Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
1. •TEMA : ”Perdorimi I kripes dhe sodes nejeten eperditshme”•Cila eshte rendesia e kripes dhe sodes?•Cilat jane demet qe ...
Kripa është lëndë e bardhë dhe efortë në trajtë kokrrizashtë voglatë kristalta, e tretshme nëuje, meshije të njelmët,që nx...
Mungesa e konsumit të kripësMungesa e konsumit të kripës në organizëm shton shkallën evdekshmërisë nga sëmundjet e zemrës ...
Kripa e tepërt më e rrezikshme se duhaniItalianët e konsumojnë ushqimin me tepërkripë, kjo për faktin se 9 në 10 persona ç...
Te dyja kane te njejten perberje ndersakripa himalaje eshte e kristalizuar ngaprasioni dhe ka nje strukture qe mbahetnga l...
Ja disa keshilla per perdorimin e saj:1.Eshtee ditur qe lufton e pastron parazitet ngafrutat dhe zarzavatet. Mjafton 1 lug...
SODA SEKRETET EPERDORIMIT TE SAJ.TretjaNjë nga përdorimet tipike tëbikarbonatit të natriumit është ai ifavorizimit të tret...
Dhëmbët .Mund ta përdorini në vend tëpastës së dhëmbëve duke ehedhur në furçën që më parë ekeni lagur. Dhëmbët do të jenë ...
Mbrëmjeve kur këmbët janë tëënjtura dhe të lodhura “masazhet”me përdorimin e bikarbonatit tënatriumit janë shumë tëkëshill...
Kush vuan nga myku e dimirë, që kruajtja në disaraste bëhet thuajse epadurueshme. Shumëgjinekologë këshillojnë tëlahen pje...
Dihet që sot në treg ekzistojnë shumë produkte përpastrimin e shtëpisë. Të gjithëve na jepet mundësia tëzgjedhim mes deter...
Për larjen e rrobave: shtoni një lugësodë në çdo larje në lavatriçe nëmënyrë që të ndalet krijimi iformacioneve gëlqerore ...
Kripa ne ushqimin e foshnjave.A mund ti shtoj kripe ushqimit te ciline pregatis per foshnjen time?Shume prinder jane ne di...
PIRAMIDA USHQIMORE.
PIRAMIDA USHQIMORE.
Këshillat e mjekëvepër kurimin esëmundjes.
Më pak kripë, më mirë për shëndetin.Ulja e konsumimit të kripës do të mund të ulte edhe numrin e vdekjeve tëparakohshme në...
Projekt biologji
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Projekt biologji

