pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike

koralda
PROJEKT
LENDA: FIZIKE
Nentema: Pse eshte I domosdoshem
kursimi I energjise elektrike?
Cilat jane format dhe rruget alternative qe
cojne ne zvogelimin e konsumimit te
energjise elektrike?
ANETARET:
 Koralda Basha(lider)- paraqitja ne Power Point, ndarja
e punes, perzgjedhja e materialit
 Marjana Quku- poster dhe panelet diellore
 Fabjona Meta, Renaldo Bica ,Selda Pema dhe
Koralda Basha –keshilla per te ruajtur energjine
elektrike
 Orjeta dhe Sara Daja- c’eshte energjia elektrike dhe
pse eshte e domosdoshme kursimi I saj
 Adelajda Mazhi- keshilla per kursimin e energjise
elektrike gjate gatimit
C’ESHTE ENERGJIA
ELEKTRIKE?
Energjia elektrike është një formë energjie e
përftuar nga energjia elektrike potenciale.
Elektriciteti (greq. ήλεκτρον, ilektron = qelibar)
është një emërtim i përgjithshëm për
llojshmërinë e dukurive që ndodhin nga prania
dhe rrjedha e ngarkesës. Kjo përfshin shumë
dukuri të mirënjohura fizikore si rrufeja, fushat
elektromagnetike dhe rrymat elektrike, dhe
është vënë në përdorim industrial në
elektronikë dhe fuqinë elektrike.
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
PSE ESHTE I DOMOSDOSHEM KONSUMIMI I
ENERGJISE ELEKTRIKE?
 Nëse mendoni se do t’i bënit një nder vetëm xhepit tuaj,
duke kursyer energji elektrike, atëherë e keni gabim. Ju
do t’i bënit nder edhe kompanisë e cila ofron energjinë
elektrike. Këshillat e CEZ Shpërndarje theksojnë:
“Eficenca e konsumit te energjisë është një faktor shumë
i rëndësishëm, që përkrah kursimit dhe ruajtjes së
energjisë, ndikon edhe në çmimin e energjisë. Pra, nëse
eficenca e konsumit të energjisë elektrike në vendin tonë
do të ishte më e mirë, çka nënkupton se humbjet e
energjisë elektrike, teknike dhe joteknike do të ishin më
të vogla, atëherë si pasojë e prodhimit me kosto më të
ulët të energjisë elektrike nga burimet hidro edhe çmimet
e energjisë elektrike do te ishin më të ulëta”.
Si te kursejme energji ne
shtepite tona
 Për të kontribuar në
pakësimin e konsumit të
energjisë dhe
rrjedhimisht në
ngadalësimin e
faktorëve që sjellin
ngrohjen globale,
gjithsecili prej nesh
mund t’ia nisë nga
shtëpia e tij. Më poshtë
do të rëndisim disa
mënyra për të kursyer
energjinë në shtëpi. Kjo
do të thotë se do të
harxhoni më pak energji
dhe do të paguani më
 Ato mund të kushtojë më shumë se se llampat e
zakonshme, por një llambë fluoreshente
kompakte kursen energjinë elektrike. Ato zgjasin
deri në 10 herë më të gjatë dhe mund të përdorin
deri në 75% më pak energji elektrike. Ju mund të
zëvendësoni një llambë të zakonshme 100 vat me
një llampë fluoreshente 18 vat.
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
3.KONDICIONERI DHE DUSHI
 Kondicioneri.Shumë i nevojshem ne ambientet familjare,
sidomos gjatë diteve të nxehta të verës. Keshillohet që, në
verë, temperatura e kondicionerit të qendrojë stabel në 25
grade Celsius, kurse në dimer temperatura perfekte është
20 grade Celsius. Gjatë verës keshillohet që të përdoret
edhe freskuesja, në mënyrë që ajri i ftohtë të shpërndahet
në të gjithë dhomën.
 Dushi.Instaloni nje kokë dushi të vogel: sa më i ulet presioni
