejne nje fjale ne shqip se e bete shqipen si gjuhe te huazuar.. cdo gje po merret nga anglia.. nuk i shkon gjuhes tone te bjeri kaq poshte.. turp i madh
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier
 • nice fare
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier
Keine Downloads
Aufrufe
Aufrufe insgesamt
76.273
Auf SlideShare
0
Aus Einbettungen
0
Anzahl an Einbettungen
74
Aktionen
Geteilt
0
Downloads
0
Kommentare
6
Gefällt mir
45
Einbettungen 0
Keine Einbettungen

Keine Notizen für die Folie

Shkrimi Akademik Dhe Prezantimi[1][1]

 1. 1. SHKRIMI AKADEMIK DHE PREZANTIMI (Punimet Seminarike) Përgatitur nga: Luljeta Plakolli-Kasumi, LL.M. Universiteti i Prishtinës, Fakulteti Juridik, 2008 Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 2. 2. HYRJE <ul><li>Qëllimi i seminarit; </li></ul><ul><li>Metodologjia; </li></ul><ul><li>Objektivat. </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 3. 3. OBJEKTIVAT <ul><li>Kuptim i nocionit të shkrimit akademik, numërimi i formave të ndryshme të shkrimeve akademike, dhe rëndësia e punimeve seminarike; </li></ul><ul><li>Numërimi i hapave që duhet ndërmarrë në drejtim të një punimi të mirë seminari; </li></ul><ul><li>Kuptimi i nocionit të ‘’plagjiaturës’’, dhe mësimi se si ti shmangemi këtij fenomeni; </li></ul><ul><li>Ofrimi i shkathtësive të prezantimit publik, dhe përcaktimi i asaj se çfarë duhet dhe çfarë s’duhet të bëni gjatë prezantimit publik. </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 4. 4. 1. SHKRIMI AKADEMIK Ç ka kuptojmë me ‘’shkrimin akademik ’’? <ul><li>Shkrimi Akademik- kërkim i strukturuar, i shkruar nga një apo disa studentë për të tjerët, i cili adreson një apo disa çështje me interes nga një fushë e caktuar,për çdokënd që kërkon informacione faktike dhe të prezantuara në mënyrë objektive mbi atë fushë. </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 5. 5. 1. SHKRIMI AKADEMIK (vazhdon) Format e shkrimit akademik <ul><li>Punim seminarik </li></ul><ul><li>Ese - një kërkim dhe shkrim i shkurtër lidhur me një temë; </li></ul><ul><li>Temë diplome- një kërkim i thellë që synon ta dëshmojë një teori ose propozim; </li></ul><ul><li>Disertacioni- dokument që paraqet të gjeturat e autorit të bazuara në kërkim në mbrojtje të kandidaturës së tij/saj për titull akademik (doktoraturë). </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 6. 6. 1. SHKRIMI AKADEMIK Format e shkrimit akademik (vazhdon) <ul><li>Esetë </li></ul><ul><li>Tregoni këndvështrimin tuaj lidhur me zhvillimet e fundit politike në Kosovë, dhe se si ndikojnë ato në jetën e përditshme të qytetarëve? </li></ul><ul><li>Nëse do ta kishit pasur rastin të ndryshoni diçka në sistemin tuaj ligjor, çfarë do të kishte qenë ajo? </li></ul><ul><li>Çka paraqet për ju një administratë publike efikase? </li></ul>
 7. 7. 1. SHKRIMI AKADEMIK Format e shkrimit akademik (vazhdon) <ul><li>Tema e diplomës </li></ul><ul><li>Tema: </li></ul><ul><li>Hip Hopi si formë e të shprehurit artistik </li></ul><ul><li>Teoria apo propozimi: </li></ul><ul><li>Edhe pse shumica e njerëzve e konsiderojnë hip </li></ul><ul><li>hopin si ofenduese, ajo megjithatë i ofron rinisë </li></ul><ul><li>urbane një mundësi të rëndësishme për shprehje </li></ul><ul><li>artistike, dhe iu lejon atyre ta artikulojnë poezinë e </li></ul><ul><li>rrugëve. </li></ul>
