Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Obnovljive energije (konkurs)

832 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Bildung
 • Login to see the comments

Obnovljive energije (konkurs)

 1. 1. (Francuski institut) Žan-Lik Goester (direktor) ,Viržini Manfroni (ataše), Ljiljana Polić, Vera Milićević, Stevan Jokić (profesori) i učenice Tehničke škole Loznica
 2. 2. Prikazane su makete : -savremenih eko-kuća ( sa solarnim panelima, sa zelenim krovom i sa vertikalnim fasadnim vrtovima) - makete koje pripadaju našem istorijskom nasleđu ( kuće Lepenskog Vira , Vinče i stara srpska kuća ) Makete su uradjene kroz različite nastavne predmete : Maketarstvo, Praktična nastava i sekcija.
 3. 3. Jedno od prvih solarnih naselja na našoj planeti predstavlja neolitsko naselje Lepenski Vir. Možda najstarija arhitektura na tlu Evrope stvara se u periodu od 7000-6000 p.n.e na obali Dunava (istočna Srbija)
 4. 4. Neolitski lokalitet Vinča nalazi se u blizini Beograda, a sama vinčanska kultura potiče iz perioda 4400 – 3200 god. pre n.e. Kuće u Vinči građene su potpuno ekološki i bile su površine od 20- 80 m2 . Prvo se postavljao drveni skelet, zatim je kolje bilo opleteno prućem, pa se na tu drvenu mrežu lepio „malter“ pravljen od lesnog blata i pleve.
 5. 5. Najpoznatija stara srpska kuća iz našeg kraja je Vukova kuća u Tršiću. Građena je od materijala koji može da se dobije iz neposredne okoline: drvo i kamen.Ima oblik tzv. "dinarske kuće" jer je građena na strmom terenu.
 6. 6. Kod ukopanih kuća sa zelenim krovom jedna strana je potpuno otvorena, dok su ostale strane i krov po pravilu pokriveni zemljom, čime se kuća štiti i izoluje od nepovoljnih klimatskih uslova. Otvorena strana kuće orijentisana je prema jugu.
 7. 7. Francuski botaničar i umetnik Patrik Blank je osmislio i popularisao koncept vertikalnih vrtova, odnosno biljnih zidnih slika što je poslužilo kao inspiracija za našu maketu. Fasade su u bojama francuske i srpske zastave.
 8. 8. Solarna arhitektura podrazumeva dva pristupa korišćenja solarne energije: aktivni i pasivni solarni sistem. Aktivni solarni objekti koriste solarne panele odnosno solarne kolektore kao uređaje koji omogućavaju da se sunčeva energija iskoristi kao električna ili toplotna.
 9. 9. https://www.youtube.com/watch?v=p2zSstzzU-o&feature=youtu.be U filmu učenici sažeto izlažu stečena znanja i predstavljaju makete. Razvijaju se veštine komunikacije, isticanja bitnog, javnog nastupa i sistematizovanja znanja.
 10. 10. U nastavi fizike da bi učenici lakše razumeli od čega se sastoji ravan solarni kolektor napravljen je njegov model.
 11. 11. Makete su bile izložene u Francuskom institutu od 11.9.2014. do 18.10. 2014.
 12. 12. Mentori -nastavnici: Vera Milićević, Ljiljana Polić, Antonina Pantelić, Milorad Janković, Gordana Vukosavljević, Kovačević Vesna Učenici: Građevinski tehničari G21 i G31 školske 2013/2014 Prezentaciju uradila: Vera Milićević

×