Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.
Portfolio
copywriting, oglasi, članci
   Saša Jovanović, 2009
Oglas objavljivan u časopisu Internet
Ogledalo
Oglašavan je antivirus softver i email klijenti koji pružaju veću
zaštitu o...
Oglas za posao (InfoXpress)
Serija zaglavlja za Web sajt InfoXpress
Ova serija zaglavlja za web sajt firme Infoxpress zamisljena je kao priča o onome ...
Antivirusni softver
Hosting
Posao u InfoXpress
Marketing / oglašavanje
SMS usluge
Katalog Wireless Media za World Mobile Congress Barcelona 2008
Priča

Svet je mobilan. Homo Sapiens (savremeni čovek) sve ...
Don’t just stand here
B-there...
Advanced and easy-to-use platform for complete management of editing, distribution and bi...
Intens - Outsourcing katalog

To je prica o Intens, sta to mi mozemo i nudimo, ali i prica o Outsourcingu – koje su predno...
Oglasi za Finansijski Asistent
Avantura je samo loše planiranje, čuvena izreka Roalda Amundsena iskorišćena je za ovaj...
Oglasi za sajam zapošljavanja Konteh

Mondrijanova slika u poyadini kombinovana sa informacijama o firmi.
Na unutrašnj...
Predlog dizajna brošure za posetioce.
Dimenzije 80mm x 200mm i 50mm x 125 mm (malo duže od vizit karte), povezano
u blok, ...
Story board
       Prednja strana           Pozadina

             Da li ste spremni?  ...
Da li govorite Javu?  Da li su vam bliske
            nove tehnologije?
            Žargonski iz...
Primer originalne ponude

Originalnost ponuđenog proizvoda zahtevala je drugačiji pristup pisanju ponude. Ponuda je morala...
koje potiče iz indijskog učenja vezanog za boga Vadjra, koji smatra da ako ne čujemo ne vidimo ili ne
gorimo ništa zlo i m...
Portfolio oglasi-copywriting
Portfolio oglasi-copywriting
Portfolio oglasi-copywriting
Portfolio oglasi-copywriting
Nächste SlideShare
Wird geladen in …5
×

Portfolio oglasi-copywriting

888 Aufrufe

Veröffentlicht am

Moj portfolio (kraca verzija)

