Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
КАКО ДО ПОГОЛЕМА ВРАБОТЕНОСТ НА
СТУДЕНТИТЕ И ДИПЛОМЦИТЕ
-МАНУ
14.03.2014
КРЕИРАЊЕ НА
ПРЕТПРИЕМАЧКО
ОПШТЕСТВОПредуслов за п...
?Што претставува претприемачко општетсво
Претприемачко општество
‣ Општество во кое луѓето размислуваат и
дејствуваат прет...
Како до претприемачко
општество?
‣ Со претприемачко учење од најрана возраст до
претприемачко општество
‣ Преку процес во ...
4
Претприема
чко учење
Формално
образован
ие
Неформалн
о
образовани
е
Родители
Локална
заедница
Технологија
5
Екосистем за претприемачко учење
‣ Затоа, за да креираме претприемачко
општество потребно е како прво да
креираме сеопфате...
Поддршка за креирање на
претприемачко општество во
Република Македонија
‣ Стратегија за претприемачко учење на
Република М...
Како е дојдено до овој дизајн на екосистемот за
претприемачко учење
Eкосистем за претприемачко учење
‣ Преглед на литерату...
9
Визија и мисија на стратегијата
‣ Визија:
• –Македонија земја со високо развиена претприемачка
култура и дух што ги инспир...
Цели на стратегијата
‣ Долгорочни цели:
• Зголемување на нивото на свеста помеѓу сите граѓани за
претприемачко учење
• Под...
Цели на стратегијата
‣ Среднорочни цели:
• Развој и имплементација на наставна програма што подобро
ќе ги подготвува претп...
КАКО ДО ПОГОЛЕМА ВРАБОТЕНОСТ НА
СТУДЕНТИТЕ И ДИПЛОМЦИТЕ
-МАНУ
14.03.2014
БЛАГОДАРАМ ЗА
ВНИМАНИЕТО
radmil.polenakovik@mf.ed...
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Преку претприемачко општество до поголема вработливост

2.766 Aufrufe

Veröffentlicht am

Претприемачко општетсво значи општетсво во кое креативноста не е забранета, општетсво во кое да се твори греши и учи од грешку не е забрането, општетсво во кое секој ќе си ја најде својата улога и ќе придонесе за развој на општетсвото...

Veröffentlicht in: Bildung
 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Преку претприемачко општество до поголема вработливост

 1. 1. КАКО ДО ПОГОЛЕМА ВРАБОТЕНОСТ НА СТУДЕНТИТЕ И ДИПЛОМЦИТЕ -МАНУ 14.03.2014 КРЕИРАЊЕ НА ПРЕТПРИЕМАЧКО ОПШТЕСТВОПредуслов за поголема вработливост д-р Драган Шутевски проф. д-р Радмил Поленаковиќ
 2. 2. ?Што претставува претприемачко општетсво Претприемачко општество ‣ Општество во кое луѓето размислуваат и дејствуваат претпремачки ‣ Општество во кое креативноста не е забранета ‣ Општество во кое е дозволиво да се твори, греши и учи од грешките ‣ Општество во кое секој граѓанин е претприемачки образуван ‣ Општество во кое иновациите и претприемништвото се нешто нормално и постојано 2
 3. 3. Како до претприемачко општество? ‣ Со претприемачко учење од најрана возраст до претприемачко општество ‣ Преку процес во којшто се создаваат лица што поседуваат знаења и работни навики за иднината, лица што се подготвени да го променат светот на подобро, лица што даваат придонес за општеството и му враќаат на општеството што им овозможило да станат тоа што се во моментов. 3
 4. 4. 4 Претприема чко учење Формално образован ие Неформалн о образовани е Родители Локална заедница Технологија
 5. 5. 5
 6. 6. Екосистем за претприемачко учење ‣ Затоа, за да креираме претприемачко општество потребно е како прво да креираме сеопфатен екосистем за претприемачко учење во кој активно ќе се вклучат сите заинтересирани страни 6
 7. 7. Поддршка за креирање на претприемачко општество во Република Македонија ‣ Стратегија за претприемачко учење на Република Македонија 2014 – 2020 ‣ Соработка на Министерство за образование и наука на Република Македонија и Европска Тренинг Фондација 7
 8. 8. Како е дојдено до овој дизајн на екосистемот за претприемачко учење Eкосистем за претприемачко учење ‣ Преглед на литературата и најдобрите практики во развиени земји ‣ Интервјуа со сите заинтересирани страни ‣ Прашалник на специфично избрана група на заинтересирани страни ‣ Онлајн форум и Facebook заедница за собирање на идеи и мислења ‣ 3 работилници 8
 9. 9. 9
 10. 10. Визија и мисија на стратегијата ‣ Визија: • –Македонија земја со високо развиена претприемачка култура и дух што ги инспирира сите ‣ Мисија: • Да ги подобри вештините за вработливост кај младите луѓе • Да создаде можности за сите да бидат опремени со потребните претприемачки компетенции • Да креира систем за доживотно претприемачко учење • ,Да ги зајакне претприемачкиот дух претприемачкиот начин ,на размислување и постапување иновативното , ,размислување креативноста ставовите за преземање ризици и отвореноста кон промените 10
 11. 11. Цели на стратегијата ‣ Долгорочни цели: • Зголемување на нивото на свеста помеѓу сите граѓани за претприемачко учење • Подобрување на компетенциите на наставниците за претприемачко учење • Креирање на окружување кое обезбедува поддршка и соработка помеѓу сите институции за претприемачко , ,образование локалната заедница претпријатијата и семејствата • Опремување на сите образовни институции со најмодерните технологии за активностите за претприемачко учење 11
 12. 12. Цели на стратегијата ‣ Среднорочни цели: • Развој и имплементација на наставна програма што подобро ќе ги подготвува претприемачите да креираат МСП кои ќе конкурираат на поширокиот пазар на ЕУ • Креирање на вистински претпријатија преку образовните институции • Развој на силни мрежи за поддршка на младите претприемачи ‣ Краткорочни цели • –Интегрирање на резултатите од претприемачкото учење -како клучна компетенција во наставна програма • Зголемување на свесноста за важноста на претприемачко учење 12
 13. 13. КАКО ДО ПОГОЛЕМА ВРАБОТЕНОСТ НА СТУДЕНТИТЕ И ДИПЛОМЦИТЕ -МАНУ 14.03.2014 БЛАГОДАРАМ ЗА ВНИМАНИЕТО radmil.polenakovik@mf.edu.mk dragan.sutevski@pretpriemac.com

×