Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Ekthesi drast-20-gym-patras

  • Als Erste(r) kommentieren

  • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Ekthesi drast-20-gym-patras

  1. 1. 20ο Γυμνάσιο Πάτρας ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ COMENIUSΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ ΕΚΠ/ΚΟΥ: ΔΑΟΥΛΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΠΕ6 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ : 20ο Γυμνάσιο ΠάτραςΕΝΕΡΓΕΙΑ: Lifelong Learning Programme COMENIUS/Πολυμερείς Σχολικές ΣυμπράξειςΔΡΑΣΗ: Συμπράξεις ΣχολείωνΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: “Creativity in a Digital World” (Δημιουργικότητα σε έναψηφιακό κόσμο) ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ: 2011-1-CZ1-COM06-07239 9ΕΙΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: Συνάντηση στο πλαίσιο ανταλλαγής επισκέψεων μαθητώνπου συμμετέχουν στο πρόγραμμα.ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ: 10/10/2012 – 14/10/2012ΧΩΡΑ: Τουρκία - ΚωνσταντινούποληΙΔΡΥΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: Kocatepe Ilkogretim OkuluΑΠ. ΑΠΟΦ. ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ: Αρ. Πρ. 232382/27-9-12 Περιφέρεια Δ. Ελλάδος ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ:1. Zakladni skola profesora Svejcara v Praze 12 – Δημοκρατία της Τσεχίας2. St. Aubyns School – Μεγάλη Βρεττανία3. Szkola Podstawowa nr 19 w Legnicy – Πολωνία4. Kocatepe Ilkogretim Okulu – Τουρκία5. Instituto Comp. San Rocco – Ιταλία6. Scoala Gimnaziala Nr. 1 – Ρουμανία7. Osnovna sola Miska Kranjca – Σλοβενία8. ZER Guiciverni – Ισπανία9. 20ό Γυμνάσιο Πάτρας – Ελλάδα Ενημέρωση για την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματοςΤο πρόγραμμα “Creativity in a Digital World” ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 με τηνπρώτη συνάντηση των εταίρων στην Πράγα, της Δημοκρατίας της Τσεχίας όπου καιτέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση του προγράμματος και δόθηκαν οι κατευθυντήριεςγραμμές για τη συνέχεια του προγράμματος. Αυτή ήταν η πέμπτη επίσκεψη στο πλαίσιοσυνάντησης των εταίρων.Συνεργασία με τα εταιρικά εκπαιδευτικά ιδρύματαΗ συνεργασία με το ίδρυμα που επισκεφθήκαμε γινόταν μέσω της πλατφόρμας του e-twinning (για την ηλεκτρονική αδελφοποίηση των σχολείων) καθώς και με ηλεκτρονικήαλληλογραφία των καθηγητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σε τακτά χρονικάδιαστήματα, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο με τηλεφωνική σύνδεση.
  2. 2. Προετοιμασία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης Επειδή ήταν η πρώτη επίσκεψη για τη νέα σχολική χρονιά δεν είχε οργανωθεί ακόμη ηομάδα μας με τους μαθητές λόγω του ότι έχουν αποχωρήσει και αρκετοί από αυτούςέχοντας μεταβεί στο λύκειο. Όμως, είχε γίνει ήδη μια αποτίμηση της όλης πορείας τουπρογράμματος και μια δημοσκόπηση για την εκδρομή με τους μαθητές μας που είχεπραγματοποιηθεί στη Σλοβενία, τα αποτελέσματα της οποίας και παρουσιάστηκαν κατάτη συνάντησή μας. Πρόγραμμα - Δραστηριότητες της επίσκεψης  Άφιξη των εταίρων στην Κων/πολη (Τετάρτη 10-12-12)  Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου. Επίσκεψη στο εταιρικό ίδρυμα Kocatepe Ilkogretim Okulu. Υποδοχή από τον Διευθυντή του σχολείου, και την υπεύθυνη για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το διδακτικό προσωπικό. Καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο εκπαίδευσης της περιοχής. Ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, για γνωριμία με τον χώρο και τις εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούσαμε. Συνεδρίαση για την πορεία του προγράμματος. Γνωριμία με τους μαθητές του φιλοξενούντος σχολείου με επίσκεψη σε τάξεις και παρακολούθηση μαθημάτων τόσο στην Τουρκική όσο και στην Αγγλική γλώσσα. Παρουσίαση διαφόρων θεμάτων (ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτισμικά) από τους μαθητές. Συνάντηση των εταίρων για συζήτηση πιθανών δυσκολιών ή προβλημάτων και ανταλλαγή εμπειριών από την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος στην εφαρμογή ψηφιακών δεξιοτήτων και, επίσης, ανταλλαγή δώρων. Το απόγευμα θεατρικές παραστάσεις των μαθητών του σχολείου στην Αγγλική γλώσσα. Γιορτή καλωσορίσματος στο σχολείο το βραδάκι με παραδοσιακούς χορούς και μουσική.
