Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
Nächste SlideShare
Пролетта е дошла - На пролетта от Едвард Григ
Weiter
Herunterladen, um offline zu lesen und im Vollbildmodus anzuzeigen.

Teilen

Лазаруване и цветница

Herunterladen, um offline zu lesen

Ähnliche Bücher

Kostenlos mit einer 30-tägigen Testversion von Scribd

Alle anzeigen

Ähnliche Hörbücher

Kostenlos mit einer 30-tägigen Testversion von Scribd

Alle anzeigen

Лазаруване и цветница

 1. 1. Пролет иде, хей, дечица, става весело навред.
 2. 2. 1. Колко много неща пролетта ни донесе: разноцветни, пъстри цветя, белоснежни ята... Пр. Весел, радостен звън сякаш казва: “За вас, за вас навън е дошла пролетта!” 2. Колко много неща пролетта ни донесе: най-щастливи, чудни игри и красиви мечти. Пр. -//-
 3. 3. Лазаруването е български обичай, в който участват момичетата и девойките. На Лазаровден, събота, преди изгрев, лазрките се събират рано на предварително уречено място и тръгват по домовете, за да пеят за здраве и късмет. Пее се за всеки от семейството – за стопанина и стопанката, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста. Домакините ги даряват с пари, яйца и плодове.
 4. 4. Разтвори се, горо, водо, да преминат лазарици. Да не трошат криви пера, криви пера паунови. ПОСТАВЕТЕ ТАКТОВИТЕ ЧЕРТИ
 5. 5. Какъв състав изпълнява песента? За кого от семейството се изпълнява песента? Женски хор и народен оркестър За момиче Какъв е размерът? 2/4 Какво може да се танцува? Право хоро
 6. 6. Български народни инструменти
 7. 7. Български народни инструменти
 8. 8. Български народни инструменти
 9. 9. Български народни инструменти
 10. 10. Български народни инструменти
 11. 11. Български народни инструменти
 12. 12. На този ден В древността в Йерусалим посрещат Исус Христос с лаврови клонки. В наши дни християните ходят на църква и си вземат осветени върбови клонки, от които плетат венци.
 13. 13. “Кумичане” – народен обичай, в който участват момите. Те хвърлят венчетата си в реката и тази, чийто венец се носи най- бързо по течението, ще се омъжи първа през годината.
 14. 14. Празник на цветята и имен ден на хората, носещи имена на цветя.
 15. 15. “Дяволчетата у нас” Муз. Х. Агасян 1. Щура битка почна в клас, счупихме вратата, кой виновен е от вас, кресна госпожата. Дяволчетата у нас, дето побесняха, изпариха се за в час, като дим в мъглата. Пр. Гузно сведохме очи, свили раменете, важно е да си мълчим, ние сме си цвете.(2) 2.Ще си купите врата, щом сте тарикати. Рече наща госпожа-Бързо по местата ! Знаехме си, че с това няма да се свърши, конско или пък пердах, ни очаква в къщи. Пр. Но зад погледа ни плах, тайничко надничат дяволчетата без страх, те си ни обичат.(4)
 • DanielaPeneva4

  Apr. 4, 2020

Aufrufe

Aufrufe insgesamt

1.469

Auf Slideshare

0

Aus Einbettungen

0

Anzahl der Einbettungen

3

Befehle

Downloads

90

Geteilt

0

Kommentare

0

Likes

1

×