Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Αδέσποτα ζώα

710 Aufrufe

Veröffentlicht am

Μία παρουσίαση της ΣΤ'2 τάξης στα πλαίσια σχολικού προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας.

Veröffentlicht in: Bildung
 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Αδέσποτα ζώα

 1. 1. Τα αδέσποτα ζώα είναι κάποια ζώα (σκυλιά , γάτες), που είναι παρατημένα από τα αφεντικά τους. Αυτά τα ζώα περιπλανιούνται στους δρόμους, όπου κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, τις αρρώστιες και από τα αυτοκίνητα που τα χτυπάνε. Δεν κινδυνεύουν μόνο τα ζώα αλλά και οι άνθρωποι από τα δαγκώματά τους.
 2. 2. Τα αδέσποτα ζώα δημιουργούνται, όταν οι άνθρωποι τα παρατάνε στους δρόμους, επειδή τα βαριούνται ή όταν εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες των ζώων τα μικρά τους, γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Οι διατάξεις για τα αδέσποτα ζώα, βρίσκονται στο νόμο 4039 του 2012 και 4235 του 2014 Η κακοποίηση για κάθε είδους ζώου καλύπτεται από έναν άλλο νόμο, τον 1197 που ψηφίστηκε το 1981 Εκτός από τους Ελληνικούς νόμους, υπάρχει και η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, που αποτελεί μια παρότρυνση προς τα Κράτη να κατοχυρώσουν νομικά τα δικαιώματα των ζώων, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα των ανθρώπων. Υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλες οργανώσεις στα πλαίσια διεθνούς συνάντησης, με θέμα τα δικαιώματα των ζώων , στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1977 και υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1978.
 3. 3. Αδέσποτα ζώα παντού!!! Αμέτρητα ζώα.... Άρρωστα, κομματιασμένα, κοκαλιασμένα, παρατημένα στο έλεος του Θεού! Ζώα που έχουν πετάξει και δυστυχώς θα συνεχίζουν να πετάνε. Ζώα που δεν τα χρειάζονται πια. Ζώα που περιμένουν τον θάνατο ως λύτρωση. Ενώ ο μέσος όρος ζωής ενός "ιδιόκτητου" σκύλου φτάνει ακόμα και τα 18 χρόνια, ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου ζώου ανέρχεται μόλις σε 1,5 με 2 χρόνια. Το 1/3 του πληθυσμού των αδέσποτων πεθαίνει κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με τον άνθρωπο (αυτοκίνητα, φόλες), ενώ περισσότερα από τα μισά πέφτουν θύματα κακοποίησης. Οι “μικροί ήρωες του δρόμου” αναγκάζονται να δίνουν καθημερινό αγώνα για να επιβιώσουν επειδή ο άνθρωπος τους εγκατέλειψε. Εκείνοι δεν θα τον εγκατέλειπαν ποτέ...
 4. 4. Μία γάτα που αναπαράγεται ανεξέλεγκτα από την ηλικία των 5 μηνών κάνει μέχρι 4 γέννες το χρόνο, μέσα σε 5 χρόνια έχει φέρει στη ζωή πάνω από 20.000 γατάκια, ενώ σε 7 χρόνια αυτός ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000. Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους! Ένα ζευγάρι σκύλων σε 7 χρόνια, γίνονται 67.000.
 5. 5. Ο μύθος λέει πως όταν ο θεός χώριζε τα ζώα από τον άνθρωπο με ένα δυνατό ποτάμι, ο σκύλος πήδηξε στο ποτάμι και στάθηκε δίπλα στον άνθρωπο. O σκύλος παραμένει αιώνες στις υπηρεσίες μας. Από κουτάβι μας αγαπάει μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Ο σκύλος είναι «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» και όχι τυχαία, καθώς είναι πάντα εκεί και στα εύκολα και στα δύσκολα, ενώ σίγουρα δε σε κάνει ποτέ να βαριέσαι και σου χαρίζει απλόχερα την αγάπη του.
 6. 6. Τα σκυλιά ποτέ δεν κρίνουν. Μόνο αγαπούν... Αισθάνονται τον πόνο σας... Και ξέρουν πολύ καλά πώς να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα...
 7. 7. Για το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των αδέσποτων ζώων και ειδικότερα των πρώην δεσποζόμενων και οικόσιτων η λύση είναι μόνο η στείρωση. Πολλοί θα είναι εκείνοι που θα σου πουν ότι :  η “στείρωση είναι αντίθετη στη φύση”  “είναι πράξη σκληρότητας”  “δεν είναι θεάρεστη πράξη”  “δεν θα ήθελαν να το έκαναν σε αυτούς” ή ακόμη ότι  “βρήκαν ήδη σπίτια για τα κουτάβια”. Αυτοί οι ιδιοκτήτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις κουταβιών ή γατιών από κατοικίδια ζώα αποτελούν τη βασική αιτία της δημιουργίας αδέσποτων ζώων.