12.822 Aufrufe

Veröffentlicht am

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

Projekt biologji

 1. 1. 1. •TEMA : ”Perdorimi I kripes dhe sodes nejeten eperditshme”•Cila eshte rendesia e kripes dhe sodes?•Cilat jane demet qe ato shkaktojne?•Per se sherbejne kripa dhe soda?•Pranoi:Anila Hani Punoi:Xhesiona Pera XI-9PROJEKT
 2. 2. Kripa është lëndë e bardhë dhe efortë në trajtë kokrrizashtë voglatë kristalta, e tretshme nëuje, meshije të njelmët,që nxirret nga uji Idetit (nëpër kripore) a nga toka(nëminiera) dhe që përdoret nëgjelle ose u hidhet ushqimevepërti ruajtur për një kohë të gjatë. Nëkimi kripa njihet sipërbërje kimikee formuar nga zëvendësimi i plotëa ipjesshëm i hidrogjenit të njëacidi me metal e me njëvlerëstëtij. Në mjekësi kripa njihet silëndë e bardhë dhe ekristaltë qëpihet për të dalë jashtë kur jemikaps, sulfati imagnezit.Kripa.
 3. 3. Mungesa e konsumit të kripësMungesa e konsumit të kripës në organizëm shton shkallën evdekshmërisë nga sëmundjet e zemrës për 56%. Sasia më e madhee konsumimit të kripës nuk paraqet rrezik për zhvillimin e shtypjessë lartë të gjakut.Sipas një hulumtimi, ku kishin marrë pjesë 3681vullnetarë, të moshës 60 vjeçe dhe më të rinj, që ishte kryer nëuniversitetin Loven në Belgjikë, moskonsumi i duhur i sasisë sëkripës shton gjasat për të vdekur, si pasojë e sulmit në zemër dhenë tru. Njerëzit që konsumojnë ushqimin më me pak kripë janë mëtë rrezikuar nga vdekja për 56% në krahasim me ata persona qëushqimin e kishin konsumuar më tepër kripë. Sipas studiuesit, JanStasen, kripa nuk shton rrezikun për shtypje të lartë të gjakut. Nëhulumtim, i cili kishte zgjatur për tetë vite rresht, kishin ndodhur 50raste të vdekjeve tek ata persona që e kishin konsumuar shumë pakkripën, 24 raste të tjera tek ata me konsum mesatar të kripës, sidhe dhjetë raste tek ata persona që në krahasim me dy grupet epara kishin konsumuar sasi më të lartë të kripës. Edhe pse nukkishin shpjegim për rezultatet, hulumtuesit spekulojnë se sasia eulët e kripës në trup shkakton stres në sistemin nervor, zvogëlonndjeshmërinë ndaj insulinës dhe ndikojnë tek hormonet të cilatkontrollojnë shtypjen e gjakut dhe absorbimin e natriumit
 4. 4. Kripa e tepërt më e rrezikshme se duhaniItalianët e konsumojnë ushqimin me tepërkripë, kjo për faktin se 9 në 10 persona çdoditë në ushqimin e tyre, krahas sasisë sëkripës së hedhur në fillim vijojnë ti shtojnëmë tepër nga normalja. Këtë fakt evërtetojnë të dhënat e publikuara nga zyrae konsumatorit në Itali, në pjesën përkonsumin e kripës dhe efektet e saj. Sipaskësaj shoqate thuhet se me një lugë kripëme pak në ditë, mund të evitohen 67 mijëraste infarkti në vit, dhe 40 mijë rastehipertensioni, të cilat kripa i stimulon sëtepërmi. Sakaq sasia e tepërt e kripës epërdorur në ushqim do të provokonte rastemë të shumta infarkti se ato që shkaktohennga pirja e duhanit.
 5. 5. Te dyja kane te njejten perberje ndersakripa himalaje eshte e kristalizuar ngaprasioni dhe ka nje strukture qe mbahetnga lidhje elektrike pra ka energji,vibrazion, dhe memorje, e cila kurshkrihet ne uje i kalon organizmit toneqe ka aq shume nevoje . Kjo kripe eshtekristalizuar miliona vjet me pare kur ujrate detit nuk ishin te ndotura sic jane sot.Kripa e detit nuk ka strukture kristalineelektrike si rrjedhim ska energji por ka tegjith elementet kimik pra 84 e bashkeme to ka edhe shum element metalik epislliqe te ndryshme nga industrite qederdhin mbeturinat ne det . Ketoelement thithen bashke me kripen dheprovokojne semundje te ndryshme neorganizem sidomos ne tru.Pse kripehimalaje dhe jokripe deti ?
 6. 6. Ja disa keshilla per perdorimin e saj:1.Eshtee ditur qe lufton e pastron parazitet ngafrutat dhe zarzavatet. Mjafton 1 luge sodebuke e tretur ne uje e me pas i shplajmemire. 2. Mjafton 1/2 gote sode ne frigorifer,per te hequr ererat.3. Lufton kriprat edepozituara te ujit ne lavatrice dhelavastovilje, gjate procesit lares, 1 luge meilacin lares. 4. Ndihmon tretjen e ushqimit.Tresim 1 maje luge ne uje dhe e pijme. 5.Zbut dhe shplodh kembet. Tresim ne uje tevaket 2 luge sode per cdo lt uje. 6. Zbardhdhe heq njollat nga dhembet e perdorurmbi furcen larese por nuk keshillohetperdorimi i perhershem. 7. Per pastrimin etapeteve, i hedhur mbi to dhe pas 8 oreve ishkundim e kalojme fshesen me korrent. 8.Per te pasur nje larje me me rezultat terrobave te bardha, duke i shtuar pluhuritlares 1 luge sode. 9. Me nje cope ku kemihedhur sode, ferkojme orendite eargjendta. Pastrimi i garantuar….SODA E BUKES.
 7. 7. SODA SEKRETET EPERDORIMIT TE SAJ.TretjaNjë nga përdorimet tipike tëbikarbonatit të natriumit është ai ifavorizimit të tretjes së ushqimit.Në këto raste është më mirë që tëmos tretet në ujë. Mirë është tëhidhet në një lëng portokalli apolimoni. Megjithatë, i mirë ështëedhe përdorimi në një gotë me ujëku mund të shtohen disa pika lënglimoni.
