Problemet e adoleshenteve

Projekt QytetarieProjekt Qytetarie
Problemet e adoleshenteveProblemet e adoleshenteve
• Adoleshenca konsiderohet si nje periudhe kalimtare
nga femijeria ne pjekuri.
• Ajo fillon me kohen e puberitetit.
• Per femrat kjo arrihet rreth moshes 11 vjece
ndersa per meshkujt rreth moshes 13 vjec.
• Ne literaturen psikologjike boterore nuk ka kritere
universale per percaktimin e fillimit dhe perfundimit
te moshes se adoleshences.
• Disa psikologe, pedagoge, mjeke, fiziologe moshen
e adoleshences e shtrijne deri ne 19 vjec.
• Ne gjuhen angleze fjala “adolescent” tregon
njekohsisht edhe adoleshentin edhe te riun. Nocioni
“teenager” qe perdoret dendur ne literaturen
amerikane perfshin te rinjte nga 13 vjec deri 19
vjec.
Problemet kryesore qe
prekin adoleshentet….
1. Pamja fizike
2. Ndjenja se te tjeret e kane braktisur
3. Terheqja afektive ndaj seksit te
kundert
4. Perdorimim i droges,alkolit dhe
duhanit.
Pamja fizike
Gjithçka fillon që nga mosha 14 vjeç, kur
kuptohet se ke hyrë në adoleshencë dhe për
këtë arsye, duhet mbajtur gjithçka nën kontroll.
Po në këtë moshë fillojnë edhe dëshirat e tjera
për të bërë piercing, tatuazhe apo shenja të
tjera të dallueshme për të rënë në sy. Sipas një
studimi të bërë në vitin 2010, 15.5 për qind e
adoleshenteve nga 12 deri në 19 vjeç ka një
piercing, 6.5 një tatuazh, ndërsa 5.3 për qind
kanë bërë ndërhyrje kirurgjikale për motive
estetike.
•
Ndjenja se te tjeret e
kane braktisur
• Kjo ndodh ne rastet kur ai nuk arrin qe
te shprehet ne familje apo ne rrethin
shoqeror
• .Atij i duket sikur problemet e tij nuk
mund ti zgjidh askush,keshtu ai krijon
izolim ndaj vetes .
• .Kjo situate e mundon ate dhe nuk ka
mundesi te dale nga kjo gjendje.
• Ai behet apo ndjehet anonim, disi i
fshehur apo i humbur mes turmes dhe
kjo ndikon qe ai te veproje lirisht e me
i trimeruar .
Terheqja afektive ndaj
seksit te kundert
• Fëmijët e kësaj moshe, përsa i
përket anës emocionale, ndiejnë një
ndryshim rrënjësor. Në të shumtën
e rasteve fillojnë të vihen re
seriozisht ndjenjat përkundrejt
sekseve të ndryshme. Fëmija tashmë
fillon, ose më saktë kërkon që
mendimi i tij të dëgjohet dhe të
merret parasysh. Ai kërkon që të
afirmohet sa më mirë në çdo
problem që mund të ndodh në
familje apo në mjedisin që e rrethon.
Ndjenja e të rriturit, kërkesa për tu
dukur i tillë dhe dëshira për të
përdorur inteligjencën.
Shtatezani e padeshiruar
Perdorimim i droges,alkolit
dhe duhanit.
Kokaina krijon varesi tek perdoruesit. Keta mund te
behen dependent nga ana psikologjike nen efektet e saj
fizike e psikologjike, e mund te vihet re nje rritje e dozes
per mbajtur te njejtat efekte (ose per ti rritur ato),
gjithashtu per te parandaluar nje ndjenje te lodhjes
ekstreme e te depresionit qe mund te vije si pasoje e
ndalimit te kesaj droge.
Ky rrezik eshte me i madh tek nje forme e larte e
kokaines qe ne e quajme KRAK (Crack) ose qe njihet nga
perdoruesit si "freebase" .Perdoruesi i kokaines ne dukje
