Anzeige
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige
Anzeige

PROJEKT ...Pogradeci, vendlindja ime

 1. #MesueseAurela
 2. Gjëja më e shtrenjtë! Vendi ku u lindëm e u rritëm, ku morëm mësimet e fëmijërisë, ku jetuam gëzimet dhe hidhërimet tona. Aty u formuam, hodhëm hapat e parë dhe nisëm rrugën e jetës... Vendlindja është kjo tokë, këta gurë e drurë që në çdo moment na kujtojnë origjinën tonë. Lavdia e të parëve është dritë për pasardhësit! Është thirrja e kohës për të njohur Vendlindjen dhe kushtrimi i të parëve për të dashur atdheun.
 3. #MesueseAurela
 4. Emri i qytetit të Pogradecit lidhet me historinë e krijimit të qytetit. Enkelejtët kanë qenë fis që kanë jetuarbrenda mureve të kalasë së ndërtuarnë majë të kodrës pranë qytetit, në pjesën veri-perëndimore të qytetit. Dikurqyteti kishte dimensionet e kalasë, ku momentalisht gjenden vetëm rrënojat. Fillimisht rrëzë kodrës e më vonë deri në atë skaj saqë kalaja e vjetërnuk përbënte më qendrën e qytetit. Prania me Maqedoninë dhe ndikimi i saj në gjuhën dhe kulturën tonë, bëri që Pogradeci do të shkruej “Pogda grada”, që do të thote “nën qytet”. Tashmë qyteti i ri shtrihej nën kalanë e vjetërilire.
 5. Kalaja e Pogradecit është e vendosur në majën e kodrës, në pjesënperëndimore të qytetit të Pogradecit, me lartësi 205 m mbi nivelin e liqenit tëOhrit. Ka filluar të banohej që në shekullin V para Krishtit, ndërsa nëshekullin IV para Krishtit u pajis me mure mbrojtëse. Ka pasur një vjetërsibanimi prej 1400 vjetësh, duke qenë një kala iliro- shqiptare e hershme.
 6. Liqeni dhe Pogradeci sinonim për njeri tjetrin,..
 7. Ky destinacion i preferuar për pushuesit
 8.  - Pogradeci prej kohesh eshte quajtur qyteti i luleve Pogradec Shetitore dhe i gjelberimit, tradite kjo e ruajtur me fanatizem edhe ne ditet e sotme. Ju mund te shetisni ne shetitoren "1 Maji", pergjate plazhit te qytetit, te shijoni peisazhin e mrekullueshem te "liqerit qe dremit" , te pini dicka nen freskine e hijeve te pemeve dhe ne mbremje te beheni pjese e xhiros tradicionale pogradecare. Nese deshironi ju mund te vizitoni piken turistike te Drilonit, 4 km nge qyteti i Pogradecit, me burimet e saj te paster dhe peisazhin qe te mahnit.
 9.  LUNDRIMI - Ne PogradecLUNDRIMI - Ne Pogradec pergjate bregut te Liqenit, nepergjate bregut te Liqenit, ne plazhet kryesore ju mund teplazhet kryesore ju mund te merrni me qera varka temerrni me qera varka te ndryshme per te lundruar. Jundryshme per te lundruar. Ju mund te zgjidhni nje varke memund te zgjidhni nje varke me drejtues apo te lundroni vete.drejtues apo te lundroni vete. Gjithashtu ne portin e qytetitGjithashtu ne portin e qytetit ndodhet edhe nje anije qe jundodhet edhe nje anije qe ju shetit perreth Liqenit te Ohrit.shetit perreth Liqenit te Ohrit.
 10. Bukurite e Pogradecit Bazilika e vjeter e krishtere e Linit Ura e Golikut
 11. E reja dhe e vjetra, modernja dhe tradicionalja ne kete qytet bashkjetojne prane e prane, pa cenuar njera-tjetren.
 12. POGRADECI, QYTETI MË I DASHUR PËR FËMIJËT  Të gjithë i bën “zap” liqeni dheTë gjithë i bën “zap” liqeni dhe në mbrëmje i mbledh si atanë mbrëmje i mbledh si ata zogjtëzogjtë  Parku i Madh e i moçëm në bregParku i Madh e i moçëm në breg të tij, me lodrat dhe kënaqësitëtë tij, me lodrat dhe kënaqësitë e pa fund që u ofron për pushime pa fund që u ofron për pushim dhe argëtim.dhe argëtim.  Prindërit e kanë mendjen tëPrindërit e kanë mendjen të fjetur, se rreth e rrotull nuk kafjetur, se rreth e rrotull nuk ka trafik makinash e pinë të qetëtrafik makinash e pinë të qetë aty pranë ndonjë birrë eaty pranë ndonjë birrë e kuvendojnë mes tyre, po rrallëkuvendojnë mes tyre, po rrallë për fëmijët, se “tani që luajnë tëpër fëmijët, se “tani që luajnë të qetë e nuk kanë bërë ndonjëqetë e nuk kanë bërë ndonjë prapësi, nuk është nevoja t’iprapësi, nuk është nevoja t’i thërrasim në mes tonë”, thotëthërrasim në mes tonë”, thotë
Anzeige