Lezing johan leman over impact van migratie

Avansa Mid- en Zuidwest
Avansa Mid- en ZuidwestAvansa Mid- en Zuidwest
De beleving en betekenis van de aanwezigheid van migranten in een stedelijke omgeving. Kortrijk, 1 december, Johan Leman, IMMRC. Sociale Wetenschappen, KU Leuven Voorzitter Regionaal integratiecentrum Foyer vzw
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
I. De modellen van migratie – interpretatie : . push – pull . centrum – periferie . netwerking . existentiële c.q. globalizerings-bewegingen Waar bevinden we ons in onze stad? Welke lagen zijn aanwezig? Is er transnationalisme? Op welke vlakken?
II. Sociale cohesie: Goed samenhangend multicultureel stedelijk beleid: Wat houdt dat in? Kearns en Forrest, over sociale cohesie, in Urban Studies stellen 5 bepalende criteria voor. Thomas Eriksen wijst erop dat er een “meerderheids-” en een “minderheidsperspectief” bestaat. Ruben Gowricharn ziet sociale cohesie zich opsplitsen in een veelvoud van “partiële inclusies”.
2.1. Kearns en Forrest: 1. noodzaak van enkele belangrijke gemeenschappelijke waarden; vraag: kan er geen verschil bestaan tussen minderheids- en meerderheidsperspectief? Vb. inzake gender, ander voorbeeld: Mohammed cartoons… 2. geen te grote, zichtbare economische ongelijkheid; vraag: quid gentrificatie? 3. voldoende sociaal kapitaal; vraag: etnisch, religieus, gemengd of niet? 4. voldoende sociale orde: straatbeeld; vraag: taak ook voor onderwijs? 5. voldoende vereenzelviging met de stad en haar geschiedenis. vraag: taak ook voor onderwijs? Als dit allemaal onder controle is en positief door de burgers ervaren wordt, dan loopt het multiculturele samenleven vlot…
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
2.3. Wat is de moeilijkheid voor het beleid? dat het beleid heel sterk het meerderheidsperspectief ondersteunt en zich optrekt aan het feit dat er vanuit migrantenmiddens uiteraard ook succesvolle “ passing” plaats vindt naar het meerderheidsperspectief toe. Probleem is, dat men met een belangrijke rest-categorie zit, die “niet meedoet”…. Meestal: Beleid overschat zichzelf. Bedenking bij dit laatste punt: de onderschatte plaats van het middenveld, in de ogen van het beleid!
2.4. Het middenveld Robert Putnam wijst erop dat er eigenlijk drie niveaus zijn die men goed moet onderscheiden: - aan de ene pool: een micro-niveau: dit van de individuen en van de minderheidsgemeenschappen… resp. de meerderheidsgemeenschap; (dikke en dunne relaties; sub-gemeenschappen)… - aan de andere pool: een macro-niveau: dit van de overheden en stedelijke administratie; - een tussenniveau: het middenveld (“civil society”). Wat is typisch voor het middenveld? Een ruimte voor creatie van solidariteit, leerprocessen, confrontatie en botsing van ideeën, contestatie,….
Volgens Putnam is dit tussenniveau fundamenteel voor het goed draaien van een beleid. Het is echter dat niveau dat continu onder druk geplaatst wordt. Waarom? Omdat een overheid vaak oordeelt dat dit middenveld onvoldoende uitvoert wat de overheid zelf bepaalt. Dus, een overheid tracht via allerlei formules vat te krijgen op dit middenveld… en creëert bv agentschappen, inroepende dat dit tot betere coördinatie zal leiden… Terwijl de media ook het middenveld de facto onder druk zetten, doordat individuen vaak voldoende hun gading vinden en hun interactieve noden voldaan zien door bv de televisie of het internet. Niettemin, het middenveld amputeren, is een belangrijk instrument voor het realiseren van multiculturele sociale cohesie wegknippen.
2.6. Waaraan wordt een beleid nu beoordeeld in die multiculturele materie? Mij baserend op mijn Brusselse ervaring, stel ik vast 1. dat wie oordeelt dat het slecht gaat in een bepaalde gemeente, en er zelf ook woont, zich baseert op: het mank lopen van de criteria 1, 2 en 4. 2. dat wie oordeelt dat het goed gaat, en er zelf ook woont, sprekend over dezelfde gemeente, zich baseert op criteria 3 en 5. 3. dat in de beeldvorming over een bepaalde gemeente, bv. in Vlaanderen over Molenbeek, het gaat om criteria 1 en 4. (met criteria wordt bedoeld: de criteria van Kearns en Forrest.)
2.7. Zijn er elementen die de auteurs, Kearns en Forrest, en Eriksen, over het hoofd zien ? Ik denk het… 1. de indruk bij een deel van de bevolking dat ze de migratieprocessen passief ondergaan (meerderheidsperspectief); alhoewel… juist dit punt is nu wel meer dan doorgedrongen tot het politieke niveau… 2. de globalisering (o.a. via www;) met haar homogenisering, polarisering en infoverwerving; (wordt zwaar onderschat, zie bv in discussie over hoofddoek) 3. Er is bijkomend nog een ander debat, waar iemand als Eriksen echter wèl naar verwijst: nl. welke is de verhouding tussen opgelegd beleid (door de overheid) en de marge voor eigen vrije culturele en sociale minderheidsexpressie? (dit laatste blijft momenteel onderbelicht, omdat er een overbelichting valt op migranten die “passing” deden en etaleerden… (i.t.t. bv enkele jaren terug Abu Jahjah)
Concreet: De strekking die vandaag een beetje overal in West-Europa dominant is, is dat van minder naar méér opgelegd beleid gegaan wordt, en van méér naar minder marge voor eigen vrije culturele en talige expressie van minderheden. Dit is een beweging die hier anders loopt dan in de VS en Canada… waar het omgekeerde aan de gang is.
2.8. Conclusie uit mijn verhaal, en ons beperkend tot het stedelijk niveau, m.b.t. sociale cohesie: Voortgaande op de literatuur en op de ervaringen bv te Brussel… lijken volgende zaken prioritair te bewaken: 1. geen enkele vervuiling en geen enkel ook maar begin van criminalisering van om het even welke buurt kan toegelaten worden; 2. werklozen onder welke vorm dan ook activeren om “bezig” te zijn; 3. instroom vanuit kettingmigratie en gezinshereniging niet onmogelijk maken, maar wel beheersbaar en geloofwaardig houden; 4. ruimte laten voor plaatsen waar mensen met hun eigen taal en godsdienst en cultuur kunnen experimenteren; 5. het middenveld (Vlaamse en allochtone) activeren om initiatieven te ontwikkelen in de richting van dialoog en schoonheid.
III. Discussie over sociaal kapitaal - “dikke” en “dunne relaties” - sociaal kapitaal binnen de eigen gemeenschap of inter-communautair? - de onbekende: interne differentiëring binnen de etnische/religieuze gemeenschappen - de plaats van de secularizering.
IV. “Borderscape” situaties als structurele realiteit - de ontwikkeling van creatieve “practices” bij mensen in irreguliere situaties; - de plaats van sociaal kapitaal en van “dikke” en “dunne” relaties; - de appreciatie van “burgerschap” (civiel, sociaal en politiek burgerschap) en de ruimte tot handelen voor een “civil society” (middenveld).
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
1 von 16

