Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ PROGRAMJA EGY OLYAN NAGYVÁROST TEREMTHET, 
AMELYNEK NEM A POLITIKUSAI GAZDAGODNAK, HANEM LAKÓINAK ...
Éleszteni kell - a ma mindenben kételkedő, a közélet tisztaságában csalódott emberekben - a 
változás iránti igényt. Ne tö...
A Demokratikus Koalíció szervezete az egyetlen olyan politikai erő ma városunkban, amelynek 
őszinte és feltett szándéka, ...
Egy olyan várost, ahol nemcsak az orbáni önkény mementóiba, a stadionokba, a Kósa-éra 
milliárdos befejezetlen színház-tor...
MMiitt kkíívváánn DDeebbrreecceenn??
1.) A SZOLGÁLTATÓ VÁROS A JÓL MŰKÖDŐ NAGYVÁROS. 
Több bedőlt, veszteséget termelő városi vállalkozás is bizonyítja, hogy a...
2.) DEBRECEN VAGYONÁNAK KEZELÉSÉT ÁTLÁTHATÓVÁ, KORRUPCIÓMENTESSÉ, OLCSÓBBÁ KELL 
TENNI. 
A Debreceni Vagyonkezelő Holding ...
3.) DEBRECENBEN SZERETHETŐVÉ, MEGFIZETHETŐVÉ KELL TENNI A TÖMEGKÖZLEKEDÉST. 
Debrecen vezetőinek elhibázott, alapjaiban hi...
4.) A BELVÁROSNAK VISSZA KELL ADNI RÉGI FÉNYÉT, A BEZÁRT ÜZLETEKET ÚJRA KELL NYITNI. 
Az elmúlt 16 év elhibázott várospoli...
5.) A KÜLTERÜLETEN ÉLŐK LEGYENEK TELJES JOGÚ TAGJAI VÁROSUNK TÁRSADALMÁNAK. 
Debrecen társadalma – köszönhetően a Fidesz k...
6.) DEBRECEN TELJES ENERGETIKAI RENDSZERÉT RACIONALIZÁLNI KELL. 
A valóságtól eltávolított „kamu” rezsicsökkentés helyett ...
7.) DEBRECEN PARKOLÁSI RENDSZERÉT GYÖKERESEN ÁT KELL ALAKÍTANI. 
Városunkban a parkolási díjak megmagyarázhatatlanul magas...
7.) 
./. 
A közvetlen belvárosban, a Sas utcán, bécsi mintára be kívánjuk vezetni a rövid idejű 
ingyenes parkolási rendsz...
8.) A VÁROS NYUGALMÁHOZ, A DUGÓK MEGSZÜNTETÉSÉHEZ, A TISZTA, KIPUFOGÓGÁZ-MENTES 
KÖRNYEZET MEGTEREMTÉSÉHEZ ELENGEDHETETLEN...
8.) 
./. 
Ma már mindenki által ismert tény, hogy a 4-es út felújítása Hajdúszoboszlóig elhibázott volt. A 
jelenlegi nyom...
9.) DEBRECEN INGATLANGAZDÁLKODÁSA TELJES ÁTVIZSGÁLÁSRA SZORUL. 
Az elmúlt ciklusokban rendre olyan városi, nagy értékű ing...
10.) MEG KELL BECSÜLNI IDŐS, GONDOZÁSRA SZORULÓ EMBERTÁRSAINKAT, KELLŐ FIGYELMET ÉS A 
JELENLEGINÉL LÉNYEGESEN TÖBB ANYAGI...
11.) NE A VÁROS LEGYEN A POLITIKUSÉRT, HANEM A POLITIKUS LEGYEN A VÁROSÉRT! 
Debrecenben hosszú évek tapasztalata, hogy a ...
12.) DEBRECEN LEGYEN ZÖLD NAGYVÁROS, A VIRÁGOK FŐVÁROSA. 
Városunkban a lakótelepeken lévő, szebb napokat látott parkokban...
13.) DEBRECEN KERÉKPÁROS TÁRSADALMÁNAK VALÓS SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE. 
Városunkban a tömegközlekedés katasztrofális kialak...
14.) JÁTSZÓTEREKET A GYEREKEKNEK, GYEREKEKET DEBRECENNEK. 
Debrecenben évről-évre csökken a lakótelepi játszóterek száma. ...
15.) ÓVODA-FELÚJÍTÁSI PROGRAMOT A VÁROSNAK. 
Mindemellett, hogy gyermekeinknek nincsenek kellő számban biztosítva játszóhe...
16.) AZ UTAK VÁROSUNK KÖZLEKEDÉSI ÜTŐEREI. 
Debrecen közúthálózata teljes megújulásra vár. A bevezető utak szűk keresztmet...
17.) A BELVIZES VÁROSRÉSZEKET BELVÍZMENTESÍTJÜK. 
Debrecen keleti, délkeleti városrészének neuralgikus problémája a belvíz...
