SULOVAR

Isuf SULOVARI
Piktor i periudhës së socializmit, për shkak të kohës që lindi dhe
u rrit, por krijimtaria është përfaqsim i periudhës moderne në artin
shqiptar. Lindur në Elbasan në 15 Korrik 1934 dhe ndarë nga jeta më 25
Janar 2006.
Shkollimi i tij profesional artistik nisi në Tiranë, vazhdon në
Rumani dhe mbylle në Tiranë. Mbaron Liceun “J.Misja” më 1955 dhe
fillimisht punoi si dizenjator në Kabinetin Pedagogjik të Elbasanit dhe
mësues vizatimi deri në 1959, për të vazhduar më pas studimet e larta në
Rumani ku i ndërpret studimet në vitin e II-të të IAP “Nicolae
Grigorescu” Rumani më 1961, për të përfunduar studimet në ILA Tiranë
1964. Ndaj dhe artistë që ndikuan në personalitetin artistik të tij janë;
Sadik Kaceli, Tiberiu Kruz, Korneliu Baba.
Fillon punën si mësues i vizatimit në shkollën 8-vjeçar Elbasan
deri më 1980, për të vazhduar mësues i pikturës në Liceun “Onufri” deri më 1989.
Paralelisht me punën shfaqet si artist krijues me ngjyresë të dallueshme profesionale ndaj dhe që në 1966 pranohet antar i
LSHA dhe në 1993 antarësohet në Shoqatën e Artistëve Figurativ Shqiptar. Pasi ka qenë artist aktiv krijues në teknikat si; laps, grafik,
karbon, pastel, akuarel e vaj, me pjesmarrje në shumë aktivitete lokale e kombëtare, që prej pjesmarrjes së parë në vitin 1956 dhe duke
vazhduar deri në ndarjen nga jeta. Punimet e Sulovarit përfshijnë të tëra gjinitë e artit figurativ në pikturë si; kompozim, portret, peisazh
dhe natyrë e qetë. Por kompozimi ishte gjinia më e dashur për Isuf Sulovarin, sepse kishte ide që duhej të çlirohej nëpërmjet krijimit
artistik, kishte ide që buronin nga dashuria, mirësia, respekti dhe besimi që po sillte një risi për artin elbasanas dhe kombëtar shqiptar,
bindja se ai ishte një artist bashkëkohor.
Ekspozimet e tij përfshijnë një gjeografi të pasur me ekspozime e bienale si në Shqipëri, Rumani, Kinë, Turqi, Austri etj..
Vlersohen pesë ekspozita personale të piktorit nga viti 1968 deri më 1994, dy prej të cilave në Elbasan, dy në Tiranë dhe një në
Rumani.
Viti 1974 i aksionit politik të zhvilluar nën flamurin e Plenumit 4 të KQP kundër shfaqjeve të huaja perëndimore, i cili u hapi
oreksin të patalentuarve, xhelozëve, të pakulturuarve dhe servilëve “kopetentë” (shumica artistë) që të godisnin ata që kishin lulëzuar me
punë krijimtarinë e tyre. Një nga të goditurit fort nga ky plenum s’kish si të mos ishte edhe Sulovari i edukuar si qytetar, i urtë si njeri, i
talentuar si piktor, modern si artist dhe trim si politikan për tu shprehur me gjuhën e së vërtetës dhe modernes në art. Por edhe kjo për
artistët e mëdhej shqiptar ishte një provë për të mbijetuar në forma artistike më të stërholluara, ose për t’u nështruar dhe kapitulluar
përfundimisht. Isufi bën pjesë në ata qëndruan në thelbin e talentit të tyre krijues.
Isuf Sulovari është një artist me prodhimtari të konsiderueshme, fakt i cili ka ndikuar në përfaqsimin dinjitoz të tij në Galerinë
Kombëtare, edhe pse krijimtaria e tij i ka mbijetuar qëndrimeve obskure të komisioneve profesionalisht mediokre, dhe qëndrimeve
politike të njerëzve të pakulturuar në sistemin para viteve ‘90.
Vlen të kujtohen veprat kompozicionale me vlerë të çmuar në artin shqiptar si: “Vajza me lopatë” – 1969, “Vajza me vargje
duhani” – 1970, “Mjelsja” – 1971, “Pushim partizan” – 1971, “Pioneri” – 1973, “Gjigandi metalurgjik” – 1974. Këto vepra të tij janë
fond i GKA - së Tiranë. Por me vlerë unikale të papërsëritshme në histografinë qytetare të Elbasanit janë: “Transportimi i duajve” –
1970, “Vjeshta” – 1982, “Dashuria për shokun” – 1983, “Shote Galica” – 1984. Vepra që nderojnë fondin e qytetit të Elbasanit.
Shpesh gjithë ky proces krijues i Isufit perceptohet si dy planësh, ai realist para ’89 dhe ai modern pas, deri në vitin e fundit
2006. Por krijimtaria duhet parë jashtë kontureve të lirisë që demostrohet në jetën politike shqiptare para dhe pas ’89. Isuf Sulovari është
