Anzeige

Visita pastisseria

Equip d'Educadors um Ajuntament de Mollerussa
4. Jun 2013
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

Visita pastisseria

 1. Forner/a  Forner/a: 1 m i f 1 Persona que fa pa o en ven; flequer. 2 HIST Persona que tenia forn per a coure el pa que portaven particulars. Darrera de la M. Àngels Camps hi ha tota una nissaga familiar de pastissers, que s’inicià l’any 1900 sota el nom de a Golmés, ella diu orgullosa que el seu fill és la quarta generació i que gràcies a ell i a la seva jove, encara avui podem degustar algunes receptes que ella va aprendre dels seus avis.
 2. TROBADA  El dia 14- 05 -13 ens reunim un grup de joves de l’EJI i un grup de persones del Casal Municipal de la Gent Gran, per fer una visita a la pastisseria M. Àngels Patet.  La M. Àngels ens explica com es va introduir en el món de la pastisseria i quin va ser el seu procés d’aprenentatge.  Al seu costat vam descobrir un món molt dolç però que comporta molts sacrificis, sobretot pels horaris. M. Àngels ens parla amb l’orgull de qui se sent part d’una llarga nissaga que ha realitzat un mateix ofici.
 3. “Vaig néixer a la pastera”  “Vaig néixer a la pastera”: Això és el que respon la M. Àngels quan li preguntem quina edat tenia quan va començar a treballar a l‟obrador. La M. Àngels, ens ajuda a entendre, amb aquesta senzilla resposta, la vinculació que hi havia antigament amb els negocis familiars. Significa que des de que té ús de raó a estat implicada al forn.  Ella ens remarca que mai va deixar els seus estudis, però que sempre que tenia un sol minut lliure el dedicava al negoci familiar.
 4. Biografia: M. Àngels Camps Gomà  Neix l‟any 1945 a Golmés  És la gran de dos germans, el seu germà es diu Joan Camps.  Quan tenia tres anys, l‟any 1948, amb els seus pares i els seus avis es traslladen a Mollerussa on obren un forn de pa anomenat cal Capellades al carrer Jacint Verdaguer.  Més endavant s‟amplia i obren un altre forn al carrer sant Isidori.  Després de la mort del seu pare els dos germans continuen vinculats al mateix negoci, la M. Àngels treballant de dependenta a la botiga i el seu fill Benjamí, treballant també al forn de pa.  No serà fins l‟any 1993 que ella i el seu fill obriran un nou establiment que és el que coneixem avui dia, la pastisseria M. Àngels, especialitzant-se amb pastisseria, i quedant el seu germà Joan com a forner.
 5. La Sra. M. Àngels Camps explicant els seus orígens a través d’una imatge del llibre “La història gràfica de Mollerussa”, 2004.
 6. L‟ofici de forner i de pastisser Frases descriptives. “A les empreses familiars no hi ha horaris, si ets a casa i et truquen per una comanda, t’aixeques i te’n vas”. Això no t’ho farà cap supermercat”. “A les empreses petites, com aquesta, treballes tots els dies de l’any. Els autònoms i més en un poble, tenim l'obligació de donar el servei, si convé, les 24 hores del dia”. La M. Àngels defineix d’aquesta manera la duresa d’aquests ofici, però també diu que ''l'artesania d'abans ha de continuar, i amb les coses elaborades a mà encara més, encara que el
 7. Els orígens: Forn de Els orígens de la pastisseria M. Àngels els trobem en un forn de pa del carrer Jacint Verdaguer de Mollerussa: , encara que els seus avis ja varen començar a elaborar pa, a Golmés, cap al 1900.
 8. Els orígens: Forn de cal Capellades No va ser fins l‟any 1948 que cal Capellades s‟amplia i obre un altre forn al carrer sant Isidori, com podem veure en la imatge. Fixem-nos amb el nom que té la pastisseria: “can Patet”. En aquest cas pren el nom del renom de la casa de la família de la M. Àngels.
 9. Els orígens: Forn de cal Capellades L‟any1993 la M. Àngels obre un nou establiment, amb el seu fill, Benjamí i la seva muller Rosa, dedicant-se exclusivament a la pastisseria on treballen de manera artesanal la majoria dels seus productes. Aquesta pastisseria està ubicada al carrer Llorenç Vilaró.
 10. “La tecnologia a anat millorant, estalvia temps”. Això és el que ens explicava en Benjamí, fill de la M. Àngels, quan es disposava a amassar la pasta del brioix, recepta la qual és heretada dels seus avis. Vàrem veure com va anar posant els ingredients en una “amassadora”, però anys enrere eren les mans humanes qui desenvolupava aquesta tasca. L‟ofici de forner i pastisser: la evolució de les màquines i les eines.