19.) MEG KELL ÚJÍTANI AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁST VÁROSUNKBAN. 
A családorvosi rendelők állaga, minősége, színvonala átla...
20.) ÚJ CIVAQUA PROGRAMMAL A VIZEK VÁROSÁVÁ TEHETJÜK DEBRECENT. 
A Civaqua program már egy évtizedes terveit meg kell újít...
22.) MEGFIZETHETŐ ÉS IGAZSÁGOS KÖZSZOLGÁLTATÁST BIZTOSÍTUNK. 
Ma mindenki számára ismert, hogy a hazug és álszent „rezsics...
22.) 
./. 
Az Orbán-kurzus embertelen, megalázó és aljas szociális temetésről szóló törvényét 
Debrecen városa magára nézv...
Varga Zoltán polgármesterjelölt - Debrecen - programja
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Varga Zoltán polgármesterjelölt - Debrecen - programja

Varga Zoltán - Debreceni - polgármesterjelölt programja

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

Varga Zoltán polgármesterjelölt - Debrecen - programja

 1. 1. A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ PROGRAMJA EGY OLYAN NAGYVÁROST TEREMTHET, AMELYNEK NEM A POLITIKUSAI GAZDAGODNAK, HANEM LAKÓINAK BOLDOGULÁSÁT SEGÍTI! Debrecen, és annak lakói mindig is szabadságszerető, dolgos emberek voltak. Nem véletlen ezért, hogy városunk a történelem folyamán többször is a szabadság, a hazaszeretet őrvárosává vált. A Fidesz az elmúlt 16 év alatt azonban szeretett városunkat, szűkebb otthonunkat, Debrecent maga alá gyűrte, azt „A Szabadság Őrvárosából” a Fidesz fővárosává silányította. Nem kevés eltökéltség és bátorság is szükségeltetik ahhoz, hogy Debrecen, és a debreceni polgárok számára visszaadjuk a reményt és a lehetőséget. A lehetőséget, hogy újra szabadok legyenek, szabadon vállalkozhassanak, hogy bátran és esélyesen induljanak; akár az önkormányzat által meghirdetett pályázatokon is, hogy higgyenek és bízzanak a város vezetőiben, hogy ne pártpolitikai alapon döntsenek a helyi ügyekről.
 2. 2. Éleszteni kell - a ma mindenben kételkedő, a közélet tisztaságában csalódott emberekben - a változás iránti igényt. Ne törődjenek bele, hogy az egykor közülük való, szimpatikus és ifjú politikusi gárda mára megközelíthetetlen, a polgármesteri hivatalban pöffeszkedő, fennhéjázó és öntelt milliomosok - sokak szerint milliárdosok – szűk és belterjes elitklubjává vált, akik közpénzből Floridában süttetik magukat, és ahova belépőt csak a lojális pártkatonák és hajbókoló cégvezetők kaphatnak. Ma már nemcsak városszerte, de az egész országban, politikai, világnézeti meggyőződéstől függetlenül ismert a szóbeszéd: Debrecent a Mr. 20%-os kórság gyötri. Városunk lakóit annak jelenlegi urai az elmúlt években megtévesztették, saját képükre formálták és évek óta gátlástalanul uralkodnak rajta.
 3. 3. A Demokratikus Koalíció szervezete az egyetlen olyan politikai erő ma városunkban, amelynek őszinte és feltett szándéka, hogy valóban véget vessen ennek a korszaknak, hogy felrázzuk, visszahozzuk derék polgárainkat ebből a szürreális hipnotikus álomból. Mi vagyunk az a csapat, amelynek a programja mellett megvan a kellő bátorsága is, mi vagyunk, akik eddig, és ezután is kimondjuk, amit mindenki más csak körülír, és vállaljuk, amit mindenki más megúszna. Erős a hitünk, hogy sikerül felrázni Debrecent 16 éve tartó Csipkerózsika álmából. Amennyiben bizalmat kapunk városunk lakóitól, abban az esetben megszabadítjuk városunkat feudális béklyóitól, kiszakítjuk a sógorság-komaság avítt világából és egy nyüzsgő, modern, szabad és felvilágosult, fejlődő nagyvárost teremtünk. Debrecent olyan élhető várossá akarjuk tenni, ahol a város lakosai és az ide látogató turisták is egyaránt jól érzik magukat.