Recomendados

Hoe positief omgaan met diversiteit in het onderwijs? (Danny Wildemeersch) von
Hoe positief omgaan met diversiteit in het onderwijs? (Danny Wildemeersch)Hoe positief omgaan met diversiteit in het onderwijs? (Danny Wildemeersch)
Hoe positief omgaan met diversiteit in het onderwijs? (Danny Wildemeersch)Avansa Mid- en Zuidwest
1.1K views28 Folien
Anders Werven Of Transcultureel Werken von
Anders Werven Of Transcultureel WerkenAnders Werven Of Transcultureel Werken
Anders Werven Of Transcultureel WerkenDaphneV
323 views11 Folien
Slachtofferhulp: ethnisch divers? von
Slachtofferhulp: ethnisch divers?Slachtofferhulp: ethnisch divers?
Slachtofferhulp: ethnisch divers?Dr. Carl H.D. Steinmetz
672 views34 Folien
Bakker erasmus magazine_het geheim achter flow von
Bakker erasmus magazine_het geheim achter flowBakker erasmus magazine_het geheim achter flow
Bakker erasmus magazine_het geheim achter flowArnold Bakker
1.5K views32 Folien
Education POG GGZ for InHolland von
Education POG GGZ for InHollandEducation POG GGZ for InHolland
Education POG GGZ for InHollandDr. Carl H.D. Steinmetz
588 views26 Folien

