Ndotja e mjedisit semundjet

1

Info

Ndotja e mjedisit semundjet
NDOTJA E MJEDISIT
 Ndotja paraqet hedhjen e materialit
kontaminues (ndotës) në mjedis.
Ajo shkaktohet kryesisht
nga aktivitetet e njeriut, por
gjithashtu mund të jetë rezultat i
fatkeqësive natyrore. Ndotja ka
ndikim dëmtues në çfarëdo
organizmash të gjallë në mjedis,
duke e bërë praktikisht të
pamundur qëndrueshmërinë e
jetës
NDOTJA E UJIT
 Ndotja e ujit paraqet hedhjen e materieve kimike,
biologjike dhe fizike nëpër sasi të mëdha të ujit,
të cilat materie shkatërrojnë cilësinë e gjallesave
në të dhe që e shpenzojnë atë
Uji eshte nje nga elementet kryesore per jeten e
njeriut pasi nepermjet tij ne gatuajme,pastrojme
etj.Industria,bujqesia jane konsumatore te
medhenj te ujit.Burimet ujore,po preken si nga
faktore shoqerore ahtu edhe nga faktore
natyrore.Nder faktoret natyrore jane:kalimi I ujit
ne siperfaqe ose ne thellesi duke u pezrier me
ujrat e ndotura etj.Nder faktoret shoqerore mund
te permendim ndotja qe vjen nga perdorimi I
kimikateve,derdhja e mbeturinave,derdhja e
naftes etj.Ndotja e ujit sjell pasoja te renda per
jeten si:zhdukja e gjallesave te ndryshme te
ujit,mosperdorimi per nevojat jetike te
ujit,perhapjen e semundjeve infective etj
Mënyra më e mirë për parandalimin e ndotjes së
ujit është që të mos hedhim mbeturina dhe
materie të tjera kimike të dëmshme në
burimet tona të furnizimit me ujë
Ndotja e mjedisit semundjet
•Semundje kanceroze(tumore)
•Semundje te mushkerive
• Dhimbje/semundje te vesheve
•Skuqje/infeksione te syve
• Infeksione ne rruget e frymemarrjes
•Hepatite
• Dhimbje te stomakut,te vjella,diarre
•Probleme hormonale
• Demtime te sistemit nervor
•Stres
• Depresion
•Rritje te numrit te vdekjeve tek njerezit
 Toka ku ne jetojme dhe zhvillojme
veprimtarite tona eshte mjaft e
rendesishme.Pa te nuk mund te kete jete
ashtu si dhe uji.Toka eshte e rrezikuar nga
ndotja.Te njejtet faktore qe ndotin ujin e
ajrin e ndotin edhe token.Nga ana tjeter
toka eshte e rrezikuar edhe nga humbja e
shtreses se siperme qe perdoret prej njeriut
per zhvillimin e
bujqesise,blegtorise.Humbja e saj vjen nga
fenomeni I shpyllezimit,erozionit,ndryshimit
te temperaturave etj.
Mënyra më e mirë për të parandaluar
ndotjen e tokës është përmes menaxhimit
të mbeturinave në mënyrë adekuate,
shfrytëzimit të tokës në mënyrë adekuate
dhe praktikave adekuate bujqësore.
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e ajrit paraqet grumbullimin e atyre
