Anzeige
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige
Anzeige

Sigurniji internet za djecu i mlade

 1. Sigurniji Internet za djecu i mlade 2014. “Stvorimo bolji Internet zajedno” Osnovna škola Supetar Ante Eterović 8.razred
 2. Internet Internet  je javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže korištenjem istoimenog protokola (internetski protokol = IP). To je "mreža svih mreža" koja se sastoji od milijuna kućnih, akademskih, poslovnih i vladinih mreža koje međusobno razmjenjuju informacije i usluge kao što su elektronička pošta, chat i prijenos datoteka te povezane stranice i dokumente World Wide Weba.
 3. Povijest interneta Internet je osnovan 1969. godine u SAD-u od strane američkog Ministarstva obrane. Zvao se ARPANET(prva četiri slova su kratica za Advanced Research Project Agency - Agencija za napredne istraživačke projekte, dok net označava računalnu mrežu). Cilj te mreže je bio da se poveže određeni broj računala u SAD-u. Radilo se o skupoj ideji, no Ministarstvu obrane SAD-a novac nije nedostajao.  Arpanet je imao faktor koji je kasnije bio ključan za nastanak i popularizaciju interneta; tijekom šezdesetih godina vladao je Hladni rat, zbog čega je Ministarstvo obrane SAD-a strahovalo da bi se mogao dogoditi nuklearni napad. Inženjeri su morali projektirati Arpanet tako da on radi čak i ako se baci bomba na dio uspostavljene mreže te se uništi, dakle, čak i ako dio komunikacijskog dijela bude uništen, ostatak mreže treba nastaviti funkcionirati bez problema.
 4. Sigurniji internet  Centar za sigurniji Internet  (CSI ) je hrvatski nacionalni centar za sigurnost djece na internetu, osnovan 5. lipnja 2012 godine u Zagrebu. Osnovan je od strane Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva uprave, Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Agencije za zaštitu osobnih podataka. 
 5.         Informativni i edukativni materijali koje Centar izrađuje u suradnji sa svojim partnerima obuhvaćaju sljedeće teme: zaštitu osobnih podataka i privatnosti online suradnju i komunikaciju online učenje i istraživanje sigurno pretraživanje interneta, stvaranja poznanstava, druženja s prijateljima i online zabava Djeca i mladi kroz internet tehnologije pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila i ispunjavanje slobodnog vremena različitim aktivnostim Vizija je stvoriti sigurno online okruženje kao preduvjet zdravom razvoju i odrastanju djece i mladih
 6. Prednosti interneta Jednostavnost korištenja i povezivanja . Iako obuhvaća gotovo sva računala povezivanje je za korisnika neprimjetno, a od uporabe internetskih usluga dijeli nas pokretanje web preglednika. Pristup informacijama.  Gotovo da više nema granica u dostupnosti i brzini informacija. Vrlo je jednostavno pronaći sadržaj i saznati gotovo sve što nas zanima. Jednostavna komunikacija . Na vrlo jednostavan način moguće je razmjenjivati slike, video zapise, audio zapise i sl.
 7.    Pristup obrazovnim sadržajima.  Internet najčešće uspoređujemo s velikom knjižnicom. Znanje postaje dostupno svima, lako je pronaći sve moguće sadržaje. Pristup zabavnim sadržajima . Jednako kao i obrazovne tako i zabavne sadržaje možeš pronaći na vrlo jednostavan način i sve ti je dostupno za nekoliko sekundi. Možeš odigrati mnoštvo online igrica, pregledati filmove i poslušati glazbu, samo pripazi na autorska prava. Mogućnost izrade vlastitog sadržaja . Jedan primjer za vlastiti sadržaj je i ova web stranica koje je izrađena u svrhu obrazovanja o sigurnosti na internetu. Osim izrade web stranica možeš pisati vlastiti dnevnik, dijeliti svoje datoteke (filmove, glazbu...) s internetskom zajednicom.