 4. 4. Egy olyan várost, ahol nemcsak az orbáni önkény mementóiba, a stadionokba, a Kósa-éra milliárdos befejezetlen színház-torzóiba öntik számolatlanul adóforintjainkat, ahol nem a beton és a kő lesz fontos, hanem elsősorban a benne élő ember. Egy olyan nagyvárost, amelynek nem a politikusai gazdagodnak, hanem lakóinak boldogulását segíti. Ahol a csillogó belváros mellett élhető, mai követelményeknek megfelelő közművekkel ellátott külvárosi, kertvárosi térségek, vonzó, politika és korrupció által nem fertőzött gazdasági környezet, elviselhető adóteher segíti lakóit; ahol erős a szociális gondoskodás igénye, ahol a város valós és kézzelfogható segítséget és támaszt nyújt az itt élő elesett, idős és beteg embereknek, de nem felejtkezik el a vállalkozóiról, a kisgyerekes családokról sem! Latin szállóige: „Kenyeret és cirkuszt a népnek”. Sajnos ma már csak cirkusz épül „Orbánisztánban” cirkuszi szereplők nélkül és a Fidesz az elmúlt 16 évben minden értelemben Debrecen népének is csak a cirkuszt biztosította. A Demokratikus Koalíció jelen programja viszont a szabadságot, a munkát és a kenyeret fogja biztosítani!
 5. 5. MMiitt kkíívváánn DDeebbrreecceenn??
 6. 6. 1.) A SZOLGÁLTATÓ VÁROS A JÓL MŰKÖDŐ NAGYVÁROS. Több bedőlt, veszteséget termelő városi vállalkozás is bizonyítja, hogy a debreceni önkormányzat (mint ahogy ez az önkormányzatokra általában is jellemző) nem tud jól vállalkozni. Az eddigi „vállalkozó város” elhibázott városstratégiája helyett a „szolgáltató város” képét kell erősíteni. Olyan gazdasági-politikai környezetet kell teremteni, úgy kell csökkenteni az adókat, a vállalkozókra rótt adminisztrációs terheket, és egyben valós és nyílt, minden arra alkalmas vállalkozás számára elérhető közbeszerzési rendszert kell kialakítani, amely élénkíti, vonzza a vállalkozásokat, felpezsdíti városunk gazdasági életét.
 7. 7. 2.) DEBRECEN VAGYONÁNAK KEZELÉSÉT ÁTLÁTHATÓVÁ, KORRUPCIÓMENTESSÉ, OLCSÓBBÁ KELL TENNI. A Debreceni Vagyonkezelő Holding Zrt. jelenlegi ismereteink szerinti valós funkciója nem több mint az, hogy átláthatatlanná tegye, leplezze a város cégeinek gazdasági mutatóit, azok működését. A milliárdos vagyon fölött rendelkező Vagyonkezelő Holding olyan vízfej, amely mára legfeljebb városunk Fideszes urainak floridai utazását tudja menedzselni, de mindezek ellenére működése jelentős anyagi forrásokat emészt fel. Ezért szükségesnek gondoljuk a Vagyonkezelő Zrt. jelenlegi struktúrájának átvizsgálását, szükség esetén a jelenlegi rendszer teljes megszüntetését. Mindezeken túl a vagyonkezelő tagvállalatainak működése fehér folt, ismeretlen nemcsak városunk lakói, de Debrecen közgyűlése számára is. Ezért a tagvállalatokat, azok működését átláthatóvá kell tenni, amennyiben szükséges, úgy azok működését optimalizálni kell. A tagvállalatok vezetése, menedzsmentje kizárólag teljesítménybéres javadalmazást kaphat. A veszteséges, rosszul működő vállalatok, cégek vezetői nem részesülhetnek jutalomban, prémiumban, amennyiben a veszteség a menedzsment hibájára vezethető vissza, úgy a javadalmazásuk csökkentésére teszünk javaslatot.
 8. 8. 3.) DEBRECENBEN SZERETHETŐVÉ, MEGFIZETHETŐVÉ KELL TENNI A TÖMEGKÖZLEKEDÉST. Debrecen vezetőinek elhibázott, alapjaiban hibás döntése, hogy a helyi közlekedést Debrecen városi üzemeltetésben működteti. A minden szakmaiságot és logikát nélkülöző döntés anyagi következményei ismertek. Városunknak ma már az évente 1,5 milliárd forintos – és egyre növekvő – veszteség az önkormányzat működtetését veszélyezteti. Ami mindezt tetézi, hogy Debrecenben mára szinte megszűnt a tömegközlekedés. Ez a közlekedési forma nem vonzó a debreceniek számára, egyrészt megfizethetetlen volta, másrészt kaotikus járatszervezése miatt. Ennek következményeivel nap mint nap mindnyájan szembesülünk a hatalmas dugók, a piros lámpánál araszoló autók, és az egyre nagyobb számú kényszer-kerékpáros képében. Ezért elengedhetetlen a debreceni tömegközlekedés teljes és átfogó átszervezése, a jelenlegi igazságtalan bérletrendszer megszüntetése, egyúttal a járatonkénti, valamint a villamos vontatású, és a buszközlekedés járatok külön bérleteinek a bevezetése. A járatszervezést a valós közlekedési szokások és igények szerint újra kell tervezni, az igényeknek megfelelően kiegyensúlyozottabbá, sűrűbbé kell tenni. A jelenlegi, már többször módosított - a város számára kedvezőtlen - közszolgáltatási szerződést felül kell vizsgálni, újra kell tárgyalni.