 8. 8. 1) Η ζωή μου θα διαρκέσει 10 -15 χρόνια. Κάθε αποχωρισμός και εγκατάλειψη με πληγώνει. Σε παρακαλώ μην με εγκαταλείψεις 2) Δώσε μου χρόνο να καταλάβω τι θέλεις από μένα. 3) Έχε μου εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό για να γίνω ευτυχισμένος. 4) Μην θυμώνεις μαζί μου και μην με κλείνεις έξω για τιμωρία. Εσύ έχεις τη δουλειά σου, την διασκέδασή σου και τους φίλους σου. Εγώ έχω μόνο ΕΣΕΝΑ. 5) Μίλα μου μερικές φορές. Ακόμη και αν δεν καταλαβαίνω τις λέξεις σου, καταλαβαίνω τη φωνή σου. 6) Θυμήσου ότι ποτέ δεν ξεχνώ πώς μου συμπεριφέρεσαι. 7)Σε παρακαλώ μη με χτυπάς. Εγώ δεν μπορώ να σε χτυπήσω, αλλά αν και μπορώ να δαγκώσω σου τ' ορκίζομαι πως δεν θα το κάνω πότε σε σένα. 8) Πριν μου βάλεις τις φωνές γιατί δεν συνεργάζομαι ή τεμπελιάζω ή είμαι “ξεροκέφαλο” αναρωτήσου μήπως κάτι με ενοχλεί. Ίσως να μην τρώω το σωστό φαγητό, να κάνει πολύ ζέστη ή κρύο ή η καρδιά μου να είναι αδύναμη και γερασμένη. 9) Φρόντισε με όταν γεράσω. Και εσύ θα γεράσεις κάποια μέρα και θα χρειαστείς αγάπη και φροντίδα. 10) Να είσαι μαζί μου στο τελευταίο μου δύσκολο ταξίδι. ΠΟΤΕ μην πεις δεν μπορώ να παρακολουθήσω ή ας γίνει όταν λείπω. Μείνε δίπλα μου μέχρι τη στερνή μου πνοή. Τα πάντα είναι ευκολότερα για μένα όταν ΕΣΥ είσαι δίπλα μου και μου κρατάς το πόδι ή μου χαϊδεύεις το κεφάλι. Να θυμάσαι, ΣΕ ΑΓΑΠΩ!
 9. 9. Να θυμάστε πάντα:
 10. 10. Στην Ελληνική νομοθεσία, στο άρθρο 5 του Νόμου 4039/2012 αναφέρεται οτι ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να μην εγκαταλείπει το ζώο του Για το λόγο αυτό, όταν αγοράζει ένα κατοικίδιο ζώο, υπογράφει τη ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΝΕΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ Εγώ ο αγοραστής δεσμεύομαι ότι: Α) θα τηρήσω τις υποχρεώσεις μου σχετικά με την καλή μεταχείριση του ζώου σε σχέση με τη σίτιση, την περίθαλψη, τη στέγαση, τη σήμανση του ζώου μέσα σε ένα μήνα από την αγορά (σε περίπτωση που δεν είναι σημασμένο) και την τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου. Β) θα αναφέρω άμεσα την απώλεια του σκύλο σε κτηνίατρο και θα λάβω όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανεύρεση του, Γ) δεν θα εγκαταλείψω το ζώο και σε περίπτωση που επιθυμώ να το αποχωριστώ θα το γνωστοποιήσω στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπον κατοικίας μου.
 11. 11. • περισυλλογή • καταγραφή • σήμανση • έλεγχο υγείας • αποπαρασίτωση • στείρωση • εμβολιασμό • υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων Δυστυχώς, πολλοί ιδιοκτήτες δεν τηρούν την υπόσχεσή τους, γι αυτό και ο νόμος έχει αναθέσει την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων στους Δήμους και στις φιλοζωικές εταιρείες που αναλαμβάνουν:
 12. 12. Περισυλλογή Συνεργεία με ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους του Δήμου, είναι επιφορτισμένα με την περισυλλογή αδέσποτων ζώων και τη μεταφορά τους στα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία, για την περαιτέρω εφαρμογή του προγράμματος. Κάθε συνεργείο διαθέτει όχημα με τα διακριτικά του Δήμου, ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο και το προσωπικό που το στελεχώνει φροντίζει για την όσο το δυνατόν πιο προσεκτική και ασφαλή μεταφορά των ζώων στα κτηνιατρεία.
 13. 13. Τα αδέσποτα ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα καταγράφονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά, με την χρήση microchip. Όλα τα στοιχεία που αφορούν στο κάθε ενταγμένο στο πρόγραμμα ζώο (φωτογραφία, αύξων αριθμός καταγραφής, αριθμός microchip, ιατρικό ιστορικό κλπ), βρίσκονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το Τμήμα Αστικής Πανίδας.
 14. 14. Τα ζώα μεταφέρονται σε ιατρεία - κλινικές μικρών ζώων. Εκεί αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, στειρώνονται και τους παρέχεται η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.
