Anzeige

Ns dokuzentrum

YPEPTH
YPEPTH
29. May 2018
Anzeige

Más contenido relacionado

Similar a Ns dokuzentrum(20)

Anzeige

Último(20)

Anzeige

Ns dokuzentrum

 1. ΚΈΝΤΡΟ TEKΜΗΡΙΩΣΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κυριακίδου Μελίνα-Αικατερίνη Κατιρτζής Γιώργος
 2. Το κτίριο στεγάζει αρχεία διαφόρων μορφών από την περίοδο ανόδου του ναζισμού.
 3. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα φιλοξενεί εκθέσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου
 4. To Κέντρο Αρχείο Εθνικοσοσιαλισμού κατασκευάστηκε στο Μόναχο, επειδή η συγκεκριμένη πόλη υπήρξε κέντρο ακμής του κινήματος.
 5. ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ (1933-1945)
 6. Ο Ναζισμός ή Εθνικοσοσιαλισμός ήταν η ιδεολογία του κόμματος που ιδρύθηκε από τον Αδόλφο Χίτλερ, το οποίο επέβαλε δικτατορικό καθεστώς στη Γερμανία από το 1933 μέχρι το 1945, καθώς και παρομοίων κινημάτων σε άλλες χώρες. Αναπτύχθηκε, ως ιδιαίτερη και ορμητική μορφή φασισμού, υπό την επίδραση διάφορων φοβιών και προκαταλήψεων, εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες κρίσης στη Γερμανία, μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου.
 7. Οι αρχές του εθνικοσοσιαλισμού και η εφαρμογή τους οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και στη γενοκτονία εθνοτήτων (Εβραίων, Ρομά, Νέγρων κ.ο.κ.) και κοινωνικών ομάδων (κομμουνιστών, ομοφυλόφιλων κ.λπ.) σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κινήσεις που, μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, επιδιώκουν την αναβίωση του ναζισμού ονομάζονται νεοναζιστικές
 8. Η πτώση του ναζιστικού κινήματος ακολούθησε την λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου και προηγήθηκε της έναρξης του ψυχρού πολέμου
 9. Οι πρώτοι οπαδοί της ναζιστικής παράνοιας υπήρξαν τα μέλη της αστικής τάξης που πλήχθηκαν περισσότερο από την κρίση. Το κραχ του 1929 στις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησε σε διεθνή οικονομική ύφεση, σε μια περίοδο που η Γερμανία, μετά την ήττα της είχε μείνει δίχως συμμάχους. Έτσι το έδαφος ήταν εύφορο όσο ποτέ για την καλλιέργεια του εθνικισμού.
 10. Η άνοδος του Εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία εμφανίσθηκε συγχρόνως με την Ιταλία. Ο Μουσολίνι στάθηκε στενός σύμμαχος του Χίτλερ, και οι δύο αυτές ηγετικές προσωπικότητες σε συνεργασία μετέτρεψαν την Ευρώπη σε ένα απέραντο στρατόπεδο.
 11. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της Ευρώπης εκείνην την περίοδο δεν εκτίμησε σωστά το ναζισμό, θεωρώντας τον ακίνδυνο αντίπαλο, σε αντίθεση με τη στάση που είχε διατηρηθεί χρόνια νωρίτερα όσον αφορά την ρωσική οκτωβριανή επανάσταση.
 12. Καθώς ο Χίτλερ αποκτούσε υπολογίσιμη δύναμη, οι πανευρωπαϊκές βιομηχανίες θεώρησαν ότι θα είχαν πολλά περισσότερα κέρδη ως σύμμαχοί του. Έτσι αντί να προβάλουν αντίσταση, η συντριπτική πλειονότητα των μεγαλοαστών στάθηκε στήριξε το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα και μάλιστα φώτισε το πρόσωπο του Χίτλερ με διαφημιστικές εκστρατείες και χρηματισμούς.
 13. ΤΑ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΈΝΤΡΟΥ
 14. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Αρχείου Εθνικοσοσιαλισμού ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015. Το φάσμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνει εκδρομές, σεμινάρια και πολλά άλλα. Τα θέματα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των διαφόρων ομάδων.
 15. Διάφορες εκδηλώσεις, όπως συνέδρια, διαλέξεις και προβολές ταινιών πραγματοποιούνται στο Κέντρο τακτικά. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται τόσο σε ειδικευμένο ακροατήριο όσο και σε ενδιαφερόμενα μέλη του κοινού.
 16. Η έκθεση υποδιαιρείται σε τέσσερα κύρια τμήματα. Ξεκινάει με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και το ξέσπασμα της Επανάστασης του Νοεμβρίου 1918. Το πρώτο τμήμα είναι αφιερωμένο στην ανάδυση και την άνοδο του ναζιστικού κόμματος. Ακολουθεί μια παρουσίαση σχετικά με τη λειτουργία του ναζιστικού κράτους και τις συνθήκες διαβίωσης κατά τη διάρκεια του καθεστώτος.
 17. Το επόμενο τμήμα περιγράφει τις συνέπειες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η κατάσταση στο Μόναχο και στις ζώνες πολέμου αναφέρεται επίσης. Εν τέλει, η ξενάγηση φτάνει πέρα από την κατάρρευση του καθεστώτος το 1945 και εξετάζει τις συνέπειες του εθνικιστικού σοσιαλισμού μέχρι σήμερα.
 18. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ Η λίστα του Σίντλερ (Schindler’s List) Γλαφυρή απεικόνιση των πεπραγμένων στη διάρκεια του πολέμου. Good Μια ταινία που πραγματεύεται τη ζωή ενός συγγραφέα, ο οποίος δέχεται εκβιασμούς από τους ναζί για να συντάξει ιδεολογικά βιβλία τους. Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο το εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα ήρθε στην επιφάνεια. Το Κύμα (Die Welle) Ανάλυση των παραγόντων που προκάλεσαν την βαθμιαία ακμή του ναζισμού και που μπορούν να αναδείξουν οποιοδήποτε φασιστικό κίνημα, ακόμη και σήμερα. Αναλύοντας τον Χίτλερ (Explaining Hitler) Εδώ αναδεικνύονται όλες οι ανακαλύψεις το πολιτικού ηγέτη για τους ανθρώπους και πώς τις χρησιμοποίησε.
 19. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/232722-brikan-pio-itan-to-mistiko-tou-xitler-kai-mageie-to- akroatirio-tou https://www.elaliberta.gr/ιστορία/1988-πώς-ο-χίτλερ-ανέβηκε-στην-εξουσία Η επίσημη ιστοσελίδα του κέντρου-αρχείου εθνικοσοσιαλισμού
Anzeige