 8. Nedostaci interneta Sadržaj može stvarati bilo koja osoba spojena na Internet, teško je razlikovati istiniti sadržaj od lažnoga u komunikaciji interneta nikad nisi sam, na danas popularnom chatu najlakše se predstaviti kao netko drugi Uz mnoštvo pozitivnih, obrazovnih i zabavnih sadržaja postoji i neželjeni sadržaj, pornografija, elektroničko zlostavljanje i sl. (svi pojmovi biti će objašnjenina drugim stranicama), budi jako oprezan! Internet je prostor mnogih zlonamjernih programa poput virusa, crva, spamova, trojanskih konja i sl., instaliraj antivirusni program s mogućnosti svakodnevnog ažuriranja i zaštiti svoje računalo. Također podesi u sustavu windows nadogradnju operacijskog sustava.
 9. Virusi i drugi zlonamjerni programi    Računalni virus je računalni program koji može "zaraziti" druge programe  tako da u njih unese kopiju samog sebe (koja može biti modificirana).  Virus se može proširiti računalnim sustavom ili mrežom koristeći se  ovlastima korisnika koji su zaraženi. Svaki program koji je zaražen postaje  virus i tako zaraza raste . Računalnim virusima se često nazivaju i drugi štetni programi,  npr. trojanski konji i crvi, iako oni zapravo ne inficiraju datoteke, već imaju  druge funkcije, na primjer širenje mrežom (crvi) te krađa korisničkih  lozinki i brojeva kreditnih kartica i/ili omogućavanjev pristupa neovlaštene  osobe zaraženom računalu (karakteristično za trojanske konje). Računalni virus se obično sastoji od tri dijela.    Prvi dio je dio koji omogućava razmnožavanje virusa - obvezan  dio virusa Drugi dio je nosiva komponenta (payload) koja može biti  bezopasna ili opasna - nije obvezna Treći dio je funkcija za okidanje ili takozvani  trigger funkcija -  određuje vrijeme (a ponekad i događaj) kada će se aktivirati  nosiva komponenta virusa - nije obvezna 
 10. Vrste zlonamjernih programa  Crvi  Trojanski konj  Spyware  Adware
 11. Crvi  Računalni crvi  su računalni programi koji umnožavaju sami sebe. Pri tome koriste računalne mreže da bi se kopirali na druga računala, često bez sudjelovanja čovjeka. Za razliku od virusa, sa svojim djelovanjem ne moraju inficirati druge programe. Mogu stići i kao privitak u elektroničkoj pošti te im pristup računalu omogućuju propusti u operacijskim sustavima i aplikacijama. Crvi otežavaju rad mreže, a mogu oštetiti podatke i kompromitirati sigurnost računala.
 12. Trojanski konj      Trojanski konj  ili kraće trojanac  je maliciozni računalni program koji se lažno predstavlja kao neki drugi program s korisnim ili poželjnim funkcijama. Trojanski konj ne može sam sebe umnožavati (no korisnik može prekopirati na drugo računalo). Na sličan se način virtualni trojanski konj može predstaviti kao igra ili zanimljiv sadržaj koji se šalje u e-mail poruci. Kada se pokrene, na računalo se npr. instalira aplikacija za udaljenu kontrolu.
 13. Spyware  Spyware  je široka kategorija malicioznog softwarea s namjenom da presreće ili preuzima djelomično kontrolu rada na računalu bez znanja ili dozvole korisnika. Dok sam naziv sugerira da je riječ o programima koji nadgledaju rad korisnika, ovaj naziv danas označava široku paletu programa koji iskorištavaju korisničko računalo za stjecanje koristi za neku treću osobu.
 14. Adware  Adware  (oglašivački softver, na engleskom jeziku također i advertising-supported software ) je program koji automatski prikazuje ili skida (preuzima) oglase na računalo nakon što je instaliran neki softver ili nakon korištenja neke aplikacije. Pojedini oglašivački programi pripadaju i špijunskom softveru te se stoga mogu svrstati u programe koji narušavaju privatnost korisnika.
