Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

св.иван рилски презентация

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Nächste SlideShare
Звук и буква Рр
Звук и буква Рр
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 19 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Diashows für Sie (20)

Anzeige

св.иван рилски презентация

 1. 1. Изготви: Г. Донкова 54.СОУ - град София Използвани материали: от Интернет
 2. 2. Иван Рилски е най- великият български светец и небесен закрилник на българския народ. Основател на най- величествения манастир в България – Рилския манастир.
 3. 3. Бледен отшелник бродил из Рила, с птици и мури говорил безспир, мислил за всички без дом, без закрила и съградил белострях манастир.
 4. 4. Вятърът само, соколите само стигали горе до купола бял. На планината в царството нямо глас на клепало звънко запял.
 5. 5. Пяло клепалото дървено в тия глухи пустини, в тоя усой: мамело люде – от тежка робия тук да намерят подслон и покой.
 6. 6. Идвали калфи, сеячи, грънчари. С думи отшелникът все ги тешил... Днес той говори с камбаните стари, кротко на фреската клепки присвил.
 7. 7. Днес той на хора и птици разказва, често прекъсван от чучура глух, как оцелял е сред рилската пазва якият корен на хан Аспарух.
 8. 8. Преди повече от хиляда години в село Скрино се родило момче. Нарекли го Иван. То почитало родителите си и редовно ходело на църква. Когато родителите му починали, Иван решил да се посвети на Бога. Раздал своето имущество на бедните и заживял като отшелник в Рила планина. Приютил се в една пещера, в пост и молитва, хранел се с горски растения и пиел вода от
 9. 9. Мълвата за праведника скоро се разнесла из околните селища и християните започнали да търсят неговата помощ. С божията благословия отшелникът извършвал чудеса: лекувал болки и
 10. 10. Един ден с тежки стъпки към него се приближила огромна мечка. Погледнала го дружелюбно. Животните обичат добрите хора, а св. Иван бил най-добрият от всички. Мечката полегнала кротко до него и не смутила молитвата му.
 11. 11. Изведнъж мечката размятала дългото си руно и изчезнала зад храстите. След малко Св. Иван с изненада видял, че мечката отново идва и носи цяла пита мед. Оставила я пред него и кротко го загледала. Трогнат от нейния жест, той изнесъл от пещерата сушени диви круши и почерпил своята горска гостенка.
 12. 12. Закопнял за добрия си чичо Иван, неговият племенник Лука тръгнал да го търси. Обикалял дълго и най-сетне го открил на един планински връх. Заживели в пещерата и Св. Иван започнал да го учи на богоугоден живот. Бащата на момчето дълго търсил своя син и накрая го
 13. 13. Светецът скърбял за заминаването на момчето. Молил се на Бог да направи така, че праведната му душа да не загине. И Бог чул молитвите му.
 14. 14. Вървели Лука и баща му и на едно място изпълзяла змия. Ухапала момчето и скоро след това то починало. Бащата се върнал при Св. Иван, за да му съобщи скръбната новина и светецът започнал да се моли за душата на детето.
 15. 15. Славата на Св. Иван ставала все по-голяма. Добрият цар Петър научил за удивителните му деяния и пожелал лично да го види. Изпратил плодове и златни монети, но светецът върнал златото, а плодовете приел с благодарност.
 16. 16. „Тук, в планината не ми е нужно злато. То е необходимо на държавата. Не го употребявай за оръжия и войни. Помогни с него на бедните и бездомните. Не забравяй,
 17. 17. Млади монаси искали да живеят близо до светеца. Затова основали манастир. Св. Иван Рилски станал пръв игумен на Рилския манастир – най-голямата българска светиня. В
 18. 18. Сега мощите на Свети Иван Рилски Чудотворец почиват в неговата света Рилска обител. Да славим и почитаме неговото име!
 19. 19. В общуването с Бога всеки светец придобива голяма сила. Болни оздравяват, бедни намират хляб. Грешните не се наказват, а получават възможност да се поправят. Светците са хора като нас, но само те са достигали душевно

×