substancave të rrezikshme në atmosferë të cilat
substanca rrezikojnë jetën e njerëzve dhe të gjallesave
të tjera
Zhvillimi I industrise dhe perdorimi I makinave ben qe
ajri qe ne thithim te jete mjaft I ndotur sidomos ne
zonat urbane ku eshe e perqendruar edhe popullsia me
e madhe.Ajri qe ne thithim eshte I mbushur me
elemente te rrezikshme per jeten si CO2,Pb etj.Kjo ka
bere qe te shfaqen nje numer I madh semundjesh me
rrezik te larte per jeten si p.sh. llojet te ndryshme te
kancerit.Ndotja e ajrit eshte e ndryshme ne ambiente te
ndryshme.Ka disa mjedise pune si ne shkrirjen e
metaleve,ne dege te indudtrise ku perdoren kimikate
etj, ku shkalla e ndotjes se ajrit eshte shume e larte
dhe rrezikon shendetin e punetoreeve dhe te banoreve
perreth.Burimet kryesore qe kane ndikuar ne rritjen e
ndotjes se ajrit jane:djegia e mjeteve te transporteve
dhe djegia pa rregulla e mbeturinave.
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja akustike apo zhurma shqetësuese është zhurmë e
tepërt që mund të dëmtojë aktivitetin ose ekuilibrin e jetës së
njeriut apo të kafshëve. Burimi i zhurmës më të madhe në natyrë
në botë shkaktohet kryesisht nga makinat dhe sistemet e
transportit, automjetet, Avionët, dhe trenat.[1][2]
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
Emfizema pulmonare është një gjendje jo normale, patologjike e
mushkërive, gjatë së cilës mushkëria me strukturë të ndryshuar
është insuficiente (e paaftë plotësisht) për të kryer funksionet e
saj biologjike, pra, thithjen e oksigjenit në gjak dhe eliminimin e
produkteve finale të metabolizmit, pra gazit karbonik dhe gazeve
të tjerë.
Dëmtimet e mushkërisë konsistojnë në çarjen, grisjen e
fshikëzave alveolare dhe zgjerimin e tyre emfizematik, pra në
vend të 100 alveolave për centimetër kub do të kemi 10 alveola
më të mëdha. Duhet të kihet parasysh që shkëmbimi i lëndëve
ndodh pikërisht në nivelin e ndarëseve, mureve të alveolave, të
cilat janë mjaft të pasura me enë shumë të holla gjaku.
Është pikërisht grisja e tyre dhe këputja e këtyre enëve të gjakut
që zvogëlon kapacitetin filtrues të mushkërisë. Mjekësia sot ka
mjaft medikamente që ndihmojnë dhe përmirësojnë këtë gjendje,
në vartësi të llojit të emfizemës, pra shkakut që e ka shkaktuar
atë.
Faktorët
- Mushkëria nuk kryen si duhet funksionin e saj
- Dëmtohen alveolat
- Vështirësi në frymëmarrje
- Zvogëlohet kapaciteti filtrues i mushkërisë
- Lodhje e përgjithshme
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet

