Anzeige
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

Toleranta nu este o virtute elev pirvu adela cls. x-lic. teor. carol i fetesti, ialomita

  1. Toleranţa nu este o virtute ! Nume elev: Pirvu Adela Scoala/Liceul : Liceul Teoretic Carol I Prof.coord. Dobre Sandina
  2. Motto •MOTTO: “ Toleranţa este singura flacără care poate lumina înăuntrul unui suflet mare”
  3. • Latinii înţelegeau prin toleranţă capacitatea de „a suporta”, „a îndura”, „a rezista”. Sensul cel mai potrivit ar fi: „a suporta în tăcere”. Toleranţa este atitudinea legitimată social, o datorie opresivă moral, care nu este însuşită din convingere sau plăcere; ba mai mult, te supune unor eforturi peste dispoziţia uzuală, peste disponibilitatea obişnuită. În accepţia comună, toleranţa semnifică, în primul rând, „indulgenţă”, „îngăduinţă”, „răbdare”.
  4. Declaratia drepturilor Omului • Omenirea a avut nevoie de „Declaraţia Drepturilor Omului” ca să statornicească dreptul la opinie, religie, educaţie, muncă… A fost nevoie de „Legea Drepturilor Civile” şi de acţiunea militantă a lui Martin Luther Kingpentru a elimina atitudinile de rasism şi ură de clasă, în cea mai democratică şi liberă ţară din lume la data respectivă (1969). • Oare omul nu este în stare să practice virtutea, decât ca un act impus, exterior şi sancţionabil? Intoleranţa este sancţionată moral şi penal, prin normele sociale şi prin legislaţia statelor europene. Dacă avem nevoie de legi care să ne „oblige” să respectăm, să nu calomniem, „să nu…” etc., mai putem avea pretenţia unei conduite morale?
  5. • Tolerarea celor diferiţi mie, în ceea ce priveşte culoarea pielii, apartenenţa socială, cariera profesională sau a persoanelor cu dizabilităţi, este imperativă social, iar eu o practic în virtutea sloganului prea generos: „armonie în diversitate”. Toleranţa nu este o practică născută din înclinaţie, din nativul persoanei; toleranţa nu este practicată din plăcere, ci din ipocrizie, din neasumarea responsabilităţii sociale. Abel trăieşte în continuare în lumea lui Cain, dar acum, Cain nu mai poate să lovească pe la spate. I s-a spus să tolereze, şi asta face: tolerează. Toleranţa lui Cain este o mimare a înţelegerii, o simulare a acceptării, o mască a agreării lui Abel. Abel există în lumea lui Cain, dar el trăieşte ca un neobservat, ca un rebut, întro lume a indiferenţei, care este cinică atunci când simulează toleranţa.
  6. Diferite forme de toleranta • Toleranța poate fi înțeleasă în diferite moduri: • Poate fi adoptată în mod provizoriu sub forma unei concesii, ca manevră tactică. • Poate reprezenta o acceptanță sau o permisiune, ca formă a unui dezinteres. • Adevărata toleranță, în spirit umanist, înseamnă însă mai mult decât o simplă "suportare" în sensul originar, ea presupune respectul opiniei contrare și este strâns legată de libertatea persoanei. Prin toleranță se respectă deciziile altor oameni, grupuri, popoare, religii, alte moduri de gândire și puncte de vedere, alte stiluri și moduri de viață. Astfel, garantarea necesității spiritului de toleranță depășește cu mult domeniul îngust al politicii. • Alt punct de vedere spune că toleranța înseamnă a permite ceva ceea ce ar putea fi suprimat. Acest punct de vedere este adoptat de specialiștii în diferite tehnici persuasive și în războaie informaționale.
  7. • Toleranţa se poate exprima la orice nivel: de la individ, la stat. La nivel individual- există o zicala românească „ Tratează- i întotdeauna pe alţii aşa cum ţi-ar conveni să fii tratat tu însuţi!”. Egalitatea între oameni ar trebui să reprezinte şi azi un mod real de viaţă şi nu o concepţie uneori imposibil de atins. Din păcate , o realitate cruntă o reprezintă diversele handicapuri(fizice, mentale), orientări religioase diferite, stări materiale, origini etnice diferite ale unor persoane de lângă noi. Acestora noi trebuie să le oferim posibilitatea de a se integra în colectivitate, de a- şi exprima părerile, de a simţi bucuria fiecărei zile. Diversitatea este o altă minune a lui Dumnezeu şi nu ne este permis să întrebam:”De ce?”. Dumnezeu ştie de ce suntem ceea ce suntem. Chiar dacă ne este imposibil să credem uneoriLUMEA ESTE PERFECTĂ!
  8. Citate • Toleranţa este fiica Erich Maria Remarque (1946) • Toleranţa înseamnă a da fiecărui om fiecare drept pe care ţi-l arogi. Robert Ingersol • Clemenţă. Fii tolerant cu intoleranţa altora! Valeriu Butulescu • Cel mai bun rezultat al educaţiei este toleranţa. • Helen Keller
  9. Toleranta
Anzeige