  3. 3.  Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου. Μαθήματα σε διάφορες τάξεις του σχολείου με χρήση διαδραστικών πινάκων. Επίσκεψη στην Έκθεση με την ονομασία «Πανόραμα» για την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Παρουσίαση του θέματος «Πουλάμε το σχο- λείο μας» από το σχολείο της Κωνσταντινούπολης και το κομμάτι της ιστορίας της «Σταχτοπούτας» από το Ισπανικό σχολείο. Εργαστήριο για εξοικείωση της τεχνικής τυπώματος σε χαρτί με χρώματα που τοποθετούνται σε υγρή επιφάνεια. (Η ονομασία της τεχνικής αυτής λέγεται “marbling art”. Σάββατο, 13 Οκτωβρίου. Ξενάγηση στο ιστορικό κομμάτι της Πόλης με επίσκεψη στο Μεγάλο Παζάρι, την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί και το κέντρο της πόλης. Επίσκεψη στον Πύργο του Γαλατά. Κυριακή, 14 Οκτωβρίου. Αναχώρηση των εταίρων. Ομοιότητες και διαφορές εκπαιδευτικών πρακτικών που παρακολουθήσαμε και συζητήσαμε, σε σχέση με αυτές της ελληνικής εκπαιδευτικής πραγματικότητας  Το σχολείο ήταν διαφορετικό από ότι το δικό μας από την άποψη ότι επρόκειτο για σχολείο που κάλυπτε την βασική υποχρεωτική εκπαίδευση δηλαδή από το νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη γυμνασίου.  Οι νέες τεχνολογίες παρούσες σε αρκετές αίθουσες (με διαδραστικούς πίνακες και προβολικά συστήματα).  Η ηλικία των μαθητών ήταν από 6-15 περίπου ετών στον ίδιο χώρο .  Το σχολείο που επισκεφτήκαμε και μας έκανε εντύπωση το μέγεθος των τμημάτων (περίπου 40 ή και 50 ακόμη μαθητές σε μία αίθουσα!) αλλά η συμπεριφορά των παιδιών στη διάρκεια τους μαθήματος ήταν άψογη. Το επίπεδο των αγγλικών, ιδίως στις μικρότερες τάξεις δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό αλλά όλα έδειχναν ιδιαίτερο σεβασμό προς τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, αλλά και προς τους συμμαθητές τους, όπου θα περίμεναν
  4. 4. υπομονετικά τη σειρά τους για να απαντήσουν σε κάποια ερωτήματα ή να συμμετάσχουν στο μάθημα.  Η προώθηση - διαφήμιση του Ευρωπαϊκού προγράμματος στους πίνακες ανακοινώσεων και στις αίθουσες ήταν παντού εμφανή, με φωτογραφίες και ζωγραφισμένες σημαίες για την κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα.Δυνατότητα ενσωμάτωσης των εκπαιδευτικών πρακτικών που παρακολουθήσαμεστον τρόπο εργασίας μας στο ελληνικό σχολείο.Τα σύγχρονα συστήματα διδασκαλίας ήταν σε χρήση σε μεγαλύτερο βαθμό θα έλεγααπό ότι στα Ελληνικά σχολεία, ένα πράγμα που, για να είμαι ειλικρινής, δεν τοφανταζόμουν. Ο σεβασμός επίσης που έδειχναν τα παιδιά προς τους δασκάλους τουςκαι τους συμμαθητές τους, για μένα προσωπικά, ήταν εντυπωσιακός. Το γεγονός ότιγινόταν μά θημα σε τόσο μεγάλα τμήματα, για μας φαντάζει αδύνατο.
  5. 5. Φορείς που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προσπάθεια για διάδοση καινοτόμων μεθόδων τις οποίες παρακολουθήσαμε ΥΠΔΒΜΘ, Π.Ι., ΙΚΥ, Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης, ΠΛΗΝΕΤ, Τμήματα Περιβαλλοντικής – Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών θεμάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επαρκής χρηματοδότηση των σχολείων. Πορεία της συνεργασίας με τα εταιρικά σχολεία Η συνεργασία με τα εταιρικά σχολεία συνεχίζεται με επιτυχία με σκοπό τηνυλοποίηση των στόχων του προγράμματος. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας υπάρχειεπικοινωνία, καθώς και προγραμματισμένες επισκέψεις σε όλα τα εταιρικά σχολεία μεανταλλαγή εκπαιδευτικών. Η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί τον Φεβρουάριο του 2013 (Προτεινόμενεςημερομηνίες 6-10 Φεβρουαρίου). Σχόλια σχετικά με την επίσκεψη Μείναμε εντυπωσιασμένοι από την επίσκεψή μας στη Τουρκία, και θα πρέπει να ομολογήσω ότι οι συνάδελφοί μας ήταν μια άρτια ομάδα, με πολύ καλή οργάνωση και όλα κύλησαν με εξαιρετικό τρόπο και η φιλοξενία ήταν υποδειγματική. Θα πρέπει να παρατηρήσω ότι υπάρχει γενικά ένα κλίμα εθνικισμού που προβάλλεται και μέσα από την εκπαίδευση (και η Τουρκία παραμένει πάντα ένα μείγμα Ανατολής και Δύσης – ορατό παντού). Θα ήθελα όμως να αισθάνομαι και εγώ περήφανος για τη χώρα μας – πράγμα μάλλον δύσκολο στις μέρες μας! Περιβόλα, 24/10/2012 ΔΑΟΥΛΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

×