aq më pak ujë të ngrohte harxhon dhe për rrjedhojë kursen
energji. Te termostati i dushit caktojeni temperaturen në 50
grade Celsius. Uji i fortë krijon copeza të ngurta rreth
rezistences se dushit, duke e ulur efiçencen e saj, prandaj
këshillohet që rezistenca e dushit të pastrohet çdo 6 muaj.
Kur nuk jeni në shtepi, mos e mbani dushin në prizë.
*Televizori. TV Plazma janë
konsumatoret me të mëdhenj të
energjisë, prandaj nese doni të kurseni,
zgjidhni një LCD. Por ndryshimi
qendron edhe tek madhesia, prandaj
midis nje 32” dhe një 55”, zgjidhni të
parin.
*Kompjuteri.Fikeni kompjuterin nese
nuk do e perdorni per me shume se 20
min. Reduktoni kontrastin/ndriçimin e
ekranit. Nderroje desktop-in per nje
lap-top, sepse harxhon me pak energji.
Nderroje ekranin e vjeter te
kompjuterit me nje LCD, per te njejten
arsye.
*
5. NDRYSHONI NGROHËSIN E UJIT.
 Nëse keni një ngrohës uji
të vjetër, atëherë me siguri
ju kërkon shumë energji,
dhe rrjedhimisht edhe
shumë para.
 Teknologjia sa vjen dhe
përparon, duke ndikuar
njëkohësisht edhe te
ngrohësit e ujit, që çdo
familje i ka. Prodhimet më
të fundit janë më
ekonomike se të parat,
prandaj nëse i juaji i ka bërë
vitet e veta, blini një me
valvula termostatike.
6.Termoizolimi / Dopio xham
për dritaret.
 Xhamat e zakonshme të dritareve
dhe kornizat e paizoluara lëshojnë
një të pestën e nxehtësisë apo të
ajrit të ftohtë jashtë. Dopio xhamat
zvogëlojnë këtë humbje me 50 për
qind, duke kursyer në të njëjtën
kohë shumë kilovat energji. Rreth
60 % e konsumit të energjisë për
një apartament familjar tipik shkon
për ngrohjen, si te ambientit, ashtu
edhe - të ujit. Edhe në rastet e
ftohjes së ambientit në verë,
termoizolimi luan nje rol shumë të
rendësishëm. Sa më i mirëizoluar të
jetë një ambient, aq me gjatë e ruan
nxehtësine apo freskinë. Si te kursej
7.Lavatricja dhe Pjatalaresja
 Asnjëherë mos e vini në përdorim lavatriçen
apo pjatalarësen kur ajo nuk është mbushur,
nëse nuk keni njëlarëse me program ekonomik.
Këta artikuj të nevojshëm në shtëpi janë gjërat
që konsumojnë më shumë energji, prandaj kur të
vijë dita e larjes së rrobave bëni një kontroll
nëpër shtëpi që të grumbulloni gjithçka, duke
kursyer njëkohësisht ujë dhe energji. Mos harroni
gjithashtu të lani në temperatura deri në 30
gradë, nëse është e nevojshme, duke përdorur
temperatura të larta vetëm nëse është e
nevojshme. Kështu edhe kurseni energji, por
edhe zgjasni jetëgjatesinë e rrobave tuaja. Për të
evituar rrudhosjen e rrobave dhe të kurseni disa
kilovat, bëni centrifugen në shkallen më të ulet.
8.Fikni aparatet shtepiake
• Mos i lini ndezur aparatet
shtëpiake apo abazhurët nëse
nuk është e nevojshme. Drita
e vogël e kuqe e aparaturave
të lëna ndezur harxhon 10 deri
60 për qind energji, prandaj
do të bëni mirë të tregoheni të
kujdesshëm dhe ta fikni.
Gjithashtu mos harroni edhe
të fikni dritat ashtu si dhe çdo
aparaturë tjetër kur dilni nga
shtëpia, që të mos shpenzohet
pa qenë e nevojshme energji e
vyer dhe para të vlefshme.
9. Etiketa A+
 Sytë te etiketa.Përpara se
të blini një elektroshtepiake
të re, kontrolloni etiketen e
furnizmit me energji për
klasifikimin e aparatures në
piramiden e efiçenses së
