Një jetë e shëndetshme

M
Mario PeleshkaAttended Androkli Kostallari
Një jetë e shëndetshme
 Sistemi tretës është një sistem i komplikuar në trupin e njeriut që shërben për të tretur
ushqimin. Ky sistem aktivizohet me marrjen e ushqimit.
 Në gojë ku ndodhen dhëmbët që janë pjesa më e fortë e trupit. Ato e coptojnë ushqimin
dhe e përzien me pështymën - lëngë që përmbanë ujë , kripëra dhe jargë, peshtyme.
 Stomaku zmadhohet për të mbajtur ushqimin dhe përzien atë me acide dhe enizma
derisa ushqimi të kthehet në një masë të trashë kremoze. Ushqimi kalon katër orë në
stomak.
 Zorra e hollë është një tub i gjatë i ngatërruar, që prodhon enizma të ndryshme për të
tretur uhqimin Ushqimi i tretur përthithet nëpërmjet fijeve të holla ose vileve, që janë të
vendosura në murin e brendshëm. Ushqimi kalon gjashtë orë të tëra në zorrën e hollë.
 Zorra e trashë merr mbeturinat e pa tretura nga zorra e hollë. Ky tub i gjerë përthith ujin
nga mbeturinat dhe i nxjerr ato jashtë trupit. Këtu ka bakterie të padëmëshme që i
ndihmojnë trupit për të përthithur vitaminat.
 Çdo gjë që hanë njeriu kalon nepërmjet sistemit tretës - një tub i gjatë dhe i ndërlikuar,
që kalon përgjatë trupit të njeriut dhe zë pjesën më të madhe të barkut. Organet tretëse
prodhojnë lëndë kimike të fuqishme të quajtura enzima. Këto enzima sulmojnë
molekulat e mëdha të ushqimit dhe i ndajnë ato në copëza shumë të vogla, të cilat mund
të përthithen nga trupi i njeriut. Për të përshkuar trupin e njeriut, ushqimit i nevoitet një
kohë prej 18-30 orë.
 Ne acide dhe ne lëndë te tjera molekulat e ushqimit zberthehen ngadalë,kështu që do te
duhej një kohë e gjatë për t'u bërë te përdorshme nga trupi.
Karbohidrate Perime Fruta Yndyrna Bulmet Mishi
 Karbohidratet (lcarbo-karbon, hidrat-ujë) janë
komponime organike që gjenden në të gjitha gjallesat por
më së shumti tek bimët. Me analizë kimike është
vërtetuar se karbohidratet janë komponime të përbëra
nga karboni, hidrogjeni dhe oksigjeni, ku raporti mes
oksigjenit dhe hidrogjenit është si te uji (2:1).
Karbohidratet kanë formulë të përgjithshme Cx(H2O)y
prandaj mund të duken si hidrate të karbonit. Por ky
emër është në kundërshtim me molekulat e
karbohidrateve të cilat nuk përmbajnë ujë. Nga përbërja
kimike ato ndahen në aldoze dhe ketoze.
 Karbohidratet me shije të ëmbël quhen sheqerna, kemi
dy lloje kryesore të sheqernave : niseshteja dhe sheqeri,
sheqernat janë molekula të vogla të pasura me energji.
Niseshteja është një zinxhir molekulash sheqerore të
bashkuara së bashku. Karbohidratet përdoren në trup për
të shtuar energjinë. Kjo energji përdoret për levizje, rritje,
riprodhim dhe për të ruajtur nxehtësinë e trupit (mbajtjen
e temperatures)
Perimet
 Perimet janë bimë barishtore të mbjella si
psh.: qepa, spinaqi, lakra, domatja, speci, bamjet, mashurka,
patatja, karota etj., pjesët e të cilave
(fryti, gjethet, zhardhoku, rrënjët, kërcelli) përdoren për të
bërë gjellë, sallatë etj.
 Një perime është një perime e ngrënshme ose pjesë e
një perime. Megjithatë, fjala nuk është shkencore, dhe
kuptimin e tij është e bazuar kryesisht në traditë kuzhine dhe
kulturore. Prandaj aplikimi i fjalës është disi arbitrar dhe
subjektiv. Për shembull, disa njerëz e
konsiderojnë kërpudha të perimeve, ndërsa të tjerët i
konsiderojnë ata si një kategori të veçantë të ushqimit. Disa
perime mund të konsumohen të papërpunuara, dhe disa
mund (ose duhet) të jetë i gatuar në disa mënyra.Në fjalimin e
përpunues, "perime" është kundër të "fruta", por në disa raste
të njëjta mund të jetë produkt i gatuar apo hahet si perime apo
fruta është si. Ai gjithashtu kundërshtoi bimore piper,
përdorimi i të cilit në gatim është e ndryshme, edhe pse ata