 9. 9. 4.) A BELVÁROSNAK VISSZA KELL ADNI RÉGI FÉNYÉT, A BEZÁRT ÜZLETEKET ÚJRA KELL NYITNI. Az elmúlt 16 év elhibázott várospolitikájának egyik nagy vesztese a belváros, és az ott működött vállalkozások, üzletek. Ha végigmegyünk a Piac utcán és a környező utcákban, több mint száz üres portált, kirakatot, lelakatolt üzletet találunk. Közismert tény, hogy minden, plázában nyíló üzlet három másik ugyanolyan üzlet tönkremenetelével jár, ez városunkban jól nyomon is követhető. Ami különösen aggasztó, hogy a Fidesz alapjaiban hibás, Debrecen teljes vásárlási szokását, gazdasági életét felborító plázaépítési koncepciója nemcsak debreceni vállalkozások és rajtuk keresztül családok százait tette tönkre. Ezért szükségesnek tartjuk egy gazdaságélénkítő program bevezetését, ahol a belvárosi, évek óta a fenti okok miatt kiadhatatlan üzletek új bérlői jelentős bérleti díjkedvezményt kaphatnának. Egyúttal a kereskedelmi belvárosi övezetben olcsóbb parkolási díjakkal tennénk vonzóvá a megnyíló üzletek látogatását.
 10. 10. 5.) A KÜLTERÜLETEN ÉLŐK LEGYENEK TELJES JOGÚ TAGJAI VÁROSUNK TÁRSADALMÁNAK. Debrecen társadalma – köszönhetően a Fidesz klientúra építő politikájának - szétszakadt. Debrecen peremén, a külvárosokban, mára már nemcsak az „őslakosok”, hanem a városból anyagi, egzisztenciális okokból odaköltözők alkotnak jelentős lakóközösséget. Azokat a családokat, egyedül élőket, akik bármilyen okból is szakítottak a város forgatagával, vagy eleve valamely külterületi kistelepülésen születtek, ugyanolyan jogokkal rendelkező állampolgárnak kell tekintenünk, mint a sorompóval, biztonsági szolgálattal védett lakóparkokban élőket. Ugyanúgy jár nekik a tiszta ivóvízhez, a közbiztonsághoz, a kulturált lakhatáshoz, a biztonságos közlekedéshez való jog. Ezért, ahol ezek a szolgáltatások nem, vagy csak korlátozott mértékben érhetőek el (pl. Haláp, Nagycsere), ott kiemelt fontosságúnak tekintjük e szolgáltatások kiépítését. A halápi ivóvízhálózat kialakítása ezért elsődleges fontosságú és azonnali feladat, amely nem várhat, hiszen az egészséges, tiszta ivóvízhez való jog alapvető emberi jog.
 11. 11. 6.) DEBRECEN TELJES ENERGETIKAI RENDSZERÉT RACIONALIZÁLNI KELL. A valóságtól eltávolított „kamu” rezsicsökkentés helyett tényleges energia-megtakarításokat kell megvalósítani, amelyek valós költségeket takarítanak meg és tesznek olcsóbbá. Ma már alapvető elvárás, hogy a világítás, a fűtés, az energiatermelő napelemek és az épületszigetelés a lehető legkorszerűbb eszközökkel, a lehető leghatékonyabb módon legyenek jelen egy város életében. Ezért kezdeményezzük a közintézmények energetikai korszerűsítését, ahol erre lehetőség van, ott a teljes világítási rendszer korszerű, hosszú élettartamú és energiatakarékos LED izzókra történő cseréjét, és a telepített napelemekre épülő mini erőművek alkalmazását. Mindezeken túl el kell végezni a teljes közvilágítás mielőbbi cseréjét az úgynevezett LED-technológia alkalmazásával, amely révén akár 80 %-os energia-megtakarítás is elérhető. Az épületek hőszigetelését nemcsak a panelprogram révén, hanem az önkormányzat által kiírt pályázatokkal is fel kell gyorsítani. A programban kiemelt módon kell kezelni a közintézmények, oktatási intézmények és lakótelepi épületek hőszigetelését, valamint meg kell találni a kellő forrást a családi házak hőszigetelésének önkormányzati támogatására is. Ez nagyban segítené a helyi építőipari vállalkozások megerősödését is.
 12. 12. 7.) DEBRECEN PARKOLÁSI RENDSZERÉT GYÖKERESEN ÁT KELL ALAKÍTANI. Városunkban a parkolási díjak megmagyarázhatatlanul magas ára ma kizárólag a DKV veszteségeinek leplezésére, kompenzálására szolgál. Az indokolatlanul magas parkolási díjak miatt az autósok a belvárost elkerülik, míg az ingyenes parkolást biztosító parkolókat, közte a magánkézben lévő - és kitűnő üzletpolitikával az első órára ingyenes parkolást biztosító - Fórum bevásárlóközpontot szívesen használják. A belvárosi üzletek versenyképességének javítása, valamint az autósokat sújtó szemérmetlenül magas parkolási díjak csökkentése érdekében a kiemelt, belvárosi övezetekben a parkolás első órájára szimbolikus összegű parkolási díjat vezetünk be. Reményeink szerint ezzel az intézkedéssel egyrészt „kitereljük” az autósokat a bevásárlóközpontok parkolóiból a város szabad parkolóiba, amely révén ismét fellendülhet a belvárosi üzletek látogatottsága, másrészt arra ösztönözzük az autósokat, hogy a lehető legrövidebb ideig foglalják le a parkolókat, ezzel is csökkentve az esetleges parkolási gondokat. ./.
