Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

στιγμές και πρόσωπα από την ιστορία της θεσσαλονίκης

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige

Hier ansehen

1 von 40 Anzeige

στιγμές και πρόσωπα από την ιστορία της θεσσαλονίκης

Herunterladen, um offline zu lesen

Από την 1η εκδήλωση των Φίλων Αστρολογίας Θεσ/νίκης το Φλεβάρη του 2013. Διοργάνωση Φίλοι Αστρολογίας Ελλάδος.

Από την 1η εκδήλωση των Φίλων Αστρολογίας Θεσ/νίκης το Φλεβάρη του 2013. Διοργάνωση Φίλοι Αστρολογίας Ελλάδος.

Anzeige
Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Diashows für Sie (20)

Ähnlich wie στιγμές και πρόσωπα από την ιστορία της θεσσαλονίκης (20)

Anzeige

Weitere von Vassilis Papadolias (19)

Aktuellste (11)

Anzeige

στιγμές και πρόσωπα από την ιστορία της θεσσαλονίκης

 1. 1.  Τι είναι η Αστρολογία;
 2. 2.  Είναι η Αστρολογία Επιστήμη;
 3. 3.  Πώς εξηγείται η αστρολογική επίδραση;
 4. 4.  1. Συγχρονιστικό μοντέλο του Jung  2. Φυσική επίδραση (π.χ. νετρίνα)  3. Πνευματική προέλευση
 5. 5.  Ότι είναι θρησκεία  Ότι ο ζωδιακός της δεν ισχύει  Ότι δεν έχει βρεθεί κάποιου είδους επίδραση από τα άστρα
 6. 6.  Πλανήτες  Ζώδια  Οίκοι  Σημεία  Όψεις
 7. 7.  Τι σημαίνει «τι ζώδιο είσαι;»  Τι σημαίνει «τι ωροσκόπο έχω;»
 8. 8.  Η συμβολή των Χαλδαίων  Η συμβολή των Αιγυπτίων  Η συμβολή των αρχαίων Ελλήνων  Η αστρολογία στη Ρώμη  Η συμβολή των Αράβων  Μεσαιωνική Αστρολογία  Η Αστρολογία του 19ου αιώνα  Η Αστρολογία του 20ου αιώνα  Η Αστρολογία του 21ου αιώνα
 9. 9.  Πνευματική ή επιστημονική;  Πρόβλεψη ή αυτογνωσία;  Ελεύθερη βούληση ή προκαθορισμός;  Τροπικός ή αστρικός ζωδιακός;  Δέκα ή δώδεκα πλανήτες;  Ποια η θέση των αστεροειδών και των λοιπών σωμάτων;  Ποια η φύση της αστρολογικής επίδρασης;
 10. 10.  Γενέθλια Αστρολογία ◦ Πραγματεύεται το γενέθλιο δυναμικό, δυνατά και αδύνατα σημεία της προσωπικότητας, δυνατότητες ανάπτυξης και προκλήσεις στους διάφορους τομείς της ζωής  Συμβουλευτική Αστρολογία ◦ Εξετάζει τις ψυχολογικές προκλήσεις, τα «προβλήματα» που κολλάει συνήθως το άτομο, τα ζητήματα που έχει να λύσει για την προσωπική του αυτογνωσία και ψυχολογική εξέλιξη
 11. 11.  Πολιτική Αστρολογία ◦ Εξετάζει τη συλλογική πορεία κρατικών οντοτήτων ή εθνοτικών ομάδων βασισμένη σε σημαντικά γεγονότα (ανεξαρτησία, σύνταγμα, στέψη βασιλιάδων, κλπ) που λόγω της σημασίας τους θεωρείται ότι επηρεάζουν το συλλογικό ασυνείδητο και την πορεία της οντότητας  Οικονομική Αστρολογία ◦ Ομοιάζει με την πολιτική, βάζοντας σαν οντότητα την επιχείρηση, όμως ασχολείται περισσότερο και με κύκλους διακύμανσης των συλλογικών τάσεων που μπορεί να επηρεάζουν επενδύσεις, χρηματιστήριο, κλπ
 12. 12.  Ιατρική Αστρολογία ◦ Βασίζεται στην αρχαία ιατρική, αλλά συμπληρώνεται και από πιο πρόσφατες προσεγγίσεις όπως η Κοσμοβιολογία. Συγκοινωνεί με διάφορες προσεγγίσεις της εναλλακτικής ιατρικής όπως η ομοιοπαθητική  Εσωτερική Αστρολογία ◦ Πραγματεύεται την πορεία του ερωτώντος από πνευματικής πλευράς. Μιλάει για κάρμα, προηγούμενες ζωές, κλπ. και γι’ αυτό συνδέεται με τη μεταφυσική τοποθέτηση του καθενός μας.