janë edhe perimet.
 Në dietën tonë ushqimore është e domosdoshme që të
përfshihen rregullisht frutat, për shkak të vitaminave të tyre
dhe rëndësisë që kanë për organizmin.
 Por ka shumë persona që i konsumojnë pa mbarim pa e
ditur që i shëndoshin, kjo pasi nuk njohin kaloritë që ato
përmbajnë.
 Mandarina- 72 kalori për 100 gramë, të cilat përmbajnë
sheqer dyfish më shumë se portokalli.
 Hurma- 65 kalori për 100 gramë, duke përmbajtur një sasi
të lartë sheqeri, thuajse në masën 16%. Janë shumë
energjike, por konsumi i tyre nuk këshillohet absolutisht për
ata që vuajnë nga diabeti apo mbipesha.
 Bananet- 65 kalori për 100 gramë, kanë përmbajtje të
sheqerërave të thjeshtë dhe të përbërë, si dhe garantojnë
mjaft energji. Janë të këshillueshme kryesisht për ata që
merren me sport.
 Nuk është shumë e shëndetshme që të hash shumë yndyrë.
Midis të tjerave është shumë e pashëndetshme për enët e
gjakut në trup të ekspozohen nga shumë yndyra, sepse
yndyra mund të grumbullohet në muret e enëve të gjakut dhe
në këtë mënyrë rritet rreziku për bllokimin e enëve të gjakut,
prej të cilave njeriu mund të vdesë. Ndër të tjerash sasia e
madhe e yndyrës në ushqim bën që njeriu të peshojë
shumë. Njeriu është mbipeshë kur merr më shumë energji,
sesa ka nevojë, sepse trupi e grumbullon këtë
energji ekstra në formë dhjami rreth barkut ose vende të tjera
në trup. Yndyrnat janë të rëndësishme për ndërtimin e
membranave qelizore. Yndyrnat me te zakonshme janë
trigliceritet.Acidet yndyrorë përbërës të triglicerideve janë
dyllojësh të ngopur dhe të pangopur.
 Bulmeti është burim shumë i mirë i elementëve ushqimorë
thelbësorë për shëndetin e kockave si kalciumi, magnezi,
fosfori, kaliumi, proteina dhe vitaminë D. Familjarët, por
sidomos fëmijët dhe adoleshentët që janë në pikën kulmore
të ndërtimit të strukturës kockore, mund të reduktojnë riskun
e osteoporozës po të konsumojnë tre herë në ditë qumësht,
djadhë apo kos, me pak apo pa yndyrë, si pjesë e një diete të
plotë të shëndetshme.
 Kalciumi është elementi më i rëndësishëm për shëndetin e
kockave, dhe mënyra më e mirë për ta përfituar është duke
konsumuar ushqime që janë të pasura në kalcium. Qumështi
dhe produktet e tjera të bulmetit janë burim shumë i mirë i
kalciumit pasi kalciumi në të merret dhe tretet lehtë nga
oranizmi.
 Përveç rolit ushqyes, mishi është edhe parandalues dhe
kurues i sëmundjeve të ndryshme tek njeriu, p.sh., mishi
përmban acide yndyrore të pangopura që janë shumë të
rëndësishme në dietë për uljen e rrezikut të sëmundjeve
kardiovaskulare.
 Kaloritë janë njësi e matjes për energjinë të cilën
organizmi e merr nga ushqimet. 1.800 deri 2.000 kalori i
plotësojnë nevojat ditore të femrës së rritur, e cila lëviz
mesatarisht dhe e cila nuk duhet të humbë peshë
trupore.
 Një gram i albuminave dhe një gram i karbohidrateve i kanë
nga 4 kalori. Dallimi është se karbohidratet janë burim
momental i energjisë, ndërsa albuminat shërbejnë për krijimin
e indeve.
 Pijet përmbajnë (400 për 1 litër) dhe nuk japin kurrfarë
materie ushqyese. Pos kësaj, pijet energjike shkaktojnë
ngritjen e tensionit të gjakut, gjë që paraqet rrezik për
personat të cilët vuajnë nga sëmundjet vaskulare të gjakut.
 Personat, të cilët janë më aktivë në jetën e përditshme janë më pak të rrezikuar për t’u
prekur nga sëmundje të ndryshme. Aktiviteti fizik është domosdoshmëri dhe nëse kryhet
në mënyrë të rregullt kthehet në mjet të rëndësishëm për përmirësimin e shëndetit në
përgjithësi, fizik dhe mendor, si dhe zvogëlon shumë rrezikun për sëmundjet kronike të
njerëzve, shprehen specialistët e promocionit të shëndetit në Institutin e Shëndetit Publik
Shqiptar.