 13. 13. 7.) ./. A közvetlen belvárosban, a Sas utcán, bécsi mintára be kívánjuk vezetni a rövid idejű ingyenes parkolási rendszert, ahol a fél óránál rövidebb parkolásért nem kellene fizetni. ezzel felgyorsulna a parkolási fluktuáció. Mindezeken túl elfogadhatatlan számunkra, hogy a debreceni kórházak beteglátogatóinak fizetni kell a parkolásért, hiszen ez az intézkedés nem más, mint a látogatók „lehúzása”, így a kórházakhoz tartozó parkolókban azonnali hatállyal meg kell szüntetni a fizetőparkolók intézményét.
 14. 14. 8.) A VÁROS NYUGALMÁHOZ, A DUGÓK MEGSZÜNTETÉSÉHEZ, A TISZTA, KIPUFOGÓGÁZ-MENTES KÖRNYEZET MEGTEREMTÉSÉHEZ ELENGEDHETETLEN A TELJES ELKERÜLŐ KÖRGYŰRŰ MEGÉPÍTÉSE ÉS A JELENLEGI VÁROSI ÚTVONALHÁLÓZAT BIZONYOS RÉSZEINEK ÁTÉPÍTÉSE. Ma már tudjuk: a nyugati elkerülő út kiépítése érdemben nem csökkenti a város forgalomterhelését. A Fidesz az elmúlt 16 évben nem tett meg mindent a várost átszelő főútvonalak elterelése érdekében. Ennek oka, hogy még jelenleg sincs készen a nyugati elkerülő sem, holott annak elkészülte is csak részlegesen tehermentesíti a belvárost a nagyarányú átmenő forgalom hatásai alól. Ezért haladéktalanul meg kell kezdeni a teljes körgyűrű kiépítését, a keleti elkerülő kiépítésének előkészületeit. Csak a teljes körgyűrű kiépítése biztosíthatja az észak-déli átmenő forgalom mellett a keletről városunkat terhelő teherautó-forgalom szabályozását, elterelését városunkból. De a keleti körgyűrű az, amely a város keleti területein található ipari létesítmények, vállalkozások számára is könnyebb megközelíthetőséget biztosít, ami természetesen a jobb megközelíthetőség, gyorsabb elérés révén az ott működő cégek eredményeit, ezáltal a város adóbevételeit is javíthatja. Mindaddig, amíg a beruházás el nem készül, a Monostorpályi és a Létai utakat ki kell építeni a jelenlegi szélességben a Panoráma útig, ezzel is tehermentesítve a bevezető utak csomópontjait.
 15. 15. 8.) ./. Ma már mindenki által ismert tény, hogy a 4-es út felújítása Hajdúszoboszlóig elhibázott volt. A jelenlegi nyomsávokat megtartva az út halálúttá változott, ahol szinte mindennaposak a tragédiával járó balesetek, ezért a Debrecen-Hajdúszoboszló közötti szakaszon lépéseket teszünk az út négysávosításához. Támogatjuk az Árpád téri körforgalom mielőbbi megépítését, azonban az itt átmenő forgalom zavartalanságának biztosításához szükségesnek tartjuk a Nyíl és Rakovszky utcák kiszélesítését. Tarthatatlan, hogy a várost átszelő nagy forgalmú vasútvonal mellett egyetlen méter zajvédő fal sincs. Ez a vasútvonal mellet élők életminőségét rontja, ezért azonnal megkezdjük a szükséges zajvédő falak kiépítésének előkészületeit.
 16. 16. 9.) DEBRECEN INGATLANGAZDÁLKODÁSA TELJES ÁTVIZSGÁLÁSRA SZORUL. Az elmúlt ciklusokban rendre olyan városi, nagy értékű ingatlanok kerültek eladásra, amely tranzakciók sok esetben gyanúsan alacsony áron történtek. Jelenleg a város, de különösen a belváros tele van üres, nem hasznosított, gazos, szemetes telkekkel, volt önkormányzati, ma már magánkézben lévő, de nem hasznosított telkekkel. Felül kell vizsgálni az elmúlt években történt önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatos adás-vételeket. Nem elfogadható, hogy a város irányításához, az önkormányzathoz, annak cégeihez kötődő, ott politikai-gazdasági funkcióban lévők, vagy azok érdekeltségei a város ingatlanjait mélyen a piaci ár alatt megvásárolták, vagy azt megvásárolni kívánták, jelentős anyagi haszonszerzés reményében. Ezért etikai kódexet hozunk létre, amelyben minden, a város közéletében, annak gazdasági-politikai életében funkciót betöltő szereplő hitet tesz, hogy ő, vagy az érdekeltségében lévő cégek, a várossal a meghirdetett, vagy a piaci ár alatt nem köt üzletet.