 8. 8. Dhëmbët .Mund ta përdorini në vend tëpastës së dhëmbëve duke ehedhur në furçën që më parë ekeni lagur. Dhëmbët do të jenë tëbardhë dhe të mbrojtur, njësojsikur të jenë larë me pastën tuaj tëpërditshme. Bikarbonati largonaciditetin e ushqimeve nga gojadhe formon një shtresë mbrojtësenë zmaltin e dhëmbëve. Por sipasmjekëve, kjo lloj mënyre nukduhet aplikuar më shumë se dyose tri herë në javë, sepse rrezikontë prishë zmaltin e dhëmbëve
 9. 9. Mbrëmjeve kur këmbët janë tëënjtura dhe të lodhura “masazhet”me përdorimin e bikarbonatit tënatriumit janë shumë tëkëshillueshme. Mjafton të shtoninë ujë 2 lugë sodë për çdo litër ujëdhe t’i mbani këmbët në të përdhjetë minuta. Nëse keni problememe kallot përgatisni një përzierjeme sodë dhe ujë dhe vendosenimbi kallo. Në këtë mënyrë shërbensi një “skrub” për eliminimin eqelizave të vdekura, duke udhuruar këmbëve butësi.Masazhet
 10. 10. Kush vuan nga myku e dimirë, që kruajtja në disaraste bëhet thuajse epadurueshme. Shumëgjinekologë këshillojnë tëlahen pjesët intime meujë dhe sodë për tëlarguar djegien. Ndërkaq,bikarbonati synon tëristabilizojë pehazhin emukozës vaginale. Është emjaftueshme një lugësodë në një litër ujë tëftohtë.Myku
 11. 11. Dihet që sot në treg ekzistojnë shumë produkte përpastrimin e shtëpisë. Të gjithëve na jepet mundësia tëzgjedhim mes detergjenteve specifike, ekologjike,ekonomike, me emër firme të njohur apo jo. Në tëvërtetë, kur bëhet fjalë për pastrimin e shtëpisë, duhettë kujtojmë se “mjetet” më të mira për t’u përdorurjanë ato të dikurshme, kur nëpër shtëpi gjeje vetëmprodukte të thjeshta e natyrale. Bikarbonati i natriumit(soda) është njëra prej tyre (bashkë me limonin, vajindhe uthullën). Derivat i acidit karbonik, ajo njihet si njëpastruese e fuqishme. Është në gjendje të neutralizojësubstancat alkaline dhe ato acide. Kjo e bën atë njëdeodorant natyral, që mund të përdoret shumë mirëpër të luftuar bakteret. Për më tepër është shumëekonomike dhe në shtëpi mund të përdoret përmënyra të ndryshme: - për pastrimin e tapeteve:shpërndajeni në mënyrë uniforme mbi tapet, lëreni për24 orë dhe pastaj pastrojeni me fshesë me korrent. -për pastrimin e tenxhereve dhe pjatave shumë tëndotura: për të larguar yndyrën e vështirë shtojini njëlugë bikarbonat natriumi dozës normale të ilaçit tëenëve për lavastoviljen -për pastrimin e çelikut dheporcelanit: duke mos qenë gërryes arrin të heqë nëmënyrë të shkëlqyer formacionet gëlqerore dhe njollat,për shembull nga lavamani i kuzhinës.
 12. 12. Për larjen e rrobave: shtoni një lugësodë në çdo larje në lavatriçe nëmënyrë që të ndalet krijimi iformacioneve gëlqerore te rrobat. Nëkëtë mënyrë, rrobat me ngjyrë iruajnë ato, ndërsa të bardhat nukbëhen gri. - për pastërtinë efrigoriferit: përgatisni një solucion meujë të ngrohet dhe sodë (2 ose tri lugëpër një litër ujë) dhe fshijenifrigoriferin me një leckë. Nuk kanevojë për shpëlarje. Mund tëpërdoret edhe në vazon e luleve tëfreskëta e të sapokëputura, për të“jetuar” më gjatë.
 13. 13. Kripa ne ushqimin e foshnjave.A mund ti shtoj kripe ushqimit te ciline pregatis per foshnjen time?Shume prinder jane ne dileme a duhette kriposin ushqimin te cilin epregatisin per foshnjen e tyre, sepsefrikesohen se mos behet ushqimi injelmet dhe foshnja per kete mund temos e haje.Nje sasi e vogel e kripes mund tishtohet ushqimit, megjithese nuk kanevoje per te, sepse nuk do te thoteqe foshnja do e haje ushqimin qe ekeni pregatitur per kete.Prej muajit te tete, mund ti shtonimelmesa nese deshironi ti shtoni shijeushqimit. Gjithashtu, vogelusheve iupelqen shija e jogurtit apo kosit, nesedeshironi mund t`ia shtoni purese ngaperimet.A mund te jete i rrezikshem ushqimime kripe per foshnja?Foshnjet e kane organizmin endjeshem, ndersa veshket jane me tendjeshmet dhe ende nuk mund taperpunojne sasine e madhe te kripes.Sasia e madhe e kripes ne perime,qumesht, apo ushqim mund tedemtoje veshket, kjo mund teshkaktoje shtypjen e larte te gjakut,sidomos nese dikush ne familje kaprobleme me hipertension.
 14. 14. PIRAMIDA USHQIMORE.
 15. 15. PIRAMIDA USHQIMORE.
 16. 16. Këshillat e mjekëvepër kurimin esëmundjes.
 17. 17. Më pak kripë, më mirë për shëndetin.Ulja e konsumimit të kripës do të mund të ulte edhe numrin e vdekjeve tëparakohshme në gjithën botën.Mjekët thonë se konsumimi i tepruar i kripës shkakton tensionin e lartë tëgjakut, që është edhe shkaku kryesor i shumicës së vdekjeve në tërë botën.Madje, shumë studiues mendojnë se kripa është afërsisht në nivel të duhanitsa i takon shkaktimit të vdekjeve në gjithë botën.Sasia e kripës e nevojshme në ditë është 350 miligramë, por kjo shifërdhjetëfishohet nga shumë njerëz.Kripa shpesh konsumohet përmes ushqimeve të përpunuar, dhe veçanërishtnga njerëzit të cilët konsumojnë ushqim të shpejtë.

×