Specialistja e këtij Instituti, Jeta Lakrori sjell fakte mbi lidhjen midis aktivitetit fizik dhe
shëndetit, duke sqaruar se aktiviteti fizik i rregullt ndihmon në mbajtjen e një trupi të
shëndetshëm. “Personat që janë aktivë fizikisht kanë një rrezik më të ulët për sëmundje
kardiovaskulare, tension të lartë gjaku, goditje në tru, diabet tip 2, kancer gjiri e zorre,
osteoporozë dhe depresion. Kanë rrezik më të ulët për rrëzime dhe fraktura të ndryshme
dhe për të mbajtur peshën normale si dhe kanë mundësi për të jetuar më gjatë, etj”,
shprehet ajo.
 Aktiviteti fizik nuk është vetëm marrja me sport, por çdo lëvizje trupore e prodhuar nga
muskujt skeletorë, që kërkon shpenzime të energjisë. Ndërkohë, sipas Organizatës
Botërore të Shëndetësisë për të qenë të shëndetshëm njerëzit kanë nevojë në përgjithësi
për të paktën 30 minuta aktivitet fizik të moderuar në pothuajse gjithë ditët e javës ose të
paktën në 5 ditë të saj.
 -Për shëndetin dhe mënyrën e të ushqyerit jemi të gjithë të ndjeshëm.Ajo që
duhet të kemi gjithnjë parasysh për të qenë të shëndetshëm e jo të
shëndoshë është t’i japim më shumë përparësi cilësisë se sa sasisë së
ushqimit për këtë arsye dieta jonë e përditshme duhet të jetë sa më e
larmishme, të hamë në mënyrë të rregullt dhe të ekuilibruar duke i dhënë
organizmit të gjitha substancat që ai ka nevojë.
-Një faktor i rëndësishëm për të pasur shëndet të mirë është të hash gjërat e
duhura në masën e duhur. Prandaj është e rëndësishme të jetosh dhe të
ushqehesh shëndetshëm. Zakoni i të ushqyerit të shëndetshëm i formuar
herët në fëmijëri ka më shumë gjasa të mbahet gjatë gjithë jetës. Ushqimi
duhet të jetë i rregullt dhe të sigurojë energjitë e nevojshme për kryerjen e
punëve mendore dhe fizike. Ushqimi i shëndoshë është një ndër faktorët që
ndikon në rritjen normale. Për këtë ushqimi duhet të jetë i shumëllojshëm
dhe i përbërë nga artikuj të ndryshëm.
1 von 12

