Anzeige
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

7 aktier, lån och risker

  1.  Sist lärde vi oss att vi i vår ekonomi lärt oss att ”skapa” pengar.  Genom att samtidigt skapa en skuld skapar idag banker pengar åt oss och undviker ökad inflation (ta gärna en titt på den lektionen så du kommer ihåg och förstår).  Detta har underlättat vår ekonomiska utveckling mkt i och med att man då kunnat låna ut mer pengar.  Men detta har också lett till problem: ▪ Skulderna i världen blir allt större både för personer, företag och stater. ▪ Men framför allt kan detta ställa till stora problem om de som lånar pengar och får skulder inte klarar av att betala tillbaks.
  2.  Vi sa sist att det ekonomiska systemet ju faktiskt mkt bygger på tro.  Så länge tillräckligt många människor tror och litar på systemet (och har kvar sina pengar i banker eller investeringar) så fungerar det.  När tilltron till systemet eller bankerna minskar uppstår snabbt problem.
  3.  Varför blir denna tro på systemet så viktig??  Vad händer om fler och fler tappar denna tro och börjar a ut sina besparingar ur t ex banker eller sparfonder??  Fundera lite själv…  Diskutera och jämför två och två.
  4.  Det låter kanske konstigt men tron på pengar eller kanske framför allt tron på våra banker och företag är alltså mkt viktig i en ekonomi.  Psykologi spelar stor roll i ekonomi.  Detta gäller framför allt på lånemarknaden.  Utan tron rasar systemet.
  5.  Lånemarknaden styrs, som vi redan sagt, av olika banker i världen.  Dessa tjänar pengar på ränta ifrån lån och försörjer sig alltså på att låna ut pengar till personer, företag och stater.  Företag är ofta mkt beroende av att kunna ta lån för att utveckla nya produkter, bygga nya fabriker eller kunna hålla sig ”levande” i sämre tider.  Ju mer pengar en bank kan låna ut desto mer kommer den alltså att tjäna.  Så länge de man lånar ut till klarar av att betala räntan på lånen…  Eller så länge man har en bra säkerhet för lånen (dvs ngt av värde som man kan ta om personen får ekonomiska problem)…
  6.  Detta leder till ett problem i ekonomin.  Det som är ekonomiskt smart och logiskt på kort sikt.  Blir inte nödvändigtvis smart och logiskt på lång sikt.  Det är här psykologi och etik kommer in.  Företag och banker måste hela tiden tänka på detta vägval.  Tänka kortsiktigt eller långsiktigt…
  7.  På kort sikt kan alltså banker tjäna mkt pengar genom att enkelt dela ut lån till så många som möjligt.  På lång sikt kan man dock då hamna i problem. Om personer som fått enkla lån får problem med ekonomin och inte klarar av att betala tillbaka, leder det snabbt till att banken får problem.  I stället för att gå med vinst (inkomster från människor som betalar ränta o lån) går man med förlust.  På samma sätt kan ett aktiebolag tjäna mkt på kort sikt om man får många personer att tro att företaget kommer att gå mkt bra och därför investera i aktier.  Men på lång sikt kommer man att få problem om det inte sedan går bra i verkligheten – tron på företaget sjunker – och aktiernas värde störtdyker…  Och när tilltron till banker och aktiebolag sjunker då närmar man sig en kris…
  8.  Varför är tron på våra banker och företag så viktig i dagens ekonomi?  Hur fungerar den sk lånemarknaden?  På vilket sätt kan en bank tjäna enorma summor pengar på kort sikt?  På vilket sätt kan detta skapa problem på längre sikt?
Anzeige