Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

μανιταρια στην πολη, παρουσιαση

μανιταρια στην πολη, παρουσιαση

 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

μανιταρια στην πολη, παρουσιαση

 1. 1. ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΙΤΑΛΟ ΚΑΛΒΙΝΟ
 2. 2. ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ , «ΠΕΙΡΑΙΑΣ»
 3. 3. ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΗΣ, «ΤΑ ΠΑΡΑΒΑΝ»
 4. 4. ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, 1979
 5. 5. ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΥ, «ΑΘΗΝΑ»
 6. 6. ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ, «ΑΘΗΝΑ»  Μ' άσπρα πουλιά και σύννεφα τον ουρανό θα ντύσω και τ' όνομά σου αθάνατο στην πέτρα θα κεντήσω  Στο περιβόλι τ' ουρανού θα μπω για να διαλέξω κι απ' τη μυρτιά κι αμάραντο στεφάνι να σου πλέξω  Αθήνα, Αθήνα, χαρά της γης και της αυγής μικρό γαλάζιο κρίνο. Κάποια βραδιά στην αμμουδιά κοχύλι σου θα γίνω. Xαρά της γης και της αυγής μικρό γαλάζιο κρίνο.  [πηγή: Από τον δίσκο Η Αθήνα του '60 τραγουδά, Universal, 1965. Στίχοι: Νίκος Γκάτσος, μουσική: Μάνος Χατζηδάκις]  Ο ποιητής περιγράφει θετικά ή αρνητικά στοιχεία της πόλης: Ποια είναι αυτά;
 7. 7. ΑΜΑΛΙΑ ΤΣΑΚΝΙΑ Η ΠΟΛΗ  Η πόλη δεν κοιμάται τις νύχτες κουλουριασμένο φίδι και λουφάζει όλα τ' ακούει, όλα τα μετράει και λογαριάζει κέρδη και ζημίες η πόλη δεν κοιμάται τις νύχτες· καμιά φορά αναστενάζει.  Α. Τσακνιά, Το μπαλκόνι, Νεφέλη   Ο ποιητής περιγράφει θετικά ή αρνητικά στοιχεία της πόλης: Ποια είναι αυτά;  Το ποίημα αναφέρεται κυρίως στους έντονους ρυθμούς της καθημερινής ζωής στην πόλη, οι οποίοι προκαλούν άγχος και συναισθηματική ένταση στους ανθρώπους.
 8. 8. ΠΟΎ ΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΟΥΜΦΑΚΙΑ;
 9. 9. ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
 10. 10. ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΙΤΑΛΟ ΚΑΛΒΙΝΟ
 11. 11. Ο ΣΤΑΜΆΤΗΣ ΖΩΓΡΆΦΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΊΚΟΣ ΚΟΡΔΑΛΉΣ, ΠΆΛΙ, ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΊΞ!
 12. 12. ΠΗΓΗ: HTTP://EFIVOIDIMOSIOGRAFOI.PBWORKS.COM/W/PAGE/26333285/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE% B9%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%2 0%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7
 13. 13. Ο "Μαρκοβάλντο" αποτελείται από είκοσι ιστορίες. Κάθε ιστορία ασχολείται με μια εποχή. Τα χαρακτηριστικά του πρωταγωνιστή διαγράφονται μόλις και μετά βίας: είναι ένας απλός ανθρωπάκος, κεφαλή μιας πολυμελούς οικογένειας, εργάζεται χειρωνακτικά ως αχθοφόρος σε μια εταιρεία: είναι ένας "Άνθρωπος της Φύσης", ένας "Αγαθός Άγριος" εξόριστος σε μια βιομηχανική πόλη.
 14. 14.  Η χαρούμενη ανακάλυψη των μανιταριών από τον Μαρκοβάλντο και η ομαδική δηλητηρίαση όσων τα έφαγαν.  Οι κίνδυνοι που απειλούν τον άνθρωπο εξαιτίας της απομάκρυνσης από τη φύση και της διαβίωσης στο μολυσμένο περιβάλλον της πόλης. ΘΕΜΑ ΒΑΣΙΚΗ ΙΔΕΑ
 15. 15. ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ  Προβλήματα της διαβίωσης στα αστικά κέντρα.  Στέρηση της φυσικής ζωής.  Κίνδυνοι από τη μόλυνση του περιβάλλοντος.  Η ζωή στην πόλη και οι ανθρώπινες σχέσεις.  Απομόνωση, επιφύλαξη, ανταγωνισμός.  Ο ρόλος της φύσης στη ζωή του ανθρώπου.  Υγεία, χαρά ποιότητα ζωής
 16. 16. ΤΙΤΛΟΣ Είναι αντιφατικός, γιατί η ύπαρξη μανιταριών στην πόλη φυσικών στοιχείων στην πόλη δεν είναι συνηθισμένη