Recomendados

Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. von
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
59K views29 Folien
Ushqyerja e shëndetshme von
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeExhitah Vasija
51.1K views10 Folien
Kequshqyerja dhe semundjet von
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
55.2K views50 Folien
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit von
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.9K views34 Folien
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem von
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
7.1K views9 Folien
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.5K views30 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

Te ushqyerit shendetshem von
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
55.7K views11 Folien
Uji eshte jete von
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jetesonja prendi
45.4K views10 Folien
Si te ushqehemi shendetshem von
Si te ushqehemi shendetshemSi te ushqehemi shendetshem
Si te ushqehemi shendetshemKe Keiss
17.8K views8 Folien
Energjia, llojet dhe perdorimi von
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
34.8K views7 Folien
Projekt Grumbullimi, organizimi dhe perpunimi i te dhenave von
Projekt  Grumbullimi, organizimi dhe perpunimi i te dhenaveProjekt  Grumbullimi, organizimi dhe perpunimi i te dhenave
Projekt Grumbullimi, organizimi dhe perpunimi i te dhenaveGenti Germizi
10.8K views4 Folien
Ngrohja globale von
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K views8 Folien

Was ist angesagt?(20)

Si te ushqehemi shendetshem von Ke Keiss
Si te ushqehemi shendetshemSi te ushqehemi shendetshem
Si te ushqehemi shendetshem
Ke Keiss17.8K views
Energjia, llojet dhe perdorimi von BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.8K views
Projekt Grumbullimi, organizimi dhe perpunimi i te dhenave von Genti Germizi
Projekt  Grumbullimi, organizimi dhe perpunimi i te dhenaveProjekt  Grumbullimi, organizimi dhe perpunimi i te dhenave
Projekt Grumbullimi, organizimi dhe perpunimi i te dhenave
Genti Germizi10.8K views
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore von Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku110K views
Te drejtat e njeriut von Donart Geci
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
Donart Geci64K views
turizmi ne shqiperi von manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K views
Kimia ne mbrojtje te mjedisit von Klarisa Klara
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara16.6K views
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli von irena kotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
irena kotobelli6.9K views
Ndotja e ujit von ArDit Mani
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani54.4K views
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi von Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K views
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme von sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
sidorelahalilaj11353K views
Ndotja e mjedisit von Olsi Sita
Ndotja e mjedisitNdotja e mjedisit
Ndotja e mjedisit
Olsi Sita17.1K views
energjia von ANA KOSHI
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI27.1K views
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10) von CleaInanis24
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
CleaInanis2450.7K views
Matematika ne jeten e perditshme von Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana151K views
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK von KleaHaka
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka5.4K views

Similar a Një jetë e shëndetshme

Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit) von
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Xhoana Pepa
1.9K views8 Folien
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme von
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
22.6K views28 Folien
Ushqyerja von
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja ornela rama
13K views30 Folien
Ushqyerja e shendetshme von
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeErvis Duti
7.1K views29 Folien
Te ushqyerit von
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyeritXhesika Merko
4.4K views11 Folien
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE von
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE Universiteti Politeknik Tirane
18.8K views42 Folien

Similar a Një jetë e shëndetshme(20)

Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit) von Xhoana Pepa
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Xhoana Pepa1.9K views
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme von Riku Verri
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Riku Verri22.6K views
Ushqyerja e shendetshme von Ervis Duti
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
Ervis Duti7.1K views
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona. von An An
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
An An126.8K views
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01 von Merkur Sinani
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Merkur Sinani1.8K views
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi von Mirsad - New
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimiRoli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Mirsad - New5.4K views
Piramida ushqimore von XhuLia Muca
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
XhuLia Muca5.4K views
Te ushqehemi dhe jo te hame! von Egla Mërzheku
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Egla Mërzheku5.1K views
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe von Klarisa Klara
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Klarisa Klara5.5K views
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME von gregorjupa
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa18.2K views
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet von Burim Derveni
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Burim Derveni52K views
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet von Korba Ferizaj
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Korba Ferizaj41.5K views

Más de Mario Peleshka

Qytetaria 8 portofoli Ideart von
Qytetaria 8 portofoli IdeartQytetaria 8 portofoli Ideart
Qytetaria 8 portofoli IdeartMario Peleshka
2.9K views14 Folien
Bima, Fotosinteza , Pjeset e bimes, funksionet von
Bima, Fotosinteza , Pjeset e bimes, funksionetBima, Fotosinteza , Pjeset e bimes, funksionet
Bima, Fotosinteza , Pjeset e bimes, funksionetMario Peleshka
2.5K views10 Folien
Akustika von
AkustikaAkustika
AkustikaMario Peleshka
470 views1 Folie
Powerpoint Theme von
Powerpoint ThemePowerpoint Theme
Powerpoint ThemeMario Peleshka
1.2K views30 Folien
Kultura, traditat dhe veshjet popullore von
Kultura, traditat dhe veshjet populloreKultura, traditat dhe veshjet popullore
Kultura, traditat dhe veshjet populloreMario Peleshka
7.5K views132 Folien
Dëgjimi von
DëgjimiDëgjimi
DëgjimiMario Peleshka
2.1K views7 Folien

Más de Mario Peleshka(16)

Qytetaria 8 portofoli Ideart von Mario Peleshka
Qytetaria 8 portofoli IdeartQytetaria 8 portofoli Ideart
Qytetaria 8 portofoli Ideart
Mario Peleshka2.9K views
Bima, Fotosinteza , Pjeset e bimes, funksionet von Mario Peleshka
Bima, Fotosinteza , Pjeset e bimes, funksionetBima, Fotosinteza , Pjeset e bimes, funksionet
Bima, Fotosinteza , Pjeset e bimes, funksionet
Mario Peleshka2.5K views
Kultura, traditat dhe veshjet popullore von Mario Peleshka
Kultura, traditat dhe veshjet populloreKultura, traditat dhe veshjet popullore
Kultura, traditat dhe veshjet popullore
Mario Peleshka7.5K views
Shpejtësia, nxitimi, Njutoni dhe Galileo von Mario Peleshka
Shpejtësia, nxitimi, Njutoni dhe GalileoShpejtësia, nxitimi, Njutoni dhe Galileo
Shpejtësia, nxitimi, Njutoni dhe Galileo
Mario Peleshka11.8K views
The history of technology in people's homes von Mario Peleshka
The history of technology in people's homesThe history of technology in people's homes
The history of technology in people's homes
Mario Peleshka1.4K views
Gjetja e përqindjes në një biznes von Mario Peleshka
Gjetja e përqindjes në një biznesGjetja e përqindjes në një biznes
Gjetja e përqindjes në një biznes
Mario Peleshka21.6K views
Permbledhje e Gramatikave të gjuhës von Mario Peleshka
Permbledhje e Gramatikave të gjuhësPermbledhje e Gramatikave të gjuhës
Permbledhje e Gramatikave të gjuhës
Mario Peleshka8.7K views
Përshtatja lokale dhe stinore von Mario Peleshka
Përshtatja lokale dhe stinorePërshtatja lokale dhe stinore
Përshtatja lokale dhe stinore
Mario Peleshka4.5K views
Nje sistem i ri me Nikola Kopernikun von Mario Peleshka
Nje sistem i ri me Nikola KopernikunNje sistem i ri me Nikola Kopernikun
Nje sistem i ri me Nikola Kopernikun
Mario Peleshka1K views

