Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

danplanetezemlje2019-190426082056.pdf

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Nächste SlideShare
1675756206929949.pdf
1675756206929949.pdf
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 16 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Aktuellste (18)

Anzeige

danplanetezemlje2019-190426082056.pdf

 1. 1.  Januara 1970. godine američki senator i ekološki aktivista Gejlord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan planete Zemlje i da se obilježava 22. aprila.
 2. 2.  Svrha obilježavanja ovog dana je da se upozori na opasnost koja prijeti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu, a to je posredno uticalo i na globalno zagrijavanje i klimatske promjene.
 3. 3.  Pitanje je da li je dovoljno posvetiti samo jedan dan u godini dobrobiti naše planete. Ljudi su svojim ponašanjem i djelovanjem doveli našu zeleno-plavu oazu u svemiru gotovo do ruba propasti.
 4. 4.  Gasovi staklene bašte u sve većim koncentracijama polako, ali sigurno povećavaju globalnu temperaturu, dok freoni ispušteni iz rashladnih uređaja razaraju ozonski omotač oko Zemlje, čime površina naše planete postaje sve jače izložena razarajućem djelovanju UV zraka.  Efekat staklene bašte ima pozitivan uticaj na Zemlju i omogućava život na njoj, ali takođe povećanjem koncentracije CO₂ raste globalna temperatura na Zemlji, što za posledicu ima:  klimatske promjene i  podizanje nivoa mora.
 5. 5. Klimatske promjene Klimatske promjene: uragani, tajfuni, poplave, suše...
 6. 6. Podizanje nivoa mora  Podizanje nivoa mora će usloviti to da će krajem ovog vijeka nivo mora porasti od 1m do 3m, pri čemu će niži djelovi kopna (Florida, Venecija, Holandija... ) biti potopljeni.
 7. 7. Savjeti za očuvanje planete Zemlje  Uobičajene preporuke za taj dan su: štednja i smanjenje potrošnje električne energije; štednja i racionalna potrošnja vode; sakupljanje i recikliranje otpada; zabrana korišćenja plastičnih kesa; korišćenje javnog prevoza; posadite drvo.
 8. 8. Reciklaža  Različite vrste materijala koje su u svakodnevnoj upotrebi mogu biti reciklirane, samo prethodno moraju biti razvrstane.  Od papira, preko stakla, plastike, do baterija i druge elektronske opreme..  Reciklaža je proces izdvajanja materijala iz otpada i njegovo ponovno korišćenje.
 9. 9. Recikliranje papira  Recikliranje papira je jedna od stvari koja ima vrlo povoljan uticaj i veliku korist po našu planetu.  Ne bacajte stari papir! Da bi se spasilo od sječe 17 stabala drveća potrebno je sakupiti 1t starog papira, čime se štedi 4200kWh električne energije i 32000l vode.
 10. 10. Recikliranje plastike  Plastične ambalaže, kada god je to moguće, treba upotrebljavati više puta, a od iskorišćenih se mogu napraviti neki novi predmeti, samo treba imati ideju.  Recikliranjem 1t plastike štedi se od 1000 do 2000 galona benzina (1 galon = 3.75l).  Da bi se razgradila jedna plastična boca potrebno je od 100 do 400 godina.
 11. 11. Recikliranje stakla  Staklo je materijal koji se može reciklirati bezbroj puta, pošto je vrijeme razgradnje stakla – NIKADA!  Ponovnom upotrebom staklene ambalaže količina otpada se smanjuje nekoliko desetina puta i može se ponovo upotrebljavati za razne stvari.  Ako recikliramo samo 1 staklenu flašu uštedimo energiju koju potroši računar za 25min rada.
 12. 12. Recikliranje ostalih materijala  Recikliranjem samo jedne limenke može se uštedjeti energija neophodna za 3 časa rada televizora.  Ostali materijali, kao što su aluminijum, bakar, čelik i drugi su posebno važna vrsta otpada i imaju veoma veliku vrijednost, pošto predstavljaju neobnovljive prirodne resurse. Njihovom reciklažom gotovo sve što se dobije može se ponovo upotrebiti.  Opasni otpad (baterije, akumulatori..) čine mali dio ukupnog otpada, ali su veoma opasni po ljude i planetu, pa ih zbog toga treba vrlo pametno koristiti (kupovati punjive baterije, odlagati stare baterije i akumulatore kod ovlašćenih sakupljača).  Elektronska oprema se takođe može reciklirati, što je posebno značajno jer je jedna od najbrže rastućih vrsta otpada. I nju je potrebno pametno koristiti (kupovati samo kada se mora, odlagati kod ovlašćenih sakupljača otpada).
 13. 13.  Rešenje mnogih problema se može naći u obrazovanju. Obrazovanje je proces koji traje cijelog života, nikad nije kasno!  Obrazujmo sebe i druge – šta da činimo svakoga dana u pokušaju da spasemo sopstveni dom – planetu Zemlju!

×