Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
Projekt
Lenda:Kimi
Shkolla:
Themistokli Germenji
Punoi:Kristina Kocibelli
XII E
Pranoi Prof:Limonie Kulla
Tema :
Polariteti I Ujit
UJI, dhe demonstrimi i saj drejt polarizimit
Uji është burimi kryesor i jetës për të gjitha qenieve të gjalla në Tokë, ajo...
Cfare është uji ?
Ujit ( H2O ) eshte nje kompleks kimik i përbërë nga një atom oksigjen ( O )
qendror dhe dy atome hidrogj...
▪të lartë të ngrohjes e avullimit .
Është përcaktuar si sasia e energjisë e nevojshme për të kthyer një gram lëng në
avull...
Kjo ndodh sepseuji , duke qenë një molekulë polare , paraqet akuza të kundërta,
të cilat janë të shpërndara në bazë të for...
Polariteti
(Polaritetin e molekulës së
ujit është përgjegjës për mos-Lineariteti e molekulës.)
(Polariteti)
Në kimi ,polar...
pjesshme pozitiv mbi një pjesë e molekulës dhe një
pagesë të pjesshme negativ në një tjetër anën e kundërt
të molekulës. M...
Shkalla e polarizimit të një obligacioni kovalente varet
nga aftësia relative të lidhura atomeve për të tërhequr
elektrone...
Momenti elektrike e molekulave polyatomic jepet nga
shuma vektoriale e momenteve dipole e bonove
individuale dhe çdo xhama...
tërheqjes në elektronet . Obligacionet kovalente të
molekulave Codest quhen jo- polare , sepse elektronet
janë të ndarë në...
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Polariteti i ujit

6.716 Aufrufe

Veröffentlicht am

Projekt Shkence Toke/Kimi ,Polariteti i ujit

Veröffentlicht in: Präsentationen & Vorträge
 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2Qu6Caa ❶❶❶
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier
 • Sex in your area is here: ♥♥♥ http://bit.ly/2Qu6Caa ♥♥♥
     Antworten 
  Sind Sie sicher, dass Sie …  Ja  Nein
  Ihre Nachricht erscheint hier

