Целна јавност или кого наговараме

ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ
ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ Јавноста е група луѓе со определени заеднички карактеристики и интереси . На ова слободно може да додадеме дека определена јавност може да биде цел на интересот на општината само во определен временски период.
ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ Голема група луѓе: сите граѓани, припадниците на една етничка заедница, учениците во основните училишта, бизнис-заедницата, туристите, пошироката македонска јавност и др. Мала група луѓе: Советот на општината, раководителите на јавните претпријатија, сопствениците на локалните угостителски објекти, дописниците на националните медиуми, ЗЕЛС, подрачните министерства, донаторите и др.
ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ ,[object Object],[object Object],[object Object]
ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ ,[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ Непишано правило во односите со јавноста е дека најмалку време и енергија треба да вложиме во анимирање на непубликата и на активната публика . Во фокусот на комуникацијата треба да ни бидат пасивната публика , која треба да ја натераме да го препознае проблемот, и свесната публика , која треба да ја поттикнеме на акција.
ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ За остварувањето една комуникациска цел имаме повеќе целни јавности .
ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ Пример: Целни јавности за усвојување Програма за приближување на децата од различни етнички заедници Во нашиот пример со Програма за приближување на децата од различни етнички заедници, главна целна јавност се советниците и градоначалникот. Покрај главната целна јавност, и останатите граѓани во општината можеме да ги сметаме за целна јавност. Во овој пример, уште една јавност може да биде цел на комуникација со комисијата, т.н. влијателна јавност, директорите и педагозите во основните и средните училишта, сопствениците и раководствата на спортски клубови, невладините организации и др.
1 von 8

Más contenido relacionado

Similar a Целна јавност или кого наговараме(16)

Знак дека можеЗнак дека може
Знак дека може
Catalyst Balkans255 views
Cv makedonskiCv makedonski
Cv makedonski
Ilina Naumovska70K views

Más de Metamorphosis(20)

IPA mehanizam-1IPA mehanizam-1
IPA mehanizam-1
Metamorphosis646 views
Techsoup balkans dhe globalTechsoup balkans dhe global
Techsoup balkans dhe global
Metamorphosis435 views
Кризна комуникацијаКризна комуникација
Кризна комуникација
Metamorphosis541 views

Целна јавност или кого наговараме

 • 1. ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ
 • 2. ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ Јавноста е група луѓе со определени заеднички карактеристики и интереси . На ова слободно може да додадеме дека определена јавност може да биде цел на интересот на општината само во определен временски период.
 • 3. ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ Голема група луѓе: сите граѓани, припадниците на една етничка заедница, учениците во основните училишта, бизнис-заедницата, туристите, пошироката македонска јавност и др. Мала група луѓе: Советот на општината, раководителите на јавните претпријатија, сопствениците на локалните угостителски објекти, дописниците на националните медиуми, ЗЕЛС, подрачните министерства, донаторите и др.
 • 4.
 • 5.
 • 6. ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ Непишано правило во односите со јавноста е дека најмалку време и енергија треба да вложиме во анимирање на непубликата и на активната публика . Во фокусот на комуникацијата треба да ни бидат пасивната публика , која треба да ја натераме да го препознае проблемот, и свесната публика , која треба да ја поттикнеме на акција.
 • 7. ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ За остварувањето една комуникациска цел имаме повеќе целни јавности .
 • 8. ЦЕЛНА ЈАВНОСТ ИЛИ КОГО НАГОВАРАМЕ Пример: Целни јавности за усвојување Програма за приближување на децата од различни етнички заедници Во нашиот пример со Програма за приближување на децата од различни етнички заедници, главна целна јавност се советниците и градоначалникот. Покрај главната целна јавност, и останатите граѓани во општината можеме да ги сметаме за целна јавност. Во овој пример, уште една јавност може да биде цел на комуникација со комисијата, т.н. влијателна јавност, директорите и педагозите во основните и средните училишта, сопствениците и раководствата на спортски клубови, невладините организации и др.