konsumit të energjisë.
Eletroshtepiaket që kanë
etiketen A+ janë me
efiçente dhe kursimtare me
konsumin e energjisë.
10. Kurseni energjinë kur
gatuani.
• Ndajeni ushqimin në copa të vogla kur gatuani,
pasi do të gatuhet më shpejt dhe do të harxhojë
më pak energji. Është e rëndësishme të kini
kujdes që tenxheret apo tiganët të jenë në
madhësinë e duhur dhe ta shpërndajnë
nxehtësinë njëtrajtësisht. Nëse doni të ngrohni
shtëpinë, mund ta mbani hapur derën e kuzhinës
pasi të keni përfunduar, që nxehtësia e sobave
elektrike të shpërndahet edhe në pjesën
tjetër. Stufat e "klasit A" kursejne deri ne 40%
te energjise, jane vertet pak me te shtrenjta, por
jane me kursimtare per energjise.
Disa keshilla te tjera qe duhet te zbatohen
kur gatuan:
• 1. per stufat elektrike duhet pershtatur diametri i
eneve me diametrin e pllakes se gatimit dhe fundi
te jete i sheshte, keshtu kursen 50% te energjise
• 2. fiket pllaka e stufes elektrike 10 minuta para se
te perfundoje gatimi, ato vazhdojne te ngelen te
nxehta, e njeta gje edhe per furren
• 3. kur gatuani perdorni kapakun e enes, sepse
nqs nuk e perdrni kapakun harxhoni 3 fishin e
energjise elektrike
• 4. mos perdorni shume uje kur gatuani, vetem sa
te mbulohet ushqimi me uje.
• 5. tenxheret me kate jane super ekonomike,
avulli u prodhuar nga ena e katit te pare lejon
gatimin e ushqimit ne pjeset e siperme te enes
• 6. nje tenxhere me presion gatuan me shpejt
ushqimin se tenxheret normale dhe kursen nga
40-70% te energjise elektrike
• 7. duhet te nxirret nga frigoriferi ushqimi i
ngrire 1 ore para fillimit te gatimit, keshtu
ushqimi gatuhet me mire dhe më me pak energji
elektrike
• 8. parangrohja e furres nuk ndihmon ne
kursimin e energjise pervec ushqimeve qe e
kerkojne kete proces si embelsirat etj
11. Eliminoni rrjedhjet e ajrit
• Hapësirat rreth dritareve dhe dyerve,
qarkullojnë ajërin midis ambientit të
brëndshëm dhe atij të jashtëm. Nga ky
qarkullim i ajërit mund të llogaritet se ju
shpenzoni më shumë se 25% të kostove
totale për ngrohje . Për të eliminuar këtë
gjë u duhet të bëni izolimin e duhur të
dyerve dhe dritareve.
12.Instalo drita me sensorë lëvizës
dhe të kohës
• Për të shmangur lënien e dritave të jashtme ndezur për periudha
të gjata kohore, instalo një sensor lëvizje që ndez automatikisht
dritat kur dikush ecën dhe fik dritat pas një periudhe të
paracaktuar kohe.
Instalo kohëmatës në dritat e përzgjedhura për të shmangur
lënien e dritave ndezur gjatë gjithë kohës, dhe duke i lënë ato
ndezur vetem në periudha të caktuara, kjo gjë kursen energji dhe
gjithashtu kur jeni larg krijon idene që dikush është duke u
kujdesur për shtëpinë tuaj.
13.Përdorni dritat sezonale LED
• Përdorimi i dritave sezonale (LED) si brenda
dhe jashtë shtëpisë tuaj është një mënyrë e
mirë për të ruajtur energjinë dhe për të
kursyer para. Dritat LED përdorin deri në 95%
më pak energji, zgjasin të paktën 7 herë më
shumë se dritat e zakoshme, nuk ka filamente
ose llampa qelqi që të thyhen, dhe gjithashtu
prodhojnë shumë pak nxehtësi. Llmpat
sezonale LED janë në një shumëllojshmëri
formash dhe ngjyrash.
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
1 von 24