Más contenido relacionado

Destacado

Powerpoint mcv dag 1 von
Powerpoint mcv dag 1Powerpoint mcv dag 1
Powerpoint mcv dag 1Do1982
952 views46 Folien
Etnische diversiteit, gentse identiteit en sociale cohesie sociologie von
Etnische diversiteit, gentse identiteit en sociale cohesie sociologieEtnische diversiteit, gentse identiteit en sociale cohesie sociologie
Etnische diversiteit, gentse identiteit en sociale cohesie sociologieGezondheidsdienst
547 views23 Folien
Migratie von
MigratieMigratie
MigratieFrederikVO
609 views17 Folien
Bereik Bereikt von
Bereik BereiktBereik Bereikt
Bereik BereiktDaanheineke
763 views79 Folien
20 inspirational women of african diaspora in europe 2011 list von
20 inspirational women of african diaspora in europe  2011 list20 inspirational women of african diaspora in europe  2011 list
20 inspirational women of african diaspora in europe 2011 listnucleus of change
2.6K views26 Folien
College 3 Pos von
College 3 PosCollege 3 Pos
College 3 PosCornelis Numan
1.3K views37 Folien

Destacado(19)

Powerpoint mcv dag 1 von Do1982
Powerpoint mcv dag 1Powerpoint mcv dag 1
Powerpoint mcv dag 1
Do1982952 views
Etnische diversiteit, gentse identiteit en sociale cohesie sociologie von Gezondheidsdienst
Etnische diversiteit, gentse identiteit en sociale cohesie sociologieEtnische diversiteit, gentse identiteit en sociale cohesie sociologie
Etnische diversiteit, gentse identiteit en sociale cohesie sociologie
Gezondheidsdienst547 views
20 inspirational women of african diaspora in europe 2011 list von nucleus of change
20 inspirational women of african diaspora in europe  2011 list20 inspirational women of african diaspora in europe  2011 list
20 inspirational women of african diaspora in europe 2011 list
nucleus of change 2.6K views
Nieuwe modellen voor betaalbare zorg von Monia Hurts
Nieuwe modellen voor betaalbare zorgNieuwe modellen voor betaalbare zorg
Nieuwe modellen voor betaalbare zorg
Monia Hurts959 views
Over integriteit en diversiteit bij rekrutering en selectie von Joke Renneboog
Over integriteit en diversiteit bij rekrutering en selectieOver integriteit en diversiteit bij rekrutering en selectie
Over integriteit en diversiteit bij rekrutering en selectie
Joke Renneboog543 views
Workshop identiteit v1.0 von Kittyhawk
Workshop identiteit v1.0Workshop identiteit v1.0
Workshop identiteit v1.0
Kittyhawk2.1K views
Ppt netwerkdag diversiteit von PIME
Ppt netwerkdag diversiteitPpt netwerkdag diversiteit
Ppt netwerkdag diversiteit
PIME656 views
Herplaatsen van agressieve honden von FrederikVO
Herplaatsen van agressieve hondenHerplaatsen van agressieve honden
Herplaatsen van agressieve honden
FrederikVO3.6K views
Diversiteit je team: vloek of zegen von Ingrid Larik
Diversiteit je team: vloek of zegenDiversiteit je team: vloek of zegen
Diversiteit je team: vloek of zegen
Ingrid Larik1.6K views
Workshop Groeien met sociale netwerken 280410 von Bas Wolters
Workshop Groeien met sociale netwerken 280410Workshop Groeien met sociale netwerken 280410
Workshop Groeien met sociale netwerken 280410
Bas Wolters386 views
Mcv powerpoint dag_2 von Do1982
Mcv powerpoint dag_2Mcv powerpoint dag_2
Mcv powerpoint dag_2
Do1982430 views
Interculturele communicatie (nl) von Alette Vonk
Interculturele communicatie (nl)Interculturele communicatie (nl)
Interculturele communicatie (nl)
Alette Vonk2.8K views