Veröffentlicht in: Design
 • Als Erste(r) kommentieren

Portfolio oglasi-copywriting

 1. 1. Portfolio copywriting, oglasi, članci Saša Jovanović, 2009
 2. 2. Oglas objavljivan u časopisu Internet Ogledalo Oglašavan je antivirus softver i email klijenti koji pružaju veću zaštitu od virusa od naprimer Outlook-a. Svi proizvodi su predstavljeni kao tim “nesalomivih antivirus specijalaca”. Vizuelno je slika kombinovana fotografijom iz misije karabinjera u Iraku, na vrhu, sa duhovitim predstavljanjem proizvoda u vojnom stilu: za svaki proizvod je navedena nacionalnost (odakle potiče prizvod), od kada je ”u službi” (od kada se proizvodi) i “specijalnost” (šta softver radi) BitDefender Nacionalnost: Rumun U službi od: 2001 Specijalnost: neprimetno vreba uljeze i uništava ih bez mnogo buke. Sposoban da spreči svaki nasrtaj virusa i hakera. Sa TheBat-om sarađuje odlično od prvog dana. AVG Nacionalnost: Čeh U službi od: 1991 Specijalnost: čvrsta odbrana, bez kompromisa. Tih, brz i pouzdan u akciji. Sposoban da zaštiti kako jedan, tako i stotine računara istovremeno. Obožava da deluje u paru sa TheBat- om. TheBat! Nacionalnost: Rus U službi od: 1997 Specijalnost: Štiti privatnost, sa virusima se ne upušta u borbu već ih onemogućava da se aktiviraju. Sposoban da čita i šalje poruke istovremeno sa više naloga. odličan u timu sa AVG ili BitDefender. Poco Mail Nacionalnost: Kanađanin U službi od: 1999 Specijalnost: Tehnološki inovativan, imun na viruse, mali i mobilan – na USB flash disku.
 3. 3. Oglas za posao (InfoXpress)
 4. 4. Serija zaglavlja za Web sajt InfoXpress Ova serija zaglavlja za web sajt firme Infoxpress zamisljena je kao priča o onome sta radimo za klijente, i predstavlja svojevrsnu pricu o firmi i naseg poimanja poslovanja. O razlicitosti nasih aplikacija: O nama Internet/intranet Poslovna resenja – Web SMS, Aplikativni softver Akcije-promocije E-mail klijent The Bat
 5. 5. Antivirusni softver Hosting Posao u InfoXpress Marketing / oglašavanje
 6. 6. SMS usluge
 7. 7. Katalog Wireless Media za World Mobile Congress Barcelona 2008 Priča Svet je mobilan. Homo Sapiens (savremeni čovek) sve vise postaje Homo Mobilis. MIlijardu i po mobilnih telefona, milijarde SMS poruka dnevno. Mobile ergo sum. Mobilnost nije problem, to je činjenica. Zabavna i ponekad misteriozna ali neophodna. Mirovanje nije cinjenica, svet ne voli pasivnost. Mobilnost pruža osećaj oslobađanja od gravitacije, zakona, granica. Svi mi volimo Zemlju, mesto u kome smo rođeni, grad u kome živimo, ali nam klik na jedno dugme pruža osećaj trenutne posete drugom svetu, granice nestaju bez varp pogona i bleska poput onog u kultnoj seriji Zvezdane staze. Just hit button and run. Mobilni telefon spaja sve prednosti telefona i interneta u stotinak grama vrhunske tehnike u ruci, zahvaljujuci robusnim i brzim serverskim aplikacijama mobilnih operatera i pružaoca usluga. Šta Homo Mobilisu treba? Dalje, ide priča o kompletnom rešenju koje nudimo, 3 softverska modula koja zadovoljavaju 3 potrebe Homo Mobilisa: B-cool (Be Cool) Online Content, Delivery & Billing B-seen myMobile Community B-smart Mobile Story CMS (News) Be wireless, be free to choose... Tekst kataloga je kombinovan od čisto tehničkih informacija i ove priče o Homo Mobillisu: (Uvodna strana) Once upon a time, there were little people living in our radios, bringing the world into our homes through their music... Today, we carry the same world in our pocket... Everything is but a click away... Just hit that button and fly off... The discrete charm of technology makes our lives richer. Wireless Media today, Wireless Magic tomorrow...
 8. 8. Don’t just stand here B-there... Advanced and easy-to-use platform for complete management of editing, distribution and billing of content for mobile devices. It is customized to operate immediately after the installation, free of complicated week-after-week training... (...sledi tekst o kompaniji) B-cause everybody wants 2 B-seen... Homo Mobillis is not an island. He hangs out with his friends and people he likes, wherever they may be, whereas his mobile phone gives him this feeling he escapes gravity and is able to teleport mentally to any location. Everything is bit a click away… (...sledi tekst o myMobile Video Sharing Network) B-cause everybody wants 2 B-smart... Homo Mobillis is trendy. He always knows his way around. He lives fast, he wants the operator to work for him24/7. His motto is Mobile ergo sum, because he only reads news he is interested in – other news he has no time for – and receives them every day through MMS... (...sledi tekst o Mobie Story CMS) B-cause your customers want 2 B-cool... Homo Mobilis' mobile phone is the reflection of his lifestyle, part of his image…Sometimes, it's a status symbol, but it is always very personal. Personalization of a mobile phone is the key action for every user, equal to the address book entries (...sledi tekst o Online Content Delivery & Billing sistemu)
 9. 9. Intens - Outsourcing katalog To je prica o Intens, sta to mi mozemo i nudimo, ali i prica o Outsourcingu – koje su prednosti. Veoma nam je bitno da kad neko pročita razume ko smo, i da razume koristi koje outsourcing pruža. S obzirom da treba da istaknemo da nismo Indijci jedan deo kataloga je o cinjenicama o Srbiji i navedeni su neki najpoznatiji ljudi sa ovih prostora. Interesantan podatak koji vredi tu istaći, dat je u tekst – da je Microsoft otvorio svoj 4. razvojni centar upravo u Srbiji. Taj deo nam je takodje veoma važan i treba da odslikava lepšu stranu Srbije, jer taj primerak kataloga ce ići u ministarstvo trgovine i SIEPA. Katalog mora da bude ovakva kombinacija. O Intensu: oko 2 strane – sadrzi delove o Intensu, tehnologije, tim Klijenti: 1 strana Outsourcing: 1 strana O Srbiji: 1 strana Greates Serbs: 1 strana Udarna je priča o Intens, nju treba da potkrepi priča o outsourcingu. Priča o Srbiji, potencijalima, činjenice i background o poznatim ličnostima služi da priču učini uverljivijom i da naglasi da nismo neka banana republika, već moderna evropska zemlja koja ima čime i da se pohvali.