 17. 17. 10.) MEG KELL BECSÜLNI IDŐS, GONDOZÁSRA SZORULÓ EMBERTÁRSAINKAT, KELLŐ FIGYELMET ÉS A JELENLEGINÉL LÉNYEGESEN TÖBB ANYAGI ERŐFORRÁST KELL BIZTOSÍTANI A SZOCIÁLIS GONDOZÓHÁLÓZATNAK. Sokan vannak, akik idős korukra gondozásra szorulnak, és sok olyan szerencsétlen sorsú, nehéz helyzetben lévő család van városunkban, akik beteg, ápolásra szoruló gyermeküket vagy hozzátartozójukat otthon gondozzák. Az ilyen családoknak, egyedül maradt idős és beteg embereknek a sorsát fokozott figyelemmel kell követni. Ezért a nappali szociális otthonok és foglalkoztatóinak számát - különös tekintettel a külterületekre - növelni, az ellátás költségét pedig radikálisan csökkenteni kell, hiszen nagyon sokan azért szorulnak ki az ellátásból, mert képtelenek megfizetni a magas étkezési és gondozási díjakat. Az arra rászoruló, idős vagy beteg polgárainknak gyógyszertámogatási rendszert alakítunk ki.
 18. 18. 11.) NE A VÁROS LEGYEN A POLITIKUSÉRT, HANEM A POLITIKUS LEGYEN A VÁROSÉRT! Debrecenben hosszú évek tapasztalata, hogy a politikai elit gyakorlatilag saját belterjes világába, egyfajta elefántcsonttoronyba zárkózva kizárólag saját érdekeit szem előtt tartva, pártpolitikai érdekek mentén dolgozik. A polgármesteri fogadóórák csak papíron léteznek, a megválasztott képviselők közgyűlési tevékenysége pedig kizárólag a lelketlen szavazógép tevékenységig terjed. Az egyéni körzetben bejutott képviselők rendszeresen saját körzetük fejlesztései ellen szavaznak kizárólag azért, hogy a polgármester vagy a pártjuk érdekeit képviseljék. Vissza kell adni a rangját a közéletnek. A közgyűléseket, a bizottsági üléseket vágatlanul, teljes terjedelmében elérhetővé kell tenni városunk lakói számára, hogy meggyőződhessenek az ott folyó munkákról, figyelemmel kísérhessék megválasztott képviselőik tevékenységét. Mindezeken túl létre kell hozni a polgármesteri kabinet szolgáltató irodáját, ahol Debrecen lakói közvetlenül is fordulhatnak városunk vezetőihez.
 19. 19. 12.) DEBRECEN LEGYEN ZÖLD NAGYVÁROS, A VIRÁGOK FŐVÁROSA. Városunkban a lakótelepeken lévő, szebb napokat látott parkokban – kivéve természetesen az ismert „városközeli” cégek által megvalósított néhány „látványparkot” - leginkább a szemét, a kiégett fű, vagy éppen a méteres gaz a gazda. A belvárosi, lakótelepi közparkok zsugorodó mérete és száma, a kivágott fák torzói mind-mind figyelmeztetés városunk lakói számára: Debrecen mai úrhatnám vezetői a betonban és térkőben jobban érdekeltek, mint a város tüdejét, a városlakók egészségét jelentő zöld pázsitban és fákban. A Demokratikus Koalíciónak az ember a legfontosabb, ezért parkosítási, parkmegőrzési programot hirdetünk, ahol az önkormányzat – élére állva ennek a folyamatnak – a lakótelepi közösség számára lehetőséget biztosít öntözött, védett parkok kialakítására és védelmére. Ma már odáig jutottunk, hogy a virágkarnevál is polisztirol, hungarocell figurákkal helyettesíti a virágokat, a város általános tisztasága leromlott, a zöldfelületek ápolása elhanyagolt. Ezért a virágkarnevál legyen a virágok karneválja, és Debrecen legyen a virágok fővárosa, amely a tisztaság és a virágok hazája.