 13. 13.  Διάλειμμα - Ερωτήσεις
 14. 14. Από την αστρολογική ιστορία της Θεσσαλονίκης
 15. 15.  Παράγοντες πιθανής έρευνας ◦ Πολυπολιτισμικότητα της Πόλης ◦ Νοοτροπία και Στάση των διαφόρων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων απέναντι στην Αστρολογία ◦ Ατομικές περιπτώσεις που βρίσκει κανείς ακόμη και στο διαδίκτυο
 16. 16.  Ζήτημα που απαιτεί στην ουσία ιστορική έρευνα  Εμείς θα περιοριστούμε σε σταχυολόγηση ατομικών περιπτώσεων που είναι εύκολο να βρει κανείς  Πλην όμως οι ατομικές περιπτώσεις είναι ενδεικτικές της πολυπολιτισμικότητας της ιστορίας της πόλης.
 17. 17.  Λέων ο Μαθηματικός (790-869). ◦ Μαθηματικός, γεωμέτρης, αστρονόμος και φιλόσοφος. ◦ Από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του Βυζαντίου ◦ Διατέλεσε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (840-843) ◦ Έπεσε σε δυσμένεια στην Εικονομαχία και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. ◦ Δίδαξε στο Πανδιδακτήριο της σχολή της Μαγναύρας ◦ Η φήμη του ήταν τόση που ο χαλίφης της Βαγδάτης τον κάλεσε στην Αυλή του για να οργανώσει σχολή. Ο ίδιος διατηρούσε αλληλογραφία με μαζί του και είχαν μεταφραστεί εκεί πολλά έργα του.
 18. 18.  Λέων ο Μαθηματικός (790-869). ◦ Εισήγαγε τα γράμματα στα μαθηματικά. ◦ Από μερικούς θεωρείται ότι στην ουσία αυτός θεμελίωσε τα θεωρήματα της Άλγεβρας που αποδίδονται στους Άραβες. ◦ Έκανε πειράματα για τη διάθλαση των ακτινών στο νερό και εξήγησε το ουράνιο τόξο. ◦ Θεωρείται άγιος από τους καθολικούς αν και ορθόδοξος. Λέγεται ότι συνέγραψε το εγχειρίδιο ιατρικής στη σχολή του Παρισιού (Φράγκοι) ◦ Ασχολήθηκε με την ιατρική και μεταξύ άλλων εισήγαγε το σίδηρο ως φάρμακο.
 19. 19. ◦ Λέων ο Μαθηματικός (790-869).  Θεωρείται ο δημιουργός του συστήματος φρυκτωριών που συνέδεε τα ανατολικά σύνορα με την Πρωτεύουσα (σύστημα μηνυμάτων με πυρσούς που μετέδιδαν μηνύματα στη νύχτα σε μήκος 2000 χιλιόμετρα).  Λέγεται ότι στην Κωνσταντινούπολη είχε κατασκευάσει «αυτόματα» που χρησιμοποιούσαν ως κινητήρια δύναμη «συμπιεσμένο αέρα». Επισκέπτες αναφέρουν:  «Μπροστά στο κάθισμα του αυτοκράτορα υπήρχε ένα δένδρο από επιχρυσωμένο μπρούντζο με κλαδιά διακοσμημένα με ψεύτικα πουλιά κάθε είδους που κελαηδούσαν όπως τα πραγματικά... Ο θρόνος ήταν καμωμένος με τέτοια τέχνη που εν ριπή οφθαλμού σηκώνεται από το έδαφος, όπου αιωρείται, και αναρωτιόμαστε αν είναι από μπρούντζο ή από ξύλο .... επίχρυσα λιοντάρια χρησιμοποιούνται για φρουροί, χτυπώντας την ουρά τους στην γη, με ανοικτό στόμα και γλώσσα να κινείται και βγάζοντας βρυχηθμούς ».
 20. 20. ◦ Λέων ο Μαθηματικός (790-869). ◦ Ασχολήθηκε με την αστρολογία  προέβλεψε τον θάνατο του Καίσαρα Βάρδα αλλά και το σεισμό του 869  συνέγραψε ένα έργο για τη μέθοδο προβλέψεως της τύχης κάθε αυτοκράτορα με βάση τις εκλείψεις  το έργο έφερε τον τίτλο «Περί ηλιακής εκλείψεως εν τω βασιλικώ τριγώνω»  το βασιλικό τρίγωνο είναι ένα ζωδιακό σχήμα που περιλαμβάνει τον Κριό, τον Λέοντα και τον Τοξότη  επίσης διόρθωσε τον Πορφύριο σε τεχνικά θέματα σε ότι αφορά τη σύνταξη των ωροσκοπίων  Του αποδίδεται επίσης διόρθωση του υπολογισμού της Πανσελήνου μετά την Εαρινή Ισημερία (αφορούσε τον εορτασμό του Πάσχα)