 15. Neželjeni sadržaj na internetu Neželjeni sadržaji usmjereni prema korisniku:  1. Spam  2. Lažna obavijest  3. Phishing  4. Diale
 16. Stvorimo sigurniji internet zajedno Dan sigurnijeg Interneta obilježava se već nekoliko godina drugog utorka u veljači, na inicijativu Europske komisije. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacijskog sektora promoviraju sigurno i odgovorno korištenje Interneta i infokomunikacijskih tehnologija. Poštujmo prava drugih na internetu,poštujmo različitosti… DISLAJKAJMO MRŽNJU NA INTERNETU
 17. CARNet  Hrvatska akademska i istraživačka mreža  - CARNet  nastala je 1991. godine kao projekt Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. U ožujku 1995. godine Vlada Republike Hrvatske donosi Uredbu o osnivanju ustanove CARNet sa svrhom pospješivanja napretka, kako pojedinca tako i društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija. CARNetove aktivnosti mogu se podijeliti u tri osnovna područja: pružanje internetskih usluga, poticanje razvoja informacijskog društva i obrazovanje za novo doba.
 18. Savjeti     1. Nikad nemojte nepoznatim ljudima putem interneta ili mobitela davati podatke o sebi, svojoj obitelji i prijateljima, ne otkrivajte im svoje prezime ni adresu, nemojte reći u koju školu idete, jer ne možete znati kakve su im namjere. Važno je da im ne šaljete svoje fotografije, slike obitelji ili prijatelja jer se one mogu na razne načine zloupotrijebiti. 2. Imajte na umu da „nepoznati“ s kojim se dopisujete i koji se predstavlja kao dečko od 15 godina, može zapravo biti muškarac od 50 godina i slati vam lažne podatke o sebi uz tuđu fotografiju. 3. Ne primajte na dar bonove za mobitel od nepoznatih jer će oni zasigurno tražiti nešto zauzvrat. 4. U dopisivanju mobitelom ili internetom nemojte pisati ništa čega biste se sramili ako to pročitaju vaši prijatelji u školi ili u kvartu, ne šaljite fotografije koje ne biste željeli pokazati drugima. Sve što pošaljete zlonamjerna osoba može iskoristiti da vas ucjenjuje, uz prijetnje da će to objaviti na internetu, na ulazu u vašu školi ili zgradu gdje stanujete.
 19.    5. Ako vam netko šalje uznemirujuće, prijeteće ili prostačke poruke na mobitel svakako to recite roditeljima ili nastavniku u kojeg imate povjerenja. Niste vi krivi zbog toga što vam prijete i vrijeđaju vas. Zatražite pomoć od roditelja čak i kad mislite da ste učinili nešto nedopušteno. 6. Nemojte izbrisati s mobitela podatke i fotografije koje vam je poslao zlostavljač jer će pomoću njih policija lakše pronaći osobu koja vam prijeti. 7. Nikad nemojte ići sami na sastanak s osobom koju ste upoznali putem mobitela, na chatu ili putem bloga. Ako ta osoba inzistira da dođete bez pratnje, nemojte ići na takav sa
 20. Pravila ponašanja na internetu
 21. Socijalne mreže  Društvena mreža  je vrsta internetskog servisa, koji se najčešće javlja u obliku platforme, prozora ili webstranice. To je internetski prostor, koji služi za međusobno povezivanje korisnika. Danas postoje stotine ovakvih servisa, a među najpoznatijima su: Facebook i Twitter.
 22. 1.Što je Internet? Kviz a) javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža b) Vrsta paukove mreže
 23.  2.Kada je Internet osnovan? a)1969 b)2004
 24.    3.Kada ti se netko nepoznat predstavlja,ti? a)Kažeš mu svoje podatke i uljudno pričaš s njime b)Ignoriraš poruke i prijaviš ih.
 25.    4.Kada ti netko šalje dokument? a)Pokreneš ga na svom računalu b)Ne prihvatiš ga i izbrišeš.
 26.    5.Kada upoznaš nekoga tko je različite nacionalnosti na internetu, ti? a)Upoznaš se sa njime i popričaš b)Vrijeđaš ga na temelju različitosti
 27.    6.Kako se zaštiti na internetu a) Odlaženjem na provjerene web-stranice i neodavanjem svojih privatih podataka b)Davanjem svojih podataka i lozinki svima koje poznaješ i nepoznaješ
Anzeige