Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Evaluarea tusei

Pt studenti/rezidenti

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Evaluarea tusei

 1. 1. Evaluarea si managementul tusei cronice
 2. 2. Clasificarea tusei  Tuse acuta < 3 saptamani Anamneza,ex.clinic si paraclinic  Infectii de tract respirator inferior si superior  Embolie pulmonara,insuficienta cardiaca  Exacerbare boli preexistente:astm bronsic,bronsiectazii  Ocupational(iritanti profesionali) si mediu(alergeni,fum de tigara)
 3. 3.  Tuse subacuta 3 – 8 saptamani Anamneza,ex.clinic si paraclinic  Postinfectioasa :pneumonie,pertusis,bronsita  Exacerbare boli preexistente  Noninfectioasa- aceleasi cauze ca si pt tusea cronica
 4. 4.  Tuse cronica > 8 saptamani Anamneza,ex.clinic si paraclinic  cauza ce sugereaza tusea - investigatii si tratament corespunzator  Tabagism  Astm bronsic,bronsita eozinofilica nonastmatica,boala de reflux gastroesofagian,sindromul de cai respiratorii superioare(rinosinuzita),apnee de somn obstructiva,sforaitul cronic,IECA
 5. 5.  Cauze rare: amiloidoza,bronholitiaza,arterita cu celule gigantice,histiocitoza cu celule Langerhan,limfangioliomiomatoza,sdr.Tou rette,granulomatoza Wegener,traheomalacie,boli de colagen  Idiopatica
 6. 6. Boala de reflux gastroesofagian(BRGE) Evaluarea BRGE este una din componentele cheie ale diagnosticului.Ghidurile recomanda initial utilizarea terapiei si apoi utilizarea metodelor invazive de diagnostic a BRGE.Inhibitorii de pompa de protoni(IPP) sunt cei mai utilizati in terapia medicamentoasa;daca aceasta terapie esueaza se folocesc metode chirurgicale antireflux.Diagnosticul tusei datorate BRGE puse pe baza simptomelor este problematic deoarece simptomele variaza si nu sunt intotdeauna prezente.Deasemeni BRGE poate coexista cu tusea datorata altor afectiuni
 7. 7. Endoscopia este limitata deoarece nu poate detecta relatia temporala dintre tuse si episoade de RGE.Deasemeni esofagita evidentiata prin EDS este rara la persoanele cu tuse cronica. Phmetria a fost una dintre metodele cele mai studiate .Limita semnificativa a phmetriei este valoarea predictiva scazuta in determinarea raspunsului la terapie.Un studiu realizat de Patterson a aratat ca doar 28% din pacientii cu tuse cronica si test pozitiv la phmetrie au avut raspuns favorabil la IPP pe termen lung.
 8. 8. RGEnonacid(dismotilitate esofagiana), pus in evidenta prin test de impedanta esogagiana ,este deasemeni prezent la persoanele cu tuse cronica.Tratamentul acestei forme de BRGE se face prin dieta,prokinetice,chirurgie antireflux.Impedanta esofagiana nu este folosita in practica deoarece este mai scumpa decat phmetria si nu s- a stabilit daca ea poate prezice raspunsul la terapie Fundoplicatura Nissen,interventia chirurgicala pt pacientii care nu raspund la IPP,este putin utilizata datorita efectelor secundare:disfagie,flatulenta,imposibilitatea eructatiei si a rezultatelor slabe asupra tusei Refluxul laringofaringial este considerat de ORL cauza pt tuse cronica.Pacientii prezinta adesea disfonie ,efort de” curatare a gatului”Nu este pe deplin recunoscut ca si cauza de catre pneumologi deoarece este consIderat a fi tot o forma de RGE,tratamentul fiind IPP.
 9. 9. Rinosinuzita (UACS) Tusea este asociata cu simptome de cai respiratorii superioare,cele mai frecvente cauze fiind alergice,vasomotorii,infectioase.Evaluarea UACS este este limitata datorita lipsei testelor diagnostice.Endoscopia nasala poate confirma prezenta inflamatiei,CT al sinusurilor are o slaba valoare predictiva pozitiva in stabilirea diagnosticului.Deaceea de multe ori diagnosticul se stabileste prin proba terapeutica.S-a constatat ca in populatia generala nu toti pacientii cu rinosinuzita(postnasal drip) prezinta tuse la fel ca si pacientii tratati cu IECA. Tratamentul utilizat:corticosteroizi nazali si/sau antihistaminice.Dexbromfeniramin ,un antihistaminic de I generatie ce este disponibil in SUA dar nu si in unele zone din Europa,este eficient asupra tusei nu prin efectul asupra rinosinuzitei ci prin efectul sau asupra centrului reflex al tusei.
