Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

το οικολογικο προβλημα και ο ανθρωποσ

Weitere Verwandte Inhalte

το οικολογικο προβλημα και ο ανθρωποσ

 1. 1. ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΙΤΙΕΣ
 2. 2. ΑΙΤΙΕΣ • Έλλειψη οικολογικής συνείδησης • Βιομηχανική ανάπτυξη • Τεχνολογική ανάπτυξη • Υπερκατανάλωση • Βιομηχανική ανάπτυξη • Έκλυση ραδιενέργειας • Αστικά κέντρα • Βιομηχανικά παρασκευάσματα • Γεωργικά φάρμακα • Πυρκαγιές
 3. 3. Πυρκαγιές • Δασικές πυρκαγιές Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο με σημαντικό ρόλο για την ισορροπία και την αναγέννηση των Μεσογειακών οικοσυστημάτων. Τα οικοσυστήματα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό προσαρμοσμένα στη φωτιά, με αποτέλεσμα να έχουν συνήθως τη δυνατότητα να αναγεννηθούν άμεσα και αποτελεσματικά μετά από αυτή. Κατά μέσο όρο σε ένα Μεσογειακού τύπου δάσος εμφανίζεται μία πυρκαγιά από φυσικά αίτια κάθε 100-150 χρόνια. Όμως τα φυσικά αίτια ευθύνονται μόνο για το 5% των πυρκαγιών που ξεσπούν στην Ελλάδα. Το υπόλοιπο 95% οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και έχει σαν συνέπεια τη διατάραξη του φυσικού ρόλου των πυρκαγιών ή την εξάντληση της φυσικής ικανότητας των οικοσυστημάτων να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της μεταπυρικής αναγέννησης. Το αποτέλεσμα είναι πως οι πυρκαγιές αποτελούν πλέον την πιο σοβαρή απειλή των Ελληνικών Μεσογειακών δασών.
 4. 4. Υπερκατανάλωση • Τα τρόφιμα που συνήθως αγοράζουμε στις υπεραγορές απαιτούν ενέργεια για τη παραγωγή συσκευασίας μεταφορά, ψύξη, μαγείρεμα, τέλος πλύσιμο συσκευών. Τα καταψυγμένα είδη απαιτούν 10 φορές το ποσό της ενέργειας που απαιτούν τα αντίστοιχα φρέσκα. Και η συσκευασία δημιουργεί σκουπίδια και η κατανάλωση ενέργειας, καυσαέρια που συν τοις άλλοις επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 5. 5. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ • . ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα κενά συσκευασίας (άδεια βαρέλια, χαρτοκιβώτια, πλαστικά περιτυλίγματα κλπ), καθώς και τα στερεά υπολείμματα που προκύπτουν κατά την επεξεργασία των τελικών προϊόντων και αποτελούνται από τα ίδια συστατικά που αποτελούνται και τα τελικά προϊόντα. 2. ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται στερεά υπολείμματα τα οποία είναι διαλυμένα σε ένα υγρό μέσο (νερό ή κάποιο οργανικό διαλύτη) 3. ΑΕΡΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται στερεά πολύ μικρής κοκκομετρίας και χαμηλού βάρους, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν μέσω του αέρα, αλλά και εκνεφώματα υγρών (οργανικών διαλυτών, οξέων και άλλων ουσιών) τα οποία παρουσιάζουν υψηλή τάση εξάτμισης. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τρόποι, ώστε τα απόβλητα αυτά να επεξεργαστούν και να αποτελέσουν ξανά μέρος της αλυσίδας παραγωγής. Έτσι υπάρχουν πολλές εταιρείες ανακύκλωσης υλικών ενώ πολλές βιομηχανίες ανακυκλώνουν μόνες τους τα απόβλητα τους.