Recomendados

Mjedisi dhe njeriu von
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuKlarisa Klara
29.2K views5 Folien
Tema:Mjedisi von
Tema:MjedisiTema:Mjedisi
Tema:Mjedisialban1shabani
11.5K views9 Folien
Kimia ne mbrojtje te mjedisit von
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
16.6K views11 Folien
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit von
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.9K views34 Folien
shkrimtaret e brezit te humbur von
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
47.5K views12 Folien
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. von
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
24.8K views27 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

Kequshqyerja dhe semundjet von
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
55.2K views50 Folien
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10) von
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)CleaInanis24
50.7K views11 Folien
Mjedisi von
MjedisiMjedisi
MjedisiMegi Collaku
171.3K views9 Folien
Fizika ne jeten e perditshme von
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshmeAn An
169.8K views37 Folien
Biodiversiteti von
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiArlinda
64.7K views16 Folien
Te ushqyerit shendetshem von
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
55.7K views11 Folien

Was ist angesagt?(20)

Kequshqyerja dhe semundjet von Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K views
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10) von CleaInanis24
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
CleaInanis2450.7K views
Fizika ne jeten e perditshme von An An
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An169.8K views
Biodiversiteti von Arlinda
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Arlinda 64.7K views
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. von enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti59K views
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut von melissa cani
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriutNdikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
Ndikimi i mjedisit ne trupin e njeriut
melissa cani17.4K views
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi von Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K views
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.5K views
turizmi ne shqiperi von manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K views
Hebrenjtë në Shqipëri von DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K views
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut von irena kotobelli
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
irena kotobelli26.4K views
Ndotja e Mjedisit von Anida Ago
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
Anida Ago156.5K views
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore von Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku110K views
Lidhja e matematikes me lendet e tjera von olinuhi
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
olinuhi44.4K views
Ndotja e ujit von ArDit Mani
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani54.4K views

Destacado

Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet von
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Darla Evangjeli
105.5K views20 Folien
Ndotja e ajrit von
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Diana Lamaj
69.6K views10 Folien
Ndotja e ujit von
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujitornela rama
103.4K views16 Folien
Mjedisi von
MjedisiMjedisi
MjedisiKlarisa Klara
57.8K views18 Folien
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt... von
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...AndiRabiaj21
517 views47 Folien
Helicobacter von
HelicobacterHelicobacter
Helicobactervisar001
847 views23 Folien

Destacado(16)

Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet von Darla Evangjeli
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Ndotja e mjedisit dhe ndikimi i saj në biodiversitet
Darla Evangjeli105.5K views
Ndotja e ajrit von Diana Lamaj
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
Diana Lamaj69.6K views
Ndotja e ujit von ornela rama
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ornela rama103.4K views
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt... von AndiRabiaj21
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
Kanceri i gjirit- Njohurit, sjelljet dhe qendrimet e grave dhe vajzave Shqipt...
AndiRabiaj21517 views
Helicobacter von visar001
HelicobacterHelicobacter
Helicobacter
visar001847 views
Presentation 2 (1) von bona4444
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
bona4444238 views
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit von koralda
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanitNdotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
Ndotja kimikie e mjedisit ne qytetin e elbasanit
koralda5.7K views
Ndotja e Ajrit von Ervis Leçi
Ndotja e AjritNdotja e Ajrit
Ndotja e Ajrit
Ervis Leçi15.5K views
Projekt Kimi XIb Ervis Cara von Ervis Cara
Projekt Kimi XIb Ervis CaraProjekt Kimi XIb Ervis Cara
Projekt Kimi XIb Ervis Cara
Ervis Cara2.1K views
Projekt kimi von Ueda Rrukaj
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimi
Ueda Rrukaj25.2K views
2015 Upload Campaigns Calendar - SlideShare von SlideShare
2015 Upload Campaigns Calendar - SlideShare2015 Upload Campaigns Calendar - SlideShare
2015 Upload Campaigns Calendar - SlideShare
SlideShare2M views
What to Upload to SlideShare von SlideShare
What to Upload to SlideShareWhat to Upload to SlideShare
What to Upload to SlideShare
SlideShare14.4M views
How to Make Awesome SlideShares: Tips & Tricks von SlideShare
How to Make Awesome SlideShares: Tips & TricksHow to Make Awesome SlideShares: Tips & Tricks
How to Make Awesome SlideShares: Tips & Tricks
SlideShare3M views
Getting Started With SlideShare von SlideShare
Getting Started With SlideShareGetting Started With SlideShare
Getting Started With SlideShare
SlideShare4M views

Similar a Ndotja e mjedisit semundjet

Bio Ne dhe Mjedisi von
Bio Ne dhe MjedisiBio Ne dhe Mjedisi
Bio Ne dhe MjedisiAnila Hasa Gashi
2.5K views13 Folien
Ne dhe mjedisi! von
Ne dhe mjedisi!Ne dhe mjedisi!
Ne dhe mjedisi!Denisa Caushi
729 views10 Folien
Presentation 2 (1) von
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)bona4444
278 views6 Folien
Biologji von
BiologjiBiologji
BiologjiEridonManuka
80 views9 Folien
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE von
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALEroni45
27.6K views34 Folien
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... von
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...#MesueseAurela Elezaj
10.3K views12 Folien

Similar a Ndotja e mjedisit semundjet(20)