ngjan energjik dhe ekzuberant e po ashtu tregon fare pak
interes ne ushqim. Perdorimi per nje kohe te gjate i saj
sjell te perdoruesi:
•Shqetesime ne ushqim dhe ne rutinen e gjumit.
•Agjitim, ndryshime ne sjellje,
•po ashtu agresiviteti dhe dyshimet ndaj te tjereve mund
te jene shenja te nje personi qe perdor "rendshem"
Kokainen.
Droga ,alkooli,duhani duam apo nuk duam ne keto te treja jane
bere pjese e jetes sone qe nje shqipetar nuk mund ta filloje diten pa
alkool e duhan. Keto jane vertete shqetesuese sepse numri i
perdoruesve te cigares sa vjen e rritet sidomos adoleshentet filloin
pirjen e saj per tu dukur me te rritur por pasojat qe sjellin ato jane
nga me te ndryshmet dhe me te rrezikshmet :
• Rrjedhje ne hunde e ne sy,
• djerse te ngrohta e te ftohta,
• pagjumesi,
• dhimbje muskujsh,
• dridhje,
• marrje mendesh,
• te vjella,
• diarre.....
Droga Duhani dhe Alkoli duhet te ndalohen rreptesishte sepse
ato mund te te marrin jeten sa hap dhe mbyll syte. Duhet te
kurohesh nese je i varur nga keto dhe duhet ti parandalosh
menjehere nese i ke filluar...
Marredhenia prind - femije
• Ashtu siç e përmendëm edhe më sipër, mosha e
adoleshencës ndien nevojën për të qenë e pavarur. Arma
më e mirë e prindit në këtë moment është qetësia dhe
durimi. Nëse pranohen kështu siç janë, atëherë ata do të
bëhen më bashkëpunues, miqësorë dhe entuziastë.
Atyre u nevojitet një vend ku të vlerësohen dhe të
pranohen ashtu siç janë. Në të kundërt, bëhen më pak të
sigurt në veten e tyre, tregojnë rebelim dhe janë
grindavecë.
Prindi është i detyruar të vlerësojë fëmijën e tij në
moshën e adoleshencës, sepse nga ana tjetër ata nxitojnë
të fyhen, irritohen, të nxjerrin probleme etj.
Adoleshentit duhet ti harmonizohet të zotëruarit e lirisë
me ndjenjën e përgjegjësisë. Mos-shndërrimi në dramë i
çdo gjëje nga prindi dhe shmangia e rreptësisë dhe
sentimentalizmit të tepruar është një faktor shumë i
rëndësishëm në zhvillim normal të kësaj moshe.
Prindit i duhet kurrësesi që të mos lejojë që vendin e tij
ta mbushë dikush tjetër në rrugë, duke patur parasysh se
brezi i ri është gjithmonë në prirje nga e reja.
Keshilla
Prindit i duhet t’i:
• Japi adoleshentit shumë siguri, që të
ushqejë besimin në vetvete.
• Theksoj anët e tij pozitive.
• Inkurajoj hobet
• Ndaje përgjegjësitë me fëmijën
• Beje nje kontroll te vazhdueshem
• Ndihmojë te luftojne kundër stresit
• Pajisi me shpresë
Eshte e veshtire te perkufizosh adoleshencen pasi ajo
eshte mosha ne te cilen cdo individ shpreh dhe formon
te gjithe potencialin e tij emocional,intelektual dhe
fizik.
Per me teper adoleshenca eshte nje periudhe e jetes e
cila perjetohet ne menyra te ndryshme sipas
personaliteteve te cdo individi..Duke u bazuar ne
studimin e bere adoleshentet e perkufizojne
adoleshencen:
“Te jesh adoleshent do te thote te mbrosh mendimin
tend dhe te mos leshosh pe edhe nese te tjeret
sjellin argumenta te shumta.
Punoi:
Anxhela Hakilja
1 von 13

