Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

18. Зимни празници - РК, Просвета, В. П.

18.

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

18. Зимни празници - РК, Просвета, В. П.

 1. 1. - Здравейте, приятелчета. Днес ще ви нахраня по-рано, защото ме чакат да помагам. Текат последни приготовления за празника. - Какъв празник? Какви приготовления? - О, не знаете ли? Ще ви разкажа. Предстоят едни от най-светлите и най-красивите празници – . - Кои са те? Защо зимни? - Зимни са, защото се празнуват през _________, а кои са те, … ще ви разкажа сега.
 2. 2. В календара на българския народ има и други празници. Някои от тях са свързани с чествания на важни исторически дати, а други – с народните обичаи и религиозните вярвания на българите.
 3. 3. са календарни, защото са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. Празнуваме също пролетни и лятно-есенни празници и обичаи, но за тях ще ви разкажа друг път.
 4. 4.              Коледа и Нова година са най- очакваните и любими зимни празници както за децата, така и за възрастните. Затова всички се подготвяме старателно за тях, като спазваме традициите.
 5. 5. е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището, а също и на умрелите родственици, които също се считат за част от семейството. Наричат я още Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня.
 6. 6. Името „бъдни“ идва от бдя, бдение, защото в тази вечер християните не заспиват в очакване на раждането на Спасителя. наричаме /24 декември/.
 7. 7. На Бъдни вечер цялото семейство се събира на вечеря. В подготовката на празничната трапе- за и обстановката участват всички.
 8. 8. Домовете са красиво украсени отвън и отвътре. Отвсякъде блестят светлини.
 9. 9. Жените подготвят празничната вечеря, защото на трапезата трябва да има от всичко, за да е изобилна годината. Месят обредна пита, в която слагат пара.
 10. 10. Погачата, която е омесила стопанката е постна и е с изображения на нивата, лозето, кошарата, овцете… В различните краища на България тя се нарича боговица, вечерник или коледник. Има кръгла форма.
 11. 11. По традиция на Бъдни вечер в огнището гори бъдник, който трябва да поддържа огъня през цялата нощ.  Бъдникът е дъбово или крушово дърво, отсечено и донесено в къщата от млад мъж.  По пепелта от бъдника се гадае за плодородието. Ако дървото изгори и стане на пепел, годината ще е добра и плодородна.
 12. 12. В някои краища е прието трапезата да се подрежда около огнището, защото се вярва, че огнището е святото място в дома.
 13. 13. В други краища на страната обредната трапеза се подрежда върху слама на пода, както раждането на Иисус Христос в яслите.
 14. 14. Ястията на празничната трапеза трябва да са 7, 5 или 12 и задължително да са постни – фасул, пълнени чушки с боб или ориз, сарми, ошаф, туршии, лук, чесън, орехи, мед, тиквеник, варено жито, сушени плодове, вино…
 15. 15. Преди вечерята в някои краища прекадяват с тамян. Това е обичай за прогонването на злите сили. После се произнася молитва.
 16. 16. Вечерята започва рано. Най-възрастният мъж в семейството разчупва питата с думите: „Ела, Боже, да вечеряме.“ Първото парче се слага под иконата на света Богородица. После се раздава на всички останали, а при когото се падне парата, ще му върви през цялата година.
 17. 17. Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. В някои краища има поверие, че трябва да се остави от храната за близките ни, които вече не са между живите.
 18. 18. В полунощ небето се отваря. Само истински добрите могат да го видят това. Изпълняват се всички желания. Коледа е. На Коледа стават чудеса! 25 декември
 19. 19. Разгледай илюстрациите и разкажи.  Защо тези момчета са облечени по този начин?  Какво правят?  Какво носят?  Как ги наричаме и с кой български обичай ги свързвате?
 20. 20. Коледарите са весела дружина от младежи /момци/. Начело на дружината върви станеник - млад мъж, който знае коледарските песни, има артистична душа, щедра ръка и добро сърце. Обичаят, който изпълняват се нарича КОЛЕДУВАНЕ.
 21. 21.  Коледарите тръгват да обикалят къщите след полунощ.  Времето за коледуване е строго определено – от полунощ на Бъдни вечер до изгрев слънце на Коледа.  Вярва се, че техните песни прогонват злите сили.
 22. 22.  Коледарите са облечени празнично.  Наметнати са с ямурлуци от кожа.  Имат калпаци, окичени с наниз пуканки и китка от чемшир; с геги /криваци/ в ръце и шарени торби през рамо.
 23. 23.  Те обикалят домовете и благославят труда на стопаните.  Пеят песни за здраве на хората и домашните животни, за плодородие на земята, за късмет и благополучие.