 11. Les màquines: l‟”amassadora” Aquestes eines metàl·liques han donat descans als braços humans a l‟hora d‟amassar.
 12. Anys enrere... La força de les mans. Exemple de treball manual sense l‟ajuda de l‟”amassador a”
 13. Les màquines: la màquina divisòria Estem davant de la màquina més antiga de la pastisseria, aquesta divisòria pertanyia a l‟avi d‟en Benjamí i té més de 50 anys d‟antiguitat. Talla la massa en quadrats de similar mesura i pes, que després es manipularan manualment per fer-ne coques o brioixos.
 14. Anys enrere..... talls manuals. Exemple de treball manual sense la divisòria.
 15. Les màquines: la fermentadora Quan no existia aquesta màquina s‟havia de deixar la massa, tant del pa com dels brioixos, unes 7 o 8 hores per a que realitzés la . Aquesta màquina, ha estat imprescindible per a guanyar temps en l‟elaboració dels productes, sobretot en grans quantitats.
 16. Anys enrere... La fermentació natural Es tractava d‟agafar la pasta mare (una mica de la que s‟havia usat el dia anterior) afegir-hi aigua, farina i sal; s‟amassava i es deixava reposar entre 7 i 8 hores dins d‟aquests calaixos, era imprescindible que no hi toqués l‟aire per no afectar la pujada de la massa.
 17. Les màquines: els forns elèctrics Aquestes màquines han substituït als forns de pedra. Alguns dels avantatges és que es pot graduar la temperatura i que se‟n poden tenir més d‟una, d‟aquesta manera, es facilita la cocció d‟una reposteria variada al mateix temps.
 18. Anys enrere... els forns de llenya. Aquest era l‟únic sistema que hi havia per coure tant el pa com les coques. Curiositat: De fet era molt comú que la gent anés a coure les mones als forns del poble.
 19. La evolució de les eines: De la fusta a l‟acer inoxidable. La M. Àngels i en Benjamí ens expliquen que per motius sanitaris, hi ha una llei que els prohibeix utilitzar eines o taulells de fusta. Així doncs, el material que substitueix la fusta és l‟acer inoxidable, en cas de les eines, i l‟acer o el marbre en cas dels taulells.
 20. Eines d‟acer inoxidable. Massa, ganivets i taulell actuals, tots ells d‟acer, tal i com dictaminen les normes sanitàries de manipulació d‟aliments.
 21. Pastisseries dels anys „60 de Mollerussa Als anys’60 a Mollerussa amb una població de 6.000 habitants hi ha havia un total de 8 forns de pa: -Patet -Antonio Quartero -Quimet -Cal Piqué -Pere pastisser -Costa -L’agudo -Porté
 22. Curiositats sobre la compra del pa. - Fa més de 60 anys, una de les maneres d‟obtenir pa, era comprant prèviament la farina que més tard es portava al forner del poble. - Depenent de la quantitat que es portava de farina, s‟obtenia una certa quantitat de barres de pa. Per dur el control de les barres de pa que s‟emportava cap a casa es donaven uns tiquets que ajudaven a dur el compte. - El negoci pels obradors requeia en quedar-se una petita quantitat d‟aquesta farina. - Les barres de pa no es venien per peça sinó per pes, aleshores era molt difícil encertar el pes concret en una sola barra, llavors s‟havia de pesar i si no arribava al pes exacte es tallava una llesca o s‟hi afegia un panet per arribar-hi.
 23. Els únics productes que hi havia. Els únics productes que s’elaboraven dins els obradors en aquella època eren: - Pa de pagès - Barres de pa - - Coques de sucre - - Les mones - - Panadons
 24. Avui dia.... en la varietat està el gust. Avui dia tenim una quantitat enorme de tipus de pa: rodó, motlle, barra, de ronyó, etc... Com també tenim gran quantitat de condiments que acompanyen al pa: cereals, xocolata, fruits secs, ...
 25. Pastisseria. També tenim una gran quantitat de pastisseria i de reposteria on poder triar. Això, com ja sabem, dista molt de la varietat que hi ha havia anys enrere.
 26. Avui dia…. Pastes de cafè..
 27. Avui dia…. Pastes per esmorzar…
 28. Receptari: Com realitzar un brioix Ingredients: • -farina • -sal • -sucre • - margarina • -mantega animal • -ous I tot junt ho posem a la “amassadora ”
 29. S‟agafa una mica de la massa que n‟ha sortit i es posa a la màquina divisòria, i en resulta....
 30. Això! Tot un seguit de petits quadrats que els hem de convertir en rodones.
 31. Tothom i va posar la seva millor voluntat!!
 32. També els nostres avis!!!
 33. Es posen a la safata i s'introdueixen al forn, el resultat final....
 34. Uns brioixos BONÍSSIMS!!!!!
 35. I a menjar-nos-els!!!
Anzeige