Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Text poètic

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Text poètic

 1. 1. EL TEXT POÈTIC:POEMES O POESIES
 2. 2. Què és?Un poema o una poesia és una composició literària, queexpressa idees o sentiments, formada per un nombrevariable de versos. Les línies d’un poema s’anomenen versos i els grups de versos s’anomenen estrofes. Els versos reben noms diferents segons el nombre de síl·labes que tenen.  Monosíl·labs 1. Bisíl·labs 2. Trisíl·labs 3. Quadricula-les 4. Pentasíl·labs 5. Hexasíl·labs 6. Heptasíl·labs 7. Octosíl·labs 8.
 3. 3. Tipus de poemesD’iniciació al món poètic: Endevinalles. Eslògans. Dites populars. Embarbussaments. Cal·ligrames. Acròstics.
 4. 4. Figures retòriques molt utilitzades en poesiaLa comparació.El poeta sovint compara una cosa amb una altra que s’hiassembla, i és el lector qui ha de descobrir aquesta relació.Les teves dents són com perles.La metàforaConsisteix en la substitució d’una paraula per una altra, enbase a la seva semblança de significat. Aquesta semblança éspossible perquè els dos termes comparteixen un rang semànticcomú.Les teves dents són perles.La personificacióEl poeta, a vegades, dóna vida als elements, als objectes,atribuint-los accions que fan els éssers vius.Les parets escoltaven.
 5. 5. Mètrica o mesura dels poemes•Mètrica isosil·làbica. Tots els versos tenen el mateix nombre desíl·labes. (versos curts)•Mètrica anisosil·làbica. Els versos tenen diferent nombre desíl·labesEn català es compta únicament fins la darrera síl·labatònica. Així, si un vers acaba en paraula aguda comptaremfins al final, si acaba en paraula plana deixarem de comptaruna síl·laba, i deixarem de comptar dues síl·labes si acaba enparaula esdrúixola.En un poema la sinalefa esdevé una sola síl·laba, així que escompten dues vocals com una de sola.
 6. 6. -Cerca un vers, una estrofa, tipus de mètrica i dos figuresretòriques que coneixes. EL CEL El cel és un camp ple de meravelles, l’ha llaurat el sol, la lluna és qui el sembra. La llavor que hi cau tot sovint arrela arrela i floreix, cada flor, una estrella. Apel·les Mestre. Aire i Llum
 7. 7. Endevinalles• Una endevinalla és un enigma senzill dirigit especialment als nens en el qual sens donen pistes de lobjecte per tal que el puguem endevinar.Un cavaller a un drac va matari de la seva sanguna flor va brotar.¿Què és?
 8. 8. Eslògans• Un eslògan és una frase curta, impactant i fàcil de recordar que trobem en els textos publicitaris i que resumeix el missatge que es vol fer arribar al públic.• Secretaria de Política Lingüística("Dóna corda al català").
 9. 9. Dites populars• Solen ser frases i expressions que en un moment donat han sigut dites per algú i que per la seva gràcia, veracitat o validesa per a expressar el que es vol dir, de seguida sarrelen a tots els parlants duna regió, duna parla en concret o de tot el món.• Primavera arribada, ovella esquilada.
 10. 10. Embarbussaments• Un embarbussament és un joc de paraules que juga amb la dificultat de pronunciar determinats mots o frases en base a la similitud dels sons que contenen, que fa que el parlant els intercanviï creant un efecte còmic.El cel esta enrajolat.qui el desenrajolaràEl desenrajolador que el desenrajolibon desenrajolador serà.Setze jutges d un jutjat mengen fetge d un penjant.
 11. 11. Cal·ligrames• Un caŀligrama és un tipus de poema visual. És un text, generalment poètic, en què sutilitza la disposició de les paraules per tal de representar el contingut del poema . Les paraules que componen el poema dibuixen o formen un personatge, un animal, un paisatge o qualsevol objecte imaginable.
 12. 12. Acròstics• En els acròstics, les lletres inicials de cada vers formen una paraula o frase.• Pot haver-hi dues intencions darrere dun acròstic: lúdica (fer un joc de paraules) o amagar un missatge secret dins el poema.• Per exemple, un acròstic per a la paraula "farina" podria ser:Faig els pastissosAmb el blatRemenem béI afegim sucreNo hi ha res millorA menjar tots

×