Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Моето родно селище в миналото и днес ос - 2 клас - веска петрова

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige

Hier ansehen

1 von 43 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Diashows für Sie (20)

Ähnlich wie Моето родно селище в миналото и днес ос - 2 клас - веска петрова (20)

Anzeige

Weitere von Veska Petrova (20)

Моето родно селище в миналото и днес ос - 2 клас - веска петрова

 1. 1. Веска Петрова, ОУ”проф. Д. Димов”, гр. Ловеч
 2. 2. Коя е нашата Родина? Република България. А какво е за вас родното място? Всеки има свое родно място. То е родината и селището, в което човек се е родил. То е мястото, където най – напред сте усетили първата “майчина милувка”. Родното място винаги е най – скъпото и милото.
 3. 3. С кои изрази можем да заменим РОДНО МЯСТО? РОДЕН КРАЙ, БАЩИН КРАЙ, РОДЕН КЪТ
 4. 4. Едно и също ли означават родно място и селището, в което живея? Селището, в което живеем не винаги съвпада с родния край. В класа имаме дете, при което родното място и селището, в което живее не съвпадат. Това е Моника. Тя е родена в град Пловдив, но живее в Ловеч.
 5. 5. В България има много красиви селища, с интересна история и богата природа. Вие в кои градове сте ходили и познавате?
 6. 6. Разгледайте внимателно снимките на стр. 12 в учебника и тук. Кои са представените градове? София в миналото и днес
 7. 7. Велико Търново в миналото и днес
 8. 8. А кой е този град? Ловеч в миналото и днес
 9. 9. Виждам, че трудно разпознахте Ловеч в миналото и това е нормално. Но днес ще научите повече както за миналото, така и за настоящето на града. Всяко селище има своя история. В миналото то е изглеждало по един начин, сега по друг. Неговите исторически паметници ни напомнят за отминали времена. Забележителностите му ни помагат да го различим от другите градове и села. Във всяко селище живеят различни хора с различни професии.
 10. 10. Ловеч се намира на 200 м надморска височина по протежението на двата бряга река Осъм в полите на Предбалкана. Отстои на 170 км източно от София. Това е един от най – старите и интересни градове в България. Връзката с Южна България се осъществява през проходите „Троян”, Шипка” и „Проходът на републиката”. Природното богатство на региона е изключително, тъй като тук е преходът между планината и Дунавската равнина.
 11. 11. На изток е обграден от 250 метрово плато, върху което се намира паркът “Стратеш “ и завършващо с архитектурно историческия резерват „Вароша“ на югозапад, живописно заобиколен от хълма Хисаря и парка Баш Бунар. Северозападната част на града плавно се спуска към равнинния релеф на съседната община Плевен. Най-високата точка в града е хълмът Акбаир със своите 450 м надморска височина, а централната част на Ловеч заема най- ниската площ в местността — 150–190 метра н.в.
 12. 12. Ловеч е едно от най-старите населени места в България.  За първите жители на територията на град Ловеч се считат траките, чиито следи датират от IV — III в. пр.н.е.  Първото селище по тези земи е град Мелта, който е бил столица на древното тракийско племе мелди. Бил разположен в местността на днешния квартал Вароша.  По-късно Римската империя завзема Балканския полуостров и на територията на Ловеч се изгражда римска станция, наречена Президиум. Разположена е на римския път, част от който може да се види и до днес в околностите на града.
 13. 13.  През средновековието градът е бил известен с името „Ловъц” – град на ловци.  През XIV век Ловеч е владение на деспот Иван Александър от рода Шишман, син на деспот Срацимир и Елена. През 1331 г. Иван Александър е избран за български цар. По негово време в околностите на града е построен като книжовно средище манастира „Рождество Богородично“.  В Ловеч е роден българският цар Иван Срацимир, втори син на Иван Александър.  Ловешката крепост е една от последните завладени по време на османското нашествие, а дът е търговско-занаятчийски център.
 14. 14. Този град е цветущ. Разположен е на двете страни на река Осъм и се свърза с три моста. Има всичко 3 000 големи и солидни къщи. Повечето от тях са покрити с влашки дъски, а на някой стените са много украсени. От прозорците и процепта на къщите, разположени край река Осъм, стопаните могат да ловят риба. Има също каменни сараи (дворци) и 7 малки и големи ханища. Чаршийският хан е разкошен и прилича на безистен. В града има 2 бани, 3 медресета, 5 текета, 6 детски училища, 6 чешми с животворна вода, 215 дюкяна. Най-прославените изделия на жителите му са пъстрите тъкани.