një piktor post-modernist, pasi na demonstroi të gjithëve edhe në vitet e censurimit, se arti është i lirë dhe buron nga brendësia njerëzore,
askush nuk mund të ketë privilegjin të imponojë metoda dhe rryma universale. Ai na demonstroi se procesi artistik është unik dhe
përcaktohet nga talenti, që ndërtohet me punë e dashuri për artin. Kjo performancë e tij ofron në sytë e kritikës vendase e të huaj në
krahasimin me artistin e madh argjentinas që punoi në Paris, me Ferdinand Leger. Por Sulovari ndryshe nga ai në përmbajtje ishte afër
me historinë dhe problemet e jetës shqiptare, ndërsa Leger me dashurinë europiane. Megjithatë artistët e mëdhenj i bashkon perceptimi,
puna dhe dashuria. Ndaj Mbretëresha Suzan, thonë; kur pa veprat e tij shprehu habinë, se sa i ngjashëm është stili i tij artistik me frymën
e parisienit Leger. Kjo dëshmon frymën post-moderne, europiane dhe shqiptare të pikturave të tij.
Veprat e papërsëritshme për origjinalitetin, fuqinë kolorike, dekorativitetin modern, modelimin abstrakt të natyrës dhe detajeve
artistike, unitetin tonal dhe pasurinë piktorike, janë aktualisht ndër veprat e preferuara të koleksionistëve të huaj që kontaktojnë me artin
figurativ shqiptar të shek. XX. Ato vepra janë shpërndarë në shumë vende europiane si Gjermani, Francë vende europiane si Gjermani,
Francë, Itali, Angli, Belgjikë, Zvicër dhe deri larg në vende jo europiane.
Ky vlersim i personalitetit qytetar e artistik i Isuf Sulovarit ka ekzistuar në bashkëqytetarët elbasanas, ndaj dhe ju dha titulli
“Qytetar Nderi i Elbasanit” menjëherë pasi u nda nga jeta, nga qyteti i tij me vendim të Bashkisë, në 2006.
bujar kapllani
LEGERI, SHQIPTAR I SOC-REALIZMIT
"Një Leger", kështu do të shprehej sapo të shihte disa punë të Isuf Sulovarit Mbretëresha Suzan, gjatë nje vizite në Galerinë Kombëtare të Arteve diku pas
viteve 2000.
LINDUR ME 15-07-1934 NE ELBASAN
FORMIMI PROFESIONAL
1951-1955 LICtEU ARTISTIK “JORDAN MISJA” TIRANE
1959-1961 INSTITUTI ARTEVE PLASTIKE "NICOLAE GRIGORESCU” RUMANI
1961-1964 INTITUTI I LARTE I ARTEVE FIGURATIVE TIRANE
PEDAGOGET QE NDIKUAN NE FORMIMIN E TIJ PROFESIONAL
SADIK KACELI, TIBERIU KRUZ, KORNELIU BABA.
EKSPERIENCA PROFESIONALE
1956-1958 SKICOGRAF NE KABINETIN PEDAGOGJIK ELBASAN
1958-59/1964-80 MESUES VIZATIMI NE SHKOLLAT 8 VJECARE ELBASAN
1980-1989 MESUES I PIKTURES LICEU ARTISTIK “ONUFRI” ELBASAN
1966 ANETAR I LIDHJES SE SHKRIMTAREVE DHE ARTISTEVE
1993 ANETAR I SHOQATES MBARE SHQIPTARE TE ARTISTEVE FIGURATIVE
KRIJIMTARIA
GALERIA KOMBETARE E ARTEVE FIGURATIVE TIRANE
1969, “VAJZA ME LOPATE” Portret, 70x50cm, Vaj,
1970, “VAJZA QE BEN VARGJE DUHANI” Kompozim, 70x50cm, Vaj,
1971, “MJELSJA” Portret, 130x90cm, Vaj
1971, “PUSHIM PARTIZAN” Kompozim, 220x135cm, Vaj,
1973, “PIONIERI” Portret, 70x50cm, Vaj,
1974, “GJIGANDI METALURGJIK” Kompozim, 130x105cm, Vaj,
GALERIA ARTEVE FIGURATIVE ELBASAN
1970, “TRANSPORTIMI I DUAJVE” Kompozim, 220x125cm, Vaj,
1982, “VJESHTA” peisazh, 47x35cm, Vaj,
1983, “DASHURIA PER SHOKUN” Kompozim, 135x110cm, Vaj,
1985, “GJIROKASTRA” Peisazh, 57x45cm, Vaj,
SHTEPIA KULTURES ELBASAN
1984, “SHOTE GALICA” Kompozim, 200x180cm, Vaj,
PIKTURA NE KOLEKSIONE PRIVATE
FRANCE, ZVICER, ANGLI, GJERMANI, ITALI, BELGJIKE, KOREA E JUGUT, TIRANE etj.
EKSPOZITA PERSONALE
1968, SHTEPIA E KULTURES ELBASAN,
1968, SHTEPIA E KULTURES GRAMSH,
1974, Ekspozite Grafike, PALLATI KULTURES TIRANE,
1993, GALERIA ARTEVE FIGURATIVE TIRANE,
1994, RUMANI, SE BASHKU ME DY KOLEGE,
NGA 1956 PJESMARRES NE EKSPOZITAT LOKALE DHE KOMBETARE
PJESMARRES NE EKSPOZITAT SHTETERORE JASHTE VENDIT
RUMANI, AUSTRI, KINE, BIENALE ALEKSANDRI, PIKTORET DISIDENTE AUSTRI, etj.
1974-1989 I CENSURUAR PER FRYMEN MODERNISTE
PERIUDHAT E KRIJIMTARISE
1955-1989, REALISTE,
1989-2006, MODERNISTE,
GJINITE E PREFERUARA
KOMPOZIMI, PORTRETI, PEISAZHI
TEKNIKAT
VAJ, PASTEL, AKUAREL, GRAFIKE, KARBON.
2006 QYTETAR NDERI I ELBASANIT
NDAHET NGA JETA ME 25-01-2006