 10. 10. Oglasi za Finansijski Asistent Avantura je samo loše planiranje, čuvena izreka Roalda Amundsena iskorišćena je za ovaj oglas. Ćovek koji je prvi osvoji i Južni i Severni pol i prvi osvojio Južni pol svakako nije, na prvi pogled, sinonim za opreznost, već za avanturu. Zato ovaj oglas koristi njegovu misao da bi istakao važnost planiranja u biznisu. Na oglasu se nalaži i kratak izvod iz Wikipedie o Roaldu Amundsenu.
 11. 11. Oglasi za sajam zapošljavanja Konteh Mondrijanova slika u poyadini kombinovana sa informacijama o firmi. Na unutrašnjoj strani opisana detaljnije firma. Dan prvi, nedelja prva, mesec prvi, mesec drugi, to su kljucni termini u početku rada u Intens.
 12. 12. Predlog dizajna brošure za posetioce. Dimenzije 80mm x 200mm i 50mm x 125 mm (malo duže od vizit karte), povezano u blok, ili u levom gornjem uglu ili savijeno kao harmonika. Dodatno u istom stilu mogu biti kartice sa jednim od ovih motiva i poruka na prednjoj strani i kratkom informacijom na poledjini i njihove dimenzije su istovetne dimenzijama vizit karata. Na takvim karticama tekst je uvek isti i kratko opisuje Intens. Slike na pozadini su ovde informativnog karaktera i neće obaveyno takve biti u finalnoj verziji. Poruke su takođe predmet brainstorminga. Ideja: Stvaranje vizuelnih asocijacija i memorisanje Intens kao imena i poslodavca u svesti potencijalnih kandidata. Prednja strana je uvek u cistoj pastelnoj boji, dok je pozadina u istom tonalitetu ali fotografija sa određenim procentom providnosti. Poruke na karticama su na engleksom, ali tekst na stranama će biti na srpskom. Engleksi je upotrebljen samo zbog lakšeg slaganja fraya, pogodniji je za kreiranje poruka. Na prednjoj strani kartica poruke su usmerene na posao, tj poslovne i stručne kvalitete. Poruke na poleđini su provokativne, opuštenije, treba da provociraju kod kandidata traženje odgovora da li on pripada tipu osobe kakva nama treba. Na pozadini kartica može se nalayiti kratak tekst ne duži od dve rečenice.
 13. 13. Story board Prednja strana Pozadina Da li ste spremni? Provociramo maštu i Ništa ne pokazujemo da objašnjavamo. nedostižni ciljevi nisu Sami neka zaključe nedostižni u pravom šta ih pitamo. timu. Može sadržati samo kratak podatak, npr statistički koliko naših ljudi je bilo službeno u USA. To je vrlo podstijana podatak, svi koji pričaju o poslu u Intensu to ne propuste da pomenu. Da li “govorite” Da li ste razmišljate matematiku? drugačije? Da, matematika je bitna za ovaj posao. U jednoj dve rečenice predstaviti našu viziju kakve ljude želimo i da uvek dajemo dodatnu vrednost čak i u outsourcingu, što je naša konkurentna prednost ali i stil.
 14. 14. Da li govorite Javu? Da li su vam bliske nove tehnologije? Žargonski izraz “savvy” je ovde namerno upotrebljen kao izraz sa kojim su se sreli oni koji su i “internet savvy”. Da li govorite C#? Da li ste skreativni? Iznenadite nas. Ovo je poziv i pre zaposlenja da dožive Intens kao mesto gde mogu svoje ambicije i ideje ostvariti. Ready... set... go! Tvoj novi tim/ Nema mesta radno mesto. čekanju. Poruka bi Ovde ide bila kratka. Pošalji kompletnija CV i propratno informacija o nama. pismo (motivaciono) u kome ćeš napisati yašto bi želeo raditi u Intens i šta tvoj dolazak može značiti za Intens.
 15. 15. Primer originalne ponude Originalnost ponuđenog proizvoda zahtevala je drugačiji pristup pisanju ponude. Ponuda je morala biti eksplozivna i upečatljiva. Zato ponuda počinje upečatljivim naslovom – šta kupac dobija U nastavku, sledi priča o 3 majmuna - preko 2000 godina starom kodeksu ponašanja sa Dalekog istoka ovekovečen u 17.veku u obliku slikovite poslovice- 'three monkeys' figurama vidljivim i na istočnjakim hramovima sugerisao je staro pravilo
 16. 16. koje potiče iz indijskog učenja vezanog za boga Vadjra, koji smatra da ako ne čujemo ne vidimo ili ne gorimo ništa zlo i mi sami ćemo biti pošteđeni od sveg zla. Tri mudra majmuna su Mizaru koji pokriva svoje oči i zato ne vidi ništa zlo, Kikazaru, koji pokriva svoje uši i zato ne čuje zlo i Iwazaru koji pokriva svoja usta pa ne govori ništa zlo. U pitanju je igra rečima - na japanskom zaru je manje uobičajeni oblik negacije glagola i zvuči kao i saru što znači majmun - i na japanskom glasi „mizaru, kikazaru, iwazaru“ ("ne vidim, ne čujem i ne govorim"). Ova priča je izabrana da ilustruje zastarelost ovog pristupa jer u vreme krize valja delati a ne ignorisati njeno postojanje. U nastavku kataloga idu detalji o proizvodu u celinama Background – Research of Possibilities, podaci o nedovoljnom yadovoljstvu korisnika bankarskih usluga (istraživanje koje sam sproveo pčetkom 2009. godine). Idea - Beyond Crisis, objašnjenje zašto s emora sada reagovati a ne kada kriza prođe. OK! What next? Konkretizacija ponude ... I dva zaključna poglavlja ponude Dream or reality – s obziorm na inovativnost proizvoda, ovo je bilo veoma važno razjasniti i naglasiti u delu XXXX- Ambassador of Possibility glavne koristi koje će banka dobiti usvajanjem ovog proizvoda, dalje prikazom konkurencije i ponudom Win-win modela.

×