Anzeige
Presentació de Wordpress fins a la 3.5.1
Presentació de Wordpress fins a la 3.5.1
Presentació de Wordpress fins a la 3.5.1
Presentació de Wordpress fins a la 3.5.1
Anzeige
Presentació de Wordpress fins a la 3.5.1
Presentació de Wordpress fins a la 3.5.1
Presentació de Wordpress fins a la 3.5.1
Presentació de Wordpress fins a la 3.5.1
Nächste SlideShare
Presentació de JoomlaPresentació de Joomla
Wird geladen in ... 3
1 von 8
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

Presentació de Wordpress fins a la 3.5.1

  1. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware (C) Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/ Presentació de Wordpress (fins a Wordpress 3.5.1) Parlarem en aquest article (una mica extens) de l’evolució del famós i extens CMS: WordPress. B2/ Cafelog Cap allà al 2001, Michel Valdrighi fent ús de PHP i MySQL va desenvolupar B2/Cafelog. Per aquella època, Matt Mullenweg i Mike Little van començar a desenvolupar un esquelet d'aquest sistema de blogs al que després de 2 anys de desenvolupament, se’l va reconèixer com el millor sistema de blogs mai desenvolupat. De WordPress 0.7 a WordPress 1.0 La primera versió que va veure la llum va ser la 0.7 al maig de 2003, i la acollida va ser increïble. Les noves millores en relació al predecessor B2/Cafelog eren descomunals i la implementació d'elles va fer que l'èxit fos rotund. Millores incloses en la versió inicial · Gestió i administració del blogroll. · Nova interfície d’administració. · Manuals de resums (o excerpt). · Plantilles o templates. Funcionalitats que ara donem com a òbvies. Posteriorment va aparèixer la versió 0.71, que corregia uns petits errors la qual van anomenar Gold, en ella es va afegir la possibilitat de marcar un post com a esborrany, publicat o bé privat, la capacitat de rebre/enviar trackbacks i pingbacks, i moltes millores més. Al gener de 2004 va aparèixer la versió 1.0, amb la que varen corregir i van afegir una gran quantitat de funcionalitats com per exemple, millores en el motor de cerca i permalinks amigables fent servir mod_rewrite entre d’altres. De moment, mantenia la limitació d'una categoria per cada post. A l mateix gener van aparèixer 2 versions per solucionar problemes seriosos de seguretat, la 1.0.1 anomenada Milers i la 1.0.2 amb el nom de Blakey.
  2. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware (C) Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/ De WordPress 1.0 a WordPress 2.0 Durant tot el 2004, WordPress no va parar de treure noves versions, sobretot correccions de les versions anteriors i petites noves funcionalitats, no va ser fins al 22 de maig de 2004, el dia en el que WordPress 1.2 va aparèixer en escena amb una gran quantitat de funcionalitats que van fer les sorprendre els usuaris: · Implementació de sub categories. · Exportació i importació d’arxius OPML. · Creació de miniatures automàtiques. · Xifrat de passwords i cookies. · Nova estructura de plugins. · Normalització lingüística del kernel. · Possibilitat de moderació de comentaris. · Previsualització de comentaris. · Possibilitat d’importació de RSS i LiveJournal. · Eliminació del límit de serveis d'actualització. · Flexibilitat de directoris. · Camps personalitzats. Fins al 6 d'Octubre d'aquest mateix any, no va haver-hi cap canvi de versió i es van veure obligats a actualitzar el nucli a la 1.2.1 a causa d'una sèrie de problemes de seguretat detectats. Tanmateix, al desembre d'aquest mateix any la versió 1.2.2 arrasava en els servidors per solucionar una sèrie d’errors detectats en versions anteriors. Va ser necessari haver d’esperar fins el 17 de febrer de 2005 perquè la versió 1.5 s'arribés a publicar. Aquesta versió va marcar un abans i un després en quant a sistemes de gestió de blogs es refereix, en ella s’incloïen: · Personalització de templates o plantilles, una àmplia API amb la qual qualsevol podria dissenyar el seu propi theme i publicar-ho sense cap problema. · Control complet dels comentaris, veient que els comentaris eren la força de les entrades van decidir donar-li una mica més de transparència al sistema de gestió de comentaris incloent l'actual moderació de comentaris. · Possibilitat de crear pàgines: es va crear la capacitat de crear pàgines estàtiques que es poguessin tractar de forma diferent de com es tractaven els posts.