Një jetë e shëndetshme

 • 2.  Sistemi tretës është një sistem i komplikuar në trupin e njeriut që shërben për të tretur ushqimin. Ky sistem aktivizohet me marrjen e ushqimit.  Në gojë ku ndodhen dhëmbët që janë pjesa më e fortë e trupit. Ato e coptojnë ushqimin dhe e përzien me pështymën - lëngë që përmbanë ujë , kripëra dhe jargë, peshtyme.  Stomaku zmadhohet për të mbajtur ushqimin dhe përzien atë me acide dhe enizma derisa ushqimi të kthehet në një masë të trashë kremoze. Ushqimi kalon katër orë në stomak.  Zorra e hollë është një tub i gjatë i ngatërruar, që prodhon enizma të ndryshme për të tretur uhqimin Ushqimi i tretur përthithet nëpërmjet fijeve të holla ose vileve, që janë të vendosura në murin e brendshëm. Ushqimi kalon gjashtë orë të tëra në zorrën e hollë.  Zorra e trashë merr mbeturinat e pa tretura nga zorra e hollë. Ky tub i gjerë përthith ujin nga mbeturinat dhe i nxjerr ato jashtë trupit. Këtu ka bakterie të padëmëshme që i ndihmojnë trupit për të përthithur vitaminat.  Çdo gjë që hanë njeriu kalon nepërmjet sistemit tretës - një tub i gjatë dhe i ndërlikuar, që kalon përgjatë trupit të njeriut dhe zë pjesën më të madhe të barkut. Organet tretëse prodhojnë lëndë kimike të fuqishme të quajtura enzima. Këto enzima sulmojnë molekulat e mëdha të ushqimit dhe i ndajnë ato në copëza shumë të vogla, të cilat mund të përthithen nga trupi i njeriut. Për të përshkuar trupin e njeriut, ushqimit i nevoitet një kohë prej 18-30 orë.  Ne acide dhe ne lëndë te tjera molekulat e ushqimit zberthehen ngadalë,kështu që do te duhej një kohë e gjatë për t'u bërë te përdorshme nga trupi.
 • 3. Karbohidrate Perime Fruta Yndyrna Bulmet Mishi
 • 4.  Karbohidratet (lcarbo-karbon, hidrat-ujë) janë komponime organike që gjenden në të gjitha gjallesat por më së shumti tek bimët. Me analizë kimike është vërtetuar se karbohidratet janë komponime të përbëra nga karboni, hidrogjeni dhe oksigjeni, ku raporti mes oksigjenit dhe hidrogjenit është si te uji (2:1). Karbohidratet kanë formulë të përgjithshme Cx(H2O)y prandaj mund të duken si hidrate të karbonit. Por ky emër është në kundërshtim me molekulat e karbohidrateve të cilat nuk përmbajnë ujë. Nga përbërja kimike ato ndahen në aldoze dhe ketoze.  Karbohidratet me shije të ëmbël quhen sheqerna, kemi dy lloje kryesore të sheqernave : niseshteja dhe sheqeri, sheqernat janë molekula të vogla të pasura me energji. Niseshteja është një zinxhir molekulash sheqerore të bashkuara së bashku. Karbohidratet përdoren në trup për të shtuar energjinë. Kjo energji përdoret për levizje, rritje, riprodhim dhe për të ruajtur nxehtësinë e trupit (mbajtjen e temperatures)