 21. 21.  Müneccimbaşı Ahmed Dede ◦ Ένα καλό παράδειγμα της Οθωμανικής Περιόδου ◦ Γεννήθηκε το 1631 στην Θεσσαλονίκη ◦ Πέθανε στη Μέκκα το 1702 ◦ Στην τουρκική βιβλιογραφία συναντάται και ως Ahmed Lütfullah ◦ Το 1665 διορίστηκε Müneccimbaşı, δηλαδή επικεφαλής αστρολόγος του Σουλτάνου. ◦ Είχε μόρφωση σημαντική, γνώριζε γαλλικά και ισπανικά ◦ Είχε φοιτήσει στις σχολές των Δερβίσηδων Μεχλεβί στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.
 22. 22.  Müneccimbaşı Ahmed Dede ◦ Το 1687 απέτυχε να προβλέψει στάση των γενιτσάρων, έπεσε σε δυσμένεια και εξορίστηκε στην Αίγυπτο. ◦ Το 1700 του ζήτησαν να επανέλθει, αλλά αρνήθηκε λόγω ηλικίας. ◦ Εκτός από αστρολόγων συνέγραψε και ένα σημαντικό για την εποχή ιστορικό έργο, την «Επίτομη Ιστορία των Εθνών».
 23. 23.  Yosef Ya’avetz ◦ To 1568 τυπώνει στη Θεσ/νίκη το Sefer She’erit Yosef ◦ συντάσσεται από τον του Daniel ben Perahia Kohen ◦ επρόκειτο για ημερολόγιο αστρολογικού τύπου ◦ η εκτύπωση ήταν μέρος μιας γενικότερης τάσης ◦ να τυπωθούν σε Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη ◦ κείμενα που ως τότε ήταν χειρόγραφα ◦ και αντιγράφονταν στην Καθολική (και άρα πιο περιοριστική) Ιταλία.  Natan Amram ◦ Το 1861 τυπώνει στη Θεσ/νίκη την Barayta di-Shemuél ◦ θεωρείται από τα πρώτα αστρολογική πονήματα στην ιουδαϊκή παράδοση (Barayta=παράδοση) γραμμένο τον 8ο με 9ο αιώνα.
 24. 24.  Yosef Ya’avetz ◦ To 1568 τυπώνει στη Θεσ/νίκη το Sefer She’erit Yosef που συντάσσεται με την επιμέλεια του Daniel ben Perahia Kohen. Επρόκειτο για ημερολόγιο αστρολογικού τύπου σαν αυτά που κυκλοφορούν σήμερα. Η εκτύπωση ήταν μέρος μιας γενικότερης τάσης, να τυπωθούν σε Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη σε τυπογραφείο κείμενα που ως τότε ήταν χειρόγραφα και αντιγράφονταν στην Καθολική (και άρα πιο περιοριστική) Ιταλία.  Natan Amram ◦ Το 1861 εμφανίζεται να τυπώνει στη Θεσ/νίκη την Barayta di-Shemuél που θεωρείται από τα πρώτα αστρολογική πονήματα στην ιουδαϊκή παράδοση (Barayta=παράδοση) γραμμένο τον 8ο με 9ο αιώνα.
 25. 25.  Gustav Holst ◦ Πλήρες όνομα Gustavus Theodore von Holst ◦ Γεννήθηκε 21 September 1874 στην Αγγλία ◦ Καταγόταν από τη Λετονία ◦ Πέθανε στις 25 May 1934 ◦ Επηρεάστηκε από τον Βάγκνερ, τον Στράους και άλλους κοντινούς συνθέτες στην εποχή του ◦ Η οικογένεια ήταν γενικότερα καλλιτεχνική με τον αδελφό ηθοποιό στο Χόλλυγουντ και το γιο αλλά και τον πατέρα επίσης συνθέτες και μαέστρους
 26. 26.  Gustav Holst ◦ Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του δούλεψε στην Ευρώπη. ◦ Έγραψε διάφορα έργα μεταξύ των οποίων και επένδυση σε έργα του ποιητή Walt Wittman ◦ Ασχολήθηκε όμως και με τον Ινδικό Μυστικισμό, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο για να μάθει Σανσκριτικά και έγραψε τρία σχετικά έργα. ◦ Διατέλεσε επικεφαλής γυμνασίων σε πολλά σχολεία της Αγγλίας με άλλοτε επιτυχημένη κι άλλοτε όχι αποδοχή λόγω νεωτερισμών του ειδικά στη μουσική παιδεία.