Recomendados

Piktore te shquar shqiptare von
Piktore te shquar shqiptare Piktore te shquar shqiptare
Piktore te shquar shqiptare #MesueseAurela Elezaj
12.1K views9 Folien
Figurat e rilindjes sonë kombëtare von
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtareolinuhi
20.8K views9 Folien
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe von
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeLetersia shqiptare e rilindjes Gjuhe Shqipe
Letersia shqiptare e rilindjes Gjuhe ShqipeAjlinda Idrizi
12.6K views17 Folien
ARTI PAMOR von
ARTI PAMORARTI PAMOR
ARTI PAMORroni45
4.3K views36 Folien
Projekt-Arte von
Projekt-ArteProjekt-Arte
Projekt-ArteTina Shemaj
11.2K views10 Folien
PETRO K-English von
PETRO K-EnglishPETRO K-English
PETRO K-EnglishPetro Kokushta
52 views2 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

Projekt muzike von
Projekt muzikeProjekt muzike
Projekt muzikevisjananurka
533 views48 Folien
Skulptura nga mesjeta ne ditet e sotme von
Skulptura nga mesjeta ne ditet e sotmeSkulptura nga mesjeta ne ditet e sotme
Skulptura nga mesjeta ne ditet e sotmeOlsi Sita
7K views43 Folien
Kompozitoret shqiptare von
Kompozitoret shqiptare Kompozitoret shqiptare
Kompozitoret shqiptare Kristina Xani
19.5K views14 Folien
Arti, nje dritare e jetes von
Arti, nje dritare e jetesArti, nje dritare e jetes
Arti, nje dritare e jetesMehmet Emiri
15.8K views12 Folien
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja von
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk ZadejaMuzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk ZadejaErdi Dibra
1.4K views6 Folien
Festivali i femijeve von
Festivali i femijeve Festivali i femijeve
Festivali i femijeve Rei El Hajdari
4.2K views17 Folien