 10. 10. Astmul bronsic(AB) manifestat prin tuse Un test diagnostic pt AB tusiv trebuie sa aiba specificitate si sensibilitate mare,raspuns predictiv la terapie si sa fie utilizat in siguranta.  Oxidul nitric masurat in aerul expirat are sensibilitate si specificitate mare,usor de folosit,portabil,cost scazut,capacitatea de a ghida necesarul de corticosteroizi utilizat in terapie.  Numararea eosinofilelor din sputa indusa  Spirometrie + bronhodilatator inhalator Pt diagnosticul astmului bronsic manifestat prin tuse se faloseste corticoterapia(CTP).Neajunsul acestei metode este ca pacientii cu AB tusiv pot sa nu raspunda la CTP datorita utilizarii unei doze inadecvate,complianta scazuta la tratament,inhalare necorespunzatoare,necesitatea utilizarii CTP orale,tusea provocata de inhalare
 11. 11. Bronsita eozinofilica/tusea atopica  Bronsita eozinofilica(BE) este o cauza relativ frecventa de tuse cronica,pana la 15% din cauze.Poate coexista cu alte afectiuni ale cailor aeriene cum ar fi:BPOC,bronsiectazii,boli profesionale.Este caracterizata prin inflamatia eozinofilica a cailor aeriene si in contrast cu AB nu exista hiperreactivitate a cailor bronsice.Corticosteroizii inhalatori sunt agenti de prima linie.
 12. 12. BE este diagnosticata demonstrand inflamatia eozinofilica a cailor aeriene prin numararea eozinofilelor din sputa indusa sau masurarea oxidului nitric din aerul expirat si excluderea hiperreactivitatii bronsice. Terapia pe termen lung a BE este necesara datorita persistentei simptomelor si a riscului deprogresie catre astm cu dezvoltarea obstructiei fixe.
 13. 13.  Tusea atopica este raportata aproape in exclusivitate in Japonia.Cauza este necunoscuta dar se pare ca este in legatura cu factorii de mediu.Este caracterizata prin fenotip atopic si/sau eozinofilie in sputa,absenta hiperreactivitatii bronsice si test negativ la terapia bronhodilatatoare.
 14. 14. Tusea cronica inexplicabila(TCI) Este un termen folosit pt tusea cronica la pacientii care dupa ce au fost investigati si tratati ,aceasta nu s-a remis.Sinonime:idiopatica,sdr de hipersensibilitate pt tuse.TCI are o prevalentade pana la 42% din cazuri.Majoritatea pacientilor sunt femei,de varsta medie,la menopauza,anxioase si cu simptome de depresie. Un studiu a raportat prevalenta crescuta a TCI la pacientii cu boli autoimune in special tiroidita autoimuna,de 8 ori mai mare fata de subiectii control.
 15. 15. Optiunile terapeutice pt pacientii cu TCI sunt limitate.Se utilizeaza morfina ca supresor central dar este asociata cu dependenta si sedare.Deasemeni terapie utilizata pt durerea neuropata ,gabapentin,amitriptilina,se utilizeaza pt actiunea pe nervii periferici.Alte molecule ca agonisti canabinoizi,p-38MAP se cerceteaza pt efectul lor de down-regulation. Terapia nonfarmacologica:psihoterapie,metode de supresie a tusei,evitarea triggerilor(unde este posibil) TCI ar trebuie considerata un dezechilibru mai mult decat un simptom.
 16. 16. Evaluarea severitatii tusei Se folosesc:  Scara analog vizuala(SAV) pt imperiozitatea tusei  SAV intensitatea tusei  Chestionar al calitatii vietii  Monitorizarea frecventei tusei
 17. 17. Bibliografie  American Journal of Respiratory and Critical Care vol.183. pp 708-715,2011- Surinder S.Birring

×