 17. 17. ΧΩΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Ιταλική πόλη, το σπίτι, το τραμ, το νοσοκομείο Χειμώνας, τρεις ημέρες από Παρασκευή έως Κυριακή
 18. 18. Α' ΕΝΌΤΗΤΑ  Μια μέρα... της ύπαρξής του: Η ζωή στην πόλη και η αναζήτηση της φύσης.
 19. 19. Β' ΕΝΌΤΗΤΑ  - Έτσι ένα πρωί... αν σας ξεφύγει κουβέντα:  Η ανακάλυψη των μανιταριών και η αντίδρασή του
 20. 20. Γ" ΕΝΌΤΗΤΑ  Το άλλο πρωί... ήθελαν να μεγαλώσουν:  ο Αμάντιτζι κίνδυνος για τα μανιτάρια του Μαρκοβάλντο
 21. 21. Δ' ΕΝΌΤΗΤΑ Τη νύχτα έβρεξε ... και πήγε σπίτι του: Η συλλογή των μανιταριών από πολλούς
 22. 22. Ε' ΕΝΌΤΗΤΑ  Ωστόσο σύντομα... αγριοκοίταζαν ο ένας τον άλλο: Η ομαδική δηλητηρίαση
 23. 23. ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ  Ο Μαρκοβάλντο είναι ένας εργάτης, οικογενειάρχης μιας πολυμελούς οικογένειας, με οικονομικές δυσκολίες.  Νοσταλγεί τη ζωή στη φύση, παρατηρεί τις αλλαγές της, νιώθει ξένος στο περιβάλλον της πόλης, ονειρεύεται την επιστροφή στη φύση. Κάθε πρωί πιάνει δουλειά και επιστρέφει το βράδυ.  Ως φτωχός έχει στο μυαλό του την εξασφάλιση του επιούσιου, είναι βαθύτατα ανθρώπινος, άλλοτε αφελής και άλλοτε ευφυής, με χιούμορ, υπομονή, στωικότητα και εφευρετικότητα.
 24. 24. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΚΟΒΑΛΝΤΟ  Η ζωή του γίνεται ακόμη πιο θλιβερή, γιατί δεν έχει προσαρμοστεί στη ζωή της μεγαλούπολης. Τα φώτα κι οι βιτρίνες της τον αφήνουν αδιάφορο. Το αφιλόξενο περιβάλλον της τον θλίβει. Παντού αναζητεί τη φύση και την ομορφιά της· έστω και τα ελάχιστα ίχνη της μέσα στην άχαρη τσιμεντούπολη.
 25. 25.  Ο ήρωας αναζητά μάταια τη φύση μέσα στην πόλη, αλλά του είναι αδύνατο να την ανακαλύψει. Ωστόσο, είναι αναγκασμένος να συμβιβαστεί με την τεχνητή ζωή. Από το απόσπασμα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κοινωνική του θέση είναι χαμηλή, καθώς εργάζεται ως αχθοφόρος, προκειμένου να ζήσει την οικογένειά του, και τους υπόσχεται ότι θα τους φέρει μανιτάρια.
 26. 26. ΣΥΝΑΙΣΘΉΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΆΘΕΣΗ ΜΑΡΚΟΒΆΛΝΤΟ  Ανακάλυψη μανιταριών… χαρά, ευτυχία, μικρό θαύμα.  Ανακοίνωση του νέου στην οικογένεια… όμως, τον κυριεύει φόβος, ανησυχία, καχυποψία και κτητική διάθεση.  Βλέπει τον Αμάντιτζι… νιώθει οργή, εμπάθεια απογοήτευση.  Φώναξε όλον τον κόσμο να πάρει μανιτάρια… αλλάζει διάθεση γίνεται γενναιόδωρος – δείχνει φιλικός, ίσως δεν έχει αλλοτριωθεί ριζικά
 27. 27. Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΉ ΜΕΤΆΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΉΡΩΑ  Χαρά  ανυπομονησία,  Ενθουσιασμός  αγάπη  Καχυποψία  Ανησυχία  ζηλοτυπία  Δυσπιστία  Φόβος  έκπληξη  οργή,  Αγανάκτηση  γενναιοδωρία  αντιπάθεια.
 28. 28. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Η απομάκρυνση από τη φύση και η στέρηση της φυσικής ζωής είναι ιδιαίτερα έντονη περισσότερο σε εκείνους που είναι φυσιολάτρες και συνειδητοποιούν το σημαντικό ρόλο της φύσης στη ζωή του ανθρώπου. Οι ανθρώπινες σχέσεις σε μια πόλη είναι απρόσωπες και υπάρχει απομόνωση, αποξένωση, επιφύλαξη και ανταγωνισμός («Για μια στιγμή σχεδόν κοκάλωσε από οργή, έπειτα - όπως συχνά συμβαίνει - οι προσωπικές εμπάθειες»). Η μόλυνση του περιβάλλοντος αναμφισβήτητα βλάπτει την καθημερινή ζωή της πόλης και συχνά οδηγεί αρκετούς ανθρώπους στο νοσοκομείο. Το ίδιο έπαθε και ο Μαρκοβάλντο και όλοι όσοι έφαγαν τα πιθανώς μολυσμένα μανιτάρια. Η αλλοτρίωση, το άγχος, η μοναξιά και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Φτώχια