Was ist angesagt?(20)

Skulptura nga mesjeta ne ditet e sotme von Olsi Sita
Skulptura nga mesjeta ne ditet e sotmeSkulptura nga mesjeta ne ditet e sotme
Skulptura nga mesjeta ne ditet e sotme
Olsi Sita7K views
Kompozitoret shqiptare von Kristina Xani
Kompozitoret shqiptare Kompozitoret shqiptare
Kompozitoret shqiptare
Kristina Xani19.5K views
Arti, nje dritare e jetes von Mehmet Emiri
Arti, nje dritare e jetesArti, nje dritare e jetes
Arti, nje dritare e jetes
Mehmet Emiri15.8K views
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja von Erdi Dibra
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk ZadejaMuzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
Muzik - Kompozitori Shqiptar Cesk Zadeja
Erdi Dibra1.4K views
Gjergj Fishta von Elio Mema
Gjergj FishtaGjergj Fishta
Gjergj Fishta
Elio Mema8K views
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO... von Marjan DODAJ
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...
Marjan DODAJ9.4K views
Jeronim De Rada von Muki Huduti
Jeronim De RadaJeronim De Rada
Jeronim De Rada
Muki Huduti12.4K views
Abdyl frashëri, jeta dhe veprimtaria von Andi Belegu
Abdyl frashëri, jeta dhe veprimtariaAbdyl frashëri, jeta dhe veprimtaria
Abdyl frashëri, jeta dhe veprimtaria
Andi Belegu7.9K views
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis" von Matilda Gremi
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Gjergj fishta dhe "Lahuta e Malecis"
Matilda Gremi62.7K views
Letersia dhe artet e tjera von EGLI TAFA
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
EGLI TAFA22.3K views
Naim Frasheri dhe vepra e tij von Diana Lamaj
Naim Frasheri dhe vepra e tijNaim Frasheri dhe vepra e tij
Naim Frasheri dhe vepra e tij
Diana Lamaj10.6K views
Jeronim de rada von Diana Lamaj
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de rada
Diana Lamaj2.6K views

Destacado

lOGO kONFERENCE von
lOGO kONFERENCElOGO kONFERENCE
lOGO kONFERENCEBujar Kapllani
89 views2 Folien
Hyrja - ART KONTAKT von
Hyrja - ART KONTAKTHyrja - ART KONTAKT
Hyrja - ART KONTAKTBujar Kapllani
134 views3 Folien
Ne Hijen e Autonomise Universitare - B. Kapllani von
Ne Hijen e Autonomise Universitare - B. KapllaniNe Hijen e Autonomise Universitare - B. Kapllani
Ne Hijen e Autonomise Universitare - B. KapllaniBujar Kapllani
138 views3 Folien
Hyrja - EDUKIM PAMOR von
Hyrja - EDUKIM PAMORHyrja - EDUKIM PAMOR
Hyrja - EDUKIM PAMORBujar Kapllani
535 views4 Folien
Ballina Tekstesh von
Ballina TeksteshBallina Tekstesh
Ballina TeksteshBujar Kapllani
49 views1 Folie
0 - Diploma - Punimi Fundit von
0 - Diploma - Punimi Fundit0 - Diploma - Punimi Fundit
0 - Diploma - Punimi FunditBujar Kapllani
457 views166 Folien

Destacado(9)

Similar a SULOVAR

Lin DELIJA - Punimi Perfundimtar von
Lin DELIJA - Punimi PerfundimtarLin DELIJA - Punimi Perfundimtar
Lin DELIJA - Punimi PerfundimtarBujar Kapllani
268 views19 Folien
Rilindja Kombetare Shqiptare von
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
51.5K views61 Folien
ABC - J.Paço von
ABC - J.PaçoABC - J.Paço
ABC - J.PaçoBujar Kapllani
219 views6 Folien
Faruk Tasholli Intervist me Shefqet Avdush Eminin nga kosova në atdheun e re... von
Faruk Tasholli Intervist me Shefqet Avdush Eminin nga kosova në atdheun e re...Faruk Tasholli Intervist me Shefqet Avdush Eminin nga kosova në atdheun e re...
Faruk Tasholli Intervist me Shefqet Avdush Eminin nga kosova në atdheun e re...Shefqet Avdush Emini
530 views21 Folien
Shkrimtare te shquar shkrimtar von
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarDenis Celaj
1.4K views4 Folien
7 von
77
7Algita Mesiti
219 views2 Folien

