 PENYAKIT ADALAH KEADAAN TIDAK NORMAL PADA BADAN
ATAU MINDA YG MENYEBABKAN KETIDAKSELESAAN KEPADA
ORANG YANG TERBABIT .
...
 KEMAJUAN PERUBATAN DAPAT MENGATASI MASALAH
PENYAKIT BERJANGKIT MELALUI SUNTIKAN ATAU MENDAPATKAN
IMUNISASI PENYAKIT BERJ...
♦ MENJADIKAN AMALAN MANDI SEKURANG-KURANGNYA 2 KALI
SEHARI PENTING AGAR TUBUH BADAN KITA BERADA DALAM
KEADAAN BERSIH .
♦AM...
♥ LANGKAH UNTUK MENGKUARINTINKAN DAN MENGASINGKAN
PENGHIDAP WABAK PENYAKIT BERJANGKIT SEPERTI SELSEMA
BURUNG DAN H1N1DARIP...
 KESIHATAN MERUPAKAN ASET PENTING BAGI SETIAP INSAN
YANG BERNAFAS DI BUMI ALLAH INI.KEKAYAAN TIDAK DAPAT
MEMBELI KESIHATA...
BM presentation
BM presentation
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

BM presentation

315 Aufrufe

Veröffentlicht am

0 Kommentare
0 Gefällt mir
Statistik
Notizen
  • Als Erste(r) kommentieren

  • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Keine Downloads
Aufrufe
Aufrufe insgesamt
315
Auf SlideShare
0
Aus Einbettungen
0
Anzahl an Einbettungen
2
Aktionen
Geteilt
0
Downloads
3
Kommentare
0
Gefällt mir
0
Einbettungen 0
Keine Einbettungen

Keine Notizen für die Folie

BM presentation

  1. 1.  PENYAKIT ADALAH KEADAAN TIDAK NORMAL PADA BADAN ATAU MINDA YG MENYEBABKAN KETIDAKSELESAAN KEPADA ORANG YANG TERBABIT .  PENYAKIT BERJANGKIT MELALUI BAWAAN VEKTOR DAN VIRUS SERING BERLAKU DISEBABKAN OLEH KELALAIAN MANUSIA SENDIRI .  JANGKITAN PENYAKIT BIASANYA BERLAKU APABILA BAKTERIA, VIRUS ATAU PROTOZOA MASUK KE DALAM TUBUH BADAN MANUSIA LALU MENYEBABKAN TINDAK BALAS DALAM BADAN .  JIKA DAYA TUBUH BADAN KITA TERHADAP PENYAKIT ADALAH LEMAH, KITA AKAN JATUH SAKIT DAN KEMUNGKINAN BESAR JIKA TIDAK DIRAWAT KEADAAN INI MUNGKIN MEMBAWA MAUT.
  2. 2.  KEMAJUAN PERUBATAN DAPAT MENGATASI MASALAH PENYAKIT BERJANGKIT MELALUI SUNTIKAN ATAU MENDAPATKAN IMUNISASI PENYAKIT BERJANGKIT .  SBGAI CONTOH : SUNTIKAN IMUNISASI SEPERTI B.C.G DAPAT MENCEGAH PENYAKIT TIBI .  SELAIN ITU, PENCEGAHAN PENYAKIT BERJANGKIT DAPAT DILAKUKAN DENGAN PENGAMBILAN ANTIBIOTIK .  PEMERIKSAAN KESIHATAN SECARA BERKALA PENTING AGAR DAPAT MENGESAN PENYAKIT BERBAHAYA DI PERINGKAT AWAL .
  3. 3. ♦ MENJADIKAN AMALAN MANDI SEKURANG-KURANGNYA 2 KALI SEHARI PENTING AGAR TUBUH BADAN KITA BERADA DALAM KEADAAN BERSIH . ♦AMALAN TIDAK SEWENANG-WENANGYA BERKONGSI BARANGAN PERIBADI PERLU DITITIKBERATKAN AGAR PENYAKIT KULIT DAPAT DIELAKKAN DARI BERJANGKIT KEPADA ORANG LAIN . ♦PERSEKITARAN RUMAH DAN KAWASAN SEKELILING MEMPENGARUHI TARAF KESIHATAN SESEORANG KERANA KITA MEMERLUKAN UDARA BERSIH UNTUK BERNAFAS DENGAN BAIK . ♦SENAMAN YANG SECUKUPNYA PENTING SUPAYA DAPAT MENGUATKAN DAYA TAHAN BADAN SESEORANG TERHADAP PENYAKIT . AMALAN PEMAKANAN YANG SIHAT SPERTI AIR DAN MAKANAN HENDAKLAH DIMASAK DAN DITUDUNG UNTUK MENGELAKKAN KES KERACUNAN MAKANAN KERANA PENYAKIT DAPAT BERJNGKIT MELALUI MAKANAN DAN MINUMAN YANG TERCEMAR .
  4. 4. ♥ LANGKAH UNTUK MENGKUARINTINKAN DAN MENGASINGKAN PENGHIDAP WABAK PENYAKIT BERJANGKIT SEPERTI SELSEMA BURUNG DAN H1N1DARIPADA ORANG RAMAI AGAR TIDAK MEREBAK . ♥ TINDAKAN INI PENTING KERANA PENYAKIT BERJANGKIT INI DAPAT DIKAWALDAN TIDAK DISEBARKAN KEPADA ORANG RAMAI DAN NEGARA LUAR . ♥ PIHAK BERKUASA SETIAP NEGARA JUGA PERLU MEMBUAT PEMERIKSAAN KETAT DAN MENYEDIAKAN ALAT PENGIMBAS DI PINTU MASUK UTAMA NEGARA .ALAT PENGIMBAS SEPERTI ‘THERMOSCAN’ DAPAT MENGESAN PELANCONG YG MASUK SEKIRANYA MEREKA DIJANGKITI PENYAKIT TERSEBUT .
  5. 5.  KESIHATAN MERUPAKAN ASET PENTING BAGI SETIAP INSAN YANG BERNAFAS DI BUMI ALLAH INI.KEKAYAAN TIDAK DAPAT MEMBELI KESIHATAN .KEMPEN HARUSLAH GIAT DIJALANKAN AGAR DAPAT MEMBERI KESEDARAN KEPADA PENYAKIT BERJANGKIT .MASYARAKAT JUGA PERLU MENGAMALKAN GAYA HIDUP SIHAT DAN PRODUKTIF .  GENERASI MUDA TIDAK BOLEH MEMANDANG ENTENG TERHADAP PERKARA INI KERANA PENYAKIT BERJANGKIT MAMPU MENGORBANKAN BANYAK NNYAWA YANG TIDAK BERDOSA , KESEDARAN DAN KEINSAFAN PERLU DISEMAI DALAM GENERASI MUDA AGAR TERUS BERSEMARAK DALAM JIWA SETIAP LAPISAN MASYARAKAT UNTUK MENGAMALKAN GAYA HIDUP SIHAT .

×