Recomendados

Mjedisi dhe njeriu von
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuKlarisa Klara
29.2K views5 Folien
Droga dhe shendeti von
Droga dhe shendetiDroga dhe shendeti
Droga dhe shendetiEgesta Trashani
28.5K views13 Folien
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone von
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneJugerta Poçi
32K views20 Folien
Adoleshenca von
AdoleshencaAdoleshenca
AdoleshencaMelissa Cani
24.9K views21 Folien
Sëmundjet gjenetike von
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
50.8K views15 Folien
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi von
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.5K views23 Folien

Más contenido relacionado

Was ist angesagt?

PROJEKT-Ndotja e Mjedisit von
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.8K views34 Folien
prilli i thyer BISEDA LETRARE von
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRAREmanomano46
91.4K views10 Folien
Projekt edukimi fizik von
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikAnesti çobani
42K views24 Folien
Matematika ne jeten e perditshme von
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshmeAna Ana
150.9K views15 Folien
Adoleshenca dhe Shoqeria von
Adoleshenca dhe ShoqeriaAdoleshenca dhe Shoqeria
Adoleshenca dhe ShoqeriaAnida Ago
29.3K views18 Folien
Mikrogjallesat von
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesatldddmk
17.6K views2 Folien

Was ist angesagt?(20)

prilli i thyer BISEDA LETRARE von manomano46
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
manomano4691.4K views
Matematika ne jeten e perditshme von Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana150.9K views
Adoleshenca dhe Shoqeria von Anida Ago
Adoleshenca dhe ShoqeriaAdoleshenca dhe Shoqeria
Adoleshenca dhe Shoqeria
Anida Ago29.3K views
Mikrogjallesat von ldddmk
MikrogjallesatMikrogjallesat
Mikrogjallesat
ldddmk17.6K views
Kimia ne mbrojtje te mjedisit von Klarisa Klara
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara16.5K views
Gazeta e shkolles von Mirsad - New
Gazeta e shkolles Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Mirsad - New9.9K views
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore von Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.9K views
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. von ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.8K views
Tema:Lufta kunder duhanit von Jetmira Sula
Tema:Lufta kunder duhanitTema:Lufta kunder duhanit
Tema:Lufta kunder duhanit
Jetmira Sula10.9K views
Duhani,Droga,Alkoli von Aba Abush
Duhani,Droga,AlkoliDuhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,Alkoli
Aba Abush166.2K views
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. von enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti58.9K views
Projekt Matematike von S Gashi
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
S Gashi56K views
shkrimtaret e brezit te humbur von FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.4K views
Te drejtat e njeriut von Donart Geci
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
Donart Geci64K views
turizmi ne shqiperi von manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K views

Similar a Problemet e adoleshenteve

ADOLESHENCA von
ADOLESHENCAADOLESHENCA
ADOLESHENCAAlgita Mesiti
1.8K views8 Folien
Si zhvillohet njeriu ? von
Si zhvillohet njeriu ?Si zhvillohet njeriu ?
Si zhvillohet njeriu ?Jusuf F. Tofaj
15.1K views45 Folien
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte von
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjteKonsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjteRamadan Lohaj
6.1K views12 Folien
sjelljet e adoleshenteve von
sjelljet e adoleshentevesjelljet e adoleshenteve
sjelljet e adoleshenteveAda Add
756 views5 Folien
I figli del_piacere_viola_lika von
I figli del_piacere_viola_likaI figli del_piacere_viola_lika
I figli del_piacere_viola_likaOrfjold Oro-fjorde
1.3K views50 Folien
Projekt sociologji von
Projekt sociologjiProjekt sociologji
Projekt sociologjiÊnêrîk Mãlkå
10.4K views21 Folien

Similar a Problemet e adoleshenteve(20)

Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte von Ramadan Lohaj
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjteKonsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte
Konsumimi i duhanit, alkoolit dhe kanabisit nga te rinjte
Ramadan Lohaj6.1K views
sjelljet e adoleshenteve von Ada Add
sjelljet e adoleshentevesjelljet e adoleshenteve
sjelljet e adoleshenteve
Ada Add756 views
Autizmi von olinuhi
AutizmiAutizmi
Autizmi
olinuhi1.6K views
Prezantimi pedagogji familjare von BesartHyseni
Prezantimi  pedagogji familjarePrezantimi  pedagogji familjare
Prezantimi pedagogji familjare
BesartHyseni714 views
Alkooli dhe duhanpirja von romina balla
Alkooli dhe duhanpirjaAlkooli dhe duhanpirja
Alkooli dhe duhanpirja
romina balla2.9K views
Teorite dhe stilet e atashimit, te mesojme te duam.pptx von BrunildaIsufi
Teorite dhe stilet e atashimit, te mesojme te duam.pptxTeorite dhe stilet e atashimit, te mesojme te duam.pptx
Teorite dhe stilet e atashimit, te mesojme te duam.pptx
BrunildaIsufi13 views
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari X von Gersa_a
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari XAdoleshentet ne shkolle - Qytetari X
Adoleshentet ne shkolle - Qytetari X
Gersa_a7.8K views