 • 5. Perimet  Perimet janë bimë barishtore të mbjella si psh.: qepa, spinaqi, lakra, domatja, speci, bamjet, mashurka, patatja, karota etj., pjesët e të cilave (fryti, gjethet, zhardhoku, rrënjët, kërcelli) përdoren për të bërë gjellë, sallatë etj.  Një perime është një perime e ngrënshme ose pjesë e një perime. Megjithatë, fjala nuk është shkencore, dhe kuptimin e tij është e bazuar kryesisht në traditë kuzhine dhe kulturore. Prandaj aplikimi i fjalës është disi arbitrar dhe subjektiv. Për shembull, disa njerëz e konsiderojnë kërpudha të perimeve, ndërsa të tjerët i konsiderojnë ata si një kategori të veçantë të ushqimit. Disa perime mund të konsumohen të papërpunuara, dhe disa mund (ose duhet) të jetë i gatuar në disa mënyra.Në fjalimin e përpunues, "perime" është kundër të "fruta", por në disa raste të njëjta mund të jetë produkt i gatuar apo hahet si perime apo fruta është si. Ai gjithashtu kundërshtoi bimore piper, përdorimi i të cilit në gatim është e ndryshme, edhe pse ata janë edhe perimet.
 • 6.  Në dietën tonë ushqimore është e domosdoshme që të përfshihen rregullisht frutat, për shkak të vitaminave të tyre dhe rëndësisë që kanë për organizmin.  Por ka shumë persona që i konsumojnë pa mbarim pa e ditur që i shëndoshin, kjo pasi nuk njohin kaloritë që ato përmbajnë.  Mandarina- 72 kalori për 100 gramë, të cilat përmbajnë sheqer dyfish më shumë se portokalli.  Hurma- 65 kalori për 100 gramë, duke përmbajtur një sasi të lartë sheqeri, thuajse në masën 16%. Janë shumë energjike, por konsumi i tyre nuk këshillohet absolutisht për ata që vuajnë nga diabeti apo mbipesha.  Bananet- 65 kalori për 100 gramë, kanë përmbajtje të sheqerërave të thjeshtë dhe të përbërë, si dhe garantojnë mjaft energji. Janë të këshillueshme kryesisht për ata që merren me sport.
 • 7.  Nuk është shumë e shëndetshme që të hash shumë yndyrë. Midis të tjerave është shumë e pashëndetshme për enët e gjakut në trup të ekspozohen nga shumë yndyra, sepse yndyra mund të grumbullohet në muret e enëve të gjakut dhe në këtë mënyrë rritet rreziku për bllokimin e enëve të gjakut, prej të cilave njeriu mund të vdesë. Ndër të tjerash sasia e madhe e yndyrës në ushqim bën që njeriu të peshojë shumë. Njeriu është mbipeshë kur merr më shumë energji, sesa ka nevojë, sepse trupi e grumbullon këtë energji ekstra në formë dhjami rreth barkut ose vende të tjera në trup. Yndyrnat janë të rëndësishme për ndërtimin e membranave qelizore. Yndyrnat me te zakonshme janë trigliceritet.Acidet yndyrorë përbërës të triglicerideve janë dyllojësh të ngopur dhe të pangopur.
 • 8.  Bulmeti është burim shumë i mirë i elementëve ushqimorë thelbësorë për shëndetin e kockave si kalciumi, magnezi, fosfori, kaliumi, proteina dhe vitaminë D. Familjarët, por sidomos fëmijët dhe adoleshentët që janë në pikën kulmore të ndërtimit të strukturës kockore, mund të reduktojnë riskun e osteoporozës po të konsumojnë tre herë në ditë qumësht, djadhë apo kos, me pak apo pa yndyrë, si pjesë e një diete të plotë të shëndetshme.  Kalciumi është elementi më i rëndësishëm për shëndetin e kockave, dhe mënyra më e mirë për ta përfituar është duke konsumuar ushqime që janë të pasura në kalcium. Qumështi dhe produktet e tjera të bulmetit janë burim shumë i mirë i kalciumit pasi kalciumi në të merret dhe tretet lehtë nga oranizmi.
 • 9.  Përveç rolit ushqyes, mishi është edhe parandalues dhe kurues i sëmundjeve të ndryshme tek njeriu, p.sh., mishi përmban acide yndyrore të pangopura që janë shumë të rëndësishme në dietë për uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare.