 20. 20. 13.) DEBRECEN KERÉKPÁROS TÁRSADALMÁNAK VALÓS SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE. Városunkban a tömegközlekedés katasztrofális kialakítása, sokak számára megfizethetetlen volta, nem utolsósorban a közlekedési szokások megváltozása miatt egyre több kerékpárossal kell számolni. A kialakuló igények, a megnövekedett forgalom, és az ebből fakadó balesetveszély kialakulása szükségessé teszi a kerékpárút-hálózat fejlesztését, a kerékpárok biztonságos őrzésének, tárolásának kialakítását. Sajnos városunkban leginkább ecsettel, sárga festékkel gondolják megoldani a kerékpárút hiányának problémáját, holott a kerékpárosok, nem utolsó sorban a gyalogosok biztonságos közlekedésének alapvető feltétele, hogy ne a járdából ecsettel kijelölt, „látvány-kerékpárutakat” építsenek az illetékesek, hanem biztonságos, a gyalogosok épségét nem veszélyeztető, fizikálisan is elkülönített kerékpárutakat, amelyek a biztonságos közlekedésnek minden tekintetben megfelelnek. Az épített kerékpárútjaink egy része elhanyagolt, ahol az aszfalt már töredezett, kátyús. Ezért szükséges a kerékpárút-hálózat felülvizsgálata, ahol szükséges, ott a meglévő utak karbantartása, javítása. Ahol pedig csak felfestett sárga csík az, ami a kerékpárutat jelképezi, ott valós, fizikálisan is megépített kerékpárút létrehozása elengedhetetlen feladat. Mindezeken túl a belvárosban ki kell alakítani a biztonságos, kamerákkal, biztonsági eszközökkel védett, ingyenes kerékpártárolók rendszerét.
 21. 21. 14.) JÁTSZÓTEREKET A GYEREKEKNEK, GYEREKEKET DEBRECENNEK. Debrecenben évről-évre csökken a lakótelepi játszóterek száma. A fiatal házasok, gyermekes családok nehéz helyzetben vannak, hiszen a lakótelepeken nem felújították, hanem egyszerűen bezárták az elavult, elöregedett, veszélyessé váló játszótereket. A néhány felújított játszótér pedig olyan kiemelt övezetben került megépítésre, amely távolságát tekintve is elérhetetlen a lakótelepi kisgyerekes szülők számára. Ezért az elkövetkező ciklusban minden lakótelepen legalább egy, európai normák szerinti játszótér megépítését fel kell vállalnia városunk önkormányzatának.
 22. 22. 15.) ÓVODA-FELÚJÍTÁSI PROGRAMOT A VÁROSNAK. Mindemellett, hogy gyermekeinknek nincsenek kellő számban biztosítva játszóhelyek, az óvodai, bölcsődei elhelyezés is egyre rosszabb körülmények között történik. A jelenlegi tapasztalat, hogy a város jelenlegi vezetése sok esetben inkább átadja az egyházaknak az óvodai ellátás biztosítását, kivonul az óvodai gondozásból, ahelyett hogy azokat felújítaná, korszerűsítené. Nekünk fontosak a gyermekeink, hiszen azok jelentik városunk, a benne élők jövőjét, ezért teljeskörű óvoda-felújítási programot hirdetünk, ahol minden önkormányzati óvodát a szükséges mértékben és sorrendben felújítunk. Debrecenben nem maradhat olyan gyermek, aki – ha erre igénye van a szülőknek – helyhiány miatt nem nyer felvételt önkormányzati óvodába.
 23. 23. 16.) AZ UTAK VÁROSUNK KÖZLEKEDÉSI ÜTŐEREI. Debrecen közúthálózata teljes megújulásra vár. A bevezető utak szűk keresztmetszete, agyon foltozott belvárosi utcák, a forgalmi csomópontok áteresztőképességének alacsony volta áldatlan állapotokat okoz, különösen iskolaidőben, a reggeli és az esti csúcs idején. Ezért szükséges felülvizsgálni a forgalmas csomópontokat, és ahol azt a forgalom megkívánja (pl.: Sámsoni-Budai Nagy A.; Sámsoni-Acsádi; Veres P.-Vámospércsi), oda körforgalom telepítését kezdeményezzük. Mindezeken túl, ahol ez szükséges, útjaink burkolatát nagyobb teherbírású, hosszabb élettartamú aszfalttal borítjuk. A Debrecen-Józsa út négysávosítása elkerülhetetlen és szükséges ahhoz, hogy a településrészt integráljuk, annak hatalmas forgalmát kellően kezelni tudjuk. Ezért meg kell kezdeni az út bővítésének tervezését, majd annak építését. Pallagot be kell kapcsolni a város életébe. Bár Pallagtól alig néhány kilométerre van a városunkat elkerülő körgyűrű, a Pallagiak mégis a szűk keresztmetszetű Pallagi úton, vagy a hatalmas forgalmat lebonyolító 4-es úton tudják csak a belvárost megközelíteni. Ezért Pallagot be kell kötni a várost elkerülő autópályába, ezzel is segítve a település életét, közlekedését.