 15. 15. Крепостта Хисаря, разположена върху хълма, носещ същото име, е мястото, на което през 1187 г. е подписан мирният договор с Византия и е обявена независимостта на България, с което официално се поставя началото на Втората Българска Държава.
 16. 16. За първи път в документ от 1520 г. и за последен път - в документ от 1830 г. градът е наречен заради богатството си Алтън Ловеч (Златен Ловеч). През XVII век търговията процъфтява, градът е търговски център на българските земи, а ловешките търговци излизат далеч извън пределите на страната.
 17. 17.  Културното развитие се основава върху дейността на манастира „Рождество Богородично“.  На 1 януари 1870 г. е учредено Ловчанското читалище „Наука“. Към него е уредена библиотека, изнасят се сказки, вечеринки, неделни четения, а през същата година е изнесена първата театрална пиеса „Райна княгиня“.  По време на Руско-турската война от 1784 г. Ловеч е обсаден от руската войска и при действията е изгорен. Населението му намалява много - до 4600 жители, а основният поминък запада за дълго време.  По време на Руско-турската война (1806-1812) руските войски два пъти освобождават Ловеч на 17 октомври 1810 г. и 12 февруари 1811 г., с което е попречено на османското настъпление в Северна България.
 18. 18. Ловеч е известен и като център на Вътрешния централен революционен комитет на Апостола на свободата Васил Левски, наречен „Временно правителство на България“. Левски посещава града през 1869, 1870 и 1872 години.
 19. 19. През 1872 – 1874 г. майстор Никола Фичев (Уста Колю Фичето), изгражда единствения по рода си на Балканите покрит мост, който бива реконструиран през 1931, след като изгаря почти до основи.
 20. 20.  През Руско-турската война от 1877-1878 Ловеч на два пъти е освобождаван от руските войски.  Признателните ловешки граждани увековечават освобождението си, като на хълма „Стратеш“ поставят Белия паметник и Черния паметник. Белия паметник Черния паметник
 21. 21.  Първи изборен кмет на Ловеч след Освобождението е Иван Драсов.  През първите 22 години на свободна България Ловеч е окръжен център за Ловешка, Троянска и Тетевенска околия.  От 1901 г. е околийски център.
 22. 22. В Ловеч като учител работи Панайот Пипков. Той е душата на музикалния живот в града. Тук създава ученически църковен хор при църквата „Света Богородица“ , училищен хор при мъжкото петокласно училище. Тук създава „Химн на Св. св. Кирил и Методий“ и множество ученически песни.
 23. 23. В Ловеч се намира и къщата на първия български космонавт Георги Иванов
 24. 24. Внимателно гледайте снимките, за да разпознаете най – интересните места, забележителности и паметници в нашето родно селище.
 25. 25. 1 Барокови къщи 2 Покрит мост
 26. 26. 3 Архитектурно – исторически резерват Вароша и паметник “Тодор Кирков” Етнографски музей 4
 27. 27. 7 5 Парк “Стратеш” Паметник на средновековен войн 6 Зоопарк
 28. 28. 8 Алея “Баш бунар” 9 Паметник на Екзарх Йосиф 10 Църквата в кв. “Вароша”
 29. 29. Драматичен театър и Ловчанско читалище “Наука” 12 11 Крепостта “Хисаря”
 30. 30. 13 Музей “Васил Левски” 14 Паметник на Васил Левски
 31. 31. 15 Градски стадион 16 Художествена галерия
 32. 32. Селищата имат различно местоположение – в планина, в равнина, до река или море. Разгледайте внимателно снимките на стр. 13 или тук и се опитайте да опишете местоположението на всяко от дадените селища. планински район река
 33. 33. равнина море В учебната тетрадка на стр. 8 има снимки на две забележителности. Къде се намират те? С о ф и я Ш и п к а
 34. 34. 1. Кое е нашето родно селище? 2. Близо до коя планина се намира то? 3. Коя река протича през Ловеч? 4. Ако ви дойде на гости приятел от друго населено място, до кои забележителности и исторически паметници бихте го завели?
 35. 35. Домашна работа: Учебна тетрадка – стр. 8/ упр.1 и стр. 9/ упр.3,4 Указания:  За упр. 2 – Опиши с най – подходящи думи твоето селище като включиш: - име - местоположение - интересни забележителности - исторически паметници  Потърсете снимки от миналото и настоящето на родното селище. Те ще ни бъдат много полезни за следващия час.
 36. 36. Веска Петрова, ОУ”проф. Д. Димов”, гр. Ловеч

×