 6. 6. ΕΚΛΥΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΙΑΣ • Πόσο βλαβερή είναι η ραδιενέργεια; • Σε αντίθεση με τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες που είναι ως επί το πλείστον τεχνητές και έχουν εισαχθεί πρόσφατα στο περιβάλλον, οι ραδιενεργές – ιονίζουσες ακτινοβολίες υπήρχαν πάντοτε κατά την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους. Ήμαστε πάντοτε εκτεθειμένοι σε ραδιενέργεια από το φυσικό περιβάλλον και ραδιενεργές εξασθενήσεις γίνονται συνέχεια στο ίδιο μας το σώμα, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε αναπτύξει κάποιους μηχανισμούς προσαρμογής σε αυτή. Η ραδιενέργεια ενεργοποιεί την παραγωγή ελευθέρων ριζών στα κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην δομή των χρωμοσωμάτων και της κυτταρικής μεμβράνης (μηχανισμοί που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου). Ωστόσο, μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι οι βλάβη στα κύτταρα που προκαλεί η ιονίζουσα ακτινοβολία, όταν είναι ελεγχόμενη, μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό, όπως ακριβώς γίνεται με την παραγωγή ελευθέρων ριζών ή/και τη περιορισμένη φλεγμονή κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης.
 7. 7. ΓΚΡΙ ΟΜΑΔΑ Μαρία Φυτιλή Φιντάνε Χουσενάη Χριστίνα Σινγκ Νέλι Χουσεναή Βασίλης Ανυφαντής
 8. 8. Το Οικολογικό πρόβλημα και ο άνθρωπος Οι συνέπειες του οικολογικού προβλήματος ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ Σταμπουλτζής Δημήτρης Τζεμολάρι Άντζελα Τσιρούλη Αιμιλία Φιλιπποπούλου Δήμητρα Χαρισούλης Σπύρος
 9. 9. Εισαγωγή • Το οικολογικό πρόβλημα, όπως όλοι ξέρουμε, έχει γίνει οξύτατο και επιβαρύνει το περιβάλλον περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Έχει βαρυσήμαντες και εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες στη φύση αλλά και στην υγεία των ανθρώπων. • Συγκεκριμένα οι συνέπειες του οικολογικού προβλήματος είναι οι εξής:
 10. 10. •Στη μόλυνση της ατμόσφαιρας περιέχονται η τρύπα του όζοντος, η όξινη βροχή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή .
 11. 11. •Στη ρύπανση των υδάτων καταλέγονται η ρύπανση των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών.
 12. 12. •Τέλος η μόλυνση της γης στην οποία επίσης συγκαταλέγονται η μόλυνση της χλωρίδας και της πανίδας, των βιοτόπων καθώς και η αποξίλωση των δασών μαζί με το λιώσιμο των πάγων.
 13. 13. Οι συνέπειες Φαινόμενο του θερμοκηπίου Ορισμένοι ρύποι όπως το διοξείδιο του άνθρακα, ενεργούν όπως τα πλαστικά καλύμματα ενός θερμοκηπίου επιτρέποντας την είσοδο των ηλιακών ακτίνων, αλλά εμποδίζοντας την έξοδο της θερμότητας. Αυτό το θερμικό φράγμα έχει ήδη αλλάξει το κλίμα της Γης.
 14. 14. Τρύπα του όζοντος Το στρώμα του όζοντος της στρατόσφαιρας που προστατεύει τη Γη από τις υπεριώδεις ακτίνες υφίσταται μια αλλοίωση. Οι χλωροφθοριούχοι άνθρακες (όπως το φρέον) που απελευθερώνονται από τα αεροζόλ, τις κλιματιστικές συσκευές, τα ψυγεία κ.α. ταξιδεύουν στη στρατόσφαιρα και μέσα από πολύπλοκες αντιδράσεις όπου συμμετέχει και το φως καταστρέφουν το όζον. Επίσης η τρύπα του όζοντος προκαλείται από τα διάφορα spray.
 15. 15. Ατμοσφαιρική ρύπανση Δισεκατομμύρια τόνοι ρύπων εκπέμπονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα. Όλοι αυτοί οι ρύποι δεν χάνονται στον ουρανό, αλλά αφού προκαλέσουν ασφυξία στις πόλεις και επιδεινώσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ξαναπέφτουν στη Γη με τη μορφή της όξινης βροχής.