Similar a SULOVAR(20)

Lin DELIJA - Punimi Perfundimtar von Bujar Kapllani
Lin DELIJA - Punimi PerfundimtarLin DELIJA - Punimi Perfundimtar
Lin DELIJA - Punimi Perfundimtar
Bujar Kapllani268 views
Rilindja Kombetare Shqiptare von Olsi Sita
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K views
Faruk Tasholli Intervist me Shefqet Avdush Eminin nga kosova në atdheun e re... von Shefqet Avdush Emini
Faruk Tasholli Intervist me Shefqet Avdush Eminin nga kosova në atdheun e re...Faruk Tasholli Intervist me Shefqet Avdush Eminin nga kosova në atdheun e re...
Faruk Tasholli Intervist me Shefqet Avdush Eminin nga kosova në atdheun e re...
Shkrimtare te shquar shkrimtar von Denis Celaj
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj1.4K views
Muzika popullore ne trevat shqiptare von Internet VloraAlb
Muzika popullore ne trevat shqiptareMuzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptare
Internet VloraAlb10.6K views
Letersia nen Diktature von Ornela Keçi
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
Ornela Keçi22.6K views
Humanistet shqiptar von Marjan DODAJ
Humanistet shqiptarHumanistet shqiptar
Humanistet shqiptar
Marjan DODAJ36.3K views
Muzeu oriental bratko von sara7991
Muzeu oriental bratko Muzeu oriental bratko
Muzeu oriental bratko
sara7991847 views
Letersia boterore e shekullit xx von JozefKola
Letersia boterore e shekullit xxLetersia boterore e shekullit xx
Letersia boterore e shekullit xx
JozefKola1.8K views
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” von #MesueseAurela Elezaj
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
#MesueseAurela Elezaj50.2K views
Koment vepre (1) von pjetri
Koment vepre (1)Koment vepre (1)
Koment vepre (1)
pjetri1.5K views

