Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Erilaiset Uratyypit

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Nächste SlideShare
Perhevapaat
Perhevapaat
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 3 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Anzeige

Erilaiset Uratyypit

  1. 1. Erilaiset uratyypit (lähde: Lampikoski, T. 2003) Ura voidaan nähdä matkana. Matkan tekoon tarvitaan kulkuvälineitä. Seuraavassa on lueteltu erilaisia taivaita hipovina kulkuvälineitä – valitse omasi tai keksi kokonaan uusi menopeli! Henkilökohtainen suihkulentokone Tästä tyypistä voidaan käyttää synonyymiä visiönääri. Hän tietää mihin on menossa ja suunnittelee reitin päämääräänsä. Hän on hyvin itsenäinen, oman tie määrätietoinen kulkija. Hän on valmis toteuttamaan muutoksia, olemaan joustava ja muuttamaan tarpeen mukaan työtehtävää ja työpaikkaa. Hän haluaa edetä urallaan. Hornet Tämä tyyppi on seikkailija ja peluri. Hän on äärimmäisen joustava riskinottaja, mutta ei juurikaan suunnittele uraansa. ”Hornet” haluaa kiitää kovaa ja korkealle. Hän toimii päivä kerrallaan, impulssiensa ohjaamana. Hän haluaa tutkia ja kokeilla erilaisia asioita eikä välttämättä viihdy yhdessä paikassa pitkään. Tätä tyyppiä lähellä on postmoderni peluri. Vesitaso Tässä tyypissä on paljon samaa kuin hornetissa. Hän on tutkimusmatkailija, äärimmäisen joustava ja kokeilunhaluinen. Hän liikkuu tavoitteellisesti ja etsii tietoisesti uusia kokemuksia. Hän haluaa tutustua vähemmän kuljettuihin polkuihin ja välttää perinteisiä uraratkaisuja. Turvallisuushakuisuus ei ole hänelle tyypillistä. Purjelentokone Tämä tyyppi on joustava, mutta hän ei juurikaan suunnittele uraansa ja tavoitteitaan. Hän vain hyppää koneeseen ja antaa virtausten viedä itseään. Hän kuitenkin ohjaa itse. Tätä tyyppiä lähellä on perinteisen koulutetun henkilön uramalli.
  2. 2. Kauko-ohjattava lennokki Tämä tyyppi on joustava, mutta hän on haluton ottamaan vastuuta ja suunnittelemaan omaa uraansa. Hän odottaa, että esimies sanoo, mitä pitää tehdä. Hän on ilman selkeää käskytystä rutiininomainen. Jos mitään ulkopuolista vaikutusta ei tule, hän ei saa mitään aikaiseksi. Jokin ohjaa ”lennokkia” lentämään, kun taas ”vesitasoa” jonkin vetää ilmojen teille. 20 metrin kuumailmapallo Tämä tyyppi on valmis ottamaan vastuuta teoistaan ja urastaan ja kehittämään itseään, mutta hänen ongelmansa on joustamattomuus. Hän muistuttaa palmupuuta siinä, että hän on lähellä lähdettä ja kasvattaa syvät juuret. Hänen joustamattomuutensa perustuu siihen, että hän telakoituu tiukasti yhteen työpaikkaan tai työtehtävään eikä ole valmis kohoamaan kohti korkeuksia. Tätä tyyppiä lähellä on virkamiesmainen tulevaisuusprofiili. Ilmapallo Tämä tyyppi etenee päivä kerrallaan. Hän ei suunnittele uraansa eikä kanna huolta huomisesta. Hän luottaa hyviin sattumiin ja tilaisuuksiin. Hän antaa virtausten viedä mukanaan. Vaihtoehtoinen lentopeli Tämä tyyppi hakee vaihtoehtoisia ratkaisuja ja elämäntyyliä. Hänen kiinnostuksensa saattavat liittyä askeettiseen elämäntyyliin, uudenlaiseen hengellisyyteen, kuten buddhismiin, tai luonnonsuojeluun. Hän ei juurikaan suunnittele uraansa ja pyrkii elämään päivän kerrallaan. Hänen elämässään on todennäköisesti muita huomattavasti työtä tärkeämpiä elämänalueita. Tätä tyyppiä lähellä on vaihtoehtoihminen. Siipirikko Tämä tyyppi ei enää liidä. Hän haluaa, että organisaatio huolehtii hänen urastaan ja hän on hyvin joustamaton. Muutosvastarintaa löytyy vaikka muille jakaa. Hän haluaa ”status quon” eli nykytilanteen säilyvän. Siipirikko ei näe tarvetta kehittymiseen eikä oman uransa suunnitteluun. Työtä hakiessaan hän odottaa, että hänelle tarjotaan töitä, eikä hän hae aktiivisesti itse töitä.
  3. 3. Miehitetty Mars-alus Tällä tyypillä on huimat urasuunnitelmat. Hän rakentaa pilvilinnoja, mutta ei tee kunnon perustuksia linnoilleen. Hän haikailee ja jossittelee päivät päästään eikä ryhdy toimintaan visioidensa toteuttamiseksi. Hänelle tyypillinen lause alkaa ”Sitten kun..”

×