Recomendados

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi von
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.5K views23 Folien
Prodhimi i energjise von
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
23.1K views13 Folien
turizmi ne shqiperi von
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
16.1K views8 Folien
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.5K views30 Folien
Energjia dhe Burimet e Energjisë von
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
28.1K views10 Folien
energjia von
energjia energjia
energjia ANA KOSHI
27.1K views29 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne) von
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Rexhino Kovaci
29.1K views31 Folien
Panelet diellore von
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet dielloreKlarisa Klara
78.2K views8 Folien
Energjia, llojet dhe perdorimi von
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
34.8K views7 Folien
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut von
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut irena kotobelli
26.4K views20 Folien
shkrimtaret e brezit te humbur von
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
47.5K views12 Folien
Iliret von
IliretIliret
IliretEdlira Ekmekciu
11K views16 Folien

Was ist angesagt?(20)

Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne) von Rexhino Kovaci
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Individi perball shtetit ne epoka te ndryshme (epoka moderne)
Rexhino Kovaci29.1K views
Energjia, llojet dhe perdorimi von BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.8K views
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut von irena kotobelli
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
irena kotobelli26.4K views
shkrimtaret e brezit te humbur von FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.5K views
Kequshqyerja dhe semundjet von Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K views
Projekt ne fizike von Daniela Ela
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela26.4K views
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. von ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.8K views
Problemet e arsimit e shkolles sot von Genti Mustafaj
Problemet e arsimit e shkolles sotProblemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sot
Genti Mustafaj33.6K views
Duhani,droga,alkooli von Egi Zenelaj
Duhani,droga,alkooliDuhani,droga,alkooli
Duhani,droga,alkooli
Egi Zenelaj52.2K views
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona von #MesueseAurela Elezaj
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj16.2K views
Hekuri ,elementi kimik me vlere... von Xhesiana Muka
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.9K views
Metalet von EraldVula
MetaletMetalet
Metalet
EraldVula17.9K views
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. von enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti59K views
Sëmundjet gjenetike von XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K views
Projekt ngrohja globale von Matilda Gremi
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
Matilda Gremi88.4K views

Similar a pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike

Shkolla 9 vjecare von
Shkolla 9 vjecareShkolla 9 vjecare
Shkolla 9 vjecareJonaSeferasi
1.1K views15 Folien
Grupi 2 Klasa 11A Fizike (Endri Baku).pptx von
Grupi 2 Klasa 11A Fizike (Endri Baku).pptxGrupi 2 Klasa 11A Fizike (Endri Baku).pptx
Grupi 2 Klasa 11A Fizike (Endri Baku).pptxEndriBaku
189 views29 Folien
Shtepite ekologjike von
Shtepite ekologjikeShtepite ekologjike
Shtepite ekologjikeLeonard Proko
2.4K views13 Folien
Panelet Diellore.pptx von
Panelet Diellore.pptxPanelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptxTechnoGhost
51 views30 Folien
Energjia diellore von
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia dielloreMaja
12K views16 Folien
Energjia Solare Plani i Biznesit von
Energjia Solare Plani i BiznesitEnergjia Solare Plani i Biznesit
Energjia Solare Plani i BiznesitBesfort Krasniqi
2.1K views20 Folien

Similar a pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike(8)

Grupi 2 Klasa 11A Fizike (Endri Baku).pptx von EndriBaku
Grupi 2 Klasa 11A Fizike (Endri Baku).pptxGrupi 2 Klasa 11A Fizike (Endri Baku).pptx
Grupi 2 Klasa 11A Fizike (Endri Baku).pptx
EndriBaku189 views
Panelet Diellore.pptx von TechnoGhost
Panelet Diellore.pptxPanelet Diellore.pptx
Panelet Diellore.pptx
TechnoGhost51 views
Energjia diellore von Maja
Energjia dielloreEnergjia diellore
Energjia diellore
Maja 12K views

Más de koralda

La gastronomie francaise von
La gastronomie francaiseLa gastronomie francaise
La gastronomie francaisekoralda
4.8K views23 Folien
Udhetimi i Bartolomeo Diaz von
Udhetimi i Bartolomeo DiazUdhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo Diazkoralda
10.2K views19 Folien
Reklamimi i bisnesit von
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesitkoralda
6.1K views19 Folien
Bashkimi Europian -BE von
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BEkoralda
28K views26 Folien
Recyclage von
RecyclageRecyclage
Recyclagekoralda
1.2K views11 Folien
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit von
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitkoralda
5.7K views10 Folien

Más de koralda(20)

