Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Projekt gjeografie

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

Projekt gjeografie

 1. 1. LENDA:GJEOGRAFITEMA:KINAProjekt
 2. 2. KINA Republika Popullore e Kinës, më thjeshtë Kina ndodhet në pjesënlindore të kontinentit të Azisë, në bregun perendimor të Oqeanit Atlantik. Mesipërfaqe e tokësore rreth 9 milionë e 600 mijë kilometra katërore. Kinaështë vendi më i madh në Azi dhe vendi i tretë i madh në botë, duke urradhitur pas Rusisë dhe Kanadasë. Territori i Kinës fillon nga veriu në mes të lumit Heilungjan në veri të lumitMohë ( në paralelin 53 gradë e 30 ‘)vazhdon në jug deri në Zëmansha nëskajin e arqipelakut Nansha( 4 gradë e paralelit verior ), duke kaluar 49gradë me një distancë prej 5500 kilometrash. Nga lindja fillon ngakryqezimin e lumit Heilungjan me lumin Usuri ( në 135 gradë 05’ tëmilidianit lindor) e vazhdon në perendim deri në rafshnatën Pamis ( 73 gradëe 40’ të milidianit lindor ), duke kaluar më se 60 gradë me një gjatësi rreth5000 kilometrash. Gjatësia e përgjithshme e vijes kufitare është 22 mijë e 800 kilometra Nëlindje ka kufi me Korenë, në veri me Mongolinë, në verilindje me Rusinë, nëveriperendim me Kazakistanin, Kiskistanin, Tagjikistanin, në perendim dhenë jugperendim ka kufi me Afganistanin ,Pakistanin , Indinë , Nepalin, Butani, kurse në jug me Birmaninë, Laosin dhe Vietnamin. Pertej detitlindor dhe juglidor ndodhen Republika e Koresë , Japonia , Filipinet, Brunei, Malajzia dhe Indonezia.
 3. 3. Flamuri Emblema
 4. 4. NJËSIT ADMINISTRATIVENJESITË ADMINISTRATIVE NË RANG PROVINCE TËKINËS. TANI NË KINË KA GJITHSEJ 34 NJESIADMINISTRATIVE NË RANG DISTRIKTI, NË TËCILËT PËRFSHIHEN 4 QYTETE TE VARURA DIREKTNGA QENDRA, 23 PROVINCA, 5 RAJONE AUTONOMEDHE 2 ZONA TË POSACME ADMINISTRATIVE. 4QYTETE TË VARURA NGA QENDRA.PolitikaRepublika Popullore e Kinës është vendi i socializmit me diktaturëndemokratike të Popullit, i udhëhequr nga klasa punëtore dhe i bazuar nëlidhjen punëtore e fshatare. Sistemi i socializmit është sistemi themelor iRepublikës Popullore të Kinës.
 5. 5. Demografia Kina është një vend me popullsi të hershme.Të parëtqë u vendosën në Kinë ishin fiset nomade. Së pari uvendosën nëpër luginat e lumenjve,e më vonë ushpërndanë edhe në viset tjera të Kinës. Kinezëtqyshë herët arritën një shkallë të lartë kulturore dheekonomike. Shumë më herët së evropianët kanënjohur : busullën, gjilpërën magnetike, barutin,porcelanin, letrën shtypin etj. Ata ndërtuan shumëtempuj, godina etj. Njëri ndër më të njohura ështëMuri kinez, i ndërtuar në shekullin e III para erës sëre.po ashtu ajo qe e mbaroi murin kinez ishte dinastiaCin. Për te mbaruar murin kinez u nevojiten 2 milionnjerëz ku 1 milion kishin vdekur.Muri kinez ishte afër3500 km i gjate i larte 10 metra dhe i gjere 8 metra.