  3. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware (C) Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/ · Informació extra de la cronologia en el blog, es va afegir el famós dashboard el qual ens mostrava l'últim succés que va havia passat en el blog, com per exemple els últims comentaris, els pingbacks, etc. · Millores en la API de plugins, es van crear els actuals sistemes de add_filter() per aplicar filtres des de els nostres plugins. Aquesta versió va rebre el nom de Strayhorn en honor a Billy Strayhorn un famós compositor. Durant la resta de l'any simplement es van dedicar a la planificació de la versió 2.0, una versió que hauria de donar una altra sacsejada al cor dels usuaris com va fer la versió 1.5, així que únicament, va haver-hi 2 modificacions per solucionar petits errors. El 31 de desembre de 2005, es va anunciar la sortida de la versió 2.0, una versió molt innovadora i que marcava una canvi radical en el kernel de WordPress, des de la base de dades, fins a les API de les plantilles. Entre les millores, els usuaris van poder les següents millores: · Es va re dissenyar per complet el backend del blog. · Fent servir Ajax, varen millorar de manera notable, la velocitat del panell administratiu. · Es va incorporar un editor WYSIWYG (que significa What You See Is What You Get), per aquella època l’editor que usaven era TinyMCE. · Es va incloure Akismet i Skippy’s data base backup com a plugins per defecte de WordPress. · Es va afegir la possibilitat de redimensionar l’àrea de text d'edició. · Possibilitat de pujar fitxers des de la pàgina en la qual escrivies. · Millores per aconseguir que l'escriptura de posts fós més ràpida. · Previsualització de posts. · Sistema d'importació d'altres sistemes de blogs. · Perfilis d'usuaris. · Personalització de la capçalera del theme. I els desenvolupadors gaudíem de: · Opcions de perfil per a la gestió d'usuaris. · Abstracció del kernel amb classes que ens ajudaven a treballar més fàcilment amb la base de dades, la classe Query,etc. · Es va afegir un sistema intern de scroll.
  4. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware (C) Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/ · Noves posiblitats de filtres i accions per plugins. · Framework per crear importadors. · Funcions per themes. De WordPress 2.0 a WordPress 2.6 En menys d'un mes, la versió 2.0 va haver de ser actualitzada a causa d'un problema detectat amb incompatibilitats amb versions antigues de PHP i des d'aquesta data fins al gener de 2007, no vam tornar a tenir una versió 2.1, únicament subversions correctores d'errors com: · WordPress 2.0.5 Ronan: que solucionava més de 50 errors. · WordPress 2.0.6, que incloïa un nou sistema de anti CSS mitjançant la crida a la funció attribute_escape(). · WordPress 2.0.7, va necessitar una modificació per solucionar un problema amb la versió actual de PHP. Ja al gener de 2007, concretament el dia 22, va aparèixer Ella, la versió 2.1. Una versió carregada de noves funcionalitats tals com: · Auto guardat de posts. · Noves tabs en l'editor que et permetia triar com editar els teus posts. · Disminució del XML necessari per importar i exportar WordPress. · Diccionari en l'editor visual en mode WYSIWYG. · Possibilitat de que els cercadors no t'indexessin. · Possibilitat de crear una pàgina d'inici a partir de qualsevol pàgina. · Millores i canvis en el model de base de dades. · Blogroll amb capacitat de gestió de sub categories i categories al vol. · Re disseny de la pantalla de login del projecte Shuttle. · Més Ajax en camps personalitzats, moderació i eliminació de comentaris. · Les pàgines podien ser esborranys i privades. · El dashboard mostrava informació asíncrona de RSS. · Els feeds dels comentaris ara mostren tots els comentaris, no només els 10 últims. · Normalització lingüística per a llenguatges de dreta a esquerra.
  5. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware (C) Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/ · Possibilitat de pujar imatges, vídeo i àudio. Al març d'aquest mateix any i després d'haver passat menys de dos mesos des de la sortida de WordPress 2.1, es van veure obligats a treure la versió 2.1.2 ja que un cracker va introduir part de codi maliciós en el SVN de desenvolupament. D'altra banda la branca de WordPress 2.0 seguia avançant amb la versió 2.0.9. El 3 d'Abril de 2007 un nou problema de seguretat va fer que la comunitat de WordPress tremolés i es calgués actualitzar a la versió 2.1.3 i 2.0.10 per evitar problemes amb el sistema XML-RPC. Va caldre esperar fins al 16 de Maig de 2007 perquè sortís a la llum Getz, la versió 2.2 de Wordress. Una versió que com les anteriors, venia carregada de noves funcionalitats: · Ginys per a WordPress. · Suport complet en feeds Atom. · Nou importador de Blogger. · Comentaris infinits mitjançant Ajax. · Control de plugins per evitar que WordPress fallés en activar i/o editar-los. · Optimització de la velocitat en filtres per plugins. · Suport 100% per a futures versions de Safari. A causa de més errors de seguretat descoberts durant els mesos posteriors al llançament de WordPress 2.2, van aparèixer versions com la 2.2.1 que corregia, entre d’altres coses, problemes de visualització amb Internet Explorer 7. Fins al 25 de setembre de 2007 no va haver-hi una versió nova, i en aquesta data Dexter, la versió 2.3 de WordPress, va entrar en escena amb un altre lot de bones funcionalitats: · Famós sistema de tags natiu (Taxonomia en WordPress): Entre les novetats de WordPress 2.3, podem destacar que el sistema de taxonomia ens permet catalogar els nostres posts mitjançant tags, sense perdre el sistema de categories que ja posseíem. Per aconseguir aquesta funcionalitat s'ha hagut de modificar el codi i sobretot la base de dades que és la base d'aquest sistema. Un disseny de base de dades erroni pot ser el punt d'inflexió per decidir si una aplicació triomfa o s'esfondra. En el sistema de taxonomia han apostat per un model de tres taules que ens permeten enllaçar taxonomies amb termes. Aquesta taula contindrà tots els tags que hàgim creat, seran tractats i emmagatzemats de forma única evitant repeticions.
