Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Crregullimet e gjendjes shpirterore

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Nächste SlideShare
stresi
stresi
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 15 Anzeige
Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Andere mochten auch (20)

Anzeige

Crregullimet e gjendjes shpirterore

  1. 1. C’jane crregullimet e gjendjes shpiterore? • Kur nje person provon nje prishje te theksuar te humorit dhe te ekuilibrit emocional, ne e quajme crregullim te gjendjes shpirterore ( me pare eshte quajtur crregullim afektiv). Kur emocionet qendrojne ne nje pike te ulet gjate gjite kohes dhe ne humbasim interesin per jeten, kjo do te thote se po kalojme ne gjendje depresioni.Ekstremi tjeter I gjendjes shpirterore eshte mania qe perfaqeson nje gjendje teper te eksituar,teper aktive,jo realiste dhe optimiste
  2. 2. Depresioni Nje individ me depresion nuk mund te pershtatet me problemet e jetes.Ai eshte zakonisht I trishuar,e mundojne mendimet,dhe ndenja e fajit dhe e te qenit te pavlefshem. Shkencetaret kane disa teori qe perpiqen te shpjegojne bazen emocionale te ketij crregullimi.
  3. 3. DSM-III-R trajton dy crregullimet baze te gjendjes shpirterore. Depresioni madhor qe karakterizohet nga nje gjendje e rende shpirterore dhe trishtim qe shoqerohet me ndjenjen e fajita apo te qenit I pavlefshem. Crregullimi bipolar ( te cilit nganjehere I referohemi si maniake- depresive) dhe qe karakteriozhet prej kapercimeve ekstreme nga depresioni i trishtuar ne manine e te qenuri i gezuar, mania shfaqet rralle e vetme. **DSM-III-R ->Manuali Diagnostik dhe statistikor te Cregullimeve Mendore I ripunuar ne vitin 1987
  4. 4. Depresioni mund te varioje ne menyre te dukshme  nga pikpamja e  serioziteti  te gjendjes. Ne forme te lehte eshte normale qe njerzit te ndihen  depresive, kur ato deshtojne ne arritjen e nje qellimi, apo kur u vdes ndonje I afert.  Nje studim nga Vinokur (Vinokur 1985), vinte re se njerzit kalojne  ne gjendje   depresive ku ato kane probleme ne pune,probleme bashkeshortore,  ose kur ndjehen te pazote per dicka qe duan te bejne.  Seligman(psikolog  amerikan) eshte  i mendimit  qe depresioni eshte shpesh  zgjatje e gjendjes pa  shprese te fituar. Depresioni i  lehte zakonisht zgjat  jo shume dhe pasohet nga per misimi. Nje problem me serioz  eshte distimia, ne te cilen pers oni kalon ne gjendje depresive  shpirterore ne pjesen me te ma dhe te nje intervali  kohe te pakten 2 vjecare.
  5. 5. Simptomat e dismitise perfshijne nje  ndyshim  te madh  ne shprehite e te ngrenit dhe te fjeturit  (humja e oreksit ose mbingrenie, pagjumsia  ose gjumi i  tepert), keputje, vetvlersim i ulet, perqendrim i  dobet dhe ndjenjen e te qenurit i pashprese (DSM-III-R  1987).
  6. 6. Trajtimi i depresionit   Që nga zbulimi i barnave që ndriçojnë disponimin, të ashtuquajturat  antidepresivë, depresionet e çdo lloji, munden të trajtohen edhe në mënyrë  mjekesore. Kjo është njëra nga mundësitë e trajtimit që veprojnë më intensivisht  dhe më shpejtë. Antidepresivët e ndryshëm ndikojnë në mënyra të ndryshme  tek njerëzit e ndryshëm Depresioni nuk është një pjesë normale e jetës, por  është një sëmundje që duhet kuruar sa më shpejt. Ka lloje të ndryshme në  dispozicion për trajtime të depresionit. Megjithatë dizpozicioni i disa trajtimeve  mund të jetë i kufizuar, varet se ku jetoni. Njerëzit që e përjetojnë depresionin  duhet te zgjedhin lirisht në mes të llojeve të trajtimeve ose kombinimeve të  trajtimeve. Praktikisht shumica e njerëzve që shkojnë te mjeku i tyre i  përgjithshëm, atyre ju ofrohen ilace kundër depresionit si zgjidhje e parë.  Kombinimi i trajtimeve në formë të bisedës dhe ilaceve (medikamenteve  antidepresive) kundër depresionit për shumë njerëz është mënyra më efektive  për ta përballuar depresionin.
  7. 7. Crregullimi Dipolar • Crregullimi dipolar ose depresioni maniak,karakterizohet nga luhatje  te skajshme  dhe te paparashikuara te gjendjes shpirterore:nga nje  eksitim I madh ne nje melankoli te skajshme.Gjate fazes  maniake,pacienti mund te behet tej mase I  eksituar,llafazn,mburravec,I papermbajtur dhe ndoshta  destruktiv.Ne kete faze ekstimi dhe energjie,ai mudn te flase per  projekte krejt te parealizueshme.Pastaj,krejt papritur,pacienti me  crregullim bipolar behet aq I zymte dhe perjeton ndenja aq te thella  pavlefshmeria sa nuk do te haje,fle me veshtiresi dhe nuk do te  levize.
  8. 8. • Disa njerez provojne crregullimin bipolar te quajtur  Ciklotimia,qe eshte nje problem relativisht shume I rende  e qe lidhet me luhatjet e gjendjes shpirterore nga  episode hipomaniake tek depresioni.Nje episod  hipomaniak karakterizohet nga nje gjendje shpirterore e  permiresuar ose qe irrothet shpejt,por nuk eshte aq  serioze sa te shkaktoje nderprerje te dukshme te  funksionimit normal.

×