Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

О Србима прича храст

2.204 Aufrufe

Veröffentlicht am

Кроз мотив храста ученици увиђају повезаност имена и порекла, прошлости и садашњости.

Veröffentlicht in: Bildung
 • Als Erste(r) kommentieren

 • Gehören Sie zu den Ersten, denen das gefällt!

О Србима прича храст

 1. 1. Један храст стар 300 година Испод храста су се Срби окупљали, договарали и обраћали Богу.
 2. 2. Лист храста и плод (жир)
 3. 3. Да ли сте знали... Најстарији храст на Балкану (700 година) налази се у Великом Поповцу. Висок је 50 метара. Најстарији храст у Београду (200 година) налази се на Цветном тргу. Висок је 26 метара, а пречник крошње је 19 метара. Најстарији храст на свету премашио је 13000 година. Налази се на југу Калифорније и један је од најстаријих живих организама на планети (потиче из леденог доба).
 4. 4. Бадњак
 5. 5. Бадњак O Бадњи дан је дан пред Божић. O Божић је празник којим се обележава рођење Исуса Христа. O Бадњи дан добио је име по бадњаку. O Бадњак је храстово дрво које се пред Божић сече и доноси кући. O На Бадње вече се породица окупља, „бди“, остаје будна и указује поштовање рођењу Исуса Христа, а и присећа се својих предака.
 6. 6. Име РАСТКО настало је... ... од речи ХРАСТ. Растко је мушко име у Србији. Онај који носи ово име O расте у висину, духовно; O јак је и снажан као храст; O развија се, остварује своје циљеве; O постиже успех.
 7. 7. Растко Немањић Свети Сава благосиља Српчад, слика Уроша Предића
 8. 8. Име и порекло говоре КО СИ ТИ Како се зовеш? Шта волиш? Одакле си?
 9. 9. Ко си ти?

×