Polariteti i ujit

 1. 1. Projekt Lenda:Kimi Shkolla: Themistokli Germenji Punoi:Kristina Kocibelli XII E Pranoi Prof:Limonie Kulla
 2. 2. Tema : Polariteti I Ujit
 3. 3. UJI, dhe demonstrimi i saj drejt polarizimit Uji është burimi kryesor i jetës për të gjitha qenieve të gjalla në Tokë, ajo mbulon 70.8 % të sipërfaqes së planetit. Bimët , kafshët dhe njerëzit të marrin në të gjithë ata dhe të bëjë një përdorim të madh të ujit është gjetur në sasi të lartë në qelizat , veçanërisht në citoplazmë dhe vacuoles . Përsa i përket trupit të njeriut , uji është baza e moshës dhe peshës në përqindje të ndryshme ( njeriu mesatar është i përbërë nga uji për 65% të masës trupore ) . Por ... pse është blu uji? Ngjyra blu e ujit është dhënë nga aftësia e diellit për të absorbuar të tilla si ngjyra e kuqe, portokalli , dhe pastajtë lehta se arrin të na duket neve , për këtë arsye ,më blu . Sa për ujin e detit është një çështje tjetër :ngjyra blu vjen nga plankton , organizmat ujorë lundrues , të cilat absorbojnë dritën pak ' e kuqe.
 4. 4. Cfare është uji ? Ujit ( H2O ) eshte nje kompleks kimik i përbërë nga një atom oksigjen ( O ) qendror dhe dy atome hidrogjen ( H ) lidhura së bashku me lidhje kovalente . Vetitë kryesore të ujit janë: ▪kohezionit . Për shkak të lidhjes hidrogjenike midis molekulave ( tërheqja mes molekulave të të njëjtit lloj ) . Tensioni sipërfaqësor është pasojë e kohezionit në një pellg që ju mund të shihni insektet janë në gjendje të ecin në sipërfaqen e ujit, si në qoftë se ajo ishte likuid , por të ngurta . Ju gjithashtu keni mundësinë për të testuar efektin e tensionit sipërfaqe duke vendosur një clip letër në ujë, pa u fundosur në xhami . Për efekt të lëngjeve tensioni sipërfaqësor sillen sikur sipërfaqja e tyre ishte formuar nga një membranë elastike . ▪aderimin . Për shkak të veprimit të tërheqjen në mes të molekulave të ndryshme. Adezive bashku me kohezionin shpjegojë fenomenit te capillarity , përkatësisht kapacitetin që ka për t'u ndiqet përmes tubave të ujit të shumë të hollë . ▪të lartë të ngrohjes specifike . Është përcaktuar si shuma e ngrohjes se një gram të substancës duhet të keni për të rritur temperaturën e saj nga një shkallë celsius . Lejon organizatat për të mbajtur një temperaturë konstante brendshme .
 5. 5. ▪të lartë të ngrohjes e avullimit . Është përcaktuar si sasia e energjisë e nevojshme për të kthyer një gram lëng në avullit . ▪Tendenca për të veçoj . Uji tenton të veçoj liruar joneve hidrogjen ( H + ) dhe joneve hidroksid (OH - ) . ▪polarizimit . Uji është një molekulë polare , e cila ka një pagesë të pjesshme pozitive ( + δ ) , hidrogjeni dhe pjesërisht një negativ ( δ - ) , oksigjen . Që nga uji paraqet ky çekuilibër i tarifave është përcaktuar si një dipole elektrike . Ju mund të tregojnë polarizimit të ujit përmes një eksperimenti të thjeshtë : ju merrni një shkop qelqi dhe bëhet i ngarkuar elektrikisht nga fërkimi . Me një leckë të leshtë fërkonshufra xhami , duke bërë një pagesë pozitive . Në fakt , në këtë mënyrë , elektronet janë të zbriten të materialit , dhe ajo merr , si rezultat , një pagesë pozitive . Në këtë pikë, nëse qasja ngarkuar shufra në ujë që vjen jashtë, për shembull, nga një trokitje e lehtë ne mund të vëreni se sajet e ujit është tërhequr nga shkop magjik .
 6. 6. Kjo ndodh sepseuji , duke qenë një molekulë polare , paraqet akuza të kundërta, të cilat janë të shpërndara në bazë të forcave që veprojnë në molekulën e njëjtë: në këtë rastshufra xhami , i ngarkuar pozitivisht , shkakton një orientim me ngarkesë negative të oksigjenit drejt saj dhe për këtë arsye është tërhequr .
 7. 7. Polariteti (Polaritetin e molekulës së ujit është përgjegjës për mos-Lineariteti e molekulës.) (Polariteti) Në kimi ,polariteti është një pronë e molekulave , në të cilën një molekulë (i quajtur polare ) ka një pagesë të
 8. 8. pjesshme pozitiv mbi një pjesë e molekulës dhe një pagesë të pjesshme negativ në një tjetër anën e kundërt të molekulës. Molekulat që nuk shfaqin fenomenin e polarizimit të quhen apolar apo jo- polare . Molekulë tipike polare eshte uji , në të cilin një ngarkesë pjesshme negativ eshte e pranishme ne afersi te atom oksigjen dhe nje ngarkuar pjesshme pozitiv eshte e pranishme ne afersi te te dy atomeve të hidrogjenit . Polarizimit gjithashtu përcakton miscibility midis përbërjeve : Në mënyrë tipike dy komponime polare janë miscible . Polariteti është shprehur në mënyrë sasiore nga momenti i saj dipole , e cila fitohet duke shumëzuar pranishëm pjesshme ngarkuar në dy ekstremeve për distanca në mes të akuzave . Në mënyrë tipike në molekula me më shumë se dy atomeve , ku atomet janë të gjithë të barabartë me njëri- tjetrin dhe të lidhur me një atom qendror të një lloji të ndryshëm , për shembull ( CH4 ) ,molekula polare nuk ka sjellje , që ngapolariteti i çdo lidhje të vetme anuloj mes tyre .
 9. 9. Shkalla e polarizimit të një obligacioni kovalente varet nga aftësia relative të lidhura atomeve për të tërhequr elektronet . Vektor Dallimi electronegativity e atomeve individuale lejon për të vlerësuar shkallën e polarizimit të një obligacioni . Prandajshkalla e polaritetit ndryshon me ndryshimin electronegativity rritje. Polarizimit ne nje molekule atëherë ndodh në qoftë se elektroneve e lidhjes midis dy atome të ndryshme A dhe B nuk janë ndarë në mënyrë të barabartë shkak te te electronegativity ndryshëm i dy atomeve . Prandaj është për të krijuar një moment elektrike dipole : Mu = q * d ku d ështëdistanca në mes të dy akuzave + Q dhe -Q cilat përbëjnëdipole elektrike { T } ^ { + } A - { B ^ { - q } } në rast se ajo është B më elektronegativ i A. Sepsekoha për të bonove dhe obligacioneve në distancë mund të matet eksperimentalisht , është e mundur për të përcaktuar ngarkuar QE dipolar prandaj përqindja e karakterit jonik të një lidhje kovalente .
 10. 10. Momenti elektrike e molekulave polyatomic jepet nga shuma vektoriale e momenteve dipole e bonove individuale dhe çdo xhamadan vetmuar, atëherë momenti rezultant , e cila do të tregojë nëseështë molekula polare apo jo, do të varet në gjeometrinë e molekulës . Për CO2 shembull, BF3 , CF4 nuk janë polare , në dritën e momenteve të larta dipole e bonove individuale të përfshira. NH3 , NF3 , H2O , CHF3 , në vend të kësaj , janë molekula polare Molekula e ujit eshte POLARE Molekulë uji , ka si forumla H20 dhe është i përbërë nga dy atomeve të hidrogjenit lidhura kovalente në një oksigjen. Tërheqjen se një ushtrim atom në respekt të elektroneve quhet electronegativity . Më shumë elektronegativ një atom është ,aq më tepër është edhe forca e tij e tërheqje për elektronet të obligacionit . Molekulat e përbëra nga vetëm një element për 2 atomet janë identike dhe të kryejë të njëjtat forca e
 11. 11. tërheqjes në elektronet . Obligacionet kovalente të molekulave Codest quhen jo- polare , sepse elektronet janë të ndarë në mënyrë të barabartë në mes të dy atomeve. Në të kundërt,molekulë uji është formuar nga atomet me electronegativity shumë të ndryshme ; që atëherë zhvillon një lloj i ndarjes asimetrik do të flasim për një lidhje ashtuquajturës kovalente polare . Të dy obligacione kovalente polare siguruar qëuji është një molekulë polare , të pajisur kështu me një shtyllë pak negativ dhe dy poleve pak pozitive .

×