Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Из историјских извора

257 Aufrufe

Veröffentlicht am

„Србија виђена очима неба" уз цитате знаменитих Срба.

Veröffentlicht in: Bildung
 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Из историјских извора

 1. 1. ИЗ ИСТОРИЈСКИХ ИЗВОРА
 2. 2. Доситеј Обрадовић ,,Нема горих људи он оних који се противе просвећењу народа. Такви, да могу, сунце би угасили.”
 3. 3. Вук Караџић ,,Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.”
 4. 4. Ђачка заклетва из 1914.
 5. 5. Живојин Мишић ,,Ко сме, тај може, ко не зна за страх, тај иде напред!”
 6. 6. Надежда Петровић ,,Отресимо се старог немара, растресимо ланце нехата, приберимо се... На заједнички посао, пригрлимо општу ствар као своју рођену... Закунимо се да ћемо друштво одржати са његовом патриотском сврхом док и једна Српкиња траје.” (приликом оснивања Кола српских сестара)
 7. 7. Никола Тесла ,,Aко будем срећан да остварим само неке од својих идеја, биће то доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми да је то дело једног Србина.”
 8. 8. Михаило Пупин ,,Изузетни људи могу чинити изузетне ствари, али курс судбине једног народа биће увек вођен не само пролазним напорима једног или чак више изузетних људи неког доба, већ истрајном моћи традиција једног народа.”
 9. 9. ,,Све су Дрине овог свијета криве; никада се оне неће моћи све ни потпуно исправити; никада не смијемо престати да их исправљамо.”
 10. 10. Милош Црњански ,,Цела наша земља састављена је од комада прошлости. Далеко је од мене и сама помисао да би требало на тој прошлости стати. Далеко од тога. У будућност треба гледати. У будућност треба ићи. У будућност гледају и иду сви срећнији народи.”
 11. 11. Растко Петровић ,,Отаџбина је једна велика и озбиљна ствар”. (из ,,Људи говоре”)
 12. 12. Исидора Секулић ,,Развијен језик, то је биће и крв народа, то је максимала онога што једна култура оставља и даје. Жив је и напредан народ који језик свој усавршава.” ,,Живот је кратак, али траг од живота може дуго трајати.”
 13. 13. Ксенија Атанасијевић ,,Важно је сваког дана радити... Све ће проћи – само ће остати оно што смо створили, ако буде имало вредности. Јер вредност се сама собом потврђује, побеђује све препреке које јој постављају прилике и људска рђавштина.“
 14. 14. ,,Ово је Србија” музика: Никола Грбић изводи: Предраг Обровић и хор ученика Српске допунске школе

×