Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Februari 2012: POINT-KNOW-BUY (NL)

1.003 Aufrufe

Veröffentlicht am

Nu de meeste consumenten non-stop beschikking hebben over een overvloed aan tekstuele zoekmogelijkheden en informatiebronnen, is er een race gaande om daar ook visueel zoeken en vinden aan toe te voegen. Elk object (of zelfs een persoon) in de echte wereld zal binnenkort 'gekend' kunnen worden: consumenten hoeven slechts hun smartphone op iets richten om meer te weten te komen. Dat daar dan ook vaak een transactie op kan volgen maakt POINT-KNOW-BUY helemaal interessant voor ondernemers en marketers. Met voorbeelden van merken als Google, Heinz, Adidas en Amazon...

  • Als Erste(r) kommentieren

  • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Februari 2012: POINT-KNOW-BUY (NL)

  1. 1. trendwatching.com is een onafhankelijk en eigenzinnig trendbedrijf, dat wereldwijd con-sumententrends, insights en gerelateerde innovaties in kaart brengt. Ons vaste team inLonden wordt bijgestaan door honderden spotters in ruim 120 landen...Februari 2012 Onze definitie: POINT-KNOW-BUY | Nu de meeste consumenten non-stop beschikking hebben over een overvloed aan tekstuele zoekmo- gelijkheden en informatiebronnen, is er een race gaande om daar ook visueel zoeken en vinden aan toe te voegen. Elk object (of zelfs een persoon) in de echte wereld zal binnenkort gekend kunnen worden: consumenten hoeven slechts hun smartphone op iets richten om meer te weten te komen. Dat daar dan ook vaak een transactie op kan volgen maakt POINT-KNOW-BUY helemaal interessant voor ondernemers en marketers.We hebben POINT & KNOW als een van onze 12 Cruciale Con-sumenten Trends voor 2012 aangewezen; hier dan nu de uitge-breide Trend Briefing over veranderend zoek- en koopgedrag vanconsumenten in de real world.Na een decennium van bijna obsessief Googlen zijn consumentencompleet verslaafd geraakt aan onmiddelijke toegang tot informa-tie. Dat wil zeggen, toegang tot informatie via textuele zoekop-drachten. De volgende stap? Visuele infomatiebevrediging:consumenten die informatie vergaren over voorwerpen, geluidenen personen die ze in de echte wereld tegenkomen door sim-pelweg hun smartphone* op het onderwerp van interesse te rich-ten. En dat zal dit jaar veel verder gaan dan de paar (leuke) aug-mented reality voorbeelden die we nog kennen uit 2009 ;-) Oh, enmocht dat object dan ook nog eens te koop te zijn, dan zal uit-eraard de BUY button niet ontbreken.*Net als met zoveel digitale consumententrends is de smartphone(altijd in je zak of bij de hand) hier de grote motor. Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie www.trendwatching.com/nl/trends) 
  2. 2. EEN VOORBEHOUDDe technologische kant:Een kort overzicht van enkele technologieën achter POINT-KNOW-BUY:QR-CODESNa jarenlange, moeizame pogingen lijken QR-codes nu eindelijk EN DE TOEKOMSTdoor te breken. Tegelijk dreigen ze alweer te worden overvleugelddoor de nieuwere, vanzelfsprekendere technologieën hieronder: POINT-KNOW-BUY is nog steeds een opkomende trend. Het verlangen naar altijd aanwezige en makkelijk toegankelijke infor-‘TAGGEN’ matie in de real world bestaat zeker, maar veel van de hiernaastToepassingen waarmee het mogelijk is om onzichtbare merkte- genoemde technologieën zijn nog steeds in ontwikkeling. Er gaatkens in objecten of geluiden op te pikken, waardoor een be- nog wel wat tijd overheen voordat dat informatieproces werkelijkpaalde actie in gang wordt gezet of informatie online wordt op- alomvattend is, naadloos werkt en (het belangrijkste!)gevraagd. Goede voorbeelden hiervan zijn de interactieve tijd- betrouwbaar is.schriftcovers van Blippar of Aurasma. De INFOLUST van consumenten zal pas echt gestild kunnen  worden als:AUGMENTED REALITY • Het mogelijk is om op bijna ieder visueel object POINT-Het toevoegen van lagen met digitale content aan de fysieke KNOW-BUY toe te passen - en dus niet alleen op spe-wereld (gezien via een scherm). Tot nu toe maken de meeste ciaal daarvoor ontworpen of gecodeerde objecten.augmented reality (AR) toepassingen gebruik van