Similar a Lezing johan leman over impact van migratie

VSW2009 - Ontgrenzing. een tijdsdiagnose F. Lammertyn (KUL) von
VSW2009 - Ontgrenzing. een tijdsdiagnose  F. Lammertyn (KUL)VSW2009 - Ontgrenzing. een tijdsdiagnose  F. Lammertyn (KUL)
VSW2009 - Ontgrenzing. een tijdsdiagnose F. Lammertyn (KUL)beweging.net
465 views36 Folien
Transitiestussenhoopenvrees von
TransitiestussenhoopenvreesTransitiestussenhoopenvrees
TransitiestussenhoopenvreesOutside-school-Care
666 views62 Folien
De kracht van een alternatief verhaal: De complementaire bijdrage van burgeri... von
De kracht van een alternatief verhaal: De complementaire bijdrage van burgeri...De kracht van een alternatief verhaal: De complementaire bijdrage van burgeri...
De kracht van een alternatief verhaal: De complementaire bijdrage van burgeri...Kay Mars
1.3K views30 Folien
Doe boek vgs von
Doe boek vgsDoe boek vgs
Doe boek vgsHetteke Videler
254 views19 Folien
Michael Merry & Geert Driessen (2018) Sargasso Waarom de elites houden van bu... von
Michael Merry & Geert Driessen (2018) Sargasso Waarom de elites houden van bu...Michael Merry & Geert Driessen (2018) Sargasso Waarom de elites houden van bu...
Michael Merry & Geert Driessen (2018) Sargasso Waarom de elites houden van bu...Driessen Research
4 views4 Folien

Similar a Lezing johan leman over impact van migratie(20)

VSW2009 - Ontgrenzing. een tijdsdiagnose F. Lammertyn (KUL) von beweging.net
VSW2009 - Ontgrenzing. een tijdsdiagnose  F. Lammertyn (KUL)VSW2009 - Ontgrenzing. een tijdsdiagnose  F. Lammertyn (KUL)
VSW2009 - Ontgrenzing. een tijdsdiagnose F. Lammertyn (KUL)
beweging.net465 views
De kracht van een alternatief verhaal: De complementaire bijdrage van burgeri... von Kay Mars
De kracht van een alternatief verhaal: De complementaire bijdrage van burgeri...De kracht van een alternatief verhaal: De complementaire bijdrage van burgeri...
De kracht van een alternatief verhaal: De complementaire bijdrage van burgeri...
Kay Mars1.3K views
Michael Merry & Geert Driessen (2018) Sargasso Waarom de elites houden van bu... von Driessen Research
Michael Merry & Geert Driessen (2018) Sargasso Waarom de elites houden van bu...Michael Merry & Geert Driessen (2018) Sargasso Waarom de elites houden van bu...
Michael Merry & Geert Driessen (2018) Sargasso Waarom de elites houden van bu...
G1000 Uden 24 juni 2014, de rol van de bibliotheek von Hans van Duijnhoven
G1000 Uden 24 juni 2014, de rol van de bibliotheekG1000 Uden 24 juni 2014, de rol van de bibliotheek
G1000 Uden 24 juni 2014, de rol van de bibliotheek
Verantwoording Migrantengroepen en ongedocumenteerde hulpvragers-3 von Jille Belisario
Verantwoording Migrantengroepen en ongedocumenteerde hulpvragers-3Verantwoording Migrantengroepen en ongedocumenteerde hulpvragers-3
Verantwoording Migrantengroepen en ongedocumenteerde hulpvragers-3
Jille Belisario769 views
Geheugen van een stad von FARO
Geheugen van een stadGeheugen van een stad
Geheugen van een stad
FARO319 views
De mangoboom in bloei, porofessioneel inzetten op solidariteit in superdivers... von DieGem
De mangoboom in bloei, porofessioneel inzetten op solidariteit in superdivers...De mangoboom in bloei, porofessioneel inzetten op solidariteit in superdivers...
De mangoboom in bloei, porofessioneel inzetten op solidariteit in superdivers...
DieGem235 views
Een new deal voor de jeugd! von Joerie Osaer
Een new deal voor de jeugd!Een new deal voor de jeugd!
Een new deal voor de jeugd!
Joerie Osaer465 views
talkie walkie congres - frank stevens von ladda
talkie walkie congres - frank stevenstalkie walkie congres - frank stevens
talkie walkie congres - frank stevens
ladda590 views
IDdagen 2013 - Politiserende en depolitiserende tendensen von beweging.net
IDdagen 2013 - Politiserende en depolitiserende tendensenIDdagen 2013 - Politiserende en depolitiserende tendensen
IDdagen 2013 - Politiserende en depolitiserende tendensen
beweging.net628 views
Gemeentesecretarissen op avontuur. Ervaringen vanuit de VGS-leerkring ‘Meer B... von KING
Gemeentesecretarissen op avontuur. Ervaringen vanuit de VGS-leerkring ‘Meer B...Gemeentesecretarissen op avontuur. Ervaringen vanuit de VGS-leerkring ‘Meer B...
Gemeentesecretarissen op avontuur. Ervaringen vanuit de VGS-leerkring ‘Meer B...
KING2.8K views
Waarom zou ik in vredesnaam participeren von Frans de Jong
Waarom zou ik in vredesnaam participerenWaarom zou ik in vredesnaam participeren
Waarom zou ik in vredesnaam participeren
Frans de Jong938 views
Whitepaper Natalie De Neef Dialogische communicatie In De Multiculturele Sam... von nataliedeneef
Whitepaper Natalie De Neef Dialogische communicatie In De Multiculturele Sam...Whitepaper Natalie De Neef Dialogische communicatie In De Multiculturele Sam...
Whitepaper Natalie De Neef Dialogische communicatie In De Multiculturele Sam...
nataliedeneef3.4K views

