Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Ozonski omotač

1.699 Aufrufe

Veröffentlicht am

Prezentacija učenika četvrte godine koja govori o ozonskom omotaču.

Veröffentlicht in: Umweltschutz
  • Als Erste(r) kommentieren

  • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Ozonski omotač

  1. 1. ОЗОНСКИ ОМОТАЧ Дијана Минић IV5
  2. 2. ШТА ЈЕ ОЗОН?  Озон (O3) је троатомски молекул који се састоји од три атома кисеоника. Озон је алотропска модификација кисеоника која је много нестабилнија од уобичајеног двоатомског облика, O2.  Озон је природан гас бледоплаве боје.  O3 је општеприсутан у Земљиној атмосфери: у слојевима при земљи је један од опасних загађивача са штетним утицајем на плућа; озон у горњим слојевима атмосфере спречава продор штетних ултраљубичастих зрака до површине Земље.
  3. 3. ШТА ЈЕ ОЗОНСКИ ОМОТАЧ?  Oзонски омотач (озонски слој или озоносфера) (грч. ozo — миришем и грч. sfaira — лопта) је слој у Земљиној атмосфери који садржи релативно високе концентрације oзона (O3).  Овај слој апсорбује 93-99% Сунчеве светлости високих фреквенција (ултравиолетна светлост), која је штетна за живи свет на Земљи.
  4. 4. ЗАШТО ЈЕ ОЗОНСКИ ОМОТАЧ ВАЖАН ЗА ЗЕМЉУ?  Без атмосфере не би било ни живота на Земљи.  Живот на Земљи се првенствено појавио са озонског омотача.  Штити планету од штетног УВ-зрачења. 
  5. 5. ОЗОНСКЕ РУПЕ  Озонска рупа је устаљени термин када се говори о оштећењима која су настала на озонском омотачу. Заправо овај назив није адекватан, јер се ради о истањењу слоја а не о његовом потпуном изостанку.  Разарање озонског омотача примећеноје 70-их година прошлог века.
  6. 6. ШТА УНИШТАВА ОЗОНСКИ ОМОТАЧ?  Земљин озонски омотач је оштећен испуштањем фреона, супстанце која се користи у производнији и употреби фрижидера, клима уређаја, спрејева...Фреон разграђује молекуле озона.
  7. 7. КАКО ГА МИ МОЖЕМО ЗАШТИТИТИ?  Свако може заштитити озонски омотач.  За почетак, тако што ће мање возити аутомобил  Иако је тешко живети без аутомобила, када би се само на два сата зауставили сви аутомобили у мањему граду, преко 50.000 атома озона не би било уништено.
  8. 8. Хвала на пажњи!

×