de GPS enkompassensoren op een smartphone om te raden waarnaar een • De software naadloos is geïntegreerd in smartphones engebruiker op dat moment kijkt, maar nieuwe en krachtigere visu- tablets en er geen speciale apps meer nodig zijn.ele AR-technologieën zijn in opkomst (zie hieronder). • Beeld- en geluidsherkenning niet meer lijdt onder slechteVISUAL SEARCH belichting, achtergrondgeluiden of onhandige invalshoe-De toekomst van POINT-KNOW-BUY. In plaats van te proberen ken.uit te vinden waar een gebruiker is, pogen slimme beeldherken-ningstechnologieën (zoals Google Goggles of Layar Vision) het Maar we zijn al aardig op weg, zoals uit onderstaande voor-object zelf te identificeren om aanvullende informatie te vergaren. beelden blijkt: Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie www.trendwatching.com/nl/trends) 
  3. 3. VOORBEELDENLaten we beginnen met het KNOW gedeelte van POINT-KNOW-BUY: • Skymap van Google (een golden oldie maar blijft een van de mooiste voorbeelden van POINT & KNOW) geeft gebruikers die hun telefoon of tablet op de sterrenhemel richten, allerlei details over de op dat moment zichtbare constellaties en hemellichamen. Star Chart en Star Walk zijn vergelijkbare apps voor de iPhone. • leafsnap is een gratis app met beeldherkenningstech- nologie waarmee gebruikers boomsoorten kunnen iden- En natuurlijk werkt POINT & KNOW ook voor geluid: tificeren door fotos van bladeren te maken. • Pionier Shazam, de app waarmee gebruikers elk num- mer kunnen laten herkennen dat ze op dat moment er- gens horen, maakte in september 2011 bekend dat er inmiddels meer dan een miljard nummers is getagd door gebruikers. • Met WeBIRD kan iedereen met een smartphone het • Met de WordLens app kunnen gebruikers gedrukte tek- gezang van een vogel opnemen en binnen enkele sec- sten vertalen (bijvoorbeeld op verkeersborden of restau- onden een berichtje terug te kijgen om wat voor soort rantmenus) vanuit het Frans en Spaans naar Engels en vogel het gaat. WeBIRD hoopt nog voor de vogeltrek van vice versa. het voorjaar van 2012 live te gaan. Alles wordt straks HERKEND en BEKEND, dus ook mensen: Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie www.trendwatching.com/nl/trends) 
  4. 4. zelf. Metaio kwam met een ander voorbeeld: een augmented reality-handleiding voor het verwisselen van printercar- tridges (ideaal voor consumenten die glazig naar het binnenwerk van een printer staren terwijl ze zich wan- hopig afvragen waar Door B toch zou zitten ;-). • Heinz heeft een augmented reality-kookboek geïntro- duceerd met de technologie van Blippar. De app- gebruikers richten hun camera op de bekende ketchup- • Carnegie Mellon University in de VS heeft het fles waarna er plotseling er recepten vanuit de fles op- gezichtsherkenningsprogramma PittPatt ontwikkeld. duiken. PittPatt is opgekocht door Google en is nu de motor achter Find My Face van Google+. Deze in december 2011 gelanceerde applicatie probeert automatisch uit te zoeken welke personen er op de fotos van haar ge- bruikers staan. Creepy? Misschien. Interessant? Zonder twijfel.POINT & KNOW-technologie kan ook worden toegepast voorPOINT & KNOW-HOW-TO: • Misschien verrassend, maar ook voor visueel gehandi- capten kan POINT & KNOW uitkomst bieden: VizWiz is een app waarmee men blinde gebruikers kan laten zien. Zij nemen een foto van een object (of laten die nemen) en de app vertelt hardop wat er te zien is. • Aurasma is een app voor objectgestuurde augmented reality. De app is ontwikkeld door Autonomy, dat onlangs is overgenomen door HP. De promotievideo laat zien hoe gebruikers tijdens het aan de muur ophangen van een televisie realtime instructies krijgen, en wel op de muur Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie www.trendwatching.com/nl/trends) 