Más de shkolla-arianiti

The fun they had von
The fun they hadThe fun they had
The fun they hadshkolla-arianiti
17.9K views1 Folie
Dracula chap. 1 von
Dracula chap. 1Dracula chap. 1
Dracula chap. 1shkolla-arianiti
473 views10 Folien
Esi kancer von
Esi kancerEsi kancer
Esi kancershkolla-arianiti
398 views6 Folien
Magnets von
MagnetsMagnets
Magnetsshkolla-arianiti
206 views4 Folien
Bazat e gjenetikes moderne von
Bazat e gjenetikes moderneBazat e gjenetikes moderne
Bazat e gjenetikes moderneshkolla-arianiti
5.9K views15 Folien
T.i von
T.iT.i
T.ishkolla-arianiti
284 views7 Folien

Problemet e adoleshenteve

 • 1. Projekt QytetarieProjekt Qytetarie Problemet e adoleshenteveProblemet e adoleshenteve
 • 2. • Adoleshenca konsiderohet si nje periudhe kalimtare nga femijeria ne pjekuri. • Ajo fillon me kohen e puberitetit. • Per femrat kjo arrihet rreth moshes 11 vjece ndersa per meshkujt rreth moshes 13 vjec. • Ne literaturen psikologjike boterore nuk ka kritere universale per percaktimin e fillimit dhe perfundimit te moshes se adoleshences. • Disa psikologe, pedagoge, mjeke, fiziologe moshen e adoleshences e shtrijne deri ne 19 vjec. • Ne gjuhen angleze fjala “adolescent” tregon njekohsisht edhe adoleshentin edhe te riun. Nocioni “teenager” qe perdoret dendur ne literaturen amerikane perfshin te rinjte nga 13 vjec deri 19 vjec.
 • 3. Problemet kryesore qe prekin adoleshentet…. 1. Pamja fizike 2. Ndjenja se te tjeret e kane braktisur 3. Terheqja afektive ndaj seksit te kundert 4. Perdorimim i droges,alkolit dhe duhanit.
 • 4. Pamja fizike Gjithçka fillon që nga mosha 14 vjeç, kur kuptohet se ke hyrë në adoleshencë dhe për këtë arsye, duhet mbajtur gjithçka nën kontroll. Po në këtë moshë fillojnë edhe dëshirat e tjera për të bërë piercing, tatuazhe apo shenja të tjera të dallueshme për të rënë në sy. Sipas një studimi të bërë në vitin 2010, 15.5 për qind e adoleshenteve nga 12 deri në 19 vjeç ka një piercing, 6.5 një tatuazh, ndërsa 5.3 për qind kanë bërë ndërhyrje kirurgjikale për motive estetike. •
 • 5. Ndjenja se te tjeret e kane braktisur • Kjo ndodh ne rastet kur ai nuk arrin qe te shprehet ne familje apo ne rrethin shoqeror • .Atij i duket sikur problemet e tij nuk mund ti zgjidh askush,keshtu ai krijon izolim ndaj vetes . • .Kjo situate e mundon ate dhe nuk ka mundesi te dale nga kjo gjendje. • Ai behet apo ndjehet anonim, disi i fshehur apo i humbur mes turmes dhe kjo ndikon qe ai te veproje lirisht e me i trimeruar .
 • 6. Terheqja afektive ndaj seksit te kundert • Fëmijët e kësaj moshe, përsa i përket anës emocionale, ndiejnë një ndryshim rrënjësor. Në të shumtën e rasteve fillojnë të vihen re seriozisht ndjenjat përkundrejt sekseve të ndryshme. Fëmija tashmë fillon, ose më saktë kërkon që mendimi i tij të dëgjohet dhe të merret parasysh. Ai kërkon që të afirmohet sa më mirë në çdo problem që mund të ndodh në familje apo në mjedisin që e rrethon. Ndjenja e të rriturit, kërkesa për tu dukur i tillë dhe dëshira për të përdorur inteligjencën. Shtatezani e padeshiruar
