Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

projekt fizike

49.607 Aufrufe

Veröffentlicht am

energjia dhe magnetet

 • Sex in your area is here: ♥♥♥ http://bit.ly/369VOVb ♥♥♥
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier
 • Dating for everyone is here: ❤❤❤ http://bit.ly/369VOVb ❤❤❤
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier

projekt fizike

 1. 1. TEMA:”ENERGJIA DHE PERDORIMET ESAJ”!! Tema 3… Energjia magnetike,burim prodhimi dhe perdorimi I saj ne jeten e perditshme. Ceshte energjia magnetike? Si mund ta prodhojme energjine magnetik? Ku mund ta perdorim energjine magnetike?
 2. 2. Thënie mbi energjinë"Energjia dhe këmbëngulja ndryshojnë gjithçka". BenjaminFranklini"Energjia është e njëjtë me dëshirën dhe qëllimin." SherilAdams"Energjia është një kënaqësi e amshueshme, dhe kushdëshiron, por nuk vepron, përhap murtajën." Uilliam Blejk"Synimet ju ndihmojnë të kanalizoni energjitë tuaja në veprim." Les Braun
 3. 3. Fusha MagnetikeFushat magnetike janë të padukshme por shkencëtarët shpesh e shprehin meanë të vizave për të ilustruar fushat magnetike. Vizat zakonisht shenohen meshigjet që tegojnë drejtimin e fushës.ElektromagnetizimiKur rryma elektrike kalon nëpër një tel metalik te veshur me një copë metaliferomagnetik të butë, krihohet fushë magnetike. Ky llohj magneti quhetelektromagnet. Nëse rryma ndalon, fusha magnetike zhduket. Në uzinat e celikutpërdoren elektromagnetët gjigantë për të ngritur ngrakesa të rënda. Kur nëpërmaterial kalon rrymë, ai tërheq celikun, që pastaj mund të lëvizet nga nje vendnë një tjetër.Trenat ne fushë magnetikeShumicës së trenave u zvoglohet shpejtësia nga fërkimi që shkaktohet midistrenit dhe binarëve. Një lloj treni i quajtur maglev përdor elektromagnet në pjesëne poshtëme të tyre dhe ecin nëpër binarë që kanë elektomagnetët mbi sipërfaqe.Elketromagnetët shtyjnë njëri-tjetrin, kështu që treni ngrihet mbi binarë dhe fillontë lëviz.
 4. 4. MagnetiMagneti është një copë metali qëmundë të tërheq disa lloje të tjera mealidrejt vetës. Magnetizimi është forcë.Hapsira rreth një magneti ku vepron kjoforcë quhet fushë magnetike.Veriu dhe JuguNëse e lidhim magnetin me një fije dhepastaj e lëmë të varur, magneti gjithnjëdo të tregoj drejtimin ver-jug. Nese iafrojmë dy magnet të ndryshem mepole të ndryshme ata terhiqen, nëse iafrojmë me pole te njejta ata largohen.

×