 24. 24.  Стопаните даряват богато дружината с кравайчета, брашно, месо, боб, орехи, вино и др.
 25. 25. Станинине, господине, че ти идем добри гости. Добри гости коледари, тръгнали сме чак от снощи в тези дълги, тъмни нощи. Да ви търсим кой къде сте, да ви носим добри вести - колко билки по земята, толкоз здраве в тази къща. Коледарска песен Кажете дружина: Да бъде! Да бъде!
 26. 26. На Коледа християните отбелязват раждането на Сина Божий Иисус Христос.
 27. 27. На Коледа семейството отново се събира на трапезата.
 28. 28. На коледната трапеза се слагат ястия с месо – печена кокошка или пуйка, печено свинско, наденици, пача и др. Прави се баница с късмети и коледни сладки.
 29. 29. Коледната украса е любимо забавление за цялото семейство. А искрящата коледна елха е символ на идващия Иисус Христос на земята, който носи небесен мир – красиво и изобилно райско дърво.
 30. 30. Коледната елха трябва да е украсена с най-различни фигурки на ангелчета, звезди, топчици, свещички, гирлянди, символизиращи светлината, знанието, чистотата и истината. А това е любима дейност на _________.децата
 31. 31. Художникът е нарисувал… Изрежете от приложението /стр.56/ играчките и украсете с тях елхата. елха за Коледа
 32. 32. Този белобрад стараец носи много радост и вълнения на всички хора по света. Той е… Дядо Коледа
 33. 33. С Дядо Коледа са свързани много надежди, очаквания и вярвания за една по-добра и успешна година. Неговият образ преди Коледа и Нова година внася уют пред домашното огнище и много радости най-вече за децата.
 34. 34. Неговите подаръци са винаги тези, които сте пожелали да получите. Най-прекият път на Дядо Коледа до коледната елха е през ________.комина
 35. 35. Илюстрацията разкрива старите народни обичаи, свързани с един от най-очакваните зимни празници. Празнува се няколко дни след Коледа – на 1-ви януари. Празникът е _________________.
 36. 36.  Разкажете какво знаете за празника.  Какво включва новогодишната трапеза?  Кой обичай е свързан с този празник?
 37. 37. По стар народен обичай стопанката на дома е подредила грижливо софрата. Върху пъстротъкания месал са сложени пача, орехи, чеснов и кромид лук, мед, вино. Централно място на трапезата заема погачата. В нея винаги се поставя сребърна монета (пара). Освен нея има и баница с късмети, които се правят от дрянови клончета с пъпки по тях.
 38. 38. Нова година е празник, при който се отбелязва краят на текущата и началото на следващата календарна година.
 39. 39. Хората я посрещат с вярата, че новата година ще е по-добра и по-щедра от старата. Такива са и всички пожелания за здраве, щастие и успех.
 40. 40. Сурвакането е най-характерния за Нова година обичай. Изпълнява се на 1 януари. Децата, изпълняващи обичая, се наричат ______________.
 41. 41. Сурвакарите отиват в домовете на близки и познати, удрят здраво със сурвачката млади и стари и ги благославят за здраве и плодородие.
 42. 42. Сурва, весела година, златен клас на нива, червена ябълка в градина, жълт мамул на леса, голям грозд на лоза, пълна къща с деца, пълни обори със стока, пълна кесия с пари. Пълна къща със коприна! Живи, здрави догодина, догодина, до амина! текст: народен
 43. 43. Смята се, че сурвачката носи здраве, защото е направена от дрян - дървото, което първо разцъфва през годината - още в края на януари. Затова се смята, че дрянът е много жилаво и устойчиво дърво, което символизира здравето. Пръчката трябва да бъде окичена с плодове, семена, зърна, ядки или кравайчета, чемшир, парички или червен конец. Вълната също често присъства в украсата ѝ, защото символизира плодородието. Червеният конец върху дряна предпазва от уроки и злини, означава здраве, нов живот и сила.
 44. 44. Наблюдавай и посочи. Коя трапеза е подредена за зимен празник? Кой е този празник? Защо мислиш така? Обоснови отговора си. А/ Б/ В/
 45. 45. Попълни празните места, като поставиш подходящите дати. 1. Бъдни вечер честваме на ___________________. 2. Коледа празнуваме на ___________________. 3. Нова година посрещаме на ___________________.
 46. 46. Украсете ________________. С кой народен обичай я свързвате? Как се наричат момчетата, които обикалят със сурвачки домовете?
 47. 47. Свържете по подходящ начин. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 48. 48. Напишете картичка до свои близки по случай Коледа и Нова година. Кликни върху картичката, за да я отвориш. Помогнете си с думите: здраве, радост, щастие, любов, късмет, успех…
 49. 49. стр. 65 Нарисувай или залепи картина, свързана със зимните празници и обичаи. Отбележи характера на времето за деня в природния календар.
 50. 50. В презентацията са използвани картинки от:  Интернет;  http://www.e-uchebnik.bg/

×