 16. 16. Ρύπανση των νερών Πλέον χαρακτηρίζεται αρκετά κρίσιμη η κατάσταση των θαλασσών. Η γεωργία με τα λιπάσματα, η βιομηχανία με τα απόβλητα και οι κατοικίες με τα λύματα, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα έχουν μολύνει τα υπόγεια υδροφόρα κοιτάσματα, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ποσότητα του πόσιμου νερού και να καθίστανται οι θάλασσες λιγότερο κατάλληλες για την υδρόβια ζωή. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την υπερεντατική αλιεία.
 17. 17. Καταστροφή των δασών Κάθε δευτερόλεπτο καταστρέφεται και ένα κομμάτι του «πνεύμονα» της Γης, του παρθένου αμαζονιακού δάσους το οποίο παρέχει στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες οξυγόνου ετησίως. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις συνεχείς πυρκαγιές σε Ευρώπη και Αμερική.
 18. 18. Aπόβλητα Λέγεται πως ο όγκος των παραγόμενων στις ανθρώπινες κοινωνίες αποβλήτων θα μπορούσε να γεμίσει σήμερα 28 εκατομμύρια βαγόνια· ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται. Τριακόσιες περιοχές στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου απορρίπτονται τοξικά και πυρηνικά απόβλητα εμφανίζουν δείκτες υψηλής επικινδυνότητας. Στις περισσότερες χωματερές δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προδιαγραφές υγειονομικής ταφής. Τα απόβλητα επομένως συνιστούν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
 19. 19. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα απόβλητα σκουπίδια. Οι προηγμένες χώρες παράγουν περίπου 70.000 διαφορετικά χημικά προϊόντα. Η αλόγιστη χρήση τους και ο τρόπος με τον οποίο απορρίπτονται, επιφέρουν μόλυνση των τροφών, του νερού και της ατμόσφαιρας αποτελώντας απειλή των οικοσυστημάτων μας. Ισχυρή απειλή προέρχεται και από τις όξινες βροχές ή τα χιόνια που καταστρέφουν κατά την πτώση τους το φυτικό και ζωικό βασίλειο και κυρίως το πόσιμο νερό και τα δάση.
 20. 20. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
 21. 21. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών.
 22. 22. Σημασία της ανακύκλωσης • Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους • Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση. • Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων (ελαφρύνεται, έτσι, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος). • Εξοικονομείται ενέργεια • Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης. • Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών. • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη. • Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για τη συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.
 23. 23. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Καταρχάς, για την εκμετάλλευσή τους απαιτείται απλώς η εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας ροής ενέργειας στη φύση. Δεύτερον, πρόκειται για «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ «φιλικές» στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα. Έτσι οι ΑΠΕ θεωρούνται από πολλούς μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη.
 24. 24. Πλεονεκτήματα • Είναι πολύ φιλικές προς το περιβάλλον, έχοντας ουσιαστικά μηδενικά κατάλοιπα και απόβλητα. • Δεν πρόκειται να εξαντληθούν ποτέ, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα. • Μπορούν να βοηθήσουν την ενεργειακή αυτάρκεια μικρών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και να αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την οικονομία του πετρελαίου.. • Ο εξοπλισμός είναι απλός στην κατασκευή και τη συντήρηση και έχει μεγάλο χρόνο ζωής. • Επιδοτούνται από τις περισσότερες κυβερνήσεις
 25. 25. ΕΙΔΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ • Αιολική ενέργεια. • Ηλιακή ενέργεια. • Υδραυλική ενέργεια. • Βιομάζα. Χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες των φυτών (κυρίως αποβλήτων της βιομηχανίας ξύλου, τροφίμων και ζωοτροφών και της βιομηχανίας ζάχαρης) με σκοπό την αποδέσμευση της ενέργειας που δεσμεύτηκε απ' το φυτό με τη φωτοσύνθεση. Ακόμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστικά απόβλητα και απορρίμματα. • Γεωθερμική ενέργεια. • Ενέργεια από παλίρροιες. • Ενέργεια από κύματα. Εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια των κυμάτων της θάλασσας. • Ενέργεια από τους ωκεανούς. Εκμεταλλεύεται τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στα στρώματα του ωκεανού, κάνοντας χρήση θερμικών κύκλων. Βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας.