Presentation 2 (1) von bona4444
Presentation 2 (1)Presentation 2 (1)
Presentation 2 (1)
bona4444278 views
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE von roni45
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALENDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
NDOTJA E MJEDISIT NE SHKALLE GLOBALE
roni4527.6K views
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... von #MesueseAurela Elezaj
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
#MesueseAurela Elezaj10.3K views
Ndotja e mjedisit von Olsi Sita
Ndotja e mjedisitNdotja e mjedisit
Ndotja e mjedisit
Olsi Sita17.1K views
Mjedisi armela-braka von Megi Braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-braka
Megi Braka10.9K views
Mjedisi armela-braka von Megi Braka
Mjedisi armela-brakaMjedisi armela-braka
Mjedisi armela-braka
Megi Braka761 views
Biodiversiteti.ppt von EniLikaj
Biodiversiteti.pptBiodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.ppt
EniLikaj1.4K views
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01 von Arbi Shkozari
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Biologjiprojekt 140224082941-phpapp01
Arbi Shkozari2.5K views
Ndryshimet Klimaterike von Ergi Nushi
Ndryshimet KlimaterikeNdryshimet Klimaterike
Ndryshimet Klimaterike
Ergi Nushi6.7K views
Eutrofikimi von Arlinda
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
Arlinda 13.5K views
ndotja-e-ajrit-nga-mejtet-e-transportit-1.pdf von AlbanBaci
ndotja-e-ajrit-nga-mejtet-e-transportit-1.pdfndotja-e-ajrit-nga-mejtet-e-transportit-1.pdf
ndotja-e-ajrit-nga-mejtet-e-transportit-1.pdf
AlbanBaci54 views

