Anzeige
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

аNaliza na evropsko prvenstvo 2012

 1. ФУДБАЛСКА ФЕДЕРАЦИЈА НА МАКЕДОНИЈА ИЗГОТВИЛ:ВОЈНЕСКИ СЛАВЧЕ ТЕМА : АНАЛИЗА НА ЕВРОПСКОТИ ПРВЕНСТВО 2012
 2. КРАТОК ОСВРТ НА ЕВРОПСКОТО ПРВЕНСТВО. Што ни донесе ова ЕП.
 3. КРАТОК ОСВРТ НА ЕВРОПСКОТО ПРВЕНСТВО. Што ни донесе ова ЕП? • Главен акцент на ова првенство беше ставено на долгорочните процеси и нивното влијание врз играта.Овозможувајќи алатки на колегите кој секојдневно се на теренот покрај линијата. • Јоаким Лоев (Селектор на Германија втор по стаж на ЕП), Се сконцентриравме на поседот на топката и иницијалните напади,се трудиме да ја смениме нашата фудбалска култура и да се одалечиме од случајните организации на напад.(СП 2006).
 4. КРАТОК ОСВРТ НА ЕВРОПСКОТО ПРВЕНСТВО. Што ни донесе ова ЕП? • Голови постигнати со глава • Во почетните напревари по групи во првите два дена изнесуваше дури 40% од вкупно дадените голови,за да по последниот финален натпревар падне на 28,9%.
 5. КРАТОК ОСВРТ НА ЕВРОПСКОТО ПРВЕНСТВО. Што ни донесе ова ЕП? • Дури 13 голови се постигнати од игра • 10 од десна страна • 3 лева Нормално се поставува прашањето зашто толкав процент на дадени голови се со глава? • Одлично организирани одбрамбени блокови на централните позиции каде што единствената шанса за пробив е од страничните позиции. • Специјално припремени играчи и тактики на странични позиции на обратно ноги странични бекови .(Дарио Срна,Филип Лам,Жером Боатенг,Гебрасиласие ...)
 6. КРАТОК ОСВРТ НА ЕВРОПСКОТО ПРВЕНСТВО. Што ни донесе ова ЕП. • СИСТЕМИ НА ИГРА И НИВНИ ТРАНСФОРМАЦИИ. • 12 Екипи играа 1-4-3-3 или 1-4-2-3-1 • Раазликата кај двете структури на екипите ја правеа само дали играа со еден или двајца централни средни играчи пред четворкта во одбрана. • 4 Екипи играа 1-4-4-2 • Само шампионот играше формација 1-4-6-0 без класичен напаѓач со Фабрегас во преден план. • Италија на два натпревари беше во формација1-3-5-2 • Трендот на појавувањето на играч како ,,слободен дух‘‘кој оперира помеѓу двете линии на одбраната и средната линија и има потполна слобода во играта беше приметено дури кај 9 екипи.
 7. КРАТОК ОСВРТ НА ЕВРОПСКОТО ПРВЕНСТВО. Што ни донесе ова ЕП. • ПАРАДОКСОТ НА ПАС ИГРАТА. • Како тренд на ова ЕП се наметна поседот на топката • Гледајќи наназад 4 години во лигата на Шампионите Барселона постави високи стандарди со 63% посед и помеѓу 600 и 700 пасови. • За да Интер со 32% и 400 пасови во финалето ја освои лигта а истото и Челзи со 47 % посед ја освојува лигата. • На минатото ЕП Луис Арагонес со Шпанија иамше во просек по 450 пасови по натпревар. • Четири години подоцна овие бројки се за потсмев зашто дури 11 тимови имаа просек со над 500 пасови по натпревар. • Шпанија против Ирска е рекордер на ова ЕП со дури 929 паса.
 8. КРАТОК ОСВРТ НА ЕВРОПСКОТО ПРВЕНСТВО. Што ни донесе ова ЕП. • Во една прилка Берт Ван Марвијк ќе ја допре суштината на модерната фудбалска игра: • Во врвниот фудбал се се врти околу просторот.Мораш да научиш како да работиш во мал простор пред противничкиот гол,а воедно да успееш да го контролираш поголемиот простор кој се наоѓа зад тебе. • Многу од екипите пробуваа да го стеснат просторот и да играат во простор од 20-25 метри. • Што е парадоксално на ова ЕП • Многу од тимовите Русија и Холандија со 56% посед заминаа дома по групното разигрување додека екипаи како Англија 36% и Португал со 46% продолжија во понатамошните борби.
 9. КРАТОК ОСВРТ НА ЕВРОПСКОТО ПРВЕНСТВО. Што ни донесе ова ЕП. • ТАКТИЧКИ ТРЕНДОВИ НА ЕП 2012 • Формирање на цврсти компактни и подвижни одбрамбени блокови посебно во централните делов. • Пробување по добро организирана одбрана да се излезе во брз напад претходно добро организиран и воигран. • Пресирање на топка односно на играчот кој ја освојува топката за да се оневозможи изведување на брз напад. • Поставување на 2 класични дефанзивни средни играчи пред одбрамбената четворка . • Само 6 екипи кој поставија по еден играч го направија контрастотна ова ЕП • Поставувањето на Пирло на таа позиција на базата на нивниот дијамант ја направи Италија покреативна и со повеќе опции и можности за креации на наивната финализација.