SULOVAR

 • 1. Isuf SULOVARI Piktor i periudhës së socializmit, për shkak të kohës që lindi dhe u rrit, por krijimtaria është përfaqsim i periudhës moderne në artin shqiptar. Lindur në Elbasan në 15 Korrik 1934 dhe ndarë nga jeta më 25 Janar 2006. Shkollimi i tij profesional artistik nisi në Tiranë, vazhdon në Rumani dhe mbylle në Tiranë. Mbaron Liceun “J.Misja” më 1955 dhe fillimisht punoi si dizenjator në Kabinetin Pedagogjik të Elbasanit dhe mësues vizatimi deri në 1959, për të vazhduar më pas studimet e larta në Rumani ku i ndërpret studimet në vitin e II-të të IAP “Nicolae Grigorescu” Rumani më 1961, për të përfunduar studimet në ILA Tiranë 1964. Ndaj dhe artistë që ndikuan në personalitetin artistik të tij janë; Sadik Kaceli, Tiberiu Kruz, Korneliu Baba. Fillon punën si mësues i vizatimit në shkollën 8-vjeçar Elbasan deri më 1980, për të vazhduar mësues i pikturës në Liceun “Onufri” deri më 1989. Paralelisht me punën shfaqet si artist krijues me ngjyresë të dallueshme profesionale ndaj dhe që në 1966 pranohet antar i LSHA dhe në 1993 antarësohet në Shoqatën e Artistëve Figurativ Shqiptar. Pasi ka qenë artist aktiv krijues në teknikat si; laps, grafik, karbon, pastel, akuarel e vaj, me pjesmarrje në shumë aktivitete lokale e kombëtare, që prej pjesmarrjes së parë në vitin 1956 dhe duke vazhduar deri në ndarjen nga jeta. Punimet e Sulovarit përfshijnë të tëra gjinitë e artit figurativ në pikturë si; kompozim, portret, peisazh dhe natyrë e qetë. Por kompozimi ishte gjinia më e dashur për Isuf Sulovarin, sepse kishte ide që duhej të çlirohej nëpërmjet krijimit artistik, kishte ide që buronin nga dashuria, mirësia, respekti dhe besimi që po sillte një risi për artin elbasanas dhe kombëtar shqiptar, bindja se ai ishte një artist bashkëkohor. Ekspozimet e tij përfshijnë një gjeografi të pasur me ekspozime e bienale si në Shqipëri, Rumani, Kinë, Turqi, Austri etj.. Vlersohen pesë ekspozita personale të piktorit nga viti 1968 deri më 1994, dy prej të cilave në Elbasan, dy në Tiranë dhe një në Rumani. Viti 1974 i aksionit politik të zhvilluar nën flamurin e Plenumit 4 të KQP kundër shfaqjeve të huaja perëndimore, i cili u hapi oreksin të patalentuarve, xhelozëve, të pakulturuarve dhe servilëve “kopetentë” (shumica artistë) që të godisnin ata që kishin lulëzuar me punë krijimtarinë e tyre. Një nga të goditurit fort nga ky plenum s’kish si të mos ishte edhe Sulovari i edukuar si qytetar, i urtë si njeri, i talentuar si piktor, modern si artist dhe trim si politikan për tu shprehur me gjuhën e së vërtetës dhe modernes në art. Por edhe kjo për artistët e mëdhej shqiptar ishte një provë për të mbijetuar në forma artistike më të stërholluara, ose për t’u nështruar dhe kapitulluar përfundimisht. Isufi bën pjesë në ata qëndruan në thelbin e talentit të tyre krijues. Isuf Sulovari është një artist me prodhimtari të konsiderueshme, fakt i cili ka ndikuar në përfaqsimin dinjitoz të tij në Galerinë Kombëtare, edhe pse krijimtaria e tij i ka mbijetuar qëndrimeve obskure të komisioneve profesionalisht mediokre, dhe qëndrimeve politike të njerëzve të pakulturuar në sistemin para viteve ‘90. Vlen të kujtohen veprat kompozicionale me vlerë të çmuar në artin shqiptar si: “Vajza me lopatë” – 1969, “Vajza me vargje duhani” – 1970, “Mjelsja” – 1971, “Pushim partizan” – 1971, “Pioneri” – 1973, “Gjigandi metalurgjik” – 1974. Këto vepra të tij janë fond i GKA - së Tiranë. Por me vlerë unikale të papërsëritshme në histografinë qytetare të Elbasanit janë: “Transportimi i duajve” – 1970, “Vjeshta” – 1982, “Dashuria për shokun” – 1983, “Shote Galica” – 1984. Vepra që nderojnë fondin e qytetit të Elbasanit. Shpesh gjithë ky proces krijues i Isufit perceptohet si dy planësh, ai realist para ’89 dhe ai modern pas, deri në vitin e fundit 2006. Por krijimtaria duhet parë jashtë kontureve të lirisë që demostrohet në jetën politike shqiptare para dhe pas ’89. Isuf Sulovari