 • 8. Kokaina krijon varesi tek perdoruesit. Keta mund te behen dependent nga ana psikologjike nen efektet e saj fizike e psikologjike, e mund te vihet re nje rritje e dozes per mbajtur te njejtat efekte (ose per ti rritur ato), gjithashtu per te parandaluar nje ndjenje te lodhjes ekstreme e te depresionit qe mund te vije si pasoje e ndalimit te kesaj droge. Ky rrezik eshte me i madh tek nje forme e larte e kokaines qe ne e quajme KRAK (Crack) ose qe njihet nga perdoruesit si "freebase" .Perdoruesi i kokaines ne dukje ngjan energjik dhe ekzuberant e po ashtu tregon fare pak interes ne ushqim. Perdorimi per nje kohe te gjate i saj sjell te perdoruesi: •Shqetesime ne ushqim dhe ne rutinen e gjumit. •Agjitim, ndryshime ne sjellje, •po ashtu agresiviteti dhe dyshimet ndaj te tjereve mund te jene shenja te nje personi qe perdor "rendshem" Kokainen.
 • 9. Droga ,alkooli,duhani duam apo nuk duam ne keto te treja jane bere pjese e jetes sone qe nje shqipetar nuk mund ta filloje diten pa alkool e duhan. Keto jane vertete shqetesuese sepse numri i perdoruesve te cigares sa vjen e rritet sidomos adoleshentet filloin pirjen e saj per tu dukur me te rritur por pasojat qe sjellin ato jane nga me te ndryshmet dhe me te rrezikshmet : • Rrjedhje ne hunde e ne sy, • djerse te ngrohta e te ftohta, • pagjumesi, • dhimbje muskujsh, • dridhje, • marrje mendesh, • te vjella, • diarre..... Droga Duhani dhe Alkoli duhet te ndalohen rreptesishte sepse ato mund te te marrin jeten sa hap dhe mbyll syte. Duhet te kurohesh nese je i varur nga keto dhe duhet ti parandalosh menjehere nese i ke filluar...
 • 10. Marredhenia prind - femije • Ashtu siç e përmendëm edhe më sipër, mosha e adoleshencës ndien nevojën për të qenë e pavarur. Arma më e mirë e prindit në këtë moment është qetësia dhe durimi. Nëse pranohen kështu siç janë, atëherë ata do të bëhen më bashkëpunues, miqësorë dhe entuziastë. Atyre u nevojitet një vend ku të vlerësohen dhe të pranohen ashtu siç janë. Në të kundërt, bëhen më pak të sigurt në veten e tyre, tregojnë rebelim dhe janë grindavecë. Prindi është i detyruar të vlerësojë fëmijën e tij në moshën e adoleshencës, sepse nga ana tjetër ata nxitojnë të fyhen, irritohen, të nxjerrin probleme etj. Adoleshentit duhet ti harmonizohet të zotëruarit e lirisë me ndjenjën e përgjegjësisë. Mos-shndërrimi në dramë i çdo gjëje nga prindi dhe shmangia e rreptësisë dhe sentimentalizmit të tepruar është një faktor shumë i rëndësishëm në zhvillim normal të kësaj moshe. Prindit i duhet kurrësesi që të mos lejojë që vendin e tij ta mbushë dikush tjetër në rrugë, duke patur parasysh se brezi i ri është gjithmonë në prirje nga e reja.
 • 11. Keshilla Prindit i duhet t’i: • Japi adoleshentit shumë siguri, që të ushqejë besimin në vetvete. • Theksoj anët e tij pozitive. • Inkurajoj hobet • Ndaje përgjegjësitë me fëmijën • Beje nje kontroll te vazhdueshem • Ndihmojë te luftojne kundër stresit • Pajisi me shpresë
 • 12. Eshte e veshtire te perkufizosh adoleshencen pasi ajo eshte mosha ne te cilen cdo individ shpreh dhe formon te gjithe potencialin e tij emocional,intelektual dhe fizik. Per me teper adoleshenca eshte nje periudhe e jetes e cila perjetohet ne menyra te ndryshme sipas personaliteteve te cdo individi..Duke u bazuar ne studimin e bere adoleshentet e perkufizojne adoleshencen: “Te jesh adoleshent do te thote te mbrosh mendimin tend dhe te mos leshosh pe edhe nese te tjeret sjellin argumenta te shumta.