 26. 26. ΦΙΛΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το Συνέδριο του ΟΗΕ για το Ανθρώπινο Περιβάλλον στη Στοκχόλμη το 1972, το Συνέδριο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992, και η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2002 αποτελούν ορόσημα της ανάπτυξης και ωρίμανσης του διεθνούς περιβαλλοντικού δικαίου. Μέσα από αυτές τις διασκέψεις τέθηκαν οι βάσεις και αρχές του περιβαλλοντικού δικαίου, οδηγώντας στην σύναψη πολλών περιβαλλοντικών συμβάσεων οι οποίες φέρουν δεσμευτικές διατάξεις, αλλά και διεθνών οργανισμών για να συντονίζουν τις αυξανόμενες ανάγκες που χαρακτηρίζουν την περιβαλλοντική προστασία.
 27. 27. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το άρθρο 4 του Συντάγματος της Ελλάδας αποτελεί θεμέλιο λίθο της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Το άρθρο 24 ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας». Ο νόμος 1650/1986 είναι ο βασικός νόμος για το περιβάλλον στην χώρα μας. Ορίζει την προστασία του περιβάλλοντος ως απαραίτητη προϋπόθεση «ώστε ο άνθρωπος, ως άτομο και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, να ζει σε ένα υψηλής ποιότητας περιβάλλον μέσα στο οποίο προστατεύεται η υγεία του και ευνοείται η ανάπτυξη της προσωπικότητάς του» - αλλά και ως «θεμελιώδες και αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και αναπτυξιακής διαδικασίας και πολιτικής».
 28. 28. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση είναι απολύτως αναγκαία σήμερα για να διασφαλίσει την ποιότητα της δικής μας ζωής, καθώς και εκείνης των επομένων γενεών. Όσοι περισσότεροι μαθητές συμμετέχουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των Ελλήνων, νέων αλλά και ενηλίκων, που θα ευαισθητοποιηθούν για θέματα περιβάλλοντος ,αρκετοί, για να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο που έχει πάρει η Φύση στην Ελλάδα
 29. 29. Τέρπου Μαρκέλλα Παναγούλης Γρηγόρης Παναγούλης Νίκος Παπαδημητρίου Σωτήρης Πλιάκας Γιώργος BLUE LIZARDS
 30. 30. Το οικολογικό πρόβλημα και ο άνθρωπος Αντίδραση κοινωνίας
 31. 31. Οικολογικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις • Αρκτούρος • Green peace • WWF • Ακτιβιστές
 32. 32. Αρκτούρος Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, με δράσεις έρευνας πεδίου, επιστημονικής μελέτης, ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού για την προστασία της άγριας ζωής, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών και την παροχή ειδικής τεχνογνωσίας για τις επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί εθνικά και διασυνοριακά προγράμματα για την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων με έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά.
 33. 33. WWF Αποστολή του οργανισμού είναι «να σταματήσει και να αντιστρέψει την καταστροφή του περιβάλλοντός μας». Σήμερα, μεγάλο μέρος από την προσπάθειά του επικεντρώνεται στην διατήρηση των τριών βιωμάτων που περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, τα δάση, τα οικοσυστήματα γλυκού νερού, τους ωκεανούς και τις ακτές. Παράλληλα ασχολείται με την προστασία των απειλούμενων ειδών, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.
 34. 34. Greenpeace Η Greenpeace ιδρύθηκε το 1971 και είναι μία διεθνής Μη κυβερνητική οργάνωση με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η Greenpeace χρηματοδοτείται ολοκληρωτικά από τις συνδρομές των 3.000.000 υποστηρικτών της σε 158 χώρες γεγονός που την κάνει ανεξάρτητη από οποιοδήποτε παράγοντα (κυβερνήσεις, οργανισμούς, εταιρείες κ.α.). Σε μικρότερο βαθμό η Greenpeace εισπράττει έσοδα από τις πωλήσεις ειδών όπως μπλούζες, βιβλία και κονκάρδες. Σήμερα έχει έδρα το Άμστερνταμ στην Ολλανδία

×