Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

αντιγονη θηπεθε

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige

Hier ansehen

1 von 18 Anzeige
Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Diashows für Sie (20)

Andere mochten auch (20)

Anzeige

Ähnlich wie αντιγονη θηπεθε (20)

Weitere von stratism (18)

Anzeige

αντιγονη θηπεθε

 1. 1. ΣΟΦΟΚΛΗ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» Μια σκέψη για βιωματική προσέγγιση του δραματικού λόγου στον πρόλογο (στ.1-20)
 2. 2. Λάζαρος Παπαδόπουλος 1Ο ΓΕΛ Θήβας
 3. 3. ΣΤΟΧΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ  Η δραματουργική επεξεργασία των ρόλων(να «βλέπουν» και το 2ο επίπεδό τους )και το θεατρικό παιχνίδι
 4. 4. ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ  1. Να γνωρίσουν οι μαθητές ότι αυτό το κείμενο δεν είναι ύλη για στείρα γραμματοσυντακτική διδασκαλία, αλλά ένα κείμενο λογοτεχνικά ά-ψογο, με ζωντανούς χαρακτήρες που πρέπει να τους «κινήσουν». Είναι ΘΕΑΤΡΟ  2.Να ζωντανέψουν στην τάξη και οι παρεξηγημένοι δεύτεροι και τρίτοι ρόλοι  3. Να παράγουν μουσική με τον ήχο που βγάζουν οι λέξεις ,αλλά και τα αντικείμενα της τάξης  4. Να δούμε όλοι ποιες λέξεις επιβίωσαν μέχρι σήμερα, με την ίδια σημασία
 5. 5. ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ- ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ  Θα χρειαστούν 2 διδακτικές ώρες  Θέλουμε μια μεγάλη αίθουσα διδασκαλίας και την εξοικείωση των μαθητών μας στην ομαδοσυνεργατική διδασκαλία  Και τέλος έναν δάσκαλο όρθιο, χωρίς πρόβλημα αυτοέκθεσης (γκριμάτσες, μεγάλες χειρονομίες, κινησιολογία)
 6. 6. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ  Θρανία, η έδρα, καρέκλες, μάσκες (αν υπάρχουν),τύμπανα μικρά (αν υπάρχουν),στυλό και χάρακες, cd, laptop  Φύλλα εργασίας, το σχολικό βιβλίο και η μετάφραση που θα υπηρετήσει το στόχο της: τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνική παρουσίαση του αποσπάσματος
 7. 7. ΠΡΩΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (στ. 1-20) ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ  1. Οι λέξεις « κοινόν, αυτάδελφον Ισμήνης κάρα», που χρησιμοποιεί η Αντιγόνη, έχουν περίπου την ίδια σημασία. Χρησιμοποιεί και η Ισμήνη αντίστοιχες προσφωνήσεις στο στ.10; Φαίνεται ο χαρακτήρας τους από τις λέξεις;
 8. 8. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣΥΝΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ  «Κοινόν, αισχρόν»: Πώς είναι ο συγκριτικός του ουδετέρου γένους στην ονομαστική;  «έχεις τι κεισήκουσας»: Πώς θα ήταν τα ρήματα, αν ήταν στο α’ πληθ. του ίδιου χρόνου;  Η λέξη «τι» είναι α)επιθ.προσδ.β) επίρρ.του τόπου γ)σύστοιχο αντικείμενο;  Στους στ.11-12 να βρείτε δύο επιθ.προσδ.
 9. 9. ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ  Χωριστείτε σε 4 ομάδες των 5 ατόμων. Χωρίς τα βιβλία, σηκωθείτε στο χώρο.  Η μια ομάδα να κάνει εμπόδιο στις άλλες 3, οι οποίες πρέπει να το περάσουν(π.χ αφήνουν μικρά ανοίγματα από τα οποία πρέπει να περάσουν).Να περάσετε όλοι, χωρίς να γελάτε στην αρχή. Να ξαναπεράσετε με δύο συνεχόμενα γέλια(θα διαπιστώσετε ότι τα καταφέρνετε δύσκολα και τα δύο, όταν σας το ζητούν).