 • 10.  Kaloritë janë njësi e matjes për energjinë të cilën organizmi e merr nga ushqimet. 1.800 deri 2.000 kalori i plotësojnë nevojat ditore të femrës së rritur, e cila lëviz mesatarisht dhe e cila nuk duhet të humbë peshë trupore.  Një gram i albuminave dhe një gram i karbohidrateve i kanë nga 4 kalori. Dallimi është se karbohidratet janë burim momental i energjisë, ndërsa albuminat shërbejnë për krijimin e indeve.  Pijet përmbajnë (400 për 1 litër) dhe nuk japin kurrfarë materie ushqyese. Pos kësaj, pijet energjike shkaktojnë ngritjen e tensionit të gjakut, gjë që paraqet rrezik për personat të cilët vuajnë nga sëmundjet vaskulare të gjakut.
 • 11.  Personat, të cilët janë më aktivë në jetën e përditshme janë më pak të rrezikuar për t’u prekur nga sëmundje të ndryshme. Aktiviteti fizik është domosdoshmëri dhe nëse kryhet në mënyrë të rregullt kthehet në mjet të rëndësishëm për përmirësimin e shëndetit në përgjithësi, fizik dhe mendor, si dhe zvogëlon shumë rrezikun për sëmundjet kronike të njerëzve, shprehen specialistët e promocionit të shëndetit në Institutin e Shëndetit Publik Shqiptar.  Specialistja e këtij Instituti, Jeta Lakrori sjell fakte mbi lidhjen midis aktivitetit fizik dhe shëndetit, duke sqaruar se aktiviteti fizik i rregullt ndihmon në mbajtjen e një trupi të shëndetshëm. “Personat që janë aktivë fizikisht kanë një rrezik më të ulët për sëmundje kardiovaskulare, tension të lartë gjaku, goditje në tru, diabet tip 2, kancer gjiri e zorre, osteoporozë dhe depresion. Kanë rrezik më të ulët për rrëzime dhe fraktura të ndryshme dhe për të mbajtur peshën normale si dhe kanë mundësi për të jetuar më gjatë, etj”, shprehet ajo.  Aktiviteti fizik nuk është vetëm marrja me sport, por çdo lëvizje trupore e prodhuar nga muskujt skeletorë, që kërkon shpenzime të energjisë. Ndërkohë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë për të qenë të shëndetshëm njerëzit kanë nevojë në përgjithësi për të paktën 30 minuta aktivitet fizik të moderuar në pothuajse gjithë ditët e javës ose të paktën në 5 ditë të saj.
 • 12.  -Për shëndetin dhe mënyrën e të ushqyerit jemi të gjithë të ndjeshëm.Ajo që duhet të kemi gjithnjë parasysh për të qenë të shëndetshëm e jo të shëndoshë është t’i japim më shumë përparësi cilësisë se sa sasisë së ushqimit për këtë arsye dieta jonë e përditshme duhet të jetë sa më e larmishme, të hamë në mënyrë të rregullt dhe të ekuilibruar duke i dhënë organizmit të gjitha substancat që ai ka nevojë. -Një faktor i rëndësishëm për të pasur shëndet të mirë është të hash gjërat e duhura në masën e duhur. Prandaj është e rëndësishme të jetosh dhe të ushqehesh shëndetshëm. Zakoni i të ushqyerit të shëndetshëm i formuar herët në fëmijëri ka më shumë gjasa të mbahet gjatë gjithë jetës. Ushqimi duhet të jetë i rregullt dhe të sigurojë energjitë e nevojshme për kryerjen e punëve mendore dhe fizike. Ushqimi i shëndoshë është një ndër faktorët që ndikon në rritjen normale. Për këtë ushqimi duhet të jetë i shumëllojshëm dhe i përbërë nga artikuj të ndryshëm.