Más de Avansa Mid- en Zuidwest

Duurzaamheidstips smartphone (Merijn Supply) von
Duurzaamheidstips smartphone (Merijn Supply)Duurzaamheidstips smartphone (Merijn Supply)
Duurzaamheidstips smartphone (Merijn Supply)Avansa Mid- en Zuidwest
12 views22 Folien
De impact van spullen + Facts & Figures e-waste (Rosalie Heens) von
De impact van spullen + Facts & Figures e-waste (Rosalie Heens)De impact van spullen + Facts & Figures e-waste (Rosalie Heens)
De impact van spullen + Facts & Figures e-waste (Rosalie Heens)Avansa Mid- en Zuidwest
9 views28 Folien
Hoe Close the Gap met ICT-materiaal digitale kloof helpt te dichten (Peter Ma... von
Hoe Close the Gap met ICT-materiaal digitale kloof helpt te dichten (Peter Ma...Hoe Close the Gap met ICT-materiaal digitale kloof helpt te dichten (Peter Ma...
Hoe Close the Gap met ICT-materiaal digitale kloof helpt te dichten (Peter Ma...Avansa Mid- en Zuidwest
20 views21 Folien
Recht op Repareren (Rosalie Heens) von
Recht op Repareren (Rosalie Heens)Recht op Repareren (Rosalie Heens)
Recht op Repareren (Rosalie Heens)Avansa Mid- en Zuidwest
15 views30 Folien
De impact van spullen + Facts & Figures e-waste (Rosalie Heens) von
De impact van spullen + Facts & Figures e-waste (Rosalie Heens)De impact van spullen + Facts & Figures e-waste (Rosalie Heens)
De impact van spullen + Facts & Figures e-waste (Rosalie Heens)Avansa Mid- en Zuidwest
27 views20 Folien
Smartphone-reparaties: welke zijn zinvol en betaalbaar? (Dries Terryn) von
Smartphone-reparaties: welke zijn zinvol en betaalbaar? (Dries Terryn)Smartphone-reparaties: welke zijn zinvol en betaalbaar? (Dries Terryn)
Smartphone-reparaties: welke zijn zinvol en betaalbaar? (Dries Terryn)Avansa Mid- en Zuidwest
25 views8 Folien

Más de Avansa Mid- en Zuidwest(20)