 10. 10.  Τα εμπόδια γίνονται δυσκολοδιάβατα. Η κάθε ομάδα λέει τις λέξεις «αισχρόν, άτιμον», όπως θέλει καθώς περνά το άνοιγμα.  Κάθεστε στις ομάδες σας και μελετάτε για 7- 8λεπτά τη μετάφραση που σας δόθηκε.  Η κάθε ομάδα αποφασίζει ποιους στίχους θα προφέρει, με τονισμό κάποιων λέξεων ή χωρίς τον τονισμό τους. Οι άλλες ομάδες κρίνουν και ρωτούν το λόγο που επιλέχθηκε αυτός ο επιτονισμός.  Μια ομάδα να διαβάσει με οργή και μια άλλη χαϊδευτικά προς την Ισμήνη το λόγο της Αντιγόνης.
 11. 11.  Αν δεχτούμε ότι η Αντιγόνη «είναι του Διονύσου», ποιος στίχος από τους 20 πρώτους το δείχνει;  Σκηνοθετική σύμβαση(οδηγία) είναι η προσπάθεια του συγγραφέα να δώσει τις απαραίτητες σκηνοθετικές πληροφορίες στο θεατή. Ποιες είναι αυτές σ’ αυτούς τους στίχους;  Αν η Αντιγόνη είναι το φεγγάρι, τότε η Ισμήνη που θα βρίσκεται; Από πού θα τη φωτίζατε αν είχατε τη φροντίδα των φώτων. Δείξτε στο χώρο.
 12. 12. ΝΟΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ- ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ  Ποιες έμμεσες πληροφορίες δίνει η Αντιγόνη στους πρώτους στίχους;  Γράψτε 2-3 στίχους που θα έλεγε ο Κρέων στον πρόλογο για την ταφή των δύο αδερφών, αν ήταν παρών.
 13. 13. 2ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΤ. 1-20)  Ακούστε τη μουσική του Β. Wrede http://bwrede.de/mp3/BUEHNE/Oedipus_A ntigone.mp3. Σημειώστε τους στίχους που πιστεύετε ότι ταιριάζουν σ’ αυτή.  Η κάθε ομάδα να πει τα συναισθήματα που νιώθει όταν ακούει τη μουσική με τα λόγια που επέλεξε η άλλη ομάδα.  Να εντάξετε λέξεις ή συλλαβές από τους 10 πρώτους στίχους πάνω σ’ αυτούς τους ήχους.
 14. 14.  Μια ομάδα να προσπαθήσει να παράγει ήχους με τα θρανία, τα παράθυρα (στυλό, χάρακες, παλάμες, χτύπημα δαχτύλων),τον πίνακα ή με τα τουμπερλέκια. Η άλλη ομάδα να εντάξει λέξεις ή συλλαβές από τους 20 στίχους πάνω σ’ αυτούς τους ήχους.  Ταυτίζονται τα λόγια με ό,τι φαντάστηκε η ομάδα, όταν δημιουργούσε τους ήχους;
 15. 15.  Όσοι υποστηρίζουν την Αντιγόνη να σχηματίσουν όρθιοι μια ομάδα. Όσοι την Ισμήνη, μια άλλη. Να κάνετε ένα διάλογο(μετά από σκέψη 5-6 λεπτών)στο εξής πλαίσιο: Η Αντιγόνη κατηγορεί την Ισμήνη ότι ενδιαφέρεται μόνο για τη ζωή της και για τον Κρέοντα. Η Ισμήνη υποστηρίζει τη γυναικεία φύση της, θυμίζει το παρελθόν της γενιάς της και πόσο υπέφερε από τα κουτσομπολιά της εποχής και ότι, τελικώς, είναι με το νόμο.
 16. 16. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  Συμμετέχουν όλοι οι μαθητές  Το μάθημα γίνεται ομαδοσυνεργατικό  Τα παιδιά είναι όντως δημιουργοί  Κατανοούν την έννοια «ήθος και διάνοια» στην πράξη μέσα από τη σκηνοθετική προσέγγιση  Ο καθηγητής χτίζει με τα παιδιά κι ένα μελλοντικό ανέβασμα της Αντιγόνης μαζί τους.
 17. 17.  Τα παιδιά απέρριψαν προτάσεις, ενστερνίστηκαν άλλες μέσα από το εικονικό αποτέλεσμα κι όχι με τον καθιερωμένο τρόπο διδασκαλίας  Ο καθηγητής αγαπά το έργο του, βρίσκει ενδιαφέρον σ’ αυτό, αποφεύγει τη μονοτονία της Αντιγόνης, ως ένα επιπλέον μάθημα Αρχαίων Ελληνικών.  Το μεγαλύτερο κέρδος: η έκπληξη!

×