 6. 6. GjeografiaSipërfaqja e përgjithshme e Kinës është 9.596.960 km², prej sëcilës 270.550 km² janë të mbuluara me ujë. Shtrihet rrethkoordinatave gjeografike 35° 00 V, 105° 00 L. Kina është njëvijë bregdetare të gjatë 14.500 km. Vija e përgjithshme kufitaretokësore e saj është 22.117 km. Kina në pjesën veriore kufizohetme Mongolin (4.677 km) dhe Rusin në veri lindje (3.605 km)deri në lindje kur fillon kufiri i gjatë 1.416 km me KorenëVeriore, pastaj vije bregdeti deri te kufiri në jug me Vietnamin(Vietnam 1.281 km) që vazhdon me Laosin (423 km), Birmaninë(2.185 km), në jug-perëndim me Butanin (470 km), Nepalin(1.236 km) e Indin (3.380 km) duke kaluar në perëndim mePakistanin (523 km), Afganistani (76 km), Kirgistanin (858 km)e Kazakistanin (1.533 km) në fund të së cilit fillon kufiri veriperëndimor me Rusin (40 km). Ajo del ne Oq. Paqësor në lindjendërsa në anën tjetër hyn thelle në Azinë Qendrore.
 7. 7. Klima RelieviPër shkak të sipërfaqes sëmadhe edhe nuk është imundshëm përshkrimi mepak fjalë i lloj-llojshmërisëtë motit që sundon nëpjesë të ndryshme. Mundtë ceket që në jug pakë ashumë dominon moti itropeve ndërsa në verimot kontinental mëshumë thatësi. Neperëndim dhe veri klimaështë kontinentale,ne jugklima monsunike. Relievi në pjesën më tëmadhe malorë, merrafshnalta. Në perëndimdominojnë shkretëtiratndërsa pjesa tjetër janëhapësira të rrafshëta mepellgje që përmbyllen mebjeshkë në lindje. Pika më elartë ndodhet në lartësinëmbidetare 8.850 në MontEverest. Ndërsa pika më eulët -154 m n.n. e detit nëvendin e quajtur TurpanPendi
 8. 8. Ekonomia Sot Kina është ekonomia e tretë më e madhe e botës. Ne vitin 2010ajo pritet që tia kalojë dhe ekonomisë së Japonise, dhe të marrë sëshpejti fuqinë nr 2 ne botë pas SHBA-se. Kjo falë rritjes sejashtëzakonshme ekonomike te saj (8-12 % çdo vit. Degët kryesoretë ekonomisë janë bujqësia, blegtoria, industria, transporti dhetregtia. Bujqësia është dega kryesore e ekonomisë. Prodhimetkryesore bujqësore janë :orizi, gruri, misri, meli, soja, pambuku, qaji dhe duhani. Meprodhimin e orizit Kina zë vendin e parë në bote. Rajoet ku bimësiaështë më e zhvilluar në luginat e lumenjve Jance, Huanho dheultësira Manqurisë në Kinën verilindore.
 9. 9.  Si pasuri natyrore më të përhapura, thuhet se janë qymyri, xehja ehekurit, derivatet e naftës, gazi natyrorë, merkuri [Hg], kallaji [Sn],tungsteni [W], stibiumi [Sb], mangani [Mn], molibdeni [Mo], vadiumi[V], magnetitet [Fe3O4], alumini [Al], plumbi [Pb], zinku [Zn], urani[U], si dhe prurjen më të madhe të ujit në botë. Për sipërfaqe të punueshme të tokës, në vitin 2005 thuhej që të ishte14,86 % të së përgjithshmes, ndërsa të mbledhura gjithnjë vetëm1,27 %, të përvetësuara dhe të ujitura 545.960 km².
 10. 10. Blegtoria Tregtia Në Kinë rritenderrat, gjedhet, delet,dhitë , kuajt dheshpezët shtëpiak.Kinae ka të zhvilluar edhepeshkatarinë.Kina zëvendin e parë në botëpër peshkatari. Kina eksporton :sojë, qaj, pambuk, duhan, mëndafsh, qymyr, hekur, mangan,volfram, antimon, prodhime teartizanateve, makia moderneetj. Ndërsa importon :oriz, grurë, mjete tekomunikacionit, prodhime tëelektroindustrisë, prodhimevekimike, metale etj., kamarrëdhënie të mira tregtareme :Japoninë, Australinë, Britaninëe MadheFrancën, Rusinë, Italinë, Gjermaninë, SHBA-në.
 11. 11. 1) Industria ka prodhimet e veta siç janë porcelani, mëndafshi, qilimet,prodhimin e lodrave etj.2) Transportet në Kinë hekurudhor, automobilistik, ajror dhe ujor.
 12. 12. Punoi:Matilda GremiXI-L

×