 27. 27.  Gustav Holst ◦ Μεγαλύτερο έργο του ήταν «Οι πλανήτες» ◦ Έργο που μουσικά επηρεάστηκε από τη μοντέρνα μουσική του Στραβίνσκι και του Schönberg. ◦ To έργο ξεκίνησε στην Αγγλία, όμως ολοκληρώθηκε αργότερα, καθώς διορίστηκε παιδαγωγός στη YMCA (XAN) στη Θεσσαλονίκη και αργότερα της Κωνσταντινούπολης. ◦ Ήταν η εποχή που όπως λέει η ΧΑΝΘ στην ιστοσελίδα της γίνονταν «Προγράμματα προσφοράς προς τους στρατιώτες της συμμαχίας του Μακεδονικού μετώπου με Ίδρυση των σπιτιών του στρατιώτη.» ◦ Εκεί δίδασκε μουσική στους στρατιώτες και ήταν η περίοδος που τέλειωσε το έργο του.
 28. 28.  Gustav Holst ◦ Αποσπάσματα  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embe dded&v=L6NopU9K_8M  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embe dded&v=AuMwSLinQB0
 29. 29.  Σπύρος Πιπεράκης  Υποψήφιος διδάκτωρ Θρησκειολογίας  Σε συνεργασία με τον καθηγητή κύριο Παναγιώτη Παχή ολοκλήρωσε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου την εργασία: «Αστρολογία και ιατρική» Θεωρία και πράξη στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα (διατίθεται και στα βιβλιοπωλεία)
 30. 30.  Μερικά Σημεία της εργασίας ◦ Η εξέταση των συνθηκών που μετά τον Μέγα Αλέξανδρο οδήγησαν σε σύζευξη αστρολογίας και ιατρικής ◦ Η πτώση της παρέμβασης μέσω της πόλης κράτους ◦ Το φιλοσοφικό υπόβαθρο αυτής της σύζευξης  Ζήνων (Στωϊκοί) και πάνθεον  Πτολεμαίος (Αριστοτελικοί) και μηχανισμός ταξινόμησης του κόσμου  Πλούταρχος (Πλατωνικοί) καλό και κακό, ψυχή και σώμα ◦ Ο ρόλος των ζωδιακών σημείων ως ενοποιητικού πάνθεου στη θέση των επιμέρους θεών (στωικοί) ◦ Κάτω από το ζωδιακό όλοι οι λαοί είναι ίσοι
 31. 31.  Μερικά Σημεία της εργασίας ◦ Φιλοσοφικά και Αστρολογικά Διλήμματα  Τι σημαίνει τελικά η όμως αστρολογική επίδραση;  Ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα; (Ανατολή;)  Ή ότι στον κόσμο υπάρχει αίτιο και αποτέλεσμα; (Δύση;)  Τι επικρατεί;  Δαιμονολογία και μοιρολατρία ή ευσέβεια και λογική;  Ανατολή ή Δύση;  Προκαθορισμός ή Παρέμβαση;  Γενεθλιακή Αστρολογία ή Καταρχική; ◦ Ο ρόλος του Ιπποκράτη στην κατ’ αναλογία εξήγηση ασθενειών μέσω συνάφειας με τα αστρολογικά στοιχεία ◦ Τελικά είναι οι ασθένειες προκαθορισμένες; Ή μπορεί να υπάρξει θεραπευτική παρέμβαση;
 32. 32.  Μερικά Σημεία της εργασίας ◦ Ο ρόλος των μυητικών συστημάτων  Δίνουν δυνατότητα παρέμβασης του ανθρώπου…  Κατά τους στωικούς μέσω της χρήσης του νου και της όλο και ευρύτερης κατανόησης των μηχανισμών της φύσης  Κατά τους νεοπλατωνικούς μέσω της ψυχής και της ατομικής μύησης  Στη θέση του κλασσικού «παν μέτρον άριστον» τώρα προβάλλεται η «ευσέβεια»  Ο άνθρωπος για να σωθεί και να μην είναι έρμαιο των άστρων, πρέπει να εξελιχθεί για να επηρεάζεται λιγότερο από το τυχαίο.  Πρέπει να ξεπεράσει τη σφαίρα την υποσεληνιακή, που επικρατούν οι δαίμονες και να πλησιάσει τους πλανήτες που στη φύση τους είναι πάντα αγαθοί.  Πρέπει να είναι ευσεβής προς αυτούς γιατί το καλό νικά, αρκεί να εξελιχθούμε για να το πλησιάσουμε.