 29. 29. Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ.  Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα μανιτάρια προβάλλει την απουσία της επαφής του αστού με το φυσικό περιβάλλον, την αναζήτηση της φύσης και τη λαχτάρα για επικοινωνία με αυτήν..
 30. 30. Η ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ  Η αναζήτηση και η λαχτάρα καταλήγουν σε αδιέξοδο .  Έτσι, αποδεικνύεται μάταιη η ελπίδα για απόλαυση των μανιταριών μέσα στο αφιλόξενο περιβάλλον της μεγαλούπολης.  Τα μανιτάρια αν και δίνουν ένα μήνυμα ελπίδας, αυτό στο τέλος διαψεύδεται και μάλιστα αποδεικνύεται απατηλό και επικίνδυνο  (δηλητηρίαση).
 31. 31. ΙΔΕΕΣ - ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ  Το αφήγημα προβάλλει το ψυχικό αδιέξοδο του σύγχρονου ανθρώπου της μεγαλούπολης, ο οποίος υποφέρει από την έλλειψη επαφής με τη φύση και βλέπει την ποιότητα της ζωής του να υποβαθμίζεται, παρά την οικονομική πρόοδο και τις ανέσεις που του είχε εξασφαλίσει η αστική ζωή.  Τα συναισθήματα που δημιουργεί το πικρό χιούμορ του αφηγήματος είναι θλίψη και απαισιοδοξία, ενώ ο αφελής και ονειροπόλος πρωταγωνιστής προκαλεί τη συμπάθεια και κάποτε το ειρωνικό χαμόγελο του αναγνώστη.
 32. 32. ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
 33. 33. ΓΛΩΣΣΑ ΥΦΟΣ  Απλή  ζωντανή  παραστατική δημοτική  πλούσια στην έκφραση συναισθημάτων.  Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πολλά θαυμαστικά, ερωτηματικά, άνω και κάτω τελείες  Απλό  λιτό  άμεσο,  παραστατικό  ζωντανό  με νοσταλγική και μελαγχολική διάθεση.  κωμικά στοιχεία  ελαφρά ειρωνικό, χιουμοριστικό
 34. 34. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ  «ριπή σπορίων», «το βλέμμα του που γλιστρούσε πάνω τους», «στα πόδια των δέντρων ξεπρόβαλλαν καρούμπαλα», «πραγματικά μανιτάρια που ξεμύτιζαν», «μες στην καρδιά της πόλης!», «ο γκρίζος και άχαρος κόσμος που τον περιέβαλλε είχε μονομιάς γεμίσει κρυμμένους θησαυρούς», «και δεν έβλεπε την ώρα», «τη λεπτή τους γεύση», «τον τύλιγε μέσα σ’ ένα ζηλότυπο και δύσπιστο φόβο», «ξεψάχνιζαν την άσφαλτο του δρόμου, για να βρουν ίχνη της φύσης και να τα σβήσουν με τη σκούπα», «κάτω από τη μύτη», «κοκάλωσε από οργή».
 35. 35. ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΕΙΣ  «το βλέμμα που γλιστρούσε πάνω τους, όπως στην άμμο της ερήμου»,  «ένιωσε λες και ο γκρίζος και άχαρος κόσμος που τον περιέβαλλε είχε μονομιάς γεμίσει κρυμμένους θησαυρούς»  «όπως οι αγρότες, που έπειτα από μήνες ξηρασίας ξυπνούν και χορεύουν από χαρά στον ήχο των πρώτων σταγόνων, έτσι και ο Μαρκοβάλντο ήταν ο μόνος στην πόλη που ξύπνησε».
 36. 36. ΕΙΚΟΝΕΣ  Η εικόνα της πόλης («τα μάτια αυτού του Μαρκοβάλντο ... της ερήμου»).  Η εικόνα των στοιχείων της φύσης, («κι από την άλλη ... της ύπαρξής του»).  Η εικόνα των μανιταριών, («στο κομμάτι της άγονης ... υπόγεια σώματα», «και να τα μανιτάρια ... ακόμα χώμα»).  Η εικόνα του «διοπτροφόρου» οδοκαθαριστή, («αυτός ο οδοκαθαριστής ... νεαρός»).
 37. 37. ΚΑΙ…ΑΛΛΑ  Αναδίπλωση: «ήταν μανιτάρια, πραγματικά μανιτάρια»  Επανάληψη: «βρέχει, βρέχει»  Ασύνδετο: «κοκάλωσε από οργή, από λύσσα»
 38. 38.  Αφηγητής: Ο αφηγητής δε συμμετέχει στην ιστορία (αμέτοχος, ετεροδιηγητικός), αλλά εμφανίζεται σαν να μπορεί να τα παρακολουθεί και να τα γνωρίζει όλα, παντογνώστης.  Αφήγηση: Η αφήγηση είναι χρονολογική, γραμμική και γίνεται σε γ' πρόσωπο.  Διάλογος μέσα από τον οποίο αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας και τα συναισθήματα των ηρώων και ο οποίος χαρίζει ζωντάνια και αμεσότητα στο κείμενο.

×