La gastronomie francaise von koralda
La gastronomie francaiseLa gastronomie francaise
La gastronomie francaise
koralda4.8K views
Udhetimi i Bartolomeo Diaz von koralda
Udhetimi i Bartolomeo DiazUdhetimi i Bartolomeo Diaz
Udhetimi i Bartolomeo Diaz
koralda10.2K views
Reklamimi i bisnesit von koralda
Reklamimi i bisnesitReklamimi i bisnesit
Reklamimi i bisnesit
koralda6.1K views
Bashkimi Europian -BE von koralda
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
koralda28K views
Recyclage von koralda
RecyclageRecyclage
Recyclage
koralda1.2K views
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit von koralda
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
koralda5.7K views
French Cuisine von koralda
French CuisineFrench Cuisine
French Cuisine
koralda1.6K views
funksioni von koralda
funksioni funksioni
funksioni
koralda21.9K views
vendlindja ne kohet me te hershme von koralda
vendlindja ne kohet me te hershmevendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershme
koralda2.4K views
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia von koralda
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiacrregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
koralda8.8K views
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von koralda
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
koralda38.8K views
uji von koralda
ujiuji
uji
koralda33.2K views
projekt ne informatike von koralda
projekt ne informatikeprojekt ne informatike
projekt ne informatike
koralda30K views
informatika von koralda
informatikainformatika
informatika
koralda4.9K views
Funksioni von koralda
FunksioniFunksioni
Funksioni
koralda44.7K views
stresi von koralda
stresistresi
stresi
koralda5.2K views
Shqiperia von koralda
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
koralda19.2K views
Ozoni von koralda
OzoniOzoni
Ozoni
koralda17.4K views
skenderbeu von koralda
skenderbeuskenderbeu
skenderbeu
koralda10.6K views
Defendre la nature von koralda
Defendre la natureDefendre la nature
Defendre la nature
koralda1.8K views

pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike

 • 1. PROJEKT LENDA: FIZIKE Nentema: Pse eshte I domosdoshem kursimi I energjise elektrike? Cilat jane format dhe rruget alternative qe cojne ne zvogelimin e konsumimit te energjise elektrike?
 • 2. ANETARET:  Koralda Basha(lider)- paraqitja ne Power Point, ndarja e punes, perzgjedhja e materialit  Marjana Quku- poster dhe panelet diellore  Fabjona Meta, Renaldo Bica ,Selda Pema dhe Koralda Basha –keshilla per te ruajtur energjine elektrike  Orjeta dhe Sara Daja- c’eshte energjia elektrike dhe pse eshte e domosdoshme kursimi I saj  Adelajda Mazhi- keshilla per kursimin e energjise elektrike gjate gatimit
 • 3. C’ESHTE ENERGJIA ELEKTRIKE? Energjia elektrike është një formë energjie e përftuar nga energjia elektrike potenciale. Elektriciteti (greq. ήλεκτρον, ilektron = qelibar) është një emërtim i përgjithshëm për llojshmërinë e dukurive që ndodhin nga prania dhe rrjedha e ngarkesës. Kjo përfshin shumë dukuri të mirënjohura fizikore si rrufeja, fushat elektromagnetike dhe rrymat elektrike, dhe është vënë në përdorim industrial në elektronikë dhe fuqinë elektrike.
 • 5. PSE ESHTE I DOMOSDOSHEM KONSUMIMI I ENERGJISE ELEKTRIKE?  Nëse mendoni se do t’i bënit një nder vetëm xhepit tuaj, duke kursyer energji elektrike, atëherë e keni gabim. Ju do t’i bënit nder edhe kompanisë e cila ofron energjinë elektrike. Këshillat e CEZ Shpërndarje theksojnë: “Eficenca e konsumit te energjisë është një faktor shumë i rëndësishëm, që përkrah kursimit dhe ruajtjes së energjisë, ndikon edhe në çmimin e energjisë. Pra, nëse eficenca e konsumit të energjisë elektrike në vendin tonë do të ishte më e mirë, çka nënkupton se humbjet e energjisë elektrike, teknike dhe joteknike do të ishin më të vogla, atëherë si pasojë e prodhimit me kosto më të ulët të energjisë elektrike nga burimet hidro edhe çmimet e energjisë elektrike do te ishin më të ulëta”.
 • 6. Si te kursejme energji ne shtepite tona  Për të kontribuar në pakësimin e konsumit të energjisë dhe rrjedhimisht në ngadalësimin e faktorëve që sjellin ngrohjen globale, gjithsecili prej nesh mund t’ia nisë nga shtëpia e tij. Më poshtë do të rëndisim disa mënyra për të kursyer energjinë në shtëpi. Kjo do të thotë se do të harxhoni më pak energji dhe do të paguani më
 • 7.  Ato mund të kushtojë më shumë se se llampat e zakonshme, por një llambë fluoreshente kompakte kursen energjinë elektrike. Ato zgjasin deri në 10 herë më të gjatë dhe mund të përdorin deri në 75% më pak energji elektrike. Ju mund të zëvendësoni një llambë të zakonshme 100 vat me një llampë fluoreshente 18 vat.
 • 9. 3.KONDICIONERI DHE DUSHI  Kondicioneri.Shumë i nevojshem ne ambientet familjare, sidomos gjatë diteve të nxehta të verës. Keshillohet që, në verë, temperatura e kondicionerit të qendrojë stabel në 25 grade Celsius, kurse në dimer temperatura perfekte është 20 grade Celsius. Gjatë verës keshillohet që të përdoret edhe freskuesja, në mënyrë që ajri i ftohtë të shpërndahet në të gjithë dhomën.  Dushi.Instaloni nje kokë dushi të vogel: sa më i ulet presioni aq më pak ujë të ngrohte harxhon dhe për rrjedhojë kursen energji. Te termostati i dushit caktojeni temperaturen në 50 grade Celsius. Uji i fortë krijon copeza të ngurta rreth rezistences se dushit, duke e ulur efiçencen e saj, prandaj këshillohet që rezistenca e dushit të pastrohet çdo 6 muaj. Kur nuk jeni në shtepi, mos e mbani dushin në prizë.
 • 10. *Televizori. TV Plazma janë konsumatoret me të mëdhenj të energjisë, prandaj nese doni të kurseni, zgjidhni një LCD. Por ndryshimi qendron edhe tek madhesia, prandaj midis nje 32” dhe një 55”, zgjidhni të parin. *Kompjuteri.Fikeni kompjuterin nese nuk do e perdorni per me shume se 20 min. Reduktoni kontrastin/ndriçimin e ekranit. Nderroje desktop-in per nje lap-top, sepse harxhon me pak energji. Nderroje ekranin e vjeter te kompjuterit me nje LCD, per te njejten arsye. *
 • 11. 5. NDRYSHONI NGROHËSIN E UJIT.  Nëse keni një ngrohës uji të vjetër, atëherë me siguri ju kërkon shumë energji, dhe rrjedhimisht edhe shumë para.  Teknologjia sa vjen dhe përparon, duke ndikuar njëkohësisht edhe te ngrohësit e ujit, që çdo familje i ka. Prodhimet më të fundit janë më ekonomike se të parat, prandaj nëse i juaji i ka bërë vitet e veta, blini një me valvula termostatike.
 • 12. 6.Termoizolimi / Dopio xham për dritaret.  Xhamat e zakonshme të dritareve dhe kornizat e paizoluara lëshojnë një të pestën e nxehtësisë apo të ajrit të ftohtë jashtë. Dopio xhamat zvogëlojnë këtë humbje me 50 për qind, duke kursyer në të njëjtën kohë shumë kilovat energji. Rreth 60 % e konsumit të energjisë për një apartament familjar tipik shkon për ngrohjen, si te ambientit, ashtu edhe - të ujit. Edhe në rastet e ftohjes së ambientit në verë, termoizolimi luan nje rol shumë të rendësishëm. Sa më i mirëizoluar të jetë një ambient, aq me gjatë e ruan nxehtësine apo freskinë. Si te kursej
