Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Nächste SlideShare
Polimeri,Ilda Koca
Polimeri,Ilda Koca
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 11 Anzeige
Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Anzeige

Aktuellste (20)

Polimeri 1

 1. 1. Radili učenici odeljenja VIII 2 Arsnije Čarapić, Tara Sandrine Bell, Nađa Krstić 2014/15
 2. 2. ŠTA SU POLIMERI? Polimeri su veliki molekuli sastavljeni od delova koji se ponavljaju (monomera) i koji su povezani u dugačke lance. Iako se pojam ,,polimer’’ često koristi kao sinonim za plastiku, u polimere se u hemiji ubraja velikii broj prirodnih i veštačkih materijala sa različitim svojstvima i namenama.
 3. 3. Polimerizacija predstavlja reakciju dobijanja polimera iz odgovarajućih monomera. Struktura polimera je u opštem slučaju amorfna, što znači da u okviru ovih supstanci ne postoji neki pravilan raspored čestica koje grade polimer. OSOBINE POLIMERA
 4. 4. Modifikacijom polimera, postignutom na razne načine, dobija se širi spektar materijala koji nose opšti naziv plastične mase. Polimere proučava nauka o materijalima.
 5. 5. POLIMERI PRIRODNI VEŠTAČKI
 6. 6. Polimeri koji se javljaju u prirodi, ali su industrijsi proizvedeni (plastične mase) PRIRODNI POLIMERI Polimeri koji se javljaju u prirodi (celuloid , celofan) Polimeri koji se ne javljaju u prirodi (najlon, poliester )
 7. 7. VEŠTAČKI POLIMERI PLASTOMERI DUROMER I ELASTOME RI
 8. 8. DUROMERI Drugi naziv za duromere je duroplasti. Građeni su od gusto umreženih polimerskih molekula. To su tvrdi materijali koji se ne mogu preoblikovati zagrevanjem. Lako se lome.
 9. 9. PLASTOMERI Drugi naziv plastomera je termoplasti. Plastomeri su sintetički polimeri čiji su molkuli dugi, linearni ili razgranati lanci. Osnovno svojstvo im je da zagrevanjem omekšaju ili se razdvoje, a hlađenjem očvrsnu ne promenivši svojstvo.
 10. 10. ELASTOMERI To su veštački polimeri čiji su molekuli međusbno povezani velikim brojem poprečnih veza. Odlikuju se rastegljivošću pri sobnoj temperaturi.
 11. 11. Radili učenici odeljenja VIII 2 Arsnije Čarapić, Tara Sandrine Bell, Nađa Krstić

×