Matematika ne jeten e perditshme

Ana Ana
Ana AnaNoWhere
Matematika ne jeten e perditshme
 Te arrij te kuptoj perdorimin e gjere te
matematikes ne jeten tone te perditshme
 Te zgjidh problema me probalitetin , % apo
problema matjesh e siperfaqesh.
 Te percaktoj frekuencen e disa shkronjave ne
pjese te caktuara.
 Te gjej dendurine relative te disa shkronjave
ne nje tekxt te dhene.
Synimi: Te rris interesin e nxenesve, prinderve,
komunitetit peer lenden e matematikes.
Piramidat Egjiiptiane
Piramida e vogël e Gizës (Menkaure): lartësia- 65 metra, brinja a- 103 m
Piramida e mesme e Gizës (Khafre): lartësia- 136 metra, brinja a- 215 m
Piramida e madhe e Gizës (Khufu): lartësia- 146 metra, brinja a - 230 m
 Edhe ne objektet me te
domosdoshme te jetes se
perditsheme kemi perdorim te
gjeometrise si psh. Lavatricet ku
veme re formen e saj prej kuboidi
,deren e saj rrethore apo te
afishimi I te dhenave ku veme re
numrin e rrotullimeve apo
peshen e rrobave qe mund te
mbaje.
Matematika ne jeten e perditshme
 Ne rruge ne shohim tabela te
ndryshme qe kane forma
gjeometrike. Por edhe vete
rruga ka nje gjeresi konstante
pra vijat anash jane dy vija
paralele qe nuk bashkohen.
Matematika ne jeten e perditshme
 Matematika ne nevojitet
per te gjetur masen ,
vellimin apo gjatesine.
Sa ml na nevojiten?
 Edhe ata qe nuk kane njohuri ne numerologji, nuk jane vecse te hipnotizuar
nga magjia misterioze e numrave.
 a; i; j; q; y = 1
 b; k; r = 2
 c; g; l; s = 3
 d; m; t = 4
 e; h; n; x = 5
 u; v; w = 6
 o; z = 7
 f; p = 8
Per shembull:
2+6+2+1+7+7+1+4+5+4+5 =44 = 4+4 = 8
1 - Personaliteti i atij qe ka 1 eshte i forte, here pas here egoist, i
perqendruar mbi veten
2 - eshte numeri i ciftit, qe sjell lumturi dhe dashuri, sensualitet
dhe pasione.
3 - Eshte numeri hyjnor ne te gjitha fete e njohura dhe
karakterizon persona inteligjente
4 - Perfaqeson forcen, kapacitetin, zotesine ne te gjitha fushat,
senset profesionale
5 - Mondaniteti, gezimi, zotesia e raporteve eshte e numrit 5, qe I
perkasin atyre qe shpesh
6 - Numeri 6 eshte i bashkengjitur me punen, keshtu qe eshte
relative me nje person sigurisht inteligjent
7 - Arti eshte shenja dalluese e keij numeri, qe te kujton ne fakt
muzat, notat muzikore, ditet. Ajo i perket
8 - Eshte numeri i Karmas: kush ka kete numer shpesh e di qe po
jeton nje jete tjeter
9 - Pafundesia, hapesira, aventura, rreziku, jane elementete te
kujt bejne pjese ne numerin 9
Ja si mund te gjejme sip e
hapesirave me forme trekendore.
Ligji i kosinusit
Matematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Babi
Mami
Jeshile (x)
Jeshile (x)
Jeshile (x)Kafe (X)
Xx
(Kafe)
xx
(jeshile)
xx
(jeshile)
Xx
(Kafe)
Tejcimi I ngjyres se syve
 "Matematika është
mbretëresha e shkencave
dhe teoria e numrave
është mbretëresha e
matematikës".
Filozofia eshte nje loje qe ka
objektiva por nuk ka rregulla.
Matematika eshte nje loje qe ka
shume rregulla por nuk ka
objektiva.
Pse matematicienet
kane frike te ngasin
makinen?
-Sepse gjeresia e rruges
eshte e paperfillshme
ne krahasim me
gjatesine e saj.
Ligji i ruajtjes te
veshtiresive : nuk
ka asnje menyre te
lehte per te
vertetuar dicka te
lehte.
Kush di te
perkufizoje dhe
te pjestoje mire
mund te
konsiderohet si
zot.(Platoni)
Rregulla e arte per mesuesit e
matematikes: duhet te tregoni te
verteten dhe vetem te verteten, po jo
gjithe te verteten.
”Ti do me shume
matematiken se mua?”
“Sigurisht qe jo, e
dashur - ty te dua
shume me shume se
matematiken.”
“Vertetoje kete!”
“Ne rregull… Le te
jete R bashkesia e te
gjithe objekteve qe
dua…”
 PUNUAR NGA:
SIDORELA HALILAJ
ILDA KARAFILAJ
JUGERTA GURABARDHI
KRISTI PJOLLAJ
GERI XHAFA
GERALD GERDANI
1 von 15

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?(20)

MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara57.7K views
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli51.2K views
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.7K views
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
the blue bee84.3K views
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
Merkur Sinani73.2K views
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook62.6K views
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshme
matildad9329.9K views
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K views
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K views
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
olinuhi14.3K views
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi32.4K views
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
sonja prendi45.3K views

Destacado(17)

Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
Matilda Gremi151.2K views
Zbatimi i matematikes ne gatimZbatimi i matematikes ne gatim
Zbatimi i matematikes ne gatim
ira_12315.1K views
Matematicienë të shquarMatematicienë të shquar
Matematicienë të shquar
Klea Vyshka21K views
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Zgjerimi dhe thjeshtimi i thyesave 2
Ysni Ismaili10K views
Kuizi thyesatKuizi thyesat
Kuizi thyesat
Ramiz Ilazi9.6K views
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1
MATEMATIKA ZBAVITESE !!!1
#MesueseAurela Elezaj48.9K views
Matematika 10Matematika 10
Matematika 10
Valiana Rama15.3K views
Projekt Matemaik - Matjet e PaarritshmeProjekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Projekt Matemaik - Matjet e Paarritshme
Marinela Abedini9.6K views
TrigonometriTrigonometri
Trigonometri
Valeria Baçi36.9K views
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
Ueda Rrukaj9.1K views
Matematika8Matematika8
Matematika8
Esmer Alda57.9K views
Projekt matematike Projekt matematike
Projekt matematike
XhuLia Muca75.7K views
Ushtrime nga lenda e statistikesUshtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikes
kulla 201060.2K views
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
Sejda Meça35.5K views

Matematika ne jeten e perditshme

  • 2.  Te arrij te kuptoj perdorimin e gjere te matematikes ne jeten tone te perditshme  Te zgjidh problema me probalitetin , % apo problema matjesh e siperfaqesh.  Te percaktoj frekuencen e disa shkronjave ne pjese te caktuara.  Te gjej dendurine relative te disa shkronjave ne nje tekxt te dhene. Synimi: Te rris interesin e nxenesve, prinderve, komunitetit peer lenden e matematikes.
  • 3. Piramidat Egjiiptiane Piramida e vogël e Gizës (Menkaure): lartësia- 65 metra, brinja a- 103 m Piramida e mesme e Gizës (Khafre): lartësia- 136 metra, brinja a- 215 m Piramida e madhe e Gizës (Khufu): lartësia- 146 metra, brinja a - 230 m
  • 4.  Edhe ne objektet me te domosdoshme te jetes se perditsheme kemi perdorim te gjeometrise si psh. Lavatricet ku veme re formen e saj prej kuboidi ,deren e saj rrethore apo te afishimi I te dhenave ku veme re numrin e rrotullimeve apo peshen e rrobave qe mund te mbaje.
  • 6.  Ne rruge ne shohim tabela te ndryshme qe kane forma gjeometrike. Por edhe vete rruga ka nje gjeresi konstante pra vijat anash jane dy vija paralele qe nuk bashkohen.
  • 8.  Matematika ne nevojitet per te gjetur masen , vellimin apo gjatesine. Sa ml na nevojiten?
  • 9.  Edhe ata qe nuk kane njohuri ne numerologji, nuk jane vecse te hipnotizuar nga magjia misterioze e numrave.  a; i; j; q; y = 1  b; k; r = 2  c; g; l; s = 3  d; m; t = 4  e; h; n; x = 5  u; v; w = 6  o; z = 7  f; p = 8 Per shembull: 2+6+2+1+7+7+1+4+5+4+5 =44 = 4+4 = 8 1 - Personaliteti i atij qe ka 1 eshte i forte, here pas here egoist, i perqendruar mbi veten 2 - eshte numeri i ciftit, qe sjell lumturi dhe dashuri, sensualitet dhe pasione. 3 - Eshte numeri hyjnor ne te gjitha fete e njohura dhe karakterizon persona inteligjente 4 - Perfaqeson forcen, kapacitetin, zotesine ne te gjitha fushat, senset profesionale 5 - Mondaniteti, gezimi, zotesia e raporteve eshte e numrit 5, qe I perkasin atyre qe shpesh 6 - Numeri 6 eshte i bashkengjitur me punen, keshtu qe eshte relative me nje person sigurisht inteligjent 7 - Arti eshte shenja dalluese e keij numeri, qe te kujton ne fakt muzat, notat muzikore, ditet. Ajo i perket 8 - Eshte numeri i Karmas: kush ka kete numer shpesh e di qe po jeton nje jete tjeter 9 - Pafundesia, hapesira, aventura, rreziku, jane elementete te kujt bejne pjese ne numerin 9
  • 10. Ja si mund te gjejme sip e hapesirave me forme trekendore. Ligji i kosinusit
  • 13. Babi Mami Jeshile (x) Jeshile (x) Jeshile (x)Kafe (X) Xx (Kafe) xx (jeshile) xx (jeshile) Xx (Kafe) Tejcimi I ngjyres se syve
  • 14.  "Matematika është mbretëresha e shkencave dhe teoria e numrave është mbretëresha e matematikës". Filozofia eshte nje loje qe ka objektiva por nuk ka rregulla. Matematika eshte nje loje qe ka shume rregulla por nuk ka objektiva. Pse matematicienet kane frike te ngasin makinen? -Sepse gjeresia e rruges eshte e paperfillshme ne krahasim me gjatesine e saj. Ligji i ruajtjes te veshtiresive : nuk ka asnje menyre te lehte per te vertetuar dicka te lehte. Kush di te perkufizoje dhe te pjestoje mire mund te konsiderohet si zot.(Platoni) Rregulla e arte per mesuesit e matematikes: duhet te tregoni te verteten dhe vetem te verteten, po jo gjithe te verteten. ”Ti do me shume matematiken se mua?” “Sigurisht qe jo, e dashur - ty te dua shume me shume se matematiken.” “Vertetoje kete!” “Ne rregull… Le te jete R bashkesia e te gjithe objekteve qe dua…”
  • 15.  PUNUAR NGA: SIDORELA HALILAJ ILDA KARAFILAJ JUGERTA GURABARDHI KRISTI PJOLLAJ GERI XHAFA GERALD GERDANI