 • 13. 7.Lavatricja dhe Pjatalaresja  Asnjëherë mos e vini në përdorim lavatriçen apo pjatalarësen kur ajo nuk është mbushur, nëse nuk keni njëlarëse me program ekonomik. Këta artikuj të nevojshëm në shtëpi janë gjërat që konsumojnë më shumë energji, prandaj kur të vijë dita e larjes së rrobave bëni një kontroll nëpër shtëpi që të grumbulloni gjithçka, duke kursyer njëkohësisht ujë dhe energji. Mos harroni gjithashtu të lani në temperatura deri në 30 gradë, nëse është e nevojshme, duke përdorur temperatura të larta vetëm nëse është e nevojshme. Kështu edhe kurseni energji, por edhe zgjasni jetëgjatesinë e rrobave tuaja. Për të evituar rrudhosjen e rrobave dhe të kurseni disa kilovat, bëni centrifugen në shkallen më të ulet.
 • 14. 8.Fikni aparatet shtepiake • Mos i lini ndezur aparatet shtëpiake apo abazhurët nëse nuk është e nevojshme. Drita e vogël e kuqe e aparaturave të lëna ndezur harxhon 10 deri 60 për qind energji, prandaj do të bëni mirë të tregoheni të kujdesshëm dhe ta fikni. Gjithashtu mos harroni edhe të fikni dritat ashtu si dhe çdo aparaturë tjetër kur dilni nga shtëpia, që të mos shpenzohet pa qenë e nevojshme energji e vyer dhe para të vlefshme.
 • 15. 9. Etiketa A+  Sytë te etiketa.Përpara se të blini një elektroshtepiake të re, kontrolloni etiketen e furnizmit me energji për klasifikimin e aparatures në piramiden e efiçenses së konsumit të energjisë. Eletroshtepiaket që kanë etiketen A+ janë me efiçente dhe kursimtare me konsumin e energjisë.
 • 16. 10. Kurseni energjinë kur gatuani. • Ndajeni ushqimin në copa të vogla kur gatuani, pasi do të gatuhet më shpejt dhe do të harxhojë më pak energji. Është e rëndësishme të kini kujdes që tenxheret apo tiganët të jenë në madhësinë e duhur dhe ta shpërndajnë nxehtësinë njëtrajtësisht. Nëse doni të ngrohni shtëpinë, mund ta mbani hapur derën e kuzhinës pasi të keni përfunduar, që nxehtësia e sobave elektrike të shpërndahet edhe në pjesën tjetër. Stufat e "klasit A" kursejne deri ne 40% te energjise, jane vertet pak me te shtrenjta, por jane me kursimtare per energjise.
 • 17. Disa keshilla te tjera qe duhet te zbatohen kur gatuan: • 1. per stufat elektrike duhet pershtatur diametri i eneve me diametrin e pllakes se gatimit dhe fundi te jete i sheshte, keshtu kursen 50% te energjise • 2. fiket pllaka e stufes elektrike 10 minuta para se te perfundoje gatimi, ato vazhdojne te ngelen te nxehta, e njeta gje edhe per furren • 3. kur gatuani perdorni kapakun e enes, sepse nqs nuk e perdrni kapakun harxhoni 3 fishin e energjise elektrike • 4. mos perdorni shume uje kur gatuani, vetem sa te mbulohet ushqimi me uje.
 • 18. • 5. tenxheret me kate jane super ekonomike, avulli u prodhuar nga ena e katit te pare lejon gatimin e ushqimit ne pjeset e siperme te enes • 6. nje tenxhere me presion gatuan me shpejt ushqimin se tenxheret normale dhe kursen nga 40-70% te energjise elektrike • 7. duhet te nxirret nga frigoriferi ushqimi i ngrire 1 ore para fillimit te gatimit, keshtu ushqimi gatuhet me mire dhe më me pak energji elektrike • 8. parangrohja e furres nuk ndihmon ne kursimin e energjise pervec ushqimeve qe e kerkojne kete proces si embelsirat etj
 • 19. 11. Eliminoni rrjedhjet e ajrit • Hapësirat rreth dritareve dhe dyerve, qarkullojnë ajërin midis ambientit të brëndshëm dhe atij të jashtëm. Nga ky qarkullim i ajërit mund të llogaritet se ju shpenzoni më shumë se 25% të kostove totale për ngrohje . Për të eliminuar këtë gjë u duhet të bëni izolimin e duhur të dyerve dhe dritareve.
 • 20. 12.Instalo drita me sensorë lëvizës dhe të kohës • Për të shmangur lënien e dritave të jashtme ndezur për periudha të gjata kohore, instalo një sensor lëvizje që ndez automatikisht dritat kur dikush ecën dhe fik dritat pas një periudhe të paracaktuar kohe. Instalo kohëmatës në dritat e përzgjedhura për të shmangur lënien e dritave ndezur gjatë gjithë kohës, dhe duke i lënë ato ndezur vetem në periudha të caktuara, kjo gjë kursen energji dhe gjithashtu kur jeni larg krijon idene që dikush është duke u kujdesur për shtëpinë tuaj.
 • 21. 13.Përdorni dritat sezonale LED • Përdorimi i dritave sezonale (LED) si brenda dhe jashtë shtëpisë tuaj është një mënyrë e mirë për të ruajtur energjinë dhe për të kursyer para. Dritat LED përdorin deri në 95% më pak energji, zgjasin të paktën 7 herë më shumë se dritat e zakoshme, nuk ka filamente ose llampa qelqi që të thyhen, dhe gjithashtu prodhojnë shumë pak nxehtësi. Llmpat sezonale LED janë në një shumëllojshmëri formash dhe ngjyrash.