 8. 8. 1. SHKRIMI AKADEMIK (vazhdon) Punimi Seminarik <ul><li>ÇKA ËSHTË PUNIMI SEMINARIK? </li></ul><ul><ul><li>Formë e komunikimit përmes së cilës pjesëmarrësit e </li></ul></ul><ul><ul><li>një grupi seminarik i tregojnë anëtarëve të tjerë të </li></ul></ul><ul><ul><li>grupit se çfarë mendojnë lidhur me një temë të </li></ul></ul><ul><ul><li>caktuar. </li></ul></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 9. 9. 1. SHKRIMI AKADEMIK Punimi Seminarik (vazhdon) <ul><li>Mundësi për ta publikuar; </li></ul><ul><li>Zhvillon reputacionin profesional; </li></ul><ul><li>Mundësi për të specializuar në fusha të interesit; </li></ul><ul><li>Nxitë debatin akademik për një temë të caktuar; </li></ul><ul><li>Vetëkënaqësia që ndihet nga të prodhuarit e një pune të pavarur. </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 10. 10. 2. HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Para se të filloni të shkruani! <ul><li>Përzgjedhja e temës së punimit seminarik </li></ul><ul><li>Kërkimi </li></ul><ul><li>Planifikimi dhe Organizimi </li></ul><ul><li>Leximi </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 11. 11. 2.HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Përzgjedhja e temës së punimit seminarik <ul><li>Tema </li></ul><ul><li>Politikat e mjedisit </li></ul><ul><li>Pyetje specifike kërkimore </li></ul><ul><li>1 . Cilat janë çështjet kyçe </li></ul><ul><li>lidhur me politikat e </li></ul><ul><li>mjedisit? </li></ul><ul><li>2. Kush luan rol kyç në politikëbërje? </li></ul><ul><li>3. Cilat janë politikat më inovative të cilat po zhvillohen në fushën e mjedisit? </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 12. 12. 2.HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Kërkimi <ul><li>BURIME TË BESUESHME: </li></ul><ul><li>Libra; </li></ul><ul><li>Artikuj dhe revista të ndryshm e akademike ; </li></ul><ul><li>Baza të të dhënave të cilat përmbajnë artikuj akademik; </li></ul><ul><li>Komentare të ligjeve; </li></ul><ul><li>Indekse Ligjore; </li></ul><ul><li>Raste të gjykatave etj. </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 13. 13. 2.HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Leximi <ul><li>Mbani sh ënime gjatë leximit (skeda); </li></ul><ul><li>Shënoni referencat e mira </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 14. 14. 2.HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Planifikimi dhe Organizimi <ul><li>Shkruani titullin e punimit seminarik; </li></ul><ul><li>Bëjeni një listë të titujve dhe nëntitujve; </li></ul><ul><li>Shkruani hyrjen e punimit seminarik </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 15. 15. 2. HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Shkrimi i punimit seminarik <ul><li>STRUKTURA </li></ul><ul><li>Titulli; </li></ul><ul><li>Emri i Autorit; </li></ul><ul><li>Tabela e Përmbajtjes; </li></ul><ul><li>Hyrja/Parathënia; </li></ul><ul><li>Teksti ( hyrja, trungu i punimit dhe konkluzioni); </li></ul><ul><li>Referencat. </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 16. 16. 2. HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Drafti i parë <ul><li>Koherenca dhe uniteti; </li></ul><ul><li>Këndvështrimi (veta e tretë, njëjës); </li></ul><ul><li>Drejtëshkrimi; </li></ul><ul><li>Korigjimi dhe rishikimi. </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 17. 17. 2. HAPAT E PUNIMIT SEMINARIK Drafti i dytë (përfundimtar) <ul><li>Kompjuteri; </li></ul><ul><li>Kufijtë anash faqes; </li></ul><ul><li>Hapësira ndërmjet rreshtave; </li></ul><ul><li>Kontrolli me anë të leximit. </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 18. 18. 3. Plagjiatura <ul><li>Definicionet e plagjiaturës: </li></ul><ul><ul><li>Vjedhja dhe paraqitja e ideve apo fjalëve të dikujt tjetër, si tuat; </li></ul></ul><ul><ul><li>Përdorimi i prodhimit të huaj pa treguar burimin (me apo pa qëllim); </li></ul></ul><ul><ul><li>Vjedhje akademike; </li></ul></ul><ul><ul><li>Prezantimi i një ideje si të re dhe origjinale i cili në fakt buron nga një burim ekzistues . </li></ul></ul><ul><ul><li>Një vepër vjedhjeje dhe mashtrimi që konsiston në </li></ul></ul><ul><ul><li>vjedhjen e punës së dikujt tjetër dhe gënjimin lidhur me </li></ul></ul><ul><ul><li>burimin e asaj pune. </li></ul></ul>