  5. 5. En als de technologie geen soelaas meer biedt, dan is er altijdnog CROWDSOURCED POINT & KNOW: • De Franse site WhereToGet.It laat haar gebruikers aller- lei fotos van gespotte maar onbekende kleding en ac- cessoires posten - uit tijdschriften, blogs, films of ge- • De Flow-app van Amazon, die in november 2011 is ge- woon van straat - met de vraag aan de community of zij lanceerd, werkt net als Google Goggles met continue weten waar die kleding of accessoires gekocht kunnen scantechnologie. Zodra gebruikers hun smartphone op worden. boeken, games, dvds of cds richten, krijgen zij meteen informatie daarover op hun scherm, zoals video- en au-Om echt een glimp op te vangen van de toekomst van POINT- diofragmenten, recensies en natuurlijk waar en hoe ze teKNOW-BUY, moeten we kijken naar beeldherkenning en visuele koop zijn.zoekmogelijkheden die momenteel worden uitgerold door degrote tech-spelers: • In november 2011 kondigde eBay-topman John Dona- hoe aan dat beeldherkinng een sleutelrol zou spelen in de toekomstige mobiele applicaties van het bedrijf. Ge- bruikers moeten fotos van reële objecten kunnen maken om zo vergelijkbare items op eBay te kunnen zoeken en vinden. • Met Google Goggles kunnen gebruikers het web afzoe- ken door fotos van objecten te maken. Sterker nog, in de laatste versie is het zelfs mogelijk om de continuous shooting mode aan te zetten, zodat gebruikers helemaal niet meer zelf een foto hoeven te maken. De app scant voortdurend alles wat voor de lens van de smartphone komt en zodra die een object herkent, laat die automa- tisch relevante, bijbehorende informatie zien. • In september 2011 heeft AR pionier Layar bekendge- • IQ Engines is een spin-off van de Californische univer- maakt dat ze visuele zoektechnologie aan de Spaanse siteiten Berkeley and Davis en vormt een beeldherken- telecomgigant Telefonica gaat leveren. ningsplatform. Naast de eigen visuele zoekmachine oMoby (vergelijkbaar met Google Goggles), draaien op deze software ook de visuele zoekfunctie van retailer Best Buy en de mobiele shopping- and prijsvergelijk-Tot niemands verrassing zal het BUY-aspect veelvuldig aan visu- ingsapps van NextTag.ele zoekmogelijkheden worden gekoppeld: Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie www.trendwatching.com/nl/trends) 
  6. 6. M-COMMERCE Naast het ontdekkings-aspect, kan POINT-KNOW-BUY ook het werkelijke aankoopproces voor consumenten veel makkelijker en/of transparanter maken. Van de beschikbaarheid van reviews en prijsvergelijkingen tot en met soepele afhandeling van de aankoop en betaling (zie de opmars van QR-etalages!). En uiteraard is POINT-KNOW-BUY slechts een onderdeel van een veel grotere trend: mobiele commercie (m-commerce). Maar dat is weer voor een andere Trend Briefing ;-) KANSEN Hoewel misschien alleen de grootste spelers en platforms (zoals Wikipedia, Google, Amazon of eBay) een product- of contentaan-• Gebruikers van de Originals iPhone-app van Adidas, die bod hebben dat aan elke scan- of fotovraag kan voldoen, zijn er in augustus 2011 is gelanceerd, kunnen een foto van eindeloos veel andere mogelijkheden voor bedrijven om te be- een Adidas-schoen maken, waarna de app het meest antwoorden aan de onstilbare textuele en visuele informatiehon- gelijkende model uit de nog leverbare collectie zoekt, ger van consumenten, hun voortdurende verlangen naar ontdek- inclusief productinformatie en de dichtstbijzijnde winkel. kingen, naar NOWISM, naar directe voldoening. Wees praktisch: hoe kun je extra kennislagen toevoegen aan je producten en diensten, hoe kun je informatie overbrengen zoals bijzondere verhalen over een product, over de oorsprong ervan, maar ook zaken als prijsvergelijkingen, reviews, e-commerce en nog veel meer. En met welke grote spelers kun je nu al partneren zodat je zeker weet dat je producten op de juiste manier in hun visuele database voor komt? Kortom, alles wat helpt om con- sumenten via POINT-KNOW-BUY beter te informeren, bijzonder- heden te laten ontdekken en te laten reageren op wat ze in de echte wereld tegenkomen. Succes!• Wijnliefhebbers kunnen met de Snooth Wine Pro-app een foto van een wijnetiket maken. In de database van de site wordt dan gezocht naar mogelijke reviews, prijs- vergelijkingen en de verkrijgbaarheid bij lokale verkopers en/of webwinkels.Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie www.trendwatching.com/nl/trends) 

×