Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Свети Сава, православље и српство

575 Aufrufe

Veröffentlicht am

Представљен је живот и дела Светог Саве и његов значај за српски народ.

Veröffentlicht in: Bildung
 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

Свети Сава, православље и српство

 1. 1. СВЕТИ САВА ПРАВОСЛАВЉЕ И СРПСТВО
 2. 2.  СВЕТИ САВА први је српски учитељ, писац, законодавац. Као најмлађи син Стефана Немање, одрекао се власти и посветио свој живот Богу и вери православној.  Сава је утемељио и осамосталио српску цркву, крунисао је свога брата Стефана краљевском круном и поставио државу Србију на сопствене ноге.  Променио је приоритете државника и моћника. Мирио је своју завађену браћу. Утицао је на ктиторство и донаторство при изградњи највећих и најмногобројнијих светиња српске цркве.  Живот је провео на Хиландару са својим оцем који се замонашио и у миру на Светој гори дочекао смрт под именом Симеон.
 3. 3. Манастир Високи Дечани Зидање манастира Морача
 4. 4. Стефан Немања, фреска из цркве Богородице Љевишке у Призрену Икона из Манастира Хиландара
 5. 5. Номоканон –Крмчија Светог Саве  Свети Сава је саставио Крмчију – први закон средњовековне српске организоване државе, којим је регулисао правила понашања монашког свештенства на Светој гори.  Овај документ је доказ да је Сава, иако није учествовао у политичком уређењу Немањине државе, знао ред и закон, имао осећаја за правду, али и за санкције уколико се не поштује прописано правило.
 6. 6. Карејски типик, један од најстаријих докумената писан на српскословенском језику
 7. 7. Српскословенски иницијал као уметничко дело
 8. 8. НЕМАЊИЋИ КАО ПУТОКАЗ  Чији си ти, малени народе српски?  Ми смо потомци светих духовника и светих краљева, задужбинара и свечара из свете лозе Немањића…  Стварањем националне Цркве код Срба, Свети Сава је, као истински духовни отац нације, трасирао пут свом народу и од тада до данас - Срби као народ и СПЦ као његова брижна мајка - представљају најјачи стуб правоверја на Балкану.
 9. 9. Хиландар САВИН БУНАР САВИН БУНАР МАНАСТИР ХИЛАНДАР
 10. 10. Стефан Првовенчани, први српски краљ
 11. 11. Растко Немањић (1175- 1235.), у монаштву Сава, духовни отац српског народа, познатији као Свети Сава, творац Номоканона (Законоправило Светог Саве) – најзначајнијег правног документа у историји српске државе и Цркве,уз очеву помоћ саградио Хиландар.
 12. 12. Света Гора, манастир Хиландар
 13. 13. ОСНИВАЧ ЦРКВЕ Свети Сава је роду српском оставио највећу задужбину до краја света и века – Српску Православну Цркву. Наиме, 1119. године од Византијског Цара је испословао да Рашка Црква добије статус аутокефалне Архиепископије.
 14. 14. ЛОЗА СРПСТВА Та благородна лоза оставила је потомцима за углед многобројне свете духовнике, свете задужбинаре, свете краљеве и цареве, свете свечаре... Над светим моштима очевим, Свети Сава измирио завађену браћу Стефана и Вукана (који беше заблудео дружећи се са папистима). Немањићи су потомству оставили такве величанствене задужбине да ни векови који су прохујали нису умањили њихов сјај.
 15. 15. САВИН ХРАМ НА ВРАЧАРУ БАДЊЕ ВЕЧЕ ИСПРЕД ХРАМА СВЕТОГ САВЕ НА ВРАЧАРУ
 16. 16. МОШТИ СВЕТОГ САВЕ СПАЉЕНЕ СУ НА ВРАЧАРУ ДА БИ СЕ УНИШТИО КУЛТ СВЕТОСАВЉА. НА ТОМ МЕСТУ ДАНАС СЕ НАЛАЗИ НАЈВЕЋИ ПРАВОСЛАВНИ ХРАМ НА БАЛКАНУ
 17. 17. ХРАМ СВЕТОГ САВЕ БЕОГРАД, ВРАЧАР
 18. 18. Све што си изгубио ради Бога, сачувао си; све што си сачувао ради себе, изгубио си.
 19. 19. ЗАДУЖБИНЕ Манастир Студеница Лоза преподобног Симеона Мироточивог, Хиландар Манастир Свете Тројице, Метеори
 20. 20. ПРАВОСЛАВНИ ПУТОКАЗИ КАРЕЈСКИ ПУТОКАЗИ КАРЕЈСКИ ПУТОКАЗИ
 21. 21. Овај богонадахнути изум светосавља, не само да није начинио од Срба расколнике нити јеретике, него је штавише, Крсна Слава представљала посебан облик молитвене заштите српских породица и облик очувања српског православног идентитета кроз векове.
 22. 22. АУТОР ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ: БОЈАНА ГОЛУБОВИЋ, НАСТАВНИК ДОПУНСКЕ НАСТАВЕ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

×