 19. 19. <ul><li>Dy lloje të plagjiaturës: </li></ul><ul><ul><li>Kur nuk citohet burimi fare; </li></ul></ul><ul><ul><li>Kur burimi citohet, por nuk citohet siç duhet. </li></ul></ul>3 . Plagjiatura (vazhdon) Llojet e plagjiaturës Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 20. 20. 3. Plagjiatura (vazhdon) Si të shmanget plagjiatura? <ul><li>Duke cituar burimin; </li></ul><ul><li>Duke i treguar lexuesve se materiali përkatës është huazuar; </li></ul><ul><li>Duke iu ofruar lexuesve informacione të nevojshme për ta gjetur atë material/burim; </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 21. 21. 3. Plagjiatura (vazhdon) Citimi <ul><ul><li>Informacioni mbi autorin; </li></ul></ul><ul><ul><li>Titullin e veprës; </li></ul></ul><ul><ul><li>Emrin dhe vendin e shtëpisë botuese; </li></ul></ul><ul><ul><li>Datën e publikimit (mjafton vetëm viti) </li></ul></ul><ul><ul><li>Numri i faqes/faqeve ku keni huazuar. </li></ul></ul><ul><ul><li>Adresën e internetit nëse burimin e keni gjetur në internet </li></ul></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 22. 22. 4. Prezantimi publik Përgatitja e prezantimit <ul><li>Jini konciz; </li></ul><ul><li>Flisni vetëm për atë çka duhet të flisni; </li></ul><ul><li>Bëjeni interesant si për veti ashtu edhe për audiencën; </li></ul><ul><li>Përdorni pamje vizuale (Power Point ) </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 23. 23. 4. Prezantimi publik Pamjet vizuale <ul><li>Krijo një fotografi vizuale; </li></ul><ul><li>Jini konciz; </li></ul><ul><li>Mos bëjë thjeshtë kopjim të tekstit të seminarit; </li></ul><ul><li>Përdor grafik aty ku është e mundur; </li></ul><ul><li>Mos e ngarko audiencën; </li></ul><ul><li>Mos përfshijë më shumë se 7 pikë në një faqe të PP; </li></ul><ul><li>Përdor font të madh të shkronjave </li></ul>
 24. 24. 4. Prezantimi publik (vazhdon) Prezantimi <ul><li>Përgatitë strukturën e prezantimit; </li></ul><ul><li>Përshëndete audiencën; </li></ul><ul><li>Përmbaju kohës; </li></ul><ul><li>Fol në mënyrë të qartë; </li></ul><ul><li>Referohu në pamje vizuale; </li></ul><ul><li>Mos lëviz shumë; </li></ul><ul><li>Ndjej kënaqësi nga prezantimi yt </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 25. 25. 4. Prezantimi publik (vazhdon) Struktura e prezantimit <ul><li>Pasqyra </li></ul><ul><li>Tregoji audiencës se për çfarë do të flasësh; </li></ul><ul><li>Përmbajtja </li></ul><ul><li>Fol për atë çka ke me fol; </li></ul><ul><li>Përmbledhja </li></ul><ul><li>Tregoji audiencës se për çfarë ke folur. </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 26. 26. OBJEKTIVAT <ul><li>Kuptim i nocionit të shkrimit akademik, numërimi i formave të ndryshme të shkrimeve akademike, dhe rëndësia e punimeve seminarike; </li></ul><ul><li>Numërimi i hapave që duhet ndërmarrë në drejtim të një punimi të mirë seminari; </li></ul><ul><li>Kuptimi i nocionit të ‘’plagjiaturës’’, dhe mësimi se si ti shmangemi këtij fenomeni; </li></ul><ul><li>Ofrimi i shkathtësive të prezantimit publik, dhe përcaktimi i asaj se çfarë duhet dhe çfarë s’duhet të bëni gjatë prezantimit publik. </li></ul>Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi
 27. 27. Ndonjë pyetje?
 28. 28. JU FALEMINDERIT PËR VËMENDJE Luljeta Plakolli-Kasumi , LL.M . l uljetap @gmail.com Copyright © 2008 Luljeta Plakolli-Kasumi

×