  6. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware (C) Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/ Un terme no és una categoria o un tag per si mateix, necessitem crear un context mitjançant la taula term_taxonomy. Per defecte les taxonomies creades seran category, link_category i post_tag, encara que podrem ampliar-les mitjançant plugins. A més ens permetrà que els items introduïts tinguin fills. Necessitem una taula que ens faci referència a una taxonomia amb un objecte (post, categoria, etc.). L’API Ja podem anar veient l’API que tindrem disponible per desenvolupar amb aquesta funcionalitat que el nou WordPress ens va a oferir. Notificació d'actualització de plugins i versions de WordPress: · URL canòniques · Panell WYSIWYG avançat Després d'aquesta versió van tornar els problemes de seguretat amb les seves corresponents versions que no solucionaven aquests errors i es va paralitzar la branca 2.0, obligant als usuaris d'aquesta branca a canviar a l'actual per seguir disposant de manteniment. El 29 de març de 2008, es va anunciar Becker, la versió 2.5, actualment la versió que més tinta ha vessat, a causa de la quantitat de canvis que anunciava i que es podia veure en el SVN de desenvolupament, una versió carregada de canvis molt bons i uns altres no tan bons: · Canvi radical del panell administratiu. · Ginys en el dashboard. · Sistema de multiupload des de el panell d'escriptura (solucionant un problema que solucionàvem a través de plugins). · Ús de dades EXIF de fotos pujades. · Cerca en posts i pàgines estàtiques. · Indicador del nivell de seguretat de la contrasenya. · Protecció d'edició simultània. · Possibilitat de creació de galeries. · Inserció de shortcode en els nostres posts. Una versió que va provocar una gran quantitat de problemes que a poc a poc es van ser solucionant i que va fer que plugins anteriorment ja aparcats en temes de updates, s'haguessin hagut d''actualitzar per no morir amb aquesta nova versió. La versió 2.6 de WordPress és una versió carregada de funcionalitats com fins ara ens venen acostumant:
  7. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware (C) Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/ · Integració de Google Gears. · Històric de posts. A continuació es mostren els canvis més significatius de la versió de WordPress, la 2.6, en relació als desenvolupadors de plugins: ja que van canviar moltes de les opcions del kernel de WordPress, ens veiem obligats a realitzar modificacions en la majoria de plugins. El directori wp-content WordPress donava la possibilitat de treure la carpeta wp-content/ de la carpeta web i això ha ocasionat una gran quantitat de canvis entre ells el naixement de dues noves constants que s'encarreguen de conèixer la nova ruta. Actualment usem la constant ABSPATH per fer referència a la ruta de l’arrel del nostre WordPress. Aquesta constant segueix disponible, però ja no té per que estar en el directori wp-content/ penjant de l'arrel de WordPress. Per aquest motiu haurem de sobre escriure-ho per tenir un codi més permissiu. Neixen WP_CONTENT_DIR i WP_CONTENT_URL, dues constants que haurem de tenir molt presents. Incloent el fitxer wp-config.php El fitxer wp-config.php també permet ser tret de la nostra carpeta web, la qual cosa significa que tenim el mateix problema anterior, no hem de creure que tots els usuaris ho tindran instal·lat en l'arrel del seu WordPress. Antigament, en estar wp-content/ a l’arrel, podíem usar../../../ per arribar al directori arrel i usar wp-config.php en els nostres plugins. Això en WordPress 2.6, també va canviar. A poc a poc van tancant-se els tiquets del Roadmap i es va fusionant més el que teníem els usuaris i desenvolupadors de WordPress 2.6, així que mentrestant, havíem d'estar atents a tots aquests canvis. Per acabar, a dia d’avui (i de la creació d’aquest article) passem ja per la versió 3.5.1, farem un salt en el temps de sde la 2.6 a la 3.5.1 i veurem quines novetats ens ofereix: · Nou carregador i gestió d'imatges. · Les diverses galeries es poden reordenar amb la tècnica arrossegar i deixar anar. · Editor d'imatges adjuntes.
  8. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware (C) Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/ · Icones planes en l'editor visual. · Botons quadrats en comptes de rodons (se suposa que més moderns). · Nou tema per defecte Twenty Twelve. · Escriptori HiDPI per a una millor experiència amb pantalles retina. · Tota la zona d'administració ara és adaptable al dispositiu amb el qual s'estigui visualitzant. · Millores en el suport d'elements incrustables amb oEmbed (Instagram, Slideshare, Soundcloud). · Gestió de plugins favorits. · Millores en multi lloc, com que ara ja es pot instal·lar en una carpeta. · Es canvia el nom de l'editor HTML a Text. · Desapareix la gestió d'enllaços. · XML-RPC actiu per defecte (sic). · APIs actualitzades (TinyMCE, jQuery, jQuery UI, jCrop, i SimplePie). Com veus són moltes coses noves, unes boníssimes i unes altres no tant, però totes dignes d'esment.
Anzeige