 24. 24. 17.) A BELVIZES VÁROSRÉSZEKET BELVÍZMENTESÍTJÜK. Debrecen keleti, délkeleti városrészének neuralgikus problémája a belvízhelyzet, amely évről-évre okoz hatalmas károkat és kényelmetlenséget az ott élőknek. Ezért az elkövetkező években megkezdjük az érintett városrészek átfogó belvízmentesítését. 18.) LAKHATÁST KELL BIZTOSÍTANI MINDEN RÁSZORULÓNAK. Meg kell újítani a bérlakás-programot. Nagyon sok olyan egyedülálló és családos polgára van városunknak, akiknek nem áll módjában, hogy saját házat, vagy akár kisebb lakást vásároljanak. Debrecen önkormányzatának új bérlakás-programot kell hirdetni, amelynek keretén belül az arra jogosultak, fiatal házasok, az alacsony jövedelműek számára az önkormányzat támogatásával, a piaci ár alatt, önkormányzati segítséggel lakást bérelhetnek. Mindezeken túl a panel-program önkormányzati támogatását növelni kell..
 25. 25. 19.) MEG KELL ÚJÍTANI AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁST VÁROSUNKBAN. A családorvosi rendelők állaga, minősége, színvonala átlagon aluli. Városunkban létezik még olyan háziorvosi rendelő, ahol az alapvető higiéniás feltételek, a vezetékes, tiszta ivóvíz sem biztosított. Mindezek mellett nagyon sok rendelő állapota, megközelíthetősége nem kielégítő, ezért az összes városi tulajdonban lévő orvosi rendelő felújítását, korszerűsítését kiemelt feladatként kell kezelni.
 26. 26. 20.) ÚJ CIVAQUA PROGRAMMAL A VIZEK VÁROSÁVÁ TEHETJÜK DEBRECENT. A Civaqua program már egy évtizedes terveit meg kell újítani, ki kell egészíteni. Szükségesnek tartjuk a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéket egyaránt ellátó csatornarendszer kiépítését, amely Balmazújvárostól Kocsordig zárt csatornában biztosítaná a vizet, többek között Debrecen városának is. Ezzel nemcsak 30e hektárnyi terület öntözését tennénk lehetővé, amely új értelmet adna a mezőgazdaságnak, a helyi feldolgozó és logisztikai vállalkozásoknak ezzel több száz új munkahelyet biztosítva, de lehetőséget teremthetne, hogy végre megvalósuljon a Tócóvölgy rehabilitációja. A Tócó patak, a bevezetett 0,2 m3/mp vízzel gyakorlatilag ivóvíz tisztaságú élővízzé válhat, melynek révén ott pihenőparkok, jóléti tavak létrehozására is lehetőség nyílhat. Mindezeken túl a Kondoros a megnövekedett vízhozam révén a környékbeli földek gazdaságos öntözése mellett alkalmas lehet a keleti városrész pangó belvizeinek összegyűjtésére is. A jelenleg halódó Fancsikai-tavak újra életre kelhetnek, ezzel is a debreceniek szórakozását, nyugalmát elősegítve.
 27. 27. 22.) MEGFIZETHETŐ ÉS IGAZSÁGOS KÖZSZOLGÁLTATÁST BIZTOSÍTUNK. Ma mindenki számára ismert, hogy a hazug és álszent „rezsicsökkentés” Debrecenben még névleg sem valósult meg. Az AKSD a szemétszállítási és temetkezési díjakat arcpirítóan magas szinten tartja, miközben félmilliárdos osztalékot fizet ki évente a lakosságot sújtó luxus-profitjából. Jelenleg személyenként hetente 28 liter szemét elszállításáért kell fizetni Debrecenben, azonban csak és kizárólag 120 literes kukákat biztosít a szolgáltató. A mostani legkisebb, 120 literes gyűjtőedény eszerint csak akkor telik meg minden héten, ha egy háztartásban legalább négyen laknak, így azokban a háztartásokban, ahol ennél kevesebben élnek, minden hónapban túlfizetnek. Ezért azonnali hatállyal felül kell vizsgálni az AKSD árképzését, bevezetni a 60 literes kukák használatának lehetőségét, ezzel is igazságosabbá, olcsóbbá téve az egyedülállók, vagy kiscsaládosok számára a szolgáltatást. Mindezek mellett meg kell kezdeni a vonalkódos szemétszállítási rendszerre történő áttérés előkészületeit, amivel a szolgáltató csak a valós és elvégzett szolgáltatás után fog számlázni városunk lakóinak. A temetkezési díjak megfizethetetlenek és igazságtalanok. A szolgáltató kihasználja a gyászoló, kiszolgáltatott családok fájdalmát, rájuk aránytalanul magas tarifát vetve ki, ezért a temetkezési díjak felülvizsgálata után jelentős mértékben csökkenteni kívánjuk a temetkezés költségeit. ./.
 28. 28. 22.) ./. Az Orbán-kurzus embertelen, megalázó és aljas szociális temetésről szóló törvényét Debrecen városa magára nézve nem fogja érvényesnek tekinteni. Minden arra rászoruló családot, özvegyet városunk támogatni fog gyászában, hogy méltóképpen tudjon elbúcsúzni szerettétől. Varga Zoltán a Demokratikus Koalíció debreceni polgármesterjelöltje

×