Ndotja e mjedisit semundjet

 • 2. NDOTJA E MJEDISIT  Ndotja paraqet hedhjen e materialit kontaminues (ndotës) në mjedis. Ajo shkaktohet kryesisht nga aktivitetet e njeriut, por gjithashtu mund të jetë rezultat i fatkeqësive natyrore. Ndotja ka ndikim dëmtues në çfarëdo organizmash të gjallë në mjedis, duke e bërë praktikisht të pamundur qëndrueshmërinë e jetës
 • 3. NDOTJA E UJIT  Ndotja e ujit paraqet hedhjen e materieve kimike, biologjike dhe fizike nëpër sasi të mëdha të ujit, të cilat materie shkatërrojnë cilësinë e gjallesave në të dhe që e shpenzojnë atë Uji eshte nje nga elementet kryesore per jeten e njeriut pasi nepermjet tij ne gatuajme,pastrojme etj.Industria,bujqesia jane konsumatore te medhenj te ujit.Burimet ujore,po preken si nga faktore shoqerore ahtu edhe nga faktore natyrore.Nder faktoret natyrore jane:kalimi I ujit ne siperfaqe ose ne thellesi duke u pezrier me ujrat e ndotura etj.Nder faktoret shoqerore mund te permendim ndotja qe vjen nga perdorimi I kimikateve,derdhja e mbeturinave,derdhja e naftes etj.Ndotja e ujit sjell pasoja te renda per jeten si:zhdukja e gjallesave te ndryshme te ujit,mosperdorimi per nevojat jetike te ujit,perhapjen e semundjeve infective etj Mënyra më e mirë për parandalimin e ndotjes së ujit është që të mos hedhim mbeturina dhe materie të tjera kimike të dëmshme në burimet tona të furnizimit me ujë
 • 5. •Semundje kanceroze(tumore) •Semundje te mushkerive • Dhimbje/semundje te vesheve •Skuqje/infeksione te syve • Infeksione ne rruget e frymemarrjes •Hepatite • Dhimbje te stomakut,te vjella,diarre •Probleme hormonale • Demtime te sistemit nervor •Stres • Depresion •Rritje te numrit te vdekjeve tek njerezit
 • 6.  Toka ku ne jetojme dhe zhvillojme veprimtarite tona eshte mjaft e rendesishme.Pa te nuk mund te kete jete ashtu si dhe uji.Toka eshte e rrezikuar nga ndotja.Te njejtet faktore qe ndotin ujin e ajrin e ndotin edhe token.Nga ana tjeter toka eshte e rrezikuar edhe nga humbja e shtreses se siperme qe perdoret prej njeriut per zhvillimin e bujqesise,blegtorise.Humbja e saj vjen nga fenomeni I shpyllezimit,erozionit,ndryshimit te temperaturave etj. Mënyra më e mirë për të parandaluar ndotjen e tokës është përmes menaxhimit të mbeturinave në mënyrë adekuate, shfrytëzimit të tokës në mënyrë adekuate dhe praktikave adekuate bujqësore.
 • 9. Ndotja e ajrit paraqet grumbullimin e atyre substancave të rrezikshme në atmosferë të cilat substanca rrezikojnë jetën e njerëzve dhe të gjallesave të tjera Zhvillimi I industrise dhe perdorimi I makinave ben qe ajri qe ne thithim te jete mjaft I ndotur sidomos ne zonat urbane ku eshe e perqendruar edhe popullsia me e madhe.Ajri qe ne thithim eshte I mbushur me elemente te rrezikshme per jeten si CO2,Pb etj.Kjo ka bere qe te shfaqen nje numer I madh semundjesh me rrezik te larte per jeten si p.sh. llojet te ndryshme te kancerit.Ndotja e ajrit eshte e ndryshme ne ambiente te ndryshme.Ka disa mjedise pune si ne shkrirjen e metaleve,ne dege te indudtrise ku perdoren kimikate etj, ku shkalla e ndotjes se ajrit eshte shume e larte dhe rrezikon shendetin e punetoreeve dhe te banoreve perreth.Burimet kryesore qe kane ndikuar ne rritjen e ndotjes se ajrit jane:djegia e mjeteve te transporteve dhe djegia pa rregulla e mbeturinave.
 • 12. Ndotja akustike apo zhurma shqetësuese është zhurmë e tepërt që mund të dëmtojë aktivitetin ose ekuilibrin e jetës së njeriut apo të kafshëve. Burimi i zhurmës më të madhe në natyrë në botë shkaktohet kryesisht nga makinat dhe sistemet e transportit, automjetet, Avionët, dhe trenat.[1][2]
 • 23. Emfizema pulmonare është një gjendje jo normale, patologjike e mushkërive, gjatë së cilës mushkëria me strukturë të ndryshuar është insuficiente (e paaftë plotësisht) për të kryer funksionet e saj biologjike, pra, thithjen e oksigjenit në gjak dhe eliminimin e produkteve finale të metabolizmit, pra gazit karbonik dhe gazeve të tjerë. Dëmtimet e mushkërisë konsistojnë në çarjen, grisjen e fshikëzave alveolare dhe zgjerimin e tyre emfizematik, pra në vend të 100 alveolave për centimetër kub do të kemi 10 alveola më të mëdha. Duhet të kihet parasysh që shkëmbimi i lëndëve ndodh pikërisht në nivelin e ndarëseve, mureve të alveolave, të cilat janë mjaft të pasura me enë shumë të holla gjaku. Është pikërisht grisja e tyre dhe këputja e këtyre enëve të gjakut që zvogëlon kapacitetin filtrues të mushkërisë. Mjekësia sot ka mjaft medikamente që ndihmojnë dhe përmirësojnë këtë gjendje, në vartësi të llojit të emfizemës, pra shkakut që e ka shkaktuar atë. Faktorët - Mushkëria nuk kryen si duhet funksionin e saj - Dëmtohen alveolat - Vështirësi në frymëmarrje - Zvogëlohet kapaciteti filtrues i mushkërisë - Lodhje e përgjithshme