 33. 33. ◦ Παρατηρήσεις  ο κύριος Πιπεράκης εργάστηκε για ένα εξάμηνο την Άνοιξη του 2012 στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στην έδρα Θρησκευτικών Μελετών ως εισηγητής στο θέμα «θρησκείες της κλασικής Αθήνας»  Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα θεωρίας της μελέτης της θρησκείας.
 34. 34. ◦ Η Αστρολογία στη Θεσ/νίκη βρήκε έδαφος ανάπτυξης σε διάφορες εποχές και εθνικές ομάδες ◦ Μέσα από τη μελέτη του αντικειμένου μπορούν να γίνουν συσχετίσεις με το ρόλο της πόλης στο εκάστοτε πολιτικό περιβάλλον που ανήκε. ◦ Σε κάθε περίπτωση ο διεθνής της ρόλος φαίνεται κι από το ότι ήταν σταθμός εργασίας πολλών σημαντικών ανθρώπων είτε είχαν γεννηθεί στην πόλη είτε όχι.
 35. 35.  Λέων ο Μαθηματικός ◦ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%AD%CF%89%CE%BD_%CE %BF_%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B F%CF%82 (Λέων ο Μαθηματικός) ◦ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE% B9%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF (Πανδιδακτήριο) ◦ http://www.astroleon.gr/diafora/13-h-gnomh-mas (χρονικό Θεοφάνη για το Λέοντα) ◦ http://www1.antibaro.gr/index.php?option=com_content&view=a rticle&id=713:2008-10-01-20-59-15&catid=106:history- byzantium&Itemid=292 ◦ http://www.hellinon.net/ThetikoiEpistimones1.htm ◦ http://www.conpolis.eu/Byzantio/Byzantio_Kratos.pdf
 36. 36. ◦ Müneccimbaşı Ahmed Dede  http://www.britannica.com/EBchecked/topic/397479/ Ahmed-Dede-Muneccimbasi  http://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCneccimba%C5% 9F%C4%B1_Ahmed_Dede
 37. 37.  Εβραϊκές Πηγές ◦ Astrologumena Judaica: Untersuchungen zur Geschichte der astrologischen Literatur der Juden http://books.google.gr/books?id=usyU0gcxCrMC&pg=PA134&lpg=P A134&dq=juden+astrologie+saloniki&source=bl&ots=JqrImeXbot&sig =kN2trGyfSlGhizn022qLBaa9KGI&hl=el&sa=X&ei=L2btUL2iB4rHsgb0 woCoAQ&ved=0CDYQ6AEwAg#v=onepage&q=juden%20astrologie%2 0saloniki&f=false ◦ http://books.google.gr/books?id=EqgiSev7Fr0C&pg=PA14&lpg=PA14 &dq=What+does+Barayta+di-Shamuel+mean?&source=bl&ots=X- 46xO2-1Y&sig=- bbvJ3BrVOPUuSiTY7FaKu14VAs&hl=el&sa=X&ei=TXLtUP37B8SHtQa_5 YHYAQ&ved=0CEMQ6AEwAw#v=onepage&q=Saloniki&f=false ◦ http://books.google.gr/books?id=dZSmDsoU11kC&pg=PA262&lpg=P A262&dq=Sefer+Sheerit+Josef&source=bl&ots=uAMV5j8V70&sig=zF 4t3V1SUjMB3nw6MymcUanku3g&hl=el&sa=X&ei=lXvtULDtH8zLswaDv oCIDw&ved=0CEcQ6AEwBA#v=onepage&q=Sefer%20Sheerit%20Josef& f=false
 38. 38. ◦ Gustav Holst  http://en.wikipedia.org/wiki/Gustav_Holst  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Planets  http://www.gustavholst.info/biography/index.php?cha pter=4  http://www.guardian.co.uk/music/gustav-holst ◦ Σπύρος Πιπεράκης  http://www.as.ua.edu/rel/piperakis.html  http://auth.academia.edu/SpyrosPiperakis  http://noesiscognitiongrr.blogspot.gr/2011/02/blog- post_9874.html

×