 15. 15. Μετά την παροχή των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών, όσα ζώα χρήζουν επιπρόσθετης φροντίδας για την πλήρη ανάρρωση τους, μεταφέρονται σε ειδικό χώρο φύλαξης. Εκεί κάθε ζώο παραμένει όσο καιρό κρίνεται απαραίτητο για την πλήρη ανάρρωσή του.
 16. 16. Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου είναι εύκολη και γρήγορη. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με μια υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο.
 17. 17. Κανένας νόμος δεν απαγορεύει τη σίτιση των αδέσποτων. Αντίθετα, μάλιστα, σύμφωνα µε τους νόμους (4039/12 & 4235/14 Άρθρο 9. παρ.10) επιβάλλεται: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόσασταν αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις». Επανεντασσόµενα είναι τα ζώα που έχουν στειρωθεί, αποπαρασιτωθεί, εμβολιαστεί. Και φυσικά ένα ζώο που το έχουμε στειρώσει και φροντίσει δεν θα το αφήσουμε να πεθάνει από ασιτία.
 18. 18. Για το Δήμο Αθηναίων, οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ζώο που θα τους κρατήσει συντροφιά μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Εάν εντοπίσετε αδέσποτο ζώο, το οποίο είναι άρρωστο, χτυπημένο ή γίνετε μάρτυρας κακοποίησής του καλέστε στα τηλέφωνα 210 3239201- 202 ή στείλτε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του δήμου.
 19. 19. Πριν από λίγη ώρα συνελήφθη άντρας άνω των 70 ετών στο Παγκράτι, στην οδό Φιλολάου καθώς φέρεται να είναι ο δράστης της μαζικής δηλητηρίασης αδέσποτων γατών. Φιλόζωοι της περιοχής εντόπισαν τα νεκρά γατάκια και μία κυρία, η Μαργαρίτα Σ. είδε τον δράστη και βρήκε ψάρια, σε κόλλα από ψαροπωλείο, τα οποία προφανώς και φέρουν το δηλητήριο. Κλήθηκε άμεσα περιπολικό και τον συνέλαβαν. Μάλιστα στο κρατητήριο παραμένει και η κυρία Μαργαρίτα αφού ο φερόμενος ως δράστης απείλησε ότι θα της κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι συνταξιούχος διευθυντής υγειονομικού. Θεώρησε ίσως βρώμικες τις γάτες και βρήκε τρόπο για καθαριότητα; Τα λόγια είναι περιττά... Αν και τουλάχιστον πέντε φροντιζόμενα αδέσποτα γατάκια πέθαναν, η σύλληψη του είναι θετικό γεγονός καθώς συνήθως την γλιτώνουν αφού δεν υπάρχουν αποδείξεις! Υπάρχουν δύο μάρτυρες και άφθονα στοιχεία με πειστήρια, σύμφωνα με φιλόζωους. ''Το αστυνομικό τμήμα Παγκρατίου ανταποκρίθηκε άψογα. Ο φερόμενος ως δράστης είναι ταυτοποιημένος και γνωστός πλέον σε όλη την ευρύτερη περιοχή, κάτοικος της Λ. Καφαντάρη, και γνωστός για τις απειλές του ακόμη και σε διερχόμενους με ζώα.
 20. 20. Η περίπτωση του 67χρονου μάλλον δεν έχει προηγούμενο, αφού τού επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 30.000 ευρώ «για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό», οπότε το συνολικό πρόστιμο για τα εννέα σκυλιά φθάνει το παραπάνω ποσό. Χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, τον Αύγουστο του 2013, στην τότε Δημοτική Αστυνομία Λάρισας καταγγέλλεται ότι στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας, ο 67χρονος προχώρησε στη θανάτωση 8 νεογέννητων κουταβιών και στην κακοποίηση ενός ακόμη σκύλου. Κουτάβια που βρέθηκαν θανατωμένα, σε νάιλον σακούλα, δεμένη και κάτω από πέτρες. Η βεβαιωθείσα παράβαση κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Λαρισαίων και το Τμήμα Εσόδων του δήμου με τη σειρά του θα πρέπει, αργά ή γρήγορα, να κοινοποιήσει την οφειλή στην Οικονομική Εφορία Πρόστιμο 270.000 ευρώ για θανάτωση και κακοποίηση σκύλων στη Λάρισα Το πρόστιμο επιβλήθηκε σε 67χρονο που θανάτωσε οκτώ κουτάβια και κακοποίησε ένα άλλο σκυλί. Του επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 30.000 ευρώ «για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό».
 21. 21. Ρωτήσαμε 49 ανθρώπους -Αν αγαπούν τα ζώα -Αν έχουν κατοικίδιο - Αν θα το παρατούσαν -Αν πιστεύουν πως τα αδέσποτα στην πόλη προκαλούν προβλήματα και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ
 22. 22. - Από τους 49 που ρωτήσαμε - Το 92% αγαπάει τα ζώα - Το 43% έχει κατοικίδιο - Το 92% θεωρεί ότι τα αδέσποτα προκαλούν προβλήματα στην πόλη

×