është një piktor post-modernist, pasi na demonstroi të gjithëve edhe në vitet e censurimit, se arti është i lirë dhe buron nga brendësia njerëzore, askush nuk mund të ketë privilegjin të imponojë metoda dhe rryma universale. Ai na demonstroi se procesi artistik është unik dhe përcaktohet nga talenti, që ndërtohet me punë e dashuri për artin. Kjo performancë e tij ofron në sytë e kritikës vendase e të huaj në krahasimin me artistin e madh argjentinas që punoi në Paris, me Ferdinand Leger. Por Sulovari ndryshe nga ai në përmbajtje ishte afër me historinë dhe problemet e jetës shqiptare, ndërsa Leger me dashurinë europiane. Megjithatë artistët e mëdhenj i bashkon perceptimi, puna dhe dashuria. Ndaj Mbretëresha Suzan, thonë; kur pa veprat e tij shprehu habinë, se sa i ngjashëm është stili i tij artistik me frymën e parisienit Leger. Kjo dëshmon frymën post-moderne, europiane dhe shqiptare të pikturave të tij. Veprat e papërsëritshme për origjinalitetin, fuqinë kolorike, dekorativitetin modern, modelimin abstrakt të natyrës dhe detajeve artistike, unitetin tonal dhe pasurinë piktorike, janë aktualisht ndër veprat e preferuara të koleksionistëve të huaj që kontaktojnë me artin figurativ shqiptar të shek. XX. Ato vepra janë shpërndarë në shumë vende europiane si Gjermani, Francë vende europiane si Gjermani, Francë, Itali, Angli, Belgjikë, Zvicër dhe deri larg në vende jo europiane. Ky vlersim i personalitetit qytetar e artistik i Isuf Sulovarit ka ekzistuar në bashkëqytetarët elbasanas, ndaj dhe ju dha titulli “Qytetar Nderi i Elbasanit” menjëherë pasi u nda nga jeta, nga qyteti i tij me vendim të Bashkisë, në 2006. bujar kapllani
 • 2. LEGERI, SHQIPTAR I SOC-REALIZMIT "Një Leger", kështu do të shprehej sapo të shihte disa punë të Isuf Sulovarit Mbretëresha Suzan, gjatë nje vizite në Galerinë Kombëtare të Arteve diku pas viteve 2000. LINDUR ME 15-07-1934 NE ELBASAN FORMIMI PROFESIONAL 1951-1955 LICtEU ARTISTIK “JORDAN MISJA” TIRANE 1959-1961 INSTITUTI ARTEVE PLASTIKE "NICOLAE GRIGORESCU” RUMANI 1961-1964 INTITUTI I LARTE I ARTEVE FIGURATIVE TIRANE PEDAGOGET QE NDIKUAN NE FORMIMIN E TIJ PROFESIONAL SADIK KACELI, TIBERIU KRUZ, KORNELIU BABA. EKSPERIENCA PROFESIONALE 1956-1958 SKICOGRAF NE KABINETIN PEDAGOGJIK ELBASAN 1958-59/1964-80 MESUES VIZATIMI NE SHKOLLAT 8 VJECARE ELBASAN 1980-1989 MESUES I PIKTURES LICEU ARTISTIK “ONUFRI” ELBASAN 1966 ANETAR I LIDHJES SE SHKRIMTAREVE DHE ARTISTEVE 1993 ANETAR I SHOQATES MBARE SHQIPTARE TE ARTISTEVE FIGURATIVE KRIJIMTARIA GALERIA KOMBETARE E ARTEVE FIGURATIVE TIRANE 1969, “VAJZA ME LOPATE” Portret, 70x50cm, Vaj, 1970, “VAJZA QE BEN VARGJE DUHANI” Kompozim, 70x50cm, Vaj, 1971, “MJELSJA” Portret, 130x90cm, Vaj 1971, “PUSHIM PARTIZAN” Kompozim, 220x135cm, Vaj, 1973, “PIONIERI” Portret, 70x50cm, Vaj, 1974, “GJIGANDI METALURGJIK” Kompozim, 130x105cm, Vaj, GALERIA ARTEVE FIGURATIVE ELBASAN 1970, “TRANSPORTIMI I DUAJVE” Kompozim, 220x125cm, Vaj, 1982, “VJESHTA” peisazh, 47x35cm, Vaj, 1983, “DASHURIA PER SHOKUN” Kompozim, 135x110cm, Vaj, 1985, “GJIROKASTRA” Peisazh, 57x45cm, Vaj, SHTEPIA KULTURES ELBASAN 1984, “SHOTE GALICA” Kompozim, 200x180cm, Vaj, PIKTURA NE KOLEKSIONE PRIVATE FRANCE, ZVICER, ANGLI, GJERMANI, ITALI, BELGJIKE, KOREA E JUGUT, TIRANE etj. EKSPOZITA PERSONALE 1968, SHTEPIA E KULTURES ELBASAN, 1968, SHTEPIA E KULTURES GRAMSH, 1974, Ekspozite Grafike, PALLATI KULTURES TIRANE, 1993, GALERIA ARTEVE FIGURATIVE TIRANE, 1994, RUMANI, SE BASHKU ME DY KOLEGE, NGA 1956 PJESMARRES NE EKSPOZITAT LOKALE DHE KOMBETARE PJESMARRES NE EKSPOZITAT SHTETERORE JASHTE VENDIT RUMANI, AUSTRI, KINE, BIENALE ALEKSANDRI, PIKTORET DISIDENTE AUSTRI, etj.
 • 3. 1974-1989 I CENSURUAR PER FRYMEN MODERNISTE PERIUDHAT E KRIJIMTARISE 1955-1989, REALISTE, 1989-2006, MODERNISTE, GJINITE E PREFERUARA KOMPOZIMI, PORTRETI, PEISAZHI TEKNIKAT VAJ, PASTEL, AKUAREL, GRAFIKE, KARBON. 2006 QYTETAR NDERI I ELBASANIT NDAHET NGA JETA ME 25-01-2006