Hoe Close the Gap met ICT-materiaal digitale kloof helpt te dichten (Peter Ma... von Avansa Mid- en Zuidwest
Hoe Close the Gap met ICT-materiaal digitale kloof helpt te dichten (Peter Ma...Hoe Close the Gap met ICT-materiaal digitale kloof helpt te dichten (Peter Ma...
Hoe Close the Gap met ICT-materiaal digitale kloof helpt te dichten (Peter Ma...
Smartphone-reparaties: welke zijn zinvol en betaalbaar? (Dries Terryn) von Avansa Mid- en Zuidwest
Smartphone-reparaties: welke zijn zinvol en betaalbaar? (Dries Terryn)Smartphone-reparaties: welke zijn zinvol en betaalbaar? (Dries Terryn)
Smartphone-reparaties: welke zijn zinvol en betaalbaar? (Dries Terryn)
Veilig inloggen & wachtwoordbeheer (Monique Lefebvre / Christophe Ketels) von Avansa Mid- en Zuidwest
Veilig inloggen & wachtwoordbeheer (Monique Lefebvre / Christophe Ketels)Veilig inloggen & wachtwoordbeheer (Monique Lefebvre / Christophe Ketels)
Veilig inloggen & wachtwoordbeheer (Monique Lefebvre / Christophe Ketels)
Elektro Elixir: Software-updates & troubleshooting (Android/iOS/Windows) von Avansa Mid- en Zuidwest
Elektro Elixir: Software-updates & troubleshooting (Android/iOS/Windows)Elektro Elixir: Software-updates & troubleshooting (Android/iOS/Windows)
Elektro Elixir: Software-updates & troubleshooting (Android/iOS/Windows)
Elektro Elixir: Zo hou je de batterij van je toestellen langer gezond von Avansa Mid- en Zuidwest
Elektro Elixir: Zo hou je de batterij van je toestellen langer gezondElektro Elixir: Zo hou je de batterij van je toestellen langer gezond
Elektro Elixir: Zo hou je de batterij van je toestellen langer gezond

Lezing johan leman over impact van migratie

 • 1. De beleving en betekenis van de aanwezigheid van migranten in een stedelijke omgeving. Kortrijk, 1 december, Johan Leman, IMMRC. Sociale Wetenschappen, KU Leuven Voorzitter Regionaal integratiecentrum Foyer vzw
 • 2.
 • 3. I. De modellen van migratie – interpretatie : . push – pull . centrum – periferie . netwerking . existentiële c.q. globalizerings-bewegingen Waar bevinden we ons in onze stad? Welke lagen zijn aanwezig? Is er transnationalisme? Op welke vlakken?
 • 4. II. Sociale cohesie: Goed samenhangend multicultureel stedelijk beleid: Wat houdt dat in? Kearns en Forrest, over sociale cohesie, in Urban Studies stellen 5 bepalende criteria voor. Thomas Eriksen wijst erop dat er een “meerderheids-” en een “minderheidsperspectief” bestaat. Ruben Gowricharn ziet sociale cohesie zich opsplitsen in een veelvoud van “partiële inclusies”.
 • 5. 2.1. Kearns en Forrest: 1. noodzaak van enkele belangrijke gemeenschappelijke waarden; vraag: kan er geen verschil bestaan tussen minderheids- en meerderheidsperspectief? Vb. inzake gender, ander voorbeeld: Mohammed cartoons… 2. geen te grote, zichtbare economische ongelijkheid; vraag: quid gentrificatie? 3. voldoende sociaal kapitaal; vraag: etnisch, religieus, gemengd of niet? 4. voldoende sociale orde: straatbeeld; vraag: taak ook voor onderwijs? 5. voldoende vereenzelviging met de stad en haar geschiedenis. vraag: taak ook voor onderwijs? Als dit allemaal onder controle is en positief door de burgers ervaren wordt, dan loopt het multiculturele samenleven vlot…
 • 6.
 • 7. 2.3. Wat is de moeilijkheid voor het beleid? dat het beleid heel sterk het meerderheidsperspectief ondersteunt en zich optrekt aan het feit dat er vanuit migrantenmiddens uiteraard ook succesvolle “ passing” plaats vindt naar het meerderheidsperspectief toe. Probleem is, dat men met een belangrijke rest-categorie zit, die “niet meedoet”…. Meestal: Beleid overschat zichzelf. Bedenking bij dit laatste punt: de onderschatte plaats van het middenveld, in de ogen van het beleid!
 • 8. 2.4. Het middenveld Robert Putnam wijst erop dat er eigenlijk drie niveaus zijn die men goed moet onderscheiden: - aan de ene pool: een micro-niveau: dit van de individuen en van de minderheidsgemeenschappen… resp. de meerderheidsgemeenschap; (dikke en dunne relaties; sub-gemeenschappen)… - aan de andere pool: een macro-niveau: dit van de overheden en stedelijke administratie; - een tussenniveau: het middenveld (“civil society”). Wat is typisch voor het middenveld? Een ruimte voor creatie van solidariteit, leerprocessen, confrontatie en botsing van ideeën, contestatie,….
 • 9. Volgens Putnam is dit tussenniveau fundamenteel voor het goed draaien van een beleid. Het is echter dat niveau dat continu onder druk geplaatst wordt. Waarom? Omdat een overheid vaak oordeelt dat dit middenveld onvoldoende uitvoert wat de overheid zelf bepaalt. Dus, een overheid tracht via allerlei formules vat te krijgen op dit middenveld… en creëert bv agentschappen, inroepende dat dit tot betere coördinatie zal leiden… Terwijl de media ook het middenveld de facto onder druk zetten, doordat individuen vaak voldoende hun gading vinden en hun interactieve noden voldaan zien door bv de televisie of het internet. Niettemin, het middenveld amputeren, is een belangrijk instrument voor het realiseren van multiculturele sociale cohesie wegknippen.
 • 10. 2.6. Waaraan wordt een beleid nu beoordeeld in die multiculturele materie? Mij baserend op mijn Brusselse ervaring, stel ik vast 1. dat wie oordeelt dat het slecht gaat in een bepaalde gemeente, en er zelf ook woont, zich baseert op: het mank lopen van de criteria 1, 2 en 4. 2. dat wie oordeelt dat het goed gaat, en er zelf ook woont, sprekend over dezelfde gemeente, zich baseert op criteria 3 en 5. 3. dat in de beeldvorming over een bepaalde gemeente, bv. in Vlaanderen over Molenbeek, het gaat om criteria 1 en 4. (met criteria wordt bedoeld: de criteria van Kearns en Forrest.)
 • 11. 2.7. Zijn er elementen die de auteurs, Kearns en Forrest, en Eriksen, over het hoofd zien ? Ik denk het… 1. de indruk bij een deel van de bevolking dat ze de migratieprocessen passief ondergaan (meerderheidsperspectief); alhoewel… juist dit punt is nu wel meer dan doorgedrongen tot het politieke niveau… 2. de globalisering (o.a. via www;) met haar homogenisering, polarisering en infoverwerving; (wordt zwaar onderschat, zie bv in discussie over hoofddoek) 3. Er is bijkomend nog een ander debat, waar iemand als Eriksen echter wèl naar verwijst: nl. welke is de verhouding tussen opgelegd beleid (door de overheid) en de marge voor eigen vrije culturele en sociale minderheidsexpressie? (dit laatste blijft momenteel onderbelicht, omdat er een overbelichting valt op migranten die “passing” deden en etaleerden… (i.t.t. bv enkele jaren terug Abu Jahjah)
 • 12. Concreet: De strekking die vandaag een beetje overal in West-Europa dominant is, is dat van minder naar méér opgelegd beleid gegaan wordt, en van méér naar minder marge voor eigen vrije culturele en talige expressie van minderheden. Dit is een beweging die hier anders loopt dan in de VS en Canada… waar het omgekeerde aan de gang is.
 • 13. 2.8. Conclusie uit mijn verhaal, en ons beperkend tot het stedelijk niveau, m.b.t. sociale cohesie: Voortgaande op de literatuur en op de ervaringen bv te Brussel… lijken volgende zaken prioritair te bewaken: 1. geen enkele vervuiling en geen enkel ook maar begin van criminalisering van om het even welke buurt kan toegelaten worden; 2. werklozen onder welke vorm dan ook activeren om “bezig” te zijn; 3. instroom vanuit kettingmigratie en gezinshereniging niet onmogelijk maken, maar wel beheersbaar en geloofwaardig houden; 4. ruimte laten voor plaatsen waar mensen met hun eigen taal en godsdienst en cultuur kunnen experimenteren; 5. het middenveld (Vlaamse en allochtone) activeren om initiatieven te ontwikkelen in de richting van dialoog en schoonheid.
 • 14. III. Discussie over sociaal kapitaal - “dikke” en “dunne relaties” - sociaal kapitaal binnen de eigen gemeenschap of inter-communautair? - de onbekende: interne differentiëring binnen de etnische/religieuze gemeenschappen - de plaats van de secularizering.
 • 15. IV. “Borderscape” situaties als structurele realiteit - de ontwikkeling van creatieve “practices” bij mensen in irreguliere situaties; - de plaats van sociaal kapitaal en van “dikke” en “dunne” relaties; - de appreciatie van “burgerschap” (civiel, sociaal en politiek burgerschap) en de ruimte tot handelen voor een “civil society” (middenveld).
 • 16.