 10. КРАТОК ОСВРТ НА ЕВРОПСКОТО ПРВЕНСТВО. Што ни донесе ова ЕП. • ТАКТИЧКИ ТРЕНДОВИ НА ЕП 2012 • Пресинг да или не? • Многу екипи на ова ЕП се одлучија на висок пресинг • Способноста да се изврши ваков пресинг зависеше највеќе од напаѓачката филозофија која ја поседуваат екипите и поместувањето на линиите понапред за подршка на напаѓачите и обидувањето за што пократко време топката да се одземе . • Тренд на ова ЕП е колективниот висок пресинг кој секогаш се однесуваше на играчот кој ја поседува топката,брза транзиција во дефанзивен блок,чекајќи го противникот да нападне. • Голем број на тактички фаули.
 11. КРАТОК ОСВРТ НА ЕВРОПСКОТО ПРВЕНСТВО. Што ни донесе ова ЕП. • ТАКТИЧКИ ТРЕНДОВИ НА ЕП 2012 • Еден од трендовите на ЕП е поставувањето на играчи со спротивна нога на крилните позиции,стварајќи простор за офанзивните бекови.
 12. КРАТОК ОСВРТ НА ЕВРОПСКОТО ПРВЕНСТВО. Што ни донесе ова ЕП. • КОНТРАНАПАДИ • КАКО ПРОТИВ ОДБРАМБЕНИОТ БЛОК • ЕУРО 2008 46% КОНТРАНАПАДИ • ЕУРО 2012 25% КОНТРАНАПАДИ ОФСАЈДИ • 20% Помалку офсајд ситуации од Еуро 2008 год. • Највеќе офсајд ситуации имаат клубовите со најголем посед на топката. • ЗАШТО???
 13. ОФСАЈДИ
 14. Г О Л О В И
 15. Г О Л О В И Голови од прекин • УЕФА ЛШ 22% • УЕФА ЛШ 2001/02 35% • ЕП 2012 21% • Зашто опаѓа процентот?
 16. КОРНЕРИ • УЕФА ЛШ 2012 1:46 • ЕП 2012 1:57 • ЕП 2008 1:64
 17. ПОСТИГНАТИ ГОЛОВИ ОД ИГРА ПО КРИЛНИ ПОЗИЦИИ • Уефа ЛШ 28% • ЕП 2012 28% • 52% ви финалните натпревари. ПО ЦЕНТРАЛНИ ПОЗИЦИИ • Уефа ЛШ 27% • ЕП 2012 25 % • 91% се дадени внатре во казнениот простор
 18. ПОСТИГНАТИ ГОЛОВИ • Индивидуални напади Уефа ЛШ ЕП 2012 16% 15% • По направена грешка Уефа ЛШ ЕП 2012 6% 6%
 19. ВАЖНОСТА ОД ПОСТИГНУВАЊЕ НА 1 ГОЛ • 31 НАТПРЕВАР ВО ТОТАЛ • 2 НАТПРЕВАРИ БЕЗ ПОСТИГНАТ ГОЛ • 29 НАТПРЕВАРИ • 22 ПОБЕДИ (79%) • 5 НЕРЕШЕНИ (17%) • 2 ИЗГУБЕНИ ( 7%)
 20. ФЕР ИГРА ФАУЛИ • ЕП 2008 1118 • ЕП 2012 887 • Помалку од 20 фаули по натпревар • 4/5 Фаули се направени од напаѓачите. • Германија 9,8 по натпревар
 21. ФАУЛИ
 22. КЛУЧНИ ТРЕНДОВИ НА ЕП 2012 • Компактен централен блок како дел од тактиката. • Брза транзиција од напад во одбрана и обратно • Градење на напад по централни позиции • Пренос на тежиштето на играта како плански и однапред увежбана варијанта • Флексибилен пресинг • Ментална стабилност и јачина • Тимови со самодоверба
 23. УСПЕШНО ЕП 2012 ЗАШТО? • ПОЗИТИВЕН ПРИОД КОН ИГРАТА • ОДЛИЧНО СУДЕЊЕ • ОДЛИЧНА АТМОСФЕРА • ИМПРЕСИВНИ СТАДИОНИ • БЕЗ ДОПИНГ • ВИСОКО НАТПРЕВАРУВАЧКИ РИТАМ
 24. АТРИБУТИ ЗА УСПЕХ • Претседател • Тренер • Персонал • Играчи • Тим • Менталите • Филозофија
 25. ПАТОТ ДО УСПЕХОТ • Стратегија • Млади категории • Натпреварувања • Скаутинг • Развој на играчот • Програма • Едукација на кадри
 26. ДОБАР ТИМ И НЕГОВИТЕ ПОТРЕБИ • Заедничка цел • Лидерство • Група на талентирани играчи • Ефективна организација • Мотивација • Хармонизација • Тактика/Стратегија • Меѓусебна доверба • Победнички менталитет • Прифаќање на улогите во тимот
 27. ШАМПИОНИТЕ СЕ ОДНЕСУВААТ ШАМПИОНСКИ УШТЕ ПРЕД ДА СТАНАТ ШАМПИОНИ
 28. ВИ БЛАГОДАРАМ НА ВНИМАНИЕТО
Anzeige