Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Esseen kirjoittaminen

20.658 Aufrufe

Veröffentlicht am

 • Als Erste(r) kommentieren

Esseen kirjoittaminen

 1. 1. Pohtiva kirjoitelma Kuinka kirjoitetaan essee?
 2. 2. Mikä on essee? Essee on pohtiva kirjoitelma, jossa on selkeä rakenne: 1. 2. 3. Aloitusosa Käsittelyosa Päätöskappale
 3. 3. Vapaa essee tai aineistoessee    Vapaa essee on ns. perinteinen otsikkokirjoitelma, jonka sisällön voi vapaasti itse hahmotella etukäteen. Aineistoesseessä käytetään pohjatekstiä, johon omassa tekstissä viitataan. Aineistoesseen rakenne on syytä suunnitella etukäteen.
 4. 4. Aiheen valinta ja rajaus    Valitse sellainen esseen aihe, josta sinulla on sanottavaa. Voit tutustua aiheeseen etukäteen etsimällä esseeseesi sopivaa aineistoa, johon voit viitata tekstissäsi. Rajaa aiheesi, jotta siitä ei tule liian laaja!
 5. 5. Esseen rakenne: ALOITUSKAPPALE  Mieti ensin, miten aloitat esseesi. Aloituskappaleessa sinun pitää esitellä aiheesi lukijalle.
 6. 6. Erilaisia aloitustapoja 1. Suoraan asiaan 2. Kuvaus 3. Lainaus 4. Kysymys
 7. 7.    Aloituskappaleen tarkoitus on johdatella aiheeseen. Kerro lukijalle, millaisia asioita aiot tässä tekstissäsi esittää ja pohdiskella. Aloituskappaleessa voi olla 3 – 6 virkettä.
 8. 8. KÄSITTELYKAPPALEET  Käsittelykappaleissa jatkat aiheesi käsittelyä valitsemastasi näkökulmasta. Voit esitellä asioita esim. - aikajärjestyksessä vertailemalla eri vaihtoehtoja tärkeysjärjestyksessä -
 9. 9.  Käsittelykappaleissa on kuultavissa sinun oma äänesi, et siis voi vain referoida käyttämääsi pohjatekstiä.
 10. 10.   Jokaisessa kappaleessa on YKSI ASIA, jonka esität ja / tai pohdiskelet. Aloita kappale ns. JOHTOLAUSEELLA (topic sentence), jota sitten täydennät kyseisessä kappaleessa.
 11. 11. PÄÄTÖSKAPPALE   -  Päätöskappaleessa teet yhteenvedon kirjoittamastasi. Päätöskappaleessa voi olla esim. kehotus varoitus tai Vastaus Päätöskappale voi olla 3 – 6 virkettä.
 12. 12. Kun olet valmis, tarkista:  Onko tekstisi helposti ymmärrettävää?  Eteneekö tekstisi sujuvasti ja johdonmukaisesti?  Ovatko kappaleet sopivan mittaisia? Selitetäänkö uusi asia uudessa kappaleessa?  